Ухвала
від 09.03.2021 по справі 683/1720/20
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1720/20

1-кп/683/81/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2021 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої - судді ОСОБА_1

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Старокостянтинові Хмельницької області клопотання прокурора Старокостянтинівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2017 року за №12017240220000240, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України,

в с т а н о в и в:

До Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області надійшло клопотання прокурора Старокостянтинівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2017 року за №12017240220000240, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України, на підставі п.3-1 ч.1 ст.284 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор вказує, що в ході проведення розслідування проведеними слідчими (розшуковими) діями не вдалось встановити осіб, які вчинили вказаний злочин, а саме підробили державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-ХМ №002612 від 14 липня 1998 року в частині внесення до нього відомостей про земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 1,90 га, а тому наявні підстави для закриття провадження у справі у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Заявник ОСОБА_4 , за заявою якого було порушено зазначене кримінальне провадження, в судове засідання не з`явився, подав клопотання, у якому просив розгляд проводити у його відсутності, проти закриття кримінального провадження не заперечує.

Заслухавши прокурора, який підтримав клопотання про закриття кримінального провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд уважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень кримінального процесуального кодексу України, закриття кримінального провадження є формою закінчення досудового розслідування, яке відбувається за наявності обставин, що виключають кримінальне провадження. Тому таке рішення можливе лише після всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, безпосереднього дослідження та оцінки слідчим доказів, які стосуються цього провадження в сукупності.

Судом установлено, що 04 квітня 2017 року депутат Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області ОСОБА_4 звернувся до Старокостянтинівського ВП ГУНП в Хмельницькій області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, у якій вказував, що невстановлена особа внесла завідомо неправдиві відомості до державного акта на право постійного користування землею серії ІІ-ХМ №002612, а саме відомості про земельну ділянку АДРЕСА_1 , яка у встановленому законом порядку в користування ТОВ «Руслан і В» не надавалась, а тому тривалий час безпідставно використовується вказаним товариством на підставі підроблених документів.

05 квітня 2017 року відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017240220000240 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України.

Згідно Витягу з ДЗК від 13 вересня 2016 року земельній ділянці площею 1,9001 га, що по АДРЕСА_2 присвоєно кадастровий номер 6810800000:03:009:0007. Підставою внесення даних був проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок від 11 грудня 2007 року, розроблений приватним підприємством «Обрій», місцезнаходження якого досудовим розслідуванням не встановлено.

19 вересня 2017 року головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області проведено перевірку з питань дотримання вимог земельного законодавства Старокостянтинівською міською радою та ТОВ «Руслан і В», в ході якої встановлено, що рішенням №7 III сесії Старокостянтинівської ради від 30.06.1998 року ТОВ «Руслан і В» надано в постійне користування дві земельні ділянки, а саме:

- АДРЕСА_3 - площею 1,3 га.

- АДРЕСА_2 - площею 2, 14 га.

На підставі вказаного рішення ТОВ «Руслан і В» видано державний акт на право постійного користування землею серії ІІ-ХМ №002612 від 14 липня 1998 року на земельну ділянку площею 0,98 га, розташовану по АДРЕСА_3 .

Зазначений державний акт містить відомості про дві земельні ділянки: площею 0,98 га по АДРЕСА_3 та площею 1,90 га по АДРЕСА_2 .

Однак, відповідно до відповіді Старокостянтиніавської міської ради від 19 серпня 2017 року сесія міської ради 10 червня 1998 року, на якій нібито прийняте рішення про надання земельної ділянки площею 1,90 га, не відбувалась і вказане рішення не приймалось.

04 червня 2019 року земельну ділянку площею 1, 90 га за адресою АДРЕСА_2 визнано речовим доказом та ухвалою Старокостянтинівського районного суду в Хмельницькій області від 10 червня 2019 року на неї накладено арешт.

20 травня 2019 року ухвалою Старокостянтинівського районного суду в Хмельницькій області призначено судово-технічну експертизу документів, а саме державного акту на право постійного користування землею серії ІІ-ХМ № 002612 від 14.07.1998 року виконання якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

У даному кримінальному провадженні проводилося досудове розслідування, вчинено ряд слідчих дій, проте, достатніх доказів, які б вказували на причетність певної особи до вчинення кримінального правопорушення, не встановлено, підозра жодній особі не пред`являлася і достатніх даних для пред`явлення підозри на даний час немає.

Ухвалою слідчого судді Старокостянтинівського районного суду від 20 травня 2020 року у задоволенні клопотання прокурора про закриття кримінального провадження у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності відмовлено.

Слідчим суддею зазначено, що органом досудового розслідування не встановлено розміру матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок вилучення земельної ділянки на підставі підроблених документів, не допитані працівники відділу у Старокостянтинівському районі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області та землевпорядної організації чи інші особи, які мали доступ до державного акту, питання про встановлення винної особи шляхом проведення графологічної експертизи слідством не ставилось, не вжито належних заходів щодо надання необхідної інформації для проведення земельно-технічної експертизи.

На виконання цієї ухвали слідчого судді органом досудового розслідування вжито відповідні заходи.

Зокрема, з метою отримання інформації направлялись запити в ГУ ДФС у Хмельницькій області, голові Старокостянтинівської міськох ради щодо суми коштів, сплачених користувачем земельної ділянки, площею 1,9 га , що розташована по АДРЕСА_2 , а також її вартості.

Згідно інформації, наданої на запит слідчого виконавчим комітетом Старокостянтинівської міської ради, земельна ділянка площею 1,9 га , що розташована по АДРЕСА_4 , знаходиться у власності територіальної громади м.Старокостянтинова та передана у постійне користування ТОВ «Руслан І.В.», кошти за користування земельної ділянки до бюджету не надходили, оскільки відповідно до Глави 1 Розділу ХІV Податкового Кодексу України платники спрощеної системи оподаткування звільняється від сплати земельного податку. Вартість земельної ділянки встановити неможливо.

Таким чином, установити розмір шкоди, заподіяної внаслідок підробки державного акту на право постійного користування землею серії ІІ-ХМ №002612 від 14 липня 1998 року не представляється можливим.

Крім того, встановити осіб, які вчинили вказаний злочин, а саме, підробили цей державний акт в частині внесення відомостей по земельній ділянці площею 1,90 га в ході досудового розслідування проведеними слідчими діями не вдалося.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 358 КК України відповідно до ст.12 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості, санкція за який передбачає покарання у виді штрафу до однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років..

Згідно п.2 ч.1 ст.49 КК України для злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у виді обмеження волі встановлено строк давності три роки з дня вчинення злочину.

Відповідно до п.3-1 ч.1 ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається, зокрема, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у разі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров`я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

Згідно ч.4 ст.284 КПК України закриття кримінального провадження з підстави, передбаченої пунктом 3-1 ч.1 цієї статті, здійснюється судом за клопотанням прокурора.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, особу, яка вчинила злочин, передбачений ч.1 ст.358 КК України у даному кримінальному провадженні не встановлено, підозра жодній особі не пред`явлена, оскільки не встановлено достатніх доказів для пред`явлення підозри певній особі, а тому подане суду клопотання прокурора є цілком обґрунтованим та таким, що відповідає п.3-1 ч.1 ст.284 КПК України.

З огляду на викладене, кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2017 року №12017240220000240, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України, підлягає закриттю у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Арешт, накладений ухвалою Старокостянтинівського районного суду в Хмельницькій області від 10 червня 2019 рок на земельну ділянку площею 1, 90 га за адресою АДРЕСА_2 підлягає скасуванню відповідно до вимог ч.4 ст.174 КПК України.

Керуючись ст.ст. 174, 284, 372, КПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 квітня 2017 року за №12017240220000240, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України, закрити на підставі п.3-1 ч.1 ст.284 КПК України в зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Старокостянтинівського районного суду в Хмельницькій області від 10 червня 2019 року на земельну ділянку кадастровий номер 6810800000:03:009:0007, площею 1,9001 га за адресою АДРЕСА_2 .

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом семи днів з дня її оголошення до Хмельницького апеляційного суду через Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення09.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95393773
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Судовий реєстр по справі —683/1720/20

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Кутасевич О. Г.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Цішковський В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні