Рішення
від 05.03.2021 по справі 157/1566/20
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/1566/20

Провадження №2/157/54/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2021 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Антонюк О.В.,

з участю секретаря судового засідання - Вавдіюк Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувся у суд з позовом, в якому просить визначити йому додатковий строк тривалістю в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . В обґрунтування вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба по батьковій лінії ОСОБА_3 . Після її смерті залишилось спадкове майно, до складу якого входять земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Спадкоємцем першої черги за законом у померлої є його батько, який на спадщину не претендує. Згідно з заповітом, який залишила баба, спадкоємцем належного їй майна є він. Маючи намір прийняти спадщину він звернувся до нотаріуса, проте у прийнятті заяви було відмовлено у зв`язку з пропуском встановленого законодавством строку на прийняття спадщини. Для отримання спадщини в шестимісячний термін ним не подано заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, оскільки на час відкриття спадщини він не проживав із спадкодавцем в одному будинку, про наявність заповіту складеного на його користь, ніхто його не повідомляв, і про існування заповіту дізнався поза межами строку, передбаченого частиною першою статті 1270 ЦК України, коли звернувся до Осівцівської сільської ради за необхідними довідками. Вважає причини пропуску ним строку для прийняття спадщини поважними. Також вважає, що йому належить поновити строк на прийняття спадщини, оскільки пропущений ним строк для подання заяви про прийняття спадщини є незначним.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, подав заяву, із змісту якої вбачається, що він позовні вимоги визнає і просить справу розглянути у його відсутності.

З`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити повністю, зважаючи на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Ольшани Камінь-Каширського району Волинської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Осівцівської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області 2 березня 2020 року (а.с. 5).

Згідно з довідкою Осівцівської сільської ради Камінь-Каширського району Волинської області за № 1183 від 11 листопада 2020 року, за ОСОБА_3 значаться земельні ділянки площею 0,4112, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 0721485800:02:000:1814, ідентифікаційний номер: 41306803; земельна ділянка площею 0,4588, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 0721485800:01:000:0059, ідентифікаційний номер: 41316571; земельна ділянка площею 0,3700, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 0721485800:02:000:1840, ідентифікаційний номер: 41312130; земельна ділянка площею 0,2378, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 0721410100:01:000:0863, ідентифікаційний номер: 41318779 (а.с. 9).

За життя ОСОБА_3 5 травня 2017 року склала заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Осівцівської сільської ради Грищук Н.С., у відповідності до якого земельні ділянки заповіла позивачу ОСОБА_1 . Зазначений заповіт не змінено і не відмінено (а.с. 7 та зворот).

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до положень ст. ст. 1269, 1270 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу у шестимісячний строк з часу її відкриття заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Статтею 1272 ЦК України передбачено, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Позивач ОСОБА_1 у шестимісячний строк з часу відкриття спадщини до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини не звернувся, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 62479239 від 16 листопада 2020 року. Як на поважність причини пропуску строку для звернення з відповідною заявою до нотаріуса позивач посилається, зокрема на те, що не знав про існування заповіту на його ім`я, і на те, що строк який він пропустив є незначним.

З матеріалів справи вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась.

За таких обставин, при розгляді даної справи вирішальне значення має забезпечення реалізації волі спадкодавця щодо розпорядження належним йому майном, а тому справедливим буде надання позивачу як спадкоємцю за заповітом можливості прийняти спадщину.

З огляду на вищезазначене і беручи до уваги те, що відповідач позов визнав і таке визнання ним позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про можливість визнання причини пропуску позивачем строку для прийняття спадщини поважною, у зв`язку з чим йому належить визначити додатковий строк у два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання ним заяви нотаріусу про прийняття спадщини.

Керуючись ст. ст. 2, 10, 13, 141, 142, 259, 264, 265, 273, 353, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю в два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання ним заяви нотаріусу про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Ольшани, Камінь-Каширського району, Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Апеляційна скарга подається через Камінь-Каширський районний суд Волинської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://km.vl.court.gov.ua/sud0304/gromadyanam/csz/.

Головуючий: О. В. Антонюк

Дата ухвалення рішення05.03.2021
Оприлюднено10.03.2021
Номер документу95395978
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —157/1566/20

Рішення від 05.03.2021

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні