Ухвала
від 04.03.2021 по справі 924/599/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


У Х В А Л А

"04" березня 2021 р.Справа № 924/599/14

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Вибодовський О.Д., при секретарі судового засідання Сорока Д.В. розглянувши матеріали справи

За заявою Головного управління ДПС у Хмельницькій області, м.Хмельницький

до Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району

про визнання банкрутом

Представники: не з"явились

Суть:

Ухвалою суду 12.05.2014р. прийнято заяву про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району до розгляду та призначено підготовче засідання суду.

Ухвалою суду від 26.05.2014р. порушено провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району.

Постановою від 24.11.2014р. визнано ПП "Поділля-Транс" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру на строк 12 місяців і ліквідатором призначено арбітражного керуючого Гусара Івана Олексійовича.

17.09.2020р. матеріали справи повернулись до господарського суду Хмельницької області із суду касаційної інстанції.

На адресу суду 14.12.2020р. від ліквідатора надійшло клопотання про погодження умов продажу майна банкрута Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району.

Ухвалою суду від 05.01.2021р. клопотання ліквідатора про погодження умов продажу майна банкрута Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району призначено до розгляду в засіданні суду.

У поданому клопотанні ліквідатор посилаючись на ст.61, ст.62, ст.68, ст.75, ст.79 Кодексу України з процедур банкрутства просить суд надати згоду на продаж майна Приватного підприємства Поділля-Транс (31300, Хмельницька обл., Хмельницький район, с. Пирогівш, код ЄДРПОУ 32483001, а саме: у складі одного лоту: Склад, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4, загальною площею 237,80 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1648340868108; Склад, Хмельницька обл . , м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4/2, загальною площею 256,40 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна -1648231568108 за початковою вартістю 488 900,00 грн., яка визначена на підставі Висновку про вартість майна, з кроком аукціону 1 %, перший аукціон проводити без можливості зниження початкової ціни.

Погодити витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна, а саме винагорода оператора електронного майданчика - у розмірі, встановленому пунктом 39 Порядку організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2019 р. № 865.

На виконання ст.75 Кодексу ліквідатором ПП Поділля-Транс ініційовано проведення засідання комітету кредиторів на 09.12.2020 року, порядок денний якого включав, зокрема, питання щодо погодження умов продажу майна ПП Поділля-Транс .

Наявними в матеріалах справи копіями фіксальних чеків Укрпошти від 01.12.2020р. підтверджено надіслання ліквідатором на адресу кредиторів (Хмельницьке об"єднане УПФУ в Хмельницькій області, Головному управлінню ДФС у Хмельницькій області, Красилівській ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області та ТОВ "Автокристал") запрошення на засідання загальних зборів кредиторів ПП Поділля-Транс від 30.11.2020р. №924/599/14-74.

Однак, жоден із кредиторів на засідання комітету кредиторів не з`явився, будь-яких листів, пояснень з даного приводу від кредиторів ліквідатору не надходило.

З огляду на зазначене ліквідатор банкрута звернувся до господарського суду з клопотанням про надання згоди на продаж майна банкрута та визначення умов такого продажу.

На адресу суду 04.03.2021р. від ліквідатора надійшло клопотання з проханням суд судове засідання здійснювати без його участі.

Представники кредиторів в засідання суду не з"явились, своїх письмових позицій з приводу клопотання ліквідатора про погодження умов продажу майна банкрута Приватного підприємства "Поділля-Транс" суду не надали.

Приймаючи дану ухвалу, судом враховується наступне:

В ході здійснення обов`язків ліквідатора встановлено, що ПП Поділля-Транс на праві власності належить:

1. Склад, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4, загальною площею 237,80 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна-1648340868108;

2. Склад, Хмельницька обл . , м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4/2, загальною площею 256,40 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна -1648231568108.

Як передбачено ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження:

приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження;

виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута;

проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута;

аналізує фінансовий стан банкрута;

виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута;

формує ліквідаційну масу;

заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості;

має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, які звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Кодексом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута;

з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту;

заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов`язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими;

подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника;

вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню;

продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом;

повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному реєстратору в електронній формі через портал електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості, необхідні для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства;

у разі провадження банкрутом діяльності, пов`язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу;

веде реєстр вимог кредиторів;

подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;

здійснює дії щодо скасування реєстрації випуску акцій, передбачені законодавством, якщо організаційно-правовою формою юридичної особи - банкрута є акціонерне товариство;

здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов`язкові для боржника вказівки чи мають змогу іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов`язаннями.

Стягнені суми включаються до складу ліквідаційної маси і можуть бути використані лише для задоволення вимог кредиторів у порядку черговості, встановленому цим Кодексом.

Під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов`язаний використовувати лише один (ліквідаційний) рахунок боржника в банківській установі. Залишки коштів на інших рахунках перераховуються на ліквідаційний рахунок боржника.

Кошти, що надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на ліквідаційний рахунок боржника. Після оплати витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури, та сплати основної і додаткової винагороди арбітражного керуючого здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, встановленому цим Кодексом.

Оплата витрат, пов`язаних з проведенням ліквідаційної процедури. здійснюється у такому порядку:

у першу чергу оплачуються витрати, пов`язані з проведенням ліквідаційної процедури, та сплачується винагорода ліквідатора;

у другу чергу виконуються зобов`язання перед особами, які після відкриття провадження у справі про банкрутство боржника надавали кредитування, поставляли сировину, комплектуючі з відстроченням платежу.

За рахунок коштів, отриманих від реалізації майна, що с предметом забезпечення, відшкодовуються витрати, пов`язані з утриманням та збереженням такого майна, сплачується винагорода оператора електронного майданчика. Склад та розмір таких витрат підлягають погодженню в порядку, визначеному цим Кодексом. Кошти, що залишилися після здійснення зазначених виплат, використовуються виключно для задоволення вимог кредиторів за зобов`язаннями, які забезпечує таке майно.

Ліквідатор не менш як один раз на місяць подає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкритій ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Ліквідатор зобов`язаний на вимогу господарського суду та державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

Дії (бездіяльність) ліквідатора можуть бути оскаржені до господарського суду учасниками справи про банкрутство, права яких порушено такими діями (бездіяльністю).

У разі ліквідації підприємства-банкрута, зобов`язаного згідно із законодавством передати територіальній громаді об`єкти житлового фонду, в тому числі гуртожитки, дитячі дошкільні заклади та об`єкти комунальної інфраструктури, арбітражний керуючий передає, а орган місцевого самоврядування приймає такі об`єкти без додаткових умов у порядку, встановленому законом.

Пунктом 4 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких, продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкругом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Реалізація майна боржника здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу, крім майна боржника, оголошення про продаж якого опубліковане до дня введення в дію цього Кодексу. У разі непродажу такого майна його подальша реалізація здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Кодексу України з процедур банкрутства усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси.

Згідно з ст. 75 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення). До обов`язкових умов продажу належать: склад майна (лот); початкова ціна; крок аукціону.

Якщо продажу підлягає майно, яке є предметом забезпечення, до умов продажу належить також умова про витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна.

Арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу членам комітету кредиторів та протягом 20 днів з дня, коли вони одержали чи мали одержати умови продажу, скликати комітет кредиторів. Якщо майно є предметом забезпечення, арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу забезпеченому кредитору.

Якщо до складу майна може входити майно, яке не є предметом забезпечення, і майно, яке є предметом забезпечення, умови продажу розглядаються і комітетом кредиторів, і забезпеченими кредиторами. При цьому в початковій ціні окремо виділяється початкова ціна обох зазначених видів майна. Кошти, отримані від продажу такого лота, розподіляються між забезпеченими кредиторами та іншими кредиторами пропорційно до початкової ціни майна, що є предметом забезпечення, та іншого майна.

Комітет кредиторів, забезпечений кредитор можуть прийняти рішення про: надання згоди на продаж майна на запропонованих умовах; надання згоди на продаж майна, змінивши умови продажу; відмову в наданні згоди на продаж майна з обгрунтуванням причин. У разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

На виконання ст.75 Кодексу ліквідатором ПП Поділля-Транс ініційовано проведення засідання комітету кредиторів на 09.12.2020 року, порядок денний якого включав, зокрема, питання щодо погодження умов продажу майна ПП Поділля-Транс .

Наявними в матеріалах справи копіями фіксальних чеків Укрпошти від 01.12.2020р. підтверджено надіслання ліквідатором на адресу кредиторів (Хмельницьке об"єднане УПФУ в Хмельницькій області, Головному управлінню ДФС у Хмельницькій області, Красилівській ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області та ТОВ "Автокристал") запрошення на засідання загальних зборів кредиторів ПП Поділля-Транс від 30.11.2020р. №924/599/14-74.

Однак, жоден із кредиторів на засідання комітету кредиторів не з`явився, будь-яких листів, пояснень з даного приводу від кредиторів ліквідатору та суду не надходило.

З огляду на зазначене ліквідатор банкрута звернувся до господарського суду з клопотанням про надання згоди на продаж майна банкрута та визначення умов такого продажу.

Частиною першою ст. 68 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що продаж майна боржника на аукціоні відбувається в електронній торговій системі. Порядок функціонування електронної торгової системи, організації та проведення електронних аукціонів, визначення розміру, сплати, повернення гарантійних, внесків та сплати винагороди операторів електронних майданчиків затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 2 Порядку організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2019 р. Х° 865, розмір мінімального кроку аукціону визначається арбітражним керуючим за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення) у розмірі не менше І відсотка початкової ціни лота; крок аукціону з можливістю зниження початкової ціни - дисконт, що становить 1 відсоток, на який в ході аукціону з можливістю зниження початкової ціни автоматично і поступово здійснюється зниження початкової ціни оголошеного до продажу лота протягом періоду проведення аукціону до моменту автоматичного здійснення останнього з визначених кроків для зниження початкової ціни або до моменту здійснення ставки учасником аукціону

Ліквідатором ПП Поділля-Транс було замовлено проведення оцінки майна, та отримано висновок про вартість майна вих.08.12.20-01 виконаний ТОВ "СПЕЦЮСТ", м.Київ, відповідно до якого вартість майна складає:

1. Склад, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4, загальною площею 237,80 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1648340868108 - 233 800,00 грн.

2. Склад, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4/2, загальною площею 256,40 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1648231568108 - 255 100,00 грн.

Відповідно до ст. 79 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі закінчення аукціону без визначення переможця замовник аукціону протягом одного місяця зобов`язаний оголосити про проведення повторного аукціону. Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону. У разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця замовник аукціону протягом одного місяця (а якщо продається заставлене майно - протягом 45 днів) зобов`язаний оголосити про проведення другого повторного аукціону.

Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону. Комітет кредиторів, а щодо заставленого майна - забезпечений кредитор може своїм рішенням встановити початкову ціну повторного аукціону, другого повторного аукціону меншу, ніж визначено частинами другою і четвертою цієї статті.

Подальший продаж майна банкрута, яке перебуває в заставі здійснювати відповідно до частини 2 та частини 4 статті 79 Кодексу України з процедури банкрутства, а саме:

- Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону, з можливістю зниження початкової ціни, але не нижче ніж до 50 відсотків від початкової ціни повторного аукціону;

- Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону, з можливістю зниження початкової ціни, що становить 99 кроків.

Враховуючи зазначене, суд вважає за необхідне клопотання ліквідатора від 11.12.2020р. №924/599/14-83 про погодження умов продажу майна банкрута Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району задовольнити.

Керуючись ст.75, ст.79 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора від 11.12.2020р. №924/599/14-83 про погодження умов продажу майна банкрута Приватного підприємства "Поділля-Транс", с. Пирогівці, Хмельницького району задовольнити.

Надати згоду ліквідатору ПП "Поділля-Транс" на продаж майна Приватного підприємства Поділля-Транс (31300, Хмельницька обл., Хмельницький район, с. Пирогівці, код ЄДРПОУ 32483001, а саме: у складі одного лоту: Склад, Хмельницька обл., м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4, загальною площею 237,80 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна - 1648340868108; Склад, Хмельницька обл. , м. Старокостянтинів, вул. Залізнична, будинок 4/2, загальною площею 256,40 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна -1648231568108 за початковою вартістю 488 900,00 грн., яка визначена на підставі Висновку про вартість майна, з кроком аукціону 1 %, перший аукціон проводити без можливості зниження початкової ціни.

Погодити витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна, а саме винагорода оператора електронного майданчика - у розмірі, встановленому пунктом 39 Порядку організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2019 р. № 865.

Ухвала набирає законної сили 04.03.2021 р. та підлягає оскарженню.

Відповідно до ч.1, ст.256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Примірники ухвали надіслати: УПФУ в Хмельницькому районі, м.Хмельницький, вул.Кам"янецька, 122/2; ліквідатору - Гусару І.О., 03035, м.Київ, вул. Патріарха Мстислава Скрипника, 40, оф.1005; Головному управлінню ДПС у Хмельницькій області, 29000, м.Хмельницький, вул.Пилипчука, 17; ТОВ "Автокристал", 01033, м.Київ, вул.Жилянська, 47-Д, оф.12.

Суддя Вибодовський О.Д.

Виготовлено з АСДС помічник судді Т.М.Козій дата 04.03.2021р.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення04.03.2021
Оприлюднено09.03.2021
Номер документу95343768
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/599/14

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 30.06.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 10.06.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 06.04.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 23.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні