Ухвала
від 12.03.2021 по справі 953/4068/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/4068/21

н/п 1-кс/953/2109/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" березня 2021 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Харкові клопотання слідчого СВ ВСП ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12021220000000242 від 15.02.2021 року за ознаками складу злочину передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

05.03.2021 року до Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання слідчого СВ ВСП ГУНП в Харківській області про надання тимчасового доступу до речей та документів, а саме до: належним чином завірених копій документів, що подавалися для розробки (виготовлення) технічного паспорту на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , заява (замовлення), документи, які підтверджують право власності чи право користування на земельну ділянку під будинком, технічна документація на земельну ділянку під житловим будинком, документи, що підтверджують особистість заявника або документи, що підтверджують повноваження представника заявника, інші документи, які подані для розробки (виготовлення) технічного паспорту, технічний паспорт на будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , документи, що подавались для державної реєстрації житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі яких було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно, заява, документи, щодо виникнення права власності на житловий будинок, технічний паспорт на житловий будинок, документи на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об`єкти нерухомого майна, свідоцтво про право власності, та інші документи, які подані для оформлення (видачі) свідоцтва про право власності на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , копії сторінок із реєстрових книг, де зафіксована реєстрація права власності, інші документи, що були надані або складені щодо встановлення правочинів житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що ВСП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12021220000000242 від 15.02.2021 року за ознаками складу злочину передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, за зверненням ОСОБА_4 , за фактом заволодіння належним їй майном (земельні ділянки, житлові будинки) шляхом шахрайства, чим заявниці завдано матеріальної шкоди у великому розмірі.

Зі звернення та протоколу допиту ОСОБА_4 встановлено, що вона має на праві приватної власності два житлових будинки, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 .

Житлові будинки розташовані на земельній ділянці загальною площею 0,7286 га, яка також належить ОСОБА_4 та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_2 . Право власності на земельні ділянки підтверджується двома державними актами, які зареєстровані в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю ІНФОРМАЦІЯ_1 за №730 та №732.

Право власності на Нерухоме майно зареєстровано за ОСОБА_4 , а інформація про це міститься у старих (паперових) книгах та реєстрах КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».Відомості про право власності до нових (електронних) реєстрів не переносилися.

Нерухоме майно з моменту набуття у власність до сьогоднішнього дня ОСОБА_4 не продавала, не дарувала та/або іншим чином не відчужувала будь-яким особам.

Протягом значного проміжку часу ОСОБА_4 не відвідувала житлові будинки, які розташовані у смт. Старий Салтів. Наприкінці 2017 року з метою перенесення відомостей про право власності із старих (паперових) реєстрових книг до нових (електронних) реєстрів ОСОБА_4 звернулася до інженера-землевпорядника ФОП ОСОБА_5 (сертифікат №000261 від 03.01.2013) для розробки технічної документації із землеустрою. Однак, після виїзду на місце розташування Нерухомого майна було встановлено, що вся територія огороджена парканом, а доступ на земельну ділянку обмежується невідомими особами, на земельній ділянці ОСОБА_4 її колишній чоловік, ОСОБА_6 , здійснює підприємницьку діяльність шляхом розміщення готелю « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Як було встановлено, 26.12.2012 право власності на один з двох житлових будинків ОСОБА_4 було зареєстровано за ОСОБА_7 .

Також, 11.07.2014 поверх земельної ділянки ОСОБА_4 було зареєстровано земельну ділянку площею 0,15 га, яку безоплатно отримав від ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_7 .

Інший житловий будинок та частина земельної ділянки ОСОБА_4 площею 0,5786 га (0,7286 га 0,15 га) самовільно зайняті ОСОБА_6 та використовуються ним.

В вищезазначений період ОСОБА_6 був депутатом ІНФОРМАЦІЯ_4 , співробітником ІНФОРМАЦІЯ_5 , а з 16.10.2015 начальником ІНФОРМАЦІЯ_1 , що надало можливість реалізації схеми, пов`язаного із заволодінням нерухомим майном заявника.

В подальшому було встановлено, що поверх земельних ділянок ОСОБА_4 в Державному земельному кадастрі зареєстровані дві інші земельні ділянки, а саме: земельна ділянка з кадастровим номером 6321655800:00:001:0723, площею 0,15 га (земельна ділянка № НОМЕР_1 ), земельна ділянка з кадастровим номером 6321655800:00:001:0164, площею 0,1517 га (земельна ділянка державної форми власності).

В подальшому встановлено, що 11.07.2014 рішенням ІНФОРМАЦІЯ_4 земельна ділянка № НОМЕР_1 в порушення норм чинного законодавства була безоплатно передана ОСОБА_7 , що стало наслідком позбавлення ОСОБА_4 права власності на її земельну ділянку, яке посвідчене Державним актом №730. Фактично, ІНФОРМАЦІЯ_6 безоплатно передала у власність земельну ділянку, яка вже належала іншій особі на праві приватної власності.

На час прийняття рішення про безоплатну передачу земельної ділянки № НОМЕР_1 ОСОБА_6 (син ОСОБА_7 ) був депутатом ІНФОРМАЦІЯ_4 та не повідомив про те, що ця земельна ділянка вже належить його колишній дружині. Як колишній чоловік ОСОБА_6 не міг не знати про власність дружини.

Станом на серпень 2020 року, коли було завершено розробку технічного звіту з кадастрової зйомки, поверх земельної ділянки ОСОБА_4 з`явилася земельна ділянка державної форми власності. Тобто в період з кінця 2017 року по серпень 2020 року в межах земельної ділянки ОСОБА_4 було зареєстровано земельну ділянку державної форми власності. Повноваження щодо реєстрації земельних ділянок у Вовчанському районі покладені на ІНФОРМАЦІЯ_7 . В період виникнення земельної ділянки державної форми власності начальником ІНФОРМАЦІЯ_8 та одночасно депутатом ІНФОРМАЦІЯ_4 був ОСОБА_6 , який є сином ОСОБА_7 .

Також ОСОБА_4 має на праві приватної власності житлові будинки, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 та 36.

КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » листом №922 від 10.11.2020 підтвердило, що право власності на ці будинки зареєстроване саме за ОСОБА_4 і відомості щодо припинення права власності останньої на житлові будинки відсутні.

Однак, із зібраних матеріалів вбачається, що житловим будинком ОСОБА_4 , який розташований по АДРЕСА_2 ОСОБА_7 . Після незаконного заволодіння житловому будинку було присвоєно нову адресою, а саме АДРЕСА_1 . Це було зроблено, у зв`язку з тим, що в письмових реєстрах житловий будинок, який розташований по АДРЕСА_2 зареєстрований за ОСОБА_4 , водночас, фактично це є один і той самий будинок.

За вказаною адресою не видавалися дозволи на будівництво, реконструкцію або знесення нерухомого майна, що підтверджує факт того, що за цією адресою розташовані будинки тільки ОСОБА_4 .

Станом на сьогоднішній день житлові будинки використовуються ОСОБА_6 для здійснення підприємницької діяльності, а саме розміщення готелю « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Враховуючи вищевикладене, з метою подальшого досудового розслідування та встановлення всіх осіб, які винні у скоєні злочину та обєктивних обставин справи необхідно провести ряд заходів забезпечення кримінального провадження, слідчих дій та експертиз, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Слідчий зазначає, що у запитуваних документах, у володінні Харківського КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 наявна інформація, яка є предметом доказування та має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий до судового засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, подане клопотання підтримує повністю.

Представник КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду клопотання слідчого в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Неприбуття цієї особи за судовим викликом, відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч.4 ст.107 КПК України.

За змістом ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, надані докази та обґрунтування клопотання, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Дозволити право тимчасового доступу до речей та документів, зобов`язавши уповноважену особу КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 , що розташований за адресою: АДРЕСА_5 , надати слідчому слідчому слідчого відділення відділу спеціальної поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області майору поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до: належним чином завірених копій документів, що подавалися для розробки (виготовлення) технічного паспорту на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , заява (замовлення), документи, які підтверджують право власності чи право користування на земельну ділянку під будинком, технічна документація на земельну ділянку під житловим будинком, документи, що підтверджують особистість заявника або документи, що підтверджують повноваження представника заявника, інші документи, які подані для розробки (виготовлення) технічного паспорту, технічний паспорт на будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , документи, що подавались для державної реєстрації житлового будинку, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі яких було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно, заява, документи, щодо виникнення права власності на житловий будинок, технічний паспорт на житловий будинок, документи на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об`єкти нерухомого майна, свідоцтво про право власності, та інші документи, які подані для оформлення (видачі) свідоцтва про право власності на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , копії сторінок із реєстрових книг, де зафіксована реєстрація права власності, інші документи, що були надані або складені щодо встановлення правочинів житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 12.04.2021 року включно.

Роз`яснити представнику КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення12.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95473039
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/4068/21

Ухвала від 14.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 07.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні