Ухвала
від 12.03.2021 по справі 902/539/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

"12" березня 2021 р. Справа № 902/539/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Гудак А.В.

судді Олексюк Г.Є.

судді Мельник О.В.

розглянувши заяви представника Вінницької міської ради - Олексюк Т.С., Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)" та представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СХК "Вінницька промислова група" - адвоката Бурятинського В.О. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі № 902/539/20

за позовом Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)" (вул. Алеї, 62, смт. Стрижавка, 23210)

до Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59, м. Вінниця, 21100)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державне підприємство "Підприємство Державної кримінально- виконавчої служби України (№81)" (вул. Алеї, 30, смт. Стрижавка, 23210)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "СХК "Вінницька промислова група" (вул. Соборна, 226-А, м. Немирів)

про визнання рішення недійсним, визнання договору оренди недійсним, скасування державної реєстрації договору.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Північно-Західного апеляційного господарського суду від 05.02.2021 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)" на рішення Господарського суду Вінницької області від 01.12.2020 року у справі №902/539/20 та розгляд апеляційної скарги призначено на 17 березня 2021 р. об 12:00 год. у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 33001 м. Рівне вул. Яворницького, 59 у залі судових засідань №6.

Від представника Вінницької міської ради - Олексюк Т.С. 09.03.2021 року надішла заява в якій просить суд забезпечити проведення судового засідання по справі №902/539/20, яке призначене на 17 березня 2021 року об 12:00 год. у режимі відеоконференції. Визначити Господарський суд Вінницької області відповідальним за проведення відеоконференції (21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, 29).

10 березня 2021 року від Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)" засобами поштового зв`язку надішла заява в якій просить суд забезпечити проведення судового засідання по справі №902/539/20, яке призначене на 17 березня 2021 року об 12:00 год. у режимі відеоконференції. Визначити Господарський суд Вінницької області відповідальним за проведення відеоконференції (21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, 29).

З інформації табеля Комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" вбачається, що суддя-член колегії Мельник О.В. перебуває з 06.03.2021 року по 11.03.2021 року включно, у відрядженні.

Згідно положень пунктів 8.1 Засад використання автоматизованої системи документообігу суду у Північно-західному апеляційному господарському суді зі змінами, відповідно до визначеного процесуальним законодавством принципу незмінності складу суду, розгляд справи, як правило, проводиться визначеною автоматизованою системою колегією суддів. Тимчасова відсутність судді-члена колегії, як правило, не може бути підставою для зміни складу колегії суддів. Враховуючи принцип незмінності складу суду, повторний автоматизований розподіл справи з метою заміни члена колегії для вирішення процесуальних клопотань (клопотань про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції), не проводиться.

Листом №902/539/20/1635/21 від 09.03.2021 року повідомлено представника Вінницької міської ради - Олексюк Т.С. про те, що у зв`язку із перебуванням судді- члена колегії Мельника О.В. у відрядженні 06.03.2021 року по 11.03.2021 року включно, клопотання представника Вінницької міської ради - Олексюк Т.С. про надання дозволу участі представника відповідача у судовому засіданні призначеному на 17 березня 2021 року на 12:00 год. у справі №902/539/20 в режимі відеоконференції, буде розглянуто після виходу судді - члена колегії Мельника О.В. з відрядження.

Розглянувши подані Вінницькою міською радою та Державною установою "Стрижавська виправна колонія (№81)" заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №902/539/20, судова колегія зазначає, що згідно з частинами 7, 8 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" до повного забезпечення функціонування системи відеоконференцзв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах.

Державна судова адміністрація України висвітлює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про суди, які забезпечені технічними засобами для участі особи у засіданні суду в режимі відеоконференції. Така інформація має враховуватися судами при постановленні ухвал щодо проведення відеоконференцій.

Судом апеляційної інстанції з`ясовано можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції, та встановлено, що згідно даних WEB-програми "Бронювання систем відеоконференцзв`язку" ДП "Інформаційні судові системи" наявний вільний майданчик в Господарському суді Вінницької області для проведення судового засідання 17.03.2021 року об 12:00 год. у справі №902/539/20 в режимі відеоконференції.

11.03.2021 на електронну адресу суду надійшла заява від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СХК "Вінницька промислова група" - адвоката Бурятинського В.О. про у часть у судовому засіданні у справі №902/539//20 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до приписів частин 1, 6, 8, 9 ст.197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Суд звертає увагу, що Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", внесено зміни в тому числі до Господарського процесуального кодексу України, зокрема, статтю 197 після частини третьої доповнено новою частиною такого змісту: "4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України".

На виконання Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", відповідно до пункту 10 частини першої статті 152, частини п`ятої статті 153 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 р. за № 196 затверджено "Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду" (далі - Порядок).

Суд звертає увагу, що відповідно до ч. 5 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Враховуючи вищевикладене та необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду справи, колегія суддів вважає за можливе задовольнити вищенаведені заяви представника Вінницької міської ради - Олексюк Т.С. та Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з Господарським судом Вінницької області та заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СХК "Вінницька промислова група" - адвоката Бурятинського В.О про участь у судовому засіданні поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі №902/539/20.

На підставі викладеного, керуючись статтями 197, 234 Господарсько процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяви представника Вінницької міської ради - Олексюк Т.С. та Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)" про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №902/539/20 - задовольнити.

2. Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СХК "Вінницька промислова група" - адвоката Бурятинського В.О. про участь в судовому засіданні поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі №902/539/20 - задовольнити.

3. Доручити Господарському суду Вінницької області за адресою: 21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, 29 забезпечити проведення судового засідання у справі №902/539/20, яке відбудеться "17" березня 2021 р. о 12:00 год. в режимі відеоконференції у приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: 21018, м.Вінниця, вул.Пирогова, 29 за участю уповноважених представників Вінницької міської ради та Державної установи "Стрижавська виправна колонія (№81)".

4. Забезпечити представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "СХК "Вінницька промислова група" - адвокату Бурятинському В.О. участь в судовому засіданні у справі №902/539/20 призначеному на 17 березня 2021 року об 12:00 год. в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196.

5. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв`язку "EаsyCon" (https://vkz.court.gov.ua/).

6. Копію ухвали надіслати Господарському суду Вінницької області, учасникам справи та їх представникам на електронні адреси зазначені в матеріалах справи та у разі відсутності електронних адрес, надіслати засобами поштового зв`язку.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Гудак А.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Мельник О.В.

Дата ухвалення рішення12.03.2021
Оприлюднено15.03.2021
Номер документу95467752
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання рішення недійсним, визнання договору оренди недійсним, скасування державної реєстрації договору

Судовий реєстр по справі —902/539/20

Ухвала від 06.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 28.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Постанова від 31.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 12.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 05.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 22.01.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні