Рішення
від 03.03.2021 по справі 195/1953/20
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1953/20

2/195/65/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

(заочне)

03.03.2021 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Кондус Л.А., за участю секретаря судового засідання Музичука В.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства "Весела Долина" про визнання припиненим договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог.

02.12.2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Селянського (фермерського) господарства "Весела Долина (далі - СФГ "Весела Долина") про визнання припиненим договору оренди земельної ділянки.

Позов мотивовано тим, що вона являється власником земельної ділянки, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,210 гектарів, кадастровий номер: 1225455100-02-004-0188, яка розташована на території Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Належну їй на праві власності земельну ділянку вона передала в оренду СФГ "Весела Долина" за договором оренди землі від 02.11.2010 року, який було зареєстровано 19.12.2011 року, термін дії якого закінчився 02.11.2020 року.

Посилаючись на те, що строк договору оренди земельної ділянки закінчився, просить суд визнати його припиненим.

Крім того, на підставі п. 11 договору оренди земельної ділянки відповідач зобов`язувався сплачувати позивачу щорічно не пізніше 01 грудня поточного року орендну плату.

Згідно п. 9 такого договору орендна плата вноситься орендарем щорічно у розмірі три відсотки від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка становить 143769,60 гривень в грошовому еквіваленті.

Розмір орендної плати складає: грошова форма оплати в сумі 4000 гривень (в т.ч. відробіткова плата - 400 гривень), або натуральна оплата: фуражне зерно - 3400 кг., продовольче зерно - 100 кг., соняшник - 200 кг., борошно - 200 кг., цукор - 100 кг., крупа - 20 кг.; відробіткова плата: солома з доставкою - 2 причіпи на суму 140 гривень, оранка земельної ділянки особистого селянського господарства - 0,50 га. на суму 120 гривень.

Тобто, умовами такого договору було поєднано всі три форми орендної плати, що відповідає вимогам діючого законодавства.

Відповідачем за 2020 рік орендна плата в повному обсязі, за умовами вказаного договору, позивачу не виплачена, а звернення щодо виплати орендної плати залишаються без реакції з боку останнього.

Рух справи в суді.

Ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 03.12.2020 року відкрито провадження у справі, розгляд справи визначено за правилами спрощеного позовного провадження, відповідачу надано термін для подання відзиву на позов.

Відзив на позов не подано.

З урахуванням того, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин, не подав відзив, суд постановив ухвалу про заочний розгляд на підставі наявних у справі доказів згідно ст.ст. 280, 281 ЦПК України, оскільки представник позивача не заперечує проти ухвалення заочного рішення по справі.

За змістом частин четвертої та п`ятої статті 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи в судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляд справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП №090864, виданого 25.04.2001 року, ОСОБА_1 належить земельна ділянка площею 12,210 гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Томаківської селищної ради Томаківського району Дніпропетровської області (а.с. 10).

02.11.2010 року між ОСОБА_1 та СФГ "Весела Долина" укладено договір оренди належної їй земельної ділянки площею 12,210 гектарів строком на 10 років до 02.11.2020 року, який 19.12.2011 року зареєстровано відділом Держкомзему у Томаківському районі, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 19.12.2011 року за №122540004002152 (а.с. 11-13).

Пунктом 8 договору встановлено, що земельна ділянка надається в оренду строком на 10 років, починаючи з моменту державної реєстрації цього договору. Термін закінчення дії цього договору встановлюється до 02.11.2020 року.

Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Відповідно п. 11 договору оренди земельної ділянки відповідач зобов`язувався сплачувати позивачу щорічно не пізніше 01 грудня поточного року орендну плату.

Згідно п. 9 такого договору орендна плата вноситься орендарем щорічно у розмірі три відсотки від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка становить 143769,60 гривень в грошовому еквіваленті.

Розмір орендної плати складає: грошова форма оплати в сумі 4000 гривень (в т.ч. відробіткова плата - 400 гривень), або натуральна оплата: фуражне зерно - 3400 кг., продовольче зерно - 100 кг., соняшник - 200 кг., борошно - 200 кг., цукор - 100 кг., крупа - 20 кг.; відробіткова плата: солома з доставкою - 2 причіпи на суму 140 гривень, оранка земельної ділянки особистого селянського господарства - 0,50 га. на суму 120 гривень.

Тобто, умовами такого договору було поєднано всі три форми орендної плати, що відповідає вимогам діючого законодавства.

Відповідно повідомлення позивач зверталася до відповідача з повідомленням про припинення відносин між сторонами та не бажання подовжити строк дії договору в майбутньому (а.с. 14).

На що отримала відповідь із запереченнями від відповідача (а.с. 15).

Позиція суду.

Відповідно до частини другої статті 11 ЦК України підставою виникнення цивільних прав та обов`язків серед юридичних фактів є, зокрема, договори та інші правочини.

Відповідно до пункту 7 частини другої статті 16 ЦК України (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) способами захисту цивільних прав та інтересів може бути припинення правовідношення.

Згідно з частиною першою та другою статті 598 ЦК України (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. Припинення зобов`язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом.

Згідно із статтею 599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до вимог статті 124 ЗК України передача землі в оренду здійснюється на підставі цивільно-правової угоди.

Згідно зі статтею 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.1998 року N161-XIV (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин), договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Згідно ч. 2 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі.

Згідно ч. 6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності).

Згідно ст. 34 Закону України "Про оренду землі" у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" (в редакції чинній на час укладення договору) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вночить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлені за згодою сторін у договорі.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Виходячи з того, що саме на відповідача у справі покладено обов`язок доказування обставин щодо поновлення договору оренди з позивачем або ж доведення факту відсутності підстав припинення зобов`язання, або виплати у повному обсязі орендної плати за користування земельною ділянкою, позов підлягає задоволенню. СФГ "Весела Долина" не надало суду належних і допустимих доказів на підтвердження того, що договір оренди земельної ділянки поновлено, правомірності використання належної позивачу земельної ділянки після спливу строку дії договору.

Судові витрати вирішити відповідно до ст. 141 ЦПУ України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 10, 11, 19, 81, 263, 264 ЦПК України, ст.ст. 11, 16, 598, 599 ЦК України, ст.ст. 13, 31, 33 Закону України Про оренду землі , суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , зареєстрованої за місцем проживання по АДРЕСА_1 , до Селянського (фермерського) господарства "Весела Долина", код ЄДРПОУ 21900245, зареєстрованого за місцем знаходження по вул. Вишнева, 65Б, с. Семенівка Томаківського району Дніпропетровської області, про визнання припиненим договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Визнати договір оренди земельної ділянки, укладений між ОСОБА_1 та Селянським (фермерським) господарством "Весела Долина", зареєстрований 19.12.2011 року, про що складено запис у Державному реєстрі земель за №1225400054802152, термін дії якого закінчився 02.11.2020 року, - припиненим, у зв`язку з закінченням строку на який його було укладено та припинити речове право по такому договору.

Зобов`язати Селянське (фермерське) господарство "Весела Долина" повернути належну ОСОБА_1 земельну ділянку, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 1225455100-02-004-0188, у придатному для використання стані.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Весела Долина" на користь ОСОБА_1 за договором оренди земельної ділянки заборгованість по орендній платі в сумі 4000 (чотири тисячі) гривень.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Весела Долина" на користь ОСОБА_1 сплачений по справі судовий збір в сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, відповідно до п. 15.5 Розділ у XIII Перехідні положення ЦПК України до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області.

Суддя: Л. А. Кондус

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено09.03.2021
Номер документу95370549
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/1953/20

Рішення від 03.03.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні