Ухвала
від 10.03.2021 по справі 759/19980/18
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

10 березня 2021 року місто Київ

справа №759/19980/18 провадження №22-ц/824/4098/2021

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: судді-доповідача - Шкоріної О.І., суддів - Поливач Л.Д., Стрижеуса А.М., за участю секретаря судового засідання - Онопрієнко К.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Києві питання про зупинення провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ), про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 , поданою адвокатом Чучковською Анною Вячеславівною,

на додаткове рішення Святошинського районного суду м.Києва від 17 грудня 2020 року, ухвалене у складі судді Ул`яновської О.В.,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Київського апеляційного суду перебуває цивільна справа за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 , подану адвокатом Чучковською А.В., на додаткове рішення Святошинського районного суду м.Києва від 17 грудня 2020 року у справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ), про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

28 січня 2021 року адвокат Кісілевич О.М. через засоби поштового зв`язку подав клопотання про зупинення провадження у справі посилаючись на те, що його довіритель ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.Він, як представник за договором з метою вчинення невідкладних дій, а саме захисту прав довірителя і спадкоємців померлого, а саме: дочки ОСОБА_5 та дружини ОСОБА_4 просить задовольнити клопотання та зупинити провадження у справі.

В судовому засіданні представник ОСОБА_4 - адвокат Кісілевич О.М. просив зупинити провадження у справі.

Адвокат Чучковська А.В. не заперечувала проти зупинення апеляційного провадження.

Вислухавши думку учасників справи, які з`явилися в судове засідання, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційне провадження підлягає зупиненню, виходячи з наступного.

Згідно із частиною 1 статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частини 1 статті 47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Зі змісту частини 4 статті 25 ЦК України вбачається, що цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

За приписами статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Згідно статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, відповідно до положень статті 1218 ЦК України.

Предметом спору у даній справі є визнання права на спадкове майно.

Правовідносини у даній справі передбачають правонаступництво.

Провадження у справі у випадку, встановленому пунктом 1 частини 1 статті 251 цього Кодексу, зупиняється до залучення до участі у справі правонаступника відповідно до пункту 1 частини 1 статті 253 ЦПК України.

Таким чином, оскільки правовідносини з яких виник спір, допускають правонаступництво, то апеляційне провадження у справі слід зупинити до залучення до участі у справі спадкоємців ОСОБА_3 , строком на шість місяців, тобто до 9 липня 2021 року.

Виходячи з наведеного, колегія суддів вважає за необхідне зупинити апеляційне провадження у справі до залучення правонаступників.

Керуючись п.1,ч.1 ст.251 ЦПК України,

суд, -

У Х В А Л И В :

Зупинити апеляційне провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє у власних інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ), про визнання права власності в порядку спадкування за законом, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 , поданою адвокатом Чучковською Анною Вячеславівною, на додаткове рішення Святошинського районного суду м.Києва від 17 грудня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з дня її підписання та може бути оскаржена в касаційному порядку в частині зупинення провадження у справі, до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя- доповідач: О.І. Шкоріна

Судді: Л.Д. Поливач

А.М. Стрижеус

Дата ухвалення рішення10.03.2021
Оприлюднено15.03.2021
Номер документу95469532
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , яка діє в своїх інтересах та інтересах малолітньої ОСОБА_2 , поданою адвокатом Чучковською Анною Вячеславівною, на додаткове рішення Святошинського районного суду м.Києва від 17 грудня 2020 року, ухвалене у складі судді Ул`яновської О.В

Судовий реєстр по справі —759/19980/18

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Постанова від 29.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

Ухвала від 30.07.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні