Рішення
від 11.03.2021 по справі 495/444/21
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/444/21

Номер провадження 2/495/1386/2021

11 березня 2021 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Волкової Ю.Ф.,

із участю секретаря судового засідання Ткаченко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась із позовом до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, зареєстрованого відділом ЗАЦС місто Альтдорф, актовий запис Е35/2011.

1.Стислий виклад позиції позивача.

Позовні вимоги мотивовано тим, що шлюб між сторонами зареєстровано 26 серпня 2011 року, від шлюбу у подружжя дітей на має. Позивач вказує, що подружні стосунки не скалилися через діаметрально протилежні погляди на шлюб, втрати поваги один до одного, а тому подальше примирення і збереження шлюбу є неможливим. Після укладання шлюбу, сторони також уклали шлюбний контракт, за умовами якого при розірванні шлюбу вони не будуть мати однин до одного будь-яких матеріальних претензій щодо спільного майна, нажитого за час шлюбу. Враховуючи викладене позивач просить в судовому порядку шлюб розірвати.

2. Стислий виклад позиції відповідача.

Відповідач ОСОБА_1 у письмовій заяві від 23 лютого 2021 року позовні вимоги визнав у повному обсязі; просив розглядати справу за його відсутності, про що надав заяву, переклад на українську мову якої засвідчено нотаріусом ОСОБА_3 (арк. спр. 15).

3. Рух справи у суді.

Ухвалою судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 29 січня 2021 року відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Учасникам справи встановлено строк для подачі заяв по суті.

4. Заяви, клопотання учасників процесу та насідки їх вирішення.

Розгляд справи здійснюється у прощеному проваджені без виклику сторін.

З огляду на розгляд справи без виклику сторін у судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється (частина друга статті 247 ЦПК України).

5. Фактичні обставини справи.

Шлюб між позивачем і відповідачем зареєстровано 26 серпня 2011 року Відділом ЗАЦС міста Альтдорф (актовий запис Е35/2011), про що 26 серпня 2011 року видано свідоцтво про укладання шлюбу. Вказане свідоцтво про укладання шлюбу містится у справі в офіційному перекладі українською мовою (арк. спр. 10).

Від шлюбу у подружжя дітей на має.

Про порушення майнових прав жодна із сторін не заявила.

6. Норми права, які застосував суд.

Суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадку, зокрема , якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України (пункт 1 частини першої статті 76 Закону України Про міжнародне приватне прво ).

Відповідно до статті 51 Конституції України, яка кореспондується із статтею 24 Сімейного кодексу України (далі - СК України), шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов`язки у шлюбі та сім`ї.

Згідно із положеннями частини другої статті 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають спільні права та обов`язки.

Відповідно до статті 55 СК України дружина та чоловік зобов`язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги. Чоловік зобов`язаний утверджувати в сім`ї повагу до матері. Дружина зобов`язана утверджувати в сім`ї повагу до батька. Дружина та чоловік відповідальні один перед одним, перед іншими членами сім`ї за свою поведінку в ній. Дружина і чоловік зобов`язані спільно дбати про матеріальне забезпечення сім`ї.

Вимогами частин третьої, четвертої статті 56 СК України визначено, що кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження, в тому числі примушування до статевого зв`язку за допомогою фізичного або психічного насильства, є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканість і може мати наслідки, встановлені законом.

Відповідно до частини другої статті 104 СК України шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя (стаття 110 СК України).

Відповідно до частини третьої статті 109 Сімейного кодексу України, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення (стаття 112 СК України).

7. Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Суд, перевіривши доводи учасників справи у заявах по суті справи, дослідивши письмові докази на предмет належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємозв`язку доказів у їхній сукупності, дійшов висновку про задоволення позову.

Так, за результатами розгляду справи судом враховано, що письмово сторони погодили про розірвання шлюбу в Україні. Подружні стосунки між сторонами не скалилися через діаметрально протилежні погляди на шлюб, несумісні характери, небажання спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги; шлюбні стосунки фактично припинено із 2019 року Спільний побут сторонами не ведеться, спір щодо поділу майна подружжя, набутого під час спільного проживання відсутній. Спільних дітей від шлюбу подружжя не має.

З огляду на викладені правові норми, встановлені обставини та позицію сторін щодо неможливості збереження сімейних стосунків, суд вважає, що збереження сім`ї в даному випадку буде нічим іншим, як примушуванням сторін до збереження шлюбних відносин.

8. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до частини першої статті 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (частина перша статті 141 ЦПК України).

У зв`язку із задоволенням позовних вимог у повному обсязі, витрати по сплаті судового збору у сумі 908 грн необхідно покласти на відповідача.

Керуючись статтями 24, 55, 56, 110, 112 Сімейного кодексу України, мтпттею 76 Закону України "Про міжнародне приватне право", статтями 12-13, 19, 81, 133, 141, 247, 258, 259, 264, 265, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про розірвання шлюбу задовольнити.

Розірвати шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 26 серпня 2011 року відділом ЗАЦС міста Альтдорф, актовий запис Е35/2011.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 витрати по сплаті судового збору у сумі 908 грн (дев`ятсот вісім грн ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду через Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня його підписання.

Суддя Ю.Ф.Волкова

Дата ухвалення рішення11.03.2021
Оприлюднено12.03.2021

Судовий реєстр по справі —495/444/21

Рішення від 11.03.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Волкова Ю. Ф.

Ухвала від 29.01.2021

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Волкова Ю. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні