Ухвала
від 12.03.2021 по справі 713/1531/20
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 березня 2021 року

м. Чернівці

справа № 713/1531/20

провадження №22-ц/822/179/21

Чернівецький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Половінкіна Н. Ю.

суддів: Кулянди М.І., Одинака О.О.

секретаря Вовкун Н.Ю.

з участю представника позивача ОСОБА_1

учасники справи

позивач ОСОБА_2

відповідач Комунальне некомерційне підприємство Вижницька районна лікарня

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Вижницька районна рада Чернівецької області, Вижницька районна державна адміністрація Чернівецької області

апеляційна скарга Комунального неприбуткового підприємства Вижницька районна лікарня на рішення Вижницького районного суду Чернівецької області від 01 грудня 2020 року, головуючий у першій інстанції Осокін А.Л.

ВСТАНОВИВ

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

ОСОБА_2 у серпні 2020 року звернувся до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Вижницької районної ради Чернівецької області, Вижницької районної державної адміністрації Чернівецької області про скасування наказу та поновлення на роботі.

Просив скасувати наказ Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня від 18 березня 2020 року №14зв-101 про звільнення та поновити на посаді лікаря-стоматолога Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Вижницького районного суду Чернівецької області від 1 грудня 2020 року позов задоволено, скасовано наказ Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня від 18 березня 2020 року №14зв-101 про звільнення ОСОБА_2 .

Поновлено ОСОБА_2 на посаді лікаря-стоматолога Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня .

Допущено негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_2 на посаді лікаря-стоматолога Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня .

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Комунальним некомерційним підприємством Вижницька районна лікарня подано апеляційну скаргу.

Комунальне некомерційне підприємство Вижницька районна лікарня звернулось до апеляційного суду з клопотанням про залучення до участі у справі правонаступника Комунальне некомерційне підприємство Вижницька міська лікарня .

Мотиви, з яких виходить апеляційний суд, та застосовані норми права при вирішенні питання про залучення правонаступника

Відповідно до частини першої статті 46 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Згідно з частиною четвертою статті 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

На підставі частини першої, другої статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті передання всього майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділ, перетворення) або в результаті ліквідації.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно частини 1 статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

За змістом пункту сьомого частини першої статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошення її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

З аналізу пункту 7 частини першої статті 255 ЦПК України вбачається, що процесуальне правонаступництво у разі припинення юридичної особи можливе лише за умови, що припинення юридичної особи настало після набуття нею статусу сторони у справі, тобто після відкриття провадження у справі.

Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис від 16 вересня 2019 року за номером 10271120014000057 про припинення юридичної особи Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня на підставі рішення щодо реорганізації.

Також відповідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис від 16 вересня 2019 року номер 10271450000001082 про державну реєстрацію юридичної особи Комунального некомерційного підприємства Вижницька міська лікарня .

Таким чином, припинення юридичної особи Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня відбулося до звернення ОСОБА_2 до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня у серпні 2020 року.

Отже ОСОБА_2 звернувся з позовом до юридичної особи Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня , правоздатність якої на час пред`явлення позову припинилась.

З огляду на припинення юридичної особи Комунального некомерційного підприємства Вижницька районна лікарня до набуття нею статусу сторони у справі, відсутні підстави для залучення до участі у справі правонаступника Комунального некомерційного підприємства Вижницька міська лікарня .

Керуючись ч.1 ст.55 ЦПК України,

ухвалив:

Заяву Комунального некомерційного підприємства Вижницька міська лікарня про залучення правонаступника залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з дня прийняття, але може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Дата складання повного судового рішення 11 березня 2021 року.

Головуючий Н.Ю. Половінкіна

Судді М.І. Кулянда

О.О. Одинак

СудЧернівецький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення12.03.2021
Оприлюднено15.03.2021
Номер документу95476211
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —713/1531/20

Постанова від 14.03.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 12.03.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 27.01.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Половінкіна Н. Ю.

Рішення від 01.12.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Осокін А. Л.

Рішення від 01.12.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Осокін А. Л.

Ухвала від 30.10.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Осокін А. Л.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Осокін А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні