Ухвала
від 03.03.2021 по справі 240/994/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

03 березня 2021 року м. Житомир справа № 240/994/21

категорія 109010000

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Єфіменко О.В.,

секретаря судового засідання Магдич В.М.,

за участю представників позивача: Ляшенко Р.В., Арапова О.О.,

представників відповідача: Шульської О.М., Бринова Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про вступ у справу в якості третіх осіб в адміністративній справі за позовом Дочірнього підприємства "Фаворит ОПТ" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" до Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради, третья особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Героїв Десантників" про визнання протиправною відмову, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

У провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа Дочірнього підприємства "Фаворит ОПТ" Акціонерного товариства закритого типу "Фаворит" до Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради в якій позивач просить:

- визнати відмову Департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради в наданні містобудівних умов і обмежень, - протиправною;

- зобов`язати Департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради - видати містобудівні умови і обмеження для проектування об`єкта будівництва: Нове будівництво на орендованій земельній ділянці багатоквартирних житлових будинків з об`єктами соціально-громадського призначення за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 26.01.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрите провадження в справі за правилами загального позовного провадження.

У підготовчому засіданні, яке призначене на 16.02.2021, було розглянуто клопотання Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Героїв Десантників" про вступ у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову, на стороні відповідача в адміністративній справі та задоволено його. У зв`язку із вступом у справу зазначеної третьої особи підготовче засідання було відкладене на 03.03.2021 для надання часу представнику третьої особи для ознайомлення з матеріалами справи та підготування пояснень.

02.03.2021 до суду надійшла заява ОСОБА_1 та 03.03.2021 - заява ОСОБА_2 про вступ у справу в якості третьої особи на стороні відповідача. Заяви обґрунтовані тим, що ситуація щодо забудови на АДРЕСА_1 , має безпосереднє відношення до мешканців будинків АДРЕСА_2 , де мешкають заявники, оскільки майбутня забудова може зруйнувати існуючі багатоповерхові будинки, де кількість мешканців сягає більше тисячі осіб. Вищезазначені будинки межують з проваллям та вже мають чималі тріщини.

Представники позивача заперечували щодо задоволення заяв та вказали, що містобудівні умови і обмеження для проектування об`єкта будівництва є лише вихідними даними, які потрібні для початку виготовлення проектної документації, а тому рішення у даній справі не впливатиме на права та інтереси мешканців будинків.

Представники відповідача поклались на розсуд суду у вирішенні згаданих заяв.

Суд ознайомившись із поданими заявами та їх обґрунтуванням, при цьому врахувавши наявні в матеріалах справи докази, дійшов наступного висновку.

Частиною другою статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч.4 ст. 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до ч.5 ст.49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується.

Таким чином, треті особи можуть бути залучені до участі у розгляді справи у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Як видно з матеріалів справи предметом спору є містобудівні умови і обмеження для проектування об`єкта будівництва: Нове будівництво на орендованій земельній ділянці багатоквартирних житлових будинків з об`єктами соціально-громадського призначення за адресою: АДРЕСА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Земельні ділянки щодо яких позивач просить видати містобудівні умови і обмеження перебувають у приватній власності з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, дата державної реєстрації вказаних земельних ділянок - 21.10.2005.

Узагальнюючи наведене, зазначене заявниками порушення їхніх прав слід розглядати не в даних спірних правовідносинах, які полягають в виготовленні документів відповідно до цільового призначення земельної ділянки, що перебуває в приватній власності, а тому не порушують права мешканців квартир прилеглих до цих земельних ділянок будинків.

З огляду на викладене, підстави для залучення до розгляду справи в якості третіх осіб відсутні і тому подані заяви є такими, що не підлягають до задоволення.

Керуючись статтями 49, 72, 80, 243, 248, 256 КАС України,

ухвалив:

У задоволенні заяв ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про вступ у справу в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - відмовити.

Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Повний текст виготовлено 09.03.2021

Суддя О.В. Єфіменко

Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено10.03.2021

Судовий реєстр по справі —240/994/21

Постанова від 02.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Постанова від 02.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 27.05.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 17.05.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 30.04.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Рішення від 30.03.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

Ухвала від 26.01.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні