Рішення
від 22.02.2021 по справі 686/5195/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/5195/20

Провадження № 2/686/542/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2021 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді - Козак О.В.,

при секретарі - Слободянюк А.Ю.,

за участю: позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

відповідача - ОСОБА_3 ,

представника відповідача - Смередчук Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому справу за позовом ОСОБА_1 до Хмельницької міської ради, ОСОБА_3 , третя особа: Житлово-есплуатаційне об`єднання`про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування,

встановив:

В лютому 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Хмельницької міської ради, ОСОБА_3 , третя особа: ТОВ Житлово-експлуатаційне об`єднання про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування.

В обґрунтування позову позивач вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме на кооперативну квартиру загальною площею 38,4 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , що належала померлій як члену Житлово-будівельного кооперативу ТОВ «Житлово - експуатаційне об`єднання» яка набула права власності на вказану квартиру шляхом виплати всіх пайових внесків, що підтверджується довідкою, виданою ЖБК ТОВ «Житлово -експуатаційне об`єднання» від 12.02.2018 року, про те, що ОСОБА_4 була членом ЖБК ТОВ «Житлово - експуатаційне об`єднання» та сплатила повну вартість квартири, проте свідоцтва про право власності на спірну квартиру за життя не одержала.

Він звернувся із заявою про прийняття спадщини до приватної нотаріальної контори ОСОБА_5 , однак постановою від 23.01.2019 р. року нотаріус відмовив йому у видачі свідоцтва про право на спадщину з причини відсутності правовстановлюючих документів та державної реєстрації права власності на спадкове майно.

Він має право успадкувати та оформити нерухоме майно, що належало за життя ОСОБА_4 , однак через відмову нотаріуса позбавлений можливості здійснити це в позасудовому порядку.

Тому позивач, з врахуванням заяви про зменшення позовних вимог, просить визнати за ним право власності на 1/2 квартири загальною площею 38.4 кв.м., розташовану за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 ..

В судовому засіданні позивач та його представник позовні вимоги підтримали з підстав викладених у позовній заяві, просили їх задоволити.

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги визнав, не заперечив проти їх задоволення.

Представник відповідача Хмельницької міської ради в судовому засіданні заперечила проти задоволення позову, оскільки Хмельницька міська рада є неналежним відповідачем, жодним чином не порушила прав позивача.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, зазначивши, що ТОВ Житлово-експлуатаційне об`єднання не перебуває з жодною зі сторін у справі в матеріальних правовідносинах, не заінтересоване у результаті вирішення спору, а рішення у справі не вплине на права та/або обов`язки товариства .

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, представників, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 перебували у шлюбі, який було зареєстровано 29.08.1971року. ІНФОРМАЦІЯ_2 в них народився син - ОСОБА_1 .

18.12.1985 року члену ЖБК №66 ОСОБА_4 з сім`єю з 4 чоловік на підставі рішення виконавчого комітету міської Ради народних депутатів від 14.11.1985р. №284/Д, рішення загальних зборів членів ЖБК від 13.06.1985р., було видано ордер №022 на житлове приміщення в будинку ЖБК - квартиру АДРЕСА_2 .

Згідно довідки ТОВ "Житлово-експлуатаційне об`єднання" №7 від 12.02.2018 року, виданої члену ЖБК №66 ОСОБА_4 , квартира АДРЕСА_2 виплачена повністю.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла і після її смерті її син - ОСОБА_1 23.01.2019 року подав до приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу Наконечної М.І. заяву про прийняття спадщини. Того ж 23.01.2019 року чоловік ОСОБА_4 - ОСОБА_3 подав приватному нотаріусу заяву про відмову від належної йому спадщини.

Листом №16/01-16 від 23.01.2019 року приватний нотаріус Хмельницького міського нотаріального округу Наконечна М.І. відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на квартиру АДРЕСА_2 , у зв`язку з тим, що відсутній правовстановлюючий документ на вищевказану квартиру на ім`я спадкодавця. Наявний тільки ордер на житлове приміщення, тому відповідно до чинного законодавства для вирішення даного питання рекомендувала звернутись до суду, для визнання права власності на вищевказану квартиру в порядку спадкування.

Вказані обставини підтверджуються: свідоцтвом про одруження серія НОМЕР_1 ; свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 ; свідоцтвом про смерть ОСОБА_4 серія НОМЕР_3 ; ордером від 18.12.1985 року №284/Д; довідкою ТОВ "Житлово-експлуатаційне об`єднання" №7 від 12.02.2018 року; повідомленням приватного нотаріуса Хмельницького міського нотаріального округу Наконечної М.І. №16/01-16 від 23.01.2019 року; копією спадкової справи № 5-2019 щодо майна померлої ОСОБА_4 ..

Статтями 1216, 1217 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України - до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статтей 1258,1261 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1 ст.60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Статтею 22 Кодексу про шлюб та сім`ю також передбачено, що майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння, користування і розпорядження цим майном. Подружжя користується рівними правами на майно і в тому разі, якщо один з них був зайнятий веденням домашнього господарства, доглядом за дітьми або з інших поважних причин не мав самостійного заробітку.

Частиною 1 ст.70 Сімейного кодексу України визначено, що у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

В силу ч.1 ст.368 ЦК України - спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

Статтями 370,372 ЦК України, які регулюють порядок виділу та поділу майна, що є у спільній сумісній власності визначено, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Відповідно до статті 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З досліджених в судовому засіданні доказів вбачається, що ОСОБА_4 та ОСОБА_3 перебуваючи у шлюбі отримали ордер на квартиру АДРЕСА_2 та виплатили її повну вартість. Отже, вказана квартира набута у шлюбі і є спільною сумісної власністю подружжя ОСОБА_4 та ОСОБА_3 і їх частки у праві спільної сумісної власності є рівними, тобто становлять по 1/2 частки кожного, оскільки інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Відповідач ОСОБА_3 у встановленому законом порядку відмовився від прийняття спадщини після смерті дружини - ОСОБА_4 , інших спадкоємців, які б прийняли спадщину, окрім позивача - ОСОБА_1 , немає.

Частиною 1 ст.1226 ЦК України передбачено, що частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню та слід визнати за позивачем ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину квартири АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст.2,12,13,76,81,258,259,263-265 ЦПК України, ст.ст.328,368,370,372, 392, 1216, 1217, 1218, 1226, 1261 ЦК України, ст.ст.60,70 СК України, ст.22 Кодексу про шлюб та сім`ю, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН: НОМЕР_4 , жителем: АДРЕСА_3 ) право власності на 1/2 частку квартири АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідачі: ОСОБА_3 (житель: АДРЕСА_3 ); Хмельницька міська рада (код ЄДРПОУ: 33332218, адреса: 29000, м.Хмельницький, вул.Гагаріна, 3).

Третя особа: Житлово-есплуатаційне об`єднання (код ЄДРПОУ: 21329402, 29015, м.Хмельницький, вул.Зарічанська, 8).

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області.

В разі проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Дата складання повного тексту рішення суду 09.03.2021 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено11.03.2021
Номер документу95425811
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —686/5195/20

Рішення від 22.02.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 22.02.2021

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні