Ухвала
від 12.03.2021 по справі 646/1511/21
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/1511/21

№ провадження 1-кс/646/598/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.03.2021 м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського району м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №5 Харківської області ОСОБА_3 про проведення обшуку в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021220060000200 від 15.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України,

в с т а н о в и в:

12.03.2021 до Червонозаводського районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №5 Харківської області ОСОБА_3 про проведення обшуку в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021220060000200 від 15.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України.

У судовому засіданні прокурор зазначив, що 30.12.2020 СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за №12019220060001922 за фактом грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, вчиненого групою осіб, яке сталося 29.12.2020 об 23 год. 30 хв. у публічному місці приміщенні ресторану «Panorama Lounge», розташованому за адресою: м. Харків, пров. Костюринський, 2.

Враховуючи, що керівництвом вищевказаного закладу, всупереч вимог постанов Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та від 20 травня 2020 р. № 392 Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, прийнятими відповідно до ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими заборонено роботу після 23-ї та до 7-ї години розважальних закладів (нічних клубів), а також суб`єктів господарської діяльності з надання послуг громадського харчування з організацією дозвілля або без нього (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), організовано роботу вказаного закладу та ці дії можуть призвести до розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, СВ ВП №1 ХРУП №1 ГУ НП в Харківській області внесено відомості до ЄРДР за №12021220060000200 від 15.02.2021 за ч. 1 ст. 325 КК України.

В ході досудового розслідування показаннями потерпілих та свідків встановлено, що ресторан «Panorama Lounge», розташований за адресою: м. Харків, пров. Костюринський, 2, в ніч з 29.12.2020 по 30.12.2020 працював у заборонений вищевказаними нормативними актами час. На запит щодо надання інформації про осіб, які працювали в той період у ресторані, керівництво ТОВ «БРІНПРОФІТ» повідомило, що ресторан не працював.

Крім того, в зазначеному кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді від 05.03.2021 про дозвіл на проведення обшуку, 06.03.2021 з 01.45 по 04.23 годин проведений обшук за адресою: м. Харків, пров. Костюринський, 2 в приміщеннях ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_1 », під час якого зафіксовано порушення карантинних обмежень в роботі вищевказаного ресторану.

Незважаючи на вжиті правоохоронними органами заходи, керівництвом ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_1 » організовано подальшу роботу вказаного закладу в заборонений вищевказаними нормами час, та ці дії можуть призвести до подальшого розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власниками нежитлових приміщень за адресою: м. Харків, пров. Костюринський, 2 є: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НЦМ" (код ЄДРПОУ: 33412062), ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 . Фактично вказані приміщення використовує ТОВ «БРІНПРОФІТ» (код ЄДРПОУ: 37365844).

Враховуючи вищевикладене, виникла необхідність у проведенні обшуку нежитлових приміщень за адресою: м. Харків, пров. Костюринський, 2, де знаходиться ресторан « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: документації, у тому числі в електронному вигляді на комп`ютерній техніці та інших носіях інформація про графіки чергування працівників закладу; чеків, які б підтверджували факт його роботи у заборонений час; техніки, на яку здійснюється відеофіксація камер спостереження; отримання доказів та встановлення конкретних осіб, причетних до скоєння протиправних дій.

У судове засідання прокурор прибув, клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя, вислухавши думку прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню виходячи з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.02.2021 за №12021220060000200 внесені відомості про кримінальне правопорушення за правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 325 КК України.

Як вбачається з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власниками нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться ресторан « ІНФОРМАЦІЯ_1 », є: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НЦМ" (код ЄДРПОУ: 33412062), ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 . Фактично вказані приміщення використовує ТОВ «БРІНПРОФІТ» (код ЄДРПОУ: 37365844).

Як передбачено вимогами статті 233 КПК України право проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою надається на підставі ухвали слідчого судді.

Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Відповідно до вимог ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Положеннями ст.1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини передбачено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Згідно зі ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного й сімейного життя, до свого житла та кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 07.11.2013 у справі «Бєлоусов проти України» зазначив, що будь-яке втручання згідно з п.1 ст.8 Конвенції повинне бути виправданим у розумінні п.2 як таке, що здійснюється «згідно із законом» і є «необхідним у демократичному суспільстві» задля досягнення однієї або більше законних цілей, що в ньому наводяться. Формулювання «згідно із законом» вимагає від оскаржуваного заходу як підґрунтя в національному законодавстві, так і його відповідності принципові верховенства права. Головною метою ст.8 Конвенції є захист особи від свавільного втручання державних органів.

В обґрунтування клопотання прокурором надано достатньо доказів щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України.

Мета проведення обшуку визначена у ч. 1 ст. 234 КПК України, а саме, виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що прокурором доведено те, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, необхідно провести обшук в нежитлових приміщеннях за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться ресторан « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Щодо клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення техніки, на яку здійснюється відеофіксація камер спостереження, слідчий суддя вважає правильним надати дозвіл з метою вилучення інформації в електронному вигляді з техніки, на яку здійснюється відеофіксація камер спостереження.

Крім того, щодо надання дозволу з метою отримання доказів та встановлення конкретних осіб, причетних до скоєння протиправних дій, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в даній частині клопотання, оскільки прокурором не доведено яке доказове значення будуть вони мати у зазначеному кримінальному провадженні, та не конкретизовано які саме докази, планується слідчим відшукати.

В сукупності з обставинами кримінального провадження, встановленими фактами та відповідними їм правовідносинами, слідчий суддя враховує правову підставу для надання дозволу на проведення обшуку, наслідки такого для інших осіб, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню, оскільки існує обґрунтоване і пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти з дотриманням відповідних положень національного законодавства та принципів верховенства права.

Керуючись ст. ст. 223, 233 - 237, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №5 Харківської області ОСОБА_3 про проведення обшуку в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021220060000200 від 15.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 325 КК України, - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку слідчим СВ ВП №1 ХРУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , прокурорам Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , у нежитлових приміщеннях за адресою: м. Харків, пров. Костюринський, 2, власниками яких є: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НЦМ", код ЄДРПОУ: 33412062, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та які фактично використовує ТОВ «БРІНПРОФІТ», код ЄДРПОУ: 37365844, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: документації, у тому числі в електронному вигляді на комп`ютерній техніці та інших носіях інформації про графіки чергування працівників закладу; чеків, які б підтверджували факт роботи закладу у заборонений час; інформації в електронному вигляді з техніки, на яку здійснюється відеофіксація камер спостереження.

В іншій частині клопотання прокурора відмовити.

Строк дії ухвали один місяць.

Відповідно до ст. 309 КПК України ухвала слідчого судді про надання дозволу на обшук оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95473713
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —646/1511/21

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 05.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 05.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні