Ухвала
від 11.03.2021 по справі 947/5114/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/5114/20

Провадження № 1-кс/947/3304/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2021 року

Слідчий суддяКиївського районногосуду м.Одеси ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотаннястаршого слідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 ,погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування до дванадцяти місяців у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019160000000514 від 27.05.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.194, ч.2 ст.194, ч. ч.ст. 28 ч.2 ст.194 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12019160000000514 від 20.07.2018, за фактом вчинення невстановленими особами кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.194, ч. 2 ст. 194, ч. ч. ст. 28 ч. 2 ст. 194 КК України.

Вказане кримінальне провадження виділене із кримінального провадження №12018020020002973 від 20.07.2018, відносно ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , підозрюваних у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 194 КК України, досудове розслідування у якому в подальшому було завершено у формі звернення до суду з обвинувальним актом відносно ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ..

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у зазначеному кримінальному провадженні здійснюється Одеською обласною прокуратурою.

27.05.2019 на підставі постанови прокурора здійсненнядосудового розслідуваннядорученоСУ ГУНП в Одеській області.

Відповідно до вимог ст.37 КПК України здійснення повноважень прокурора у даному кримінальному провадженні доручено групі прокурорів у складі прокурорів відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , та прокурорів Одеської місцевої прокуратури №4 Одеської області ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ..

Досудовим розслідуванням у зазначеному кримінальному провадженні встановлено, що у ОСОБА_5 , який володіє якостями лідера, сильним і стійким характером, переслідуючи корисливі цілі, маючи за мету використовувати злочинну діяльність, як постійне і основне джерело прибутку, в липні 2018 року, більш точну дату у ході досудового розслідування не встановлено, виник умисел на незаконне збагачення. Способом заробітку останній обрав діяльність, пов`язану з виконанням замовлень, спрямованих на умисне пошкодженням чужого майна, шляхом підпалів.

Усвідомлюючи, що для виконання функцій із забезпечення діяльності з організації умисного пошкодження чужого майна, шляхом підпалів, необхідне залучення значних людських ресурсів, вирішив створити організовану групу, учасників якої об`єднати єдиним планом з розподілом функцій кожного, а також особисто приймати участь у діяльності організованої групі та керувати нею.

На досягнення своєї злочинної мети, керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_5 до злочинної діяльності залучив свого племінника ОСОБА_6 , з яким він мав дружні та родинні стосунки, та ОСОБА_7 , якого втягнув у злочинну діяльність застосувавши до останнього заходи психологічного тиску і погрози застосування фізичного впливу та під приводом відпрацювання надуманого боргу.

ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в подальшому об`єднались у стійку організовану групу з метою систематичного незаконного збагачення. При цьому зазначені особи розробили план своєї злочинної діяльності і розподілили між собою ролі, спрямовані на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

ОСОБА_5 , як лідер організованої групи, взяв на себе функції загального керівництва групою, координування дій учасників, пошуку клієнтів, транспортування членів організованої групи до місць вчинення кримінальних правопорушень, здійснення розвідки прилеглої території і місця вчинення кримінального правопорушення, спостерігання за навколишньою обстановкою, а також за необхідності здійснення швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи, розподілу грошових коштів отриманих внаслідок злочинної діяльності та особисту участь у злочинах.

ОСОБА_6 згідно відведеної йому злочинної ролі виготовляв легкозаймисту суміш та підготовлював речі, необхідні для вчинення підпалів, а саме: пальне, мастило, пластикову тару, рукавиці, ломи «фомки» та інші предмети, необхідність у яких виникала при вчиненні злочинів. Крім того, здійснював розвідку прилеглої території і місця вчинення кримінального правопорушення, а під час вчинення злочинів ОСОБА_6 спостерігав за навколишньою обстановкою та у разі виникнення небезпеки, здійснював попередження ОСОБА_7 про можливість викриття його злочинних дій.

ОСОБА_7 згідно відведеної йому злочинної ролі здійснював розвідку прилеглої території і місця вчинення кримінального правопорушення, розлив легкозаймистої суміші на об`єкти посягання (автівки, приміщення, тощо) та пошкодження чужого майна, шляхом підпалів.

Стійкість організованої групи була забезпечена за рахунок її стабільного складу, характеру відносин між ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , які є родичами, та ОСОБА_16 , якого втягнуто до злочинної організованої групи із застосуванням психологічного впливу та погрозами застосування насилля до нього.

Група мала стійкий характер, високий ступінь організованості, підпорядкування всіх її учасників організатору, відрізнялася чітким плануванням, підготовкою до вчинення злочинів, стабільністю складу, розподілом ролей і функцій між учасниками групи, наявністю необхідної для функціонування групи технічної бази, засобів зв`язку (мобільних телефонів), та автотранспорту.

Переслідуючи мету не викриття злочинної діяльності організованої групи правоохоронними органами, ОСОБА_5 , як організатором злочинного угрупування, прийнято рішення щодо розробки та беззаперечного дотримання методів конспірації, які полягали в тому, що саме він не буде підходити ближче, ніж на 100 метрів до визначеного об`єкту посягання, мотивуючи це тим, що він має фізичні вади, які у разі їх викриття перешкодять йому швидко покинути місце вчинення злочину.

Крім цього, вчиненню злочинів передували детальні огляди місцевості та встановлення місцезнаходження об`єктів злочинних посягань. Вчинення злочинів планувалось виключно на нічний час доби.

Вказані заходи разом з іншими методами конспірації злочинної діяльності групи і підтриманням незаперечного авторитету її керівника створювали у спільників впевненість у можливості уникнення відповідальності за скоєння групових злочинів в разі викриття їх правоохоронними органами.

Протиправна діяльність групи була припинена лише після проведення комплексу оперативно-розшукових заходів працівниками Одеського управління ДВБ Національної поліції України.

ОСОБА_5 , як організатор та керівник групи, давав вказівки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про скоєння злочинів, координував дії, які необхідно вчинити з моменту початку злочину та до його закінчення, та саме ОСОБА_5 визначав дату вчинення підпалів та надавав можливість ОСОБА_6 та ОСОБА_7 провести огляд та розвідку на місцевості при цьому контролюючи їх дії.

Після отримання грошової винагороди за здійснення підпалу різних об`єктів ОСОБА_5 частину отриманих грошей розподіляв між членами угрупування, частину залишав на вирішення організаційних питань, таких як зміна транспортних засобів, дорожні витрати, так як злочини вчинено на території різних обласних центрів України, придбання паливно-мастильних матеріалів, рукавиць, та інших речей, необхідних для умисного пошкодження шляхом підпалу об`єктів злочинних посягань.

Учасники організованої злочинної групи ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 обґрунтовано обвинувачуються у тому, що за період часу з липня по листопад 2018 року, скоїли ряд умисних злочинів, пов`язаних з умисним пошкодженням чужого майна, вчиненого шляхом підпалу, а саме:

Епізод 1

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_17 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_1 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині липня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_1 . В подальшому ОСОБА_5 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому - «фомки», рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_5 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_17 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW (серію та державний знак якого досудовим розслідуванням встановити не надалось можливим), спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , 18.07.2018, близько 22:00 години, прибули з м. Одеси до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » біля будинку за адресою: АДРЕСА_2 , на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 і ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_5 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW, і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 19.07.2018, близько 03:00 години, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_5 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_6 почав спостерігати, щоб їх дії не булі помічені сторонніми особами, а ОСОБА_7 за допомогою металевого лому - «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вищевказаною адресою та залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW, в якому їх очікував ОСОБА_5 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_1 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_17 в розмірі 2 866 059 гривень, що більше, ніж в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 2

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_17 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_3 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині серпня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_3 . В подальшому ОСОБА_5 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому - «фомки», рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_5 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_17 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_1 , спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , 17.08.2018, близько 00:00 години, прибули з м. Одеси до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_3 , та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » біля будинку за адресою: АДРЕСА_4 , на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_5 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 17.08.2018 о 03:48 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_5 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_6 за допомогою металевого лому - «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_7 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_5 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_3 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_17 в розмірі 14519,5 гривень, а також власнику приміщення, в якому знаходився вказаний магазин, товариству з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційній фірмі «Агроторгсервіс, ЛТД», код ЄДРПОУ 13625492, в розмірі 62394 гривні, заподіявши майнову шкоду зазначеним особам на загальну суму 76913,5 гривень.

Епізод 3

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_17 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_5 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині серпня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_5 . В подальшому ОСОБА_5 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_5 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_17 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_1 , спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , 23.08.2018, близько 00:00 години, прибули з м. Одеси до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_5 , та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » біля будинку за адресою: АДРЕСА_6 , на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_5 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 23.08.2018 о 03:15 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_5 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_6 за допомогою металевого лому «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_7 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_5 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_5 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_17 в розмірі 45406 гривень.

Епізод 4

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_17 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_7 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині вересня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину «Взуттєвий Бум», який знаходився за адресою: АДРЕСА_7 . В подальшому ОСОБА_5 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_17 , а також усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій у вигляді створення загрози життю людей, їх здоров`ю, пошкодження іншого майна внаслідок пожежі з врахуванням того, що приміщення магазину знаходиться на першому поверсі багатоповерхового житлового будинку, у якому проживають люди, які можуть постраждати в результаті пожежі, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки, і свідомо припускаючи їх настання, ОСОБА_5 використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_1 , спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , 21.09.2018, близько 00:00 години, прибули з міста Одеси до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_7 , та почали спостерігати за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » біля будинку за адресою: АДРЕСА_8 , на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_5 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 21.09.2018 о 04:49 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_5 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_6 за допомогою металевого лому «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_7 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_5 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельного приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_7 , чим заподіяно майнову шкоду фізичній особі-підприємцю ОСОБА_17 в розмірі 1 899 204,79 гривень, а також володільцям квартири за адресою: АДРЕСА_9 , ОСОБА_18 та ОСОБА_19 в розмірі 20000 гривень, заподіявши майнову шкоду зазначеним особам на загальну суму 1919204,79 гривень, що більше, ніж в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 5

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 в середині вересня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої ним групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконного збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал автомобілю марки «ToyotaSienna», номерний знак НОМЕР_3 , що належить на праві власності ОСОБА_20 та яким користувався останній.

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, отримавши від невстановленої слідством особи інформацію про місце зберігання автомобілю ОСОБА_20 , розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, ОСОБА_5 діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_20 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_4 , спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , 26.09.2018 о 01 год. 25 хв. прибули до місця проживання ОСОБА_20 , на АДРЕСА_10 , та з метою конспірації зупинились неподалік домоволодіння АДРЕСА_11 за вищевказаною адресою на відстані, що дозволяє вести спостереження за вказаним будинком.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до воріт зазначеного домоволодіння, а ОСОБА_5 , у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 .

При цьому, ОСОБА_5 став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників та вести спостереження за навколишньою обстановкою для забезпечення безпеки вчинення злочину.

Продовжуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_7 , згідно відведеної ролі, 26.09.2018 у період часу з 01 год. 29 хв. по 01 год. 30 хв., піднявшись на паркан вищевказаного домоволодіння, встановив наявність автомобілю марки «ToyotaSienna», номерний знак НОМЕР_3 на подвір`ї, його точне розташування та оцінив можливість розлиття на кузов даного транспортного засобу легкозаймистої речовини із значної відстані.

У свою чергу ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі, залишився стояти навпроти будинку для забезпечення безпеки вчинення злочину та ведення спостереження за навколишньою обстановкою з метою своєчасного сповіщення ОСОБА_7 про ймовірність викриття їх злочинних дій.

Переконавшись, що автомобіль ОСОБА_20 знаходиться на подвір`ї домоволодіння АДРЕСА_10 , встановивши його точне розташування, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 повернулись до автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , у якому знаходився ОСОБА_5 , та повідомили вказану інформацію останньому.

Продовжуючи реалізовувати спільний умисел на пошкодження автомобілю шляхом підпалу, 26.09.2018 о 01 год. 46 хв. ОСОБА_5 , згідно відведеної ролі, залишився в салоні автомобілю BMW X5, а ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , у відповідності до розробленого плану, взявши із собою заздалегідь розлиту в поліетиленові пляшки легкозаймисту речовину та полімерний шланг для розливання легкозаймистої речовини на відстані, направились по АДРЕСА_10 , на території якого знаходився автомобіль «ToyotaSienna», номерний знак НОМЕР_3 .

Пройшовши повз вказаний будинок ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення підпалу автомобіля.

ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі, став спостерігати за навколишньою обстановкою щоб мати змогу вчасно сповістити ОСОБА_7 про викриття їх злочинних дій, а ОСОБА_7 , приблизно о 02:40 годині, в цей же день, згідно відведеної ролі, облив задню частину автомобілю марки «ToyotaSienna», номерний знак НОМЕР_3 легкозаймистою речовиною та підпалив його, внаслідок чого автомобіль загорівся.

Вчинивши підпал автомобілю, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому знаходився ОСОБА_5 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті підпалу автомобілю марки «ToyotaSienna», номерний знак НОМЕР_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 власнику автомобілю ОСОБА_20 заподіяно майнову шкоду на суму 594 592,0 грн., що більше, ніж в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 6

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 на початку липня 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів при невстановлених слідством обставинах, від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в яких здійснює підприємницьку діяльність фізична особа-підприємець ОСОБА_17 , у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_12 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором, орієнтовно в середині вересня 2018 року, отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місцезнаходження магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходився за адресою: АДРЕСА_12 . В подальшому ОСОБА_5 розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду та виконали ряд підготовчих дій: підбір транспортного засобу, придбання паливно-мастильних матеріалів та виготовлення легкозаймистої суміші, придбання металевого лому, рукавичок та провели інші приготування необхідні для вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_17 , а також усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій у вигляді створення загрози життю людей, їх здоров`ю, пошкодження іншого майна внаслідок пожежі з врахуванням щільності розміщення торгівельних приміщень, що знаходяться в безпосередній близькості з магазином «Взуттєвий Бум» за адресою: АДРЕСА_12 , передбачаючи суспільно небезпечні наслідки, і свідомо припускаючи їх настання, ОСОБА_5 використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_1 , спільно з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 27.09.2018 о 00:20 годині прибули з міста Одеси до міста Києва та поїхали в сторону місця скоєння злочину за адресою: АДРЕСА_12 .

Приїхавши, близько 00:55 години, до приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вказаною адресою, протягом декількох хвилин вони провели спостереження за магазином.

Після спостереження, реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою конспірації зупинились неподалік від приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вказаною адресою на відстані, що дозволяє вести спостереження за навколишньою обстановкою та забезпечує можливість швидкого залишення місця події.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до магазину, а ОСОБА_5 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників спостерігаючи за навколишньою обстановкою, а також за необхідності швидкого залишення місця вчинення злочину усіма учасниками організованої злочинної групи.

Пройшовши повз вказаний магазин ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення його підпалу.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 27.09.2018 о 02:46 годині, обравши зручний час для вчинення злочину, впевнившись, що за їх діями ніхто не спостерігає, оцінивши можливість розбиття скла вітрини магазину та розлиття всередину з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки та металевий лом, підійшли до вітрини вказаного магазину та діючи узгоджено, за попередньо розробленим зі ОСОБА_5 планом та відповідно до розподілених функції, ОСОБА_6 за допомогою металевого лому «фомки» розбив вітрину приміщення магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вищевказаною адресою, а ОСОБА_7 залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення магазину разом з товарними цінностями та іншими предметами у ньому загорілися, а полум`я з місця займання розповсюдилось та охопило ряд інших торгівельних приміщень, розташованих за адресою: АДРЕСА_12 , неподалік від магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у яких здійснювали підприємницьку діяльність фізичні особи-підприємці: ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 та ОСОБА_35 .

Скоївши підпал, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , в якому їх очікував ОСОБА_5 , та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено товарні цінності разом з іншими предметами, необхідними для здійснення підприємницької діяльності, й внутрішнє та зовнішнє оздоблення торгівельних приміщень, у тому числі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_12 , чим заподіяно майнову шкоду фізичним особам-підприємцям:

- ОСОБА_17 в розмірі 2 700 000 гривень;

- ОСОБА_21 в розмірі 165590 гривень;

- ОСОБА_22 в розмірі 850000 гривень;

- ОСОБА_23 в розмірі 24000 гривень;

- ОСОБА_24 в розмірі 12000 доларів США (що складає 339 480гривень);

- ОСОБА_25 в розмірі 148 600 гривень;

- ОСОБА_26 в розмірі 580000 гривень;

- ОСОБА_27 в розмірі 23000 доларів США (що складає 650 670 гривень);

- ОСОБА_28 в розмірі 300 000 гривень;

- ОСОБА_29 в розмірі 25 000 доларів США (що складає 707 250 гривень);

- ОСОБА_36 в розмірі 792 890 гривень;

- ОСОБА_37 в розмірі 180 000 гривень;

- ОСОБА_32 в розмірі 120 000 гривень;

- ОСОБА_33 в розмірі 250 000 гривень;

- ОСОБА_38 в розмірі 530 000 гривень;

- ОСОБА_39 в розмірі 400 000 гривень, заподіявши майнову шкоду усім зазначеним особам на загальну суму 8 738 480 гривень, що більше, ніж в 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та визнається особливо великим розміром.

Епізод 7

Досудовим слідством встановлено, що ОСОБА_5 в середині листопада 2018 року (більш точного часу досудовим розслідування встановити не надалось можливим), діючи у складі організованої злочинної групи, разом із ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізуючи єдиний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом систематичного заняття протиправною діяльністю, пов`язаною з умисним пошкодженням чужого майна шляхом підпалів, при невстановлених слідством обставинах від невстановлених слідством осіб отримав замовлення за грошову винагороду здійснити підпал автомобіля марки «SuzukiVitara», номерний знак НОМЕР_5 , що належить на праві власності ОСОБА_40 .

Реалізуючи злочинний умисел ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи та будучи її організатором отримав від невстановленої слідством особи інформацію про місце зберігання автомобілю ОСОБА_41 , розробив план дій, необхідний для досягнення злочинної мети, який довів усім учасникам організованої групи, а саме ОСОБА_6 та ОСОБА_7 при цьому визначивши ролі кожного з учасників на місці вчинення злочину на що останні надали свою згоду.

При цьому, ОСОБА_5 , взявши на себе роль організатора злочину, став координувати дії співучасників з метою досягнення злочинного результату.

Так, діючи умисно з корисливих мотивів, з метою пошкодження майна ОСОБА_41 , ОСОБА_5 , використовуючи транспортний засіб автомобіль марки BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_4 , спільно з ОСОБА_6 21.11.2018 о 20:35 годині прибули до місця скоєння злочину та зупинилися між будинками АДРЕСА_13 та АДРЕСА_14 , де протягом декількох хвилин провели спостереження за гаражним приміщенням будинку АДРЕСА_13 .

Після чого, зазначені особи направилися до торгівельного центру «Епіцентр К» ТОВ «Епіцентр К», розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Лиманка, вул. Небесної сотні (Маршала Жукова), 99, в якому ОСОБА_6 придбав о 20:57 годині металевий лом, рукавчики та пакет.

У подальшому, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , біля 22:20 години, знову повернулися на АДРЕСА_14 , де повторно проїхалися поруч з домоволодінням ОСОБА_41 та провели додаткове спостереження.

Далі, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , біля 22:30 години, на одній з вулиць підібрали ОСОБА_7 та попрямували до АЗС «Катрал» по проспекту Небесної сотні у м. Одесі, де ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі, придбав пальне, яке згодом розлив в заздалегідь заготовлені пластикові ємкості по 5 літрів кожна, приготувавши легкозаймисту суміш.

Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на пошкодження майна потерпілого, ОСОБА_5 разом з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 22.11.2018, біля 02:35 години, прибули до місця проживання ОСОБА_41 на АДРЕСА_13 , та з метою конспірації зупинились неподалік домоволодіння АДРЕСА_13 за вищевказаною адресою на відстані, що дозволяє вести спостереження за вказаним будинком.

Згідно відведених ролей ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вийшли з автомобілю й попрямували до воріт зазначеного домоволодіння, а ОСОБА_5 у відповідності до заздалегідь розробленого плану, залишився в салоні автомобілю BMW X5, номерний знак Республіки Болгарія НОМЕР_2 , і у свою чергу став керувати вчиненням злочину на місці, забезпечувати прикриття злочинних дій співучасників та вести спостереження за навколишньою обстановкою для забезпечення безпеки вчинення злочину.

Пройшовши повз вказаний будинок ОСОБА_7 та ОСОБА_6 зупинилися неподалік на узбіччі вулиці, де стали очікувати найбільш сприятливого часу для вчинення підпалу автомобіля.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 22.11.2018 о 03:27 годині, встановивши у гаражному приміщенні через вікна, які виходять на подвір`я, наявність автомобілю марки «SuzukiVitara», номерний знак НОМЕР_5 , його точне розташування та оцінивши можливість розлиття під ролетні ворота гаражного приміщення з боку вулиці легкозаймистої речовини, взявши із собою заздалегідь розлиту легкозаймисту речовину в поліетиленові пляшки ємкістю 5 літрів кожна та металевий лом, підійшли до воріт вказаного гаражного приміщення, після чого, діючи узгоджено, ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі, підняв ломом ролетні ворота, а ОСОБА_7 , згідно розробленого плану, залив з пляшок легкозаймисту речовину у вищезазначене гаражне приміщення, після чого підпалив його, внаслідок чого вказане приміщення разом із автомобілем та іншими предметами у ньому загорілися.

Скоївши підпал, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 побігли до автомобілю марки BMW Х5, номерний знак Республіки Болгарія (BG) НОМЕР_1 , в якому знаходився ОСОБА_5 та на зазначеному автомобілі зникли з місця скоєння злочину.

В результаті вчинення вищевказаного злочину пошкоджено майно ОСОБА_41 , а саме: автомобіль марки «SuzukiVitara», номерний знак НОМЕР_5 , чим останньому заподіяно майнову шкоду в розмірі 68715,83 гривень.

Крім того, невстановлені досудовим розслідуванням особи намагалися здійснити підпали мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованої у містах Житомирі та Кривому Розі.

Під час досудового розслідування вищевказаних кримінальних правопорушень були проведені слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення осіб, на чиє замовлення здійснювалися підпали, допитані потерпілі ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , а також допитані свідки: ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 , призначені та проведені судові пожежно-технічні експертизи, проведені інші слідчі дії.

Крім того, під час зазначеного кримінального провадження проведені наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

- проведені 32 негласна слідча (розшукова) дія у вигляді зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж;

- надані доручення оперативному підрозділу ОУ ДВБ НП України, в результаті виконання яких надійшла відповідь про те, що до вчинених кримінальних правопорушень можуть бути причетними ОСОБА_44 , ОСОБА_52 , ОСОБА_53 , ОСОБА_54 та інші особи;

- допитаний в якості свідка ОСОБА_7 ..

Дане кримінальне провадження 09.01.2020 постановою слідчого СУ ГУНП в Одеській області закрито у зв`язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення, на підставі п. 2 ч. 2 ст. 284 КПК України. 24.02.2020 прокурором відділу прокуратури Одеської області постанову слідчого СУ ГУНП в Одеській області від 09.01.2020 про закриття кримінального провадження скасовано.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 12.03.2020 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні був продовжений до 12 місяців, тобто до 17.03.2021.

Так, для встановлення обставин кримінального правопорушення, у справі необхідно провести певну кількість слідчих та процесуальних дій, що з об`єктивних причин неможливо зробити протягом часу, який залишився до закінчення строку досудового розслідування та спливає 17.03.2021.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, органу досудового розслідування необхідно встановити фактичне місцезнаходження та допитати в якості свідків ОСОБА_44 , ОСОБА_52 , ОСОБА_55 , ОСОБА_54 , додатково допитати потерпілих з приводу обставин кримінальних правопорушень, які могли стати їм відомі під час проведення досудового розслідування, встановити та допитати інших осіб, яким відомі обставини даного кримінального правопорушення та провести інші слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, спрямовані на прийняття законного рішення у кримінальному провадженні.

Згідно п. 3 абз. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях, щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ст.12 КК України, зазначені злочини відносяться до категорії тяжких злочинів.

Відповідно до ч. 7 ст. 217 КПК України, днем початку досудового розслідування у провадженні, виділеному в окреме провадження, є день, коли було розпочато розслідування, з якого виділено окремі матеріали, а у провадженні, в якому об`єднані матеріали кількох досудових розслідувань, - день початку розслідування того провадження, яке розпочалося раніше.

Закінчити досудове розслідування у строк передбачений ч.1 ст.219 КПК України виявилось неможливим.

Для проведення вищезазначених слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та завершення досудового розслідування, враховуючи складність кримінального провадження, необхідний строк 12 (дванадцять) місяців.

Разом з тим, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019160000000514 відомості про яке 27.05.2019 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.194, ч. 2 ст. 194, ч. ч. ст. 28 ч. 2 ст. 194 КК України, спливає 17.03.2021, завершити досудове розслідування до вказаного строку, враховуючи особливу складність кримінального провадження, неможливо з об`єктивних причин.

В судове засіданні слідчий не з`явився надавши до суду заяву про розгляд клопотання в його відсутність.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Так, відповідно до ч.1ст.219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.1 ст.294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчий суддя, перевіривши клопотання сторони обвинувачення про продовження строків досудового розслідування в рамках кримінального провадження №12019160000000514 від 27.05.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.194, ч. 2 ст. 194, ч. ч. ст. 28 ч. 2 ст. 194 КК України та матеріали, долучені до клопотання, приходить до переконання, що подане клопотання є обґрунтованим, належним чином вмотивованим та таким, яке в повній мірі відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий суддя вважає й обґрунтованими доводи сторони обвинувачення в частині наявності обставин, які перешкоджали здійснити вищевказані процесуальні дії раніше, до закінчення строку досудового розслідування.

З урахуванням викладеного, враховуючи конкретні обставини кримінального провадження, ті обставини, що строк досудового розслідування спливає 17.03.2021 року, разом з тим здійснити зазначені у клопотанні процесуальні дії у передбачений законом строк не надається можливим з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення підлягає задоволенню частково, а строк в 6 місяці буде достатнім для виконання зазначених слідчим слідчих та слідчих (розшукових) дій.

Керуючись ст.ст.219,309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшогослідчого в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 ,погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування до дванадцяти місяців у кримінальному провадженні, в якому особі не повідомлено про підозру, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019160000000514 від 27.05.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1ст.194,ч.2ст.194,ч.ч.ст.28 ч.2ст.194КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження №12019160000000514 від 27.05.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1ст.194,ч.2ст.194,ч.ч.ст.28 ч.2ст.194КК України до 6 (шести) місяців, тобто до 17.09.2021 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення11.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95448175
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —947/5114/20

Ухвала від 11.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні