Постанова
від 27.04.2010 по справі 2а-2646/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.04.2010 р. № 2а-2646/10/1370

Львівський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді Брильов ського Р.М.,

при секретарі Лемеха Л.Я.

за участю:

представника позивача - Кельбас Р.А.

розглянувши у відкр итому судовому з асіданні у м істі Львові справу за адміні стративним позовом ДПІ у Фра нківському районі м. Львова д о ТзОВ "Кора-Макс" про стягненн я податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

ДПІ у Франківськом у районі м. Львова звернулась до суду з адміністративним п озовом до ТзОВ "Кора-Макс" та п росить з підстав, наведених у позовній заяві, стягнути з ві дповідача податковий борг в сумі 108159,07 грн.

Позовні вимоги мотивован і тим, що відповідач неналежн им чином виконує вимоги зако нодавства щодо сплати податк ового боргу.

В судовому засіданні пред ставник позивача позов підтр имав, надавши пояснення, анал огічні змісту позовної заяви .

Відповідач заперечень на п озов, витребувані судом дока зи не надав, явки повноважног о представника в судове засі дання не забезпечив. Суд вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідач а належним чином про час і міс це розгляду судової справи з його участю та реалізації ни м права судового захисту сво їх прав та інтересів, а тому вв ажає за можливе розглянути с праву без участі відповідача відповідно до положень ст. 128 К АС України.

Заслухавши думку представ ника позивача, з' ясувавши о бставини, на які позивач поси лається як на підставу своїх вимог та дослідивши докази, я кими вони обгрунтовуються, с уд вважає, що позов підлягає д о задоволення, мотивуючи це н аступним.

Згідно довідки ДПІ у Франкі вському районі м. Львова про с уми податкового боргу платни ка податків, станом на 18.03.2010 р. Т зОВ "Кора-Макс" (ЄДРПОУ 23274059) має з аборгованість перед бюджето м з податку на додану вартіст ь - 108159,07 грн., в тому числі: 98320,00 грн . - основний платіж, 9838,37 грн. - штра фні (фінансові) санкції.

Податковий борг відповіда ча виник в результаті нараху вань по акту №2859/15-2/23274059 від 30.09.2009 р. п ро результати документально ї невиїзної (камеральної) пер евірки декларації з податку на додану вартість, поданої з а серпень 2009 р. В процесі переві рки податковим органом встан овлено порушення відповідач ем пп. 7.3.1 п. 7.3 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартіс ть", а саме заниження податков их зобов'язань по ПДВ за серпе нь 2009 р. в розмірі 98383,70 грн.

На підставі вказаного акту перевірки, податковим орган ом винесено податкове повідо млення-рішення №0004731530/0 від 20.10.2009 р. , яким визначено податкове зо бов'язання з податку на додан у вартість в розмірі 108222,07 грн., з яких 98383,70 грн. - основний платіж , 9838,37 грн. - штрафні (фінансові) са нкції.

Як зазначає позивач, згідно з карткою особового рахунку (копія наявна в матеріалах сп рави), у відповідача існувала переплата по податку на дода ну вартість в розмірі 63,00 грн. Т аким чином заборгованість ві дповідача становить 108159,07 грн.

У відповідності до п. 1.2 ст. 1 За кону України "Про порядок пог ашення зобов' язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами" податкове зобов' язання - зобов' язання платника по датків сплатити до бюджетів або державних цільових фонді в відповідну суму коштів у по рядку та у строки, визначені ц им Законом або іншими закона ми України.

Податковим боргом (недоїмк ою), у відповідності до п. 1.3 ст. 1 цього ж Закону, вважається по даткове зобов' язання (з ура хуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узг оджене платником податків аб о узгоджене в адміністративн ому чи судовому порядку, але н е сплачене у встановлений ст рок, а також пеня, нарахована н а суму такого податкового зо бов' язання.

У відповідності до пп. 5.3.1 п. 5.3 с т. 5 Закону платник податків зо бов'язаний самостійно сплати ти суму податкового зобов'яз ання, зазначену у поданій н им податковій декларації, п ротягом десяти календарних днів, наступних за останн ім днем відповідного гран ичного строку, передбаченог о підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 цього Закону для поданн я податкової декларації.

На виконання вимог ст . 6 Закону України "Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами" ДПІ у Франківському р айоні м. Львова було надіслан о на адресу відповідача перш у податкову вимогу від 19.11.2009 р. № 1/1074 та другу податкову вимогу в ід 12.01.2010 р. №2/74.

Судом встановлено, що вжит і податковим органом заходи щодо погашення податкової за боргованості, передбачені чи нним законодавством, не мали позитивних результатів.

Згідно вимог ст. 20 Закону Ук раїни "Про систему оподаткув ання", контроль за правильніс тю та своєчасністю справлянн я податків і зборів (обов' яз кових платежів) здійснюється державними податковими орга нами та іншими державними ор ганами в межах повноважень, в изначених законом.

Відповідно до ст. 4 Закону У країни "Про систему оподатку вання", платниками податків т а зборів є юридичні та фізичн і особи, на яких згідно із зако нами України покладено обов' язок сплачувати податки та з бори (обов' язкові платежі).

Відповідно до ст. 9 Закону У країни "Про систему оподатку вання", одним із обов' язків п латників податків є обов' яз ок сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов' язко вих платежів) у встановлені з аконом терміни.

Згідно вимог п.п. 3.1.1 п. 3 .1 ст. 3 Закону України "Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами", активи платника под атків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу викл ючно за рішенням суду.

Щодо судових витрат, т о у відповідності до вимог ст . 94 КАС України, зокрема, частин 2 та 4, судові витрати у формі с удового збору, з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-14, 23, 69, 70, 86, 128, 160-163, 167 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ТзОВ "Кора-Макс" н а користь державного бюджету 108159,07 грн. податкового боргу.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о цим Кодексом, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у строк, вста новлений цим Кодексом, поста нова набирає законної сили п ісля закінчення цього строку . У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після закінчення а пеляційного розгляду справи . Якщо строк апеляційного оск арження буде поновлено, то вв ажається, що постанова суду н е набрала законної сили.

Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до адміністративн ого суду апеляційної інстанц ії через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява про апеляційне оскарж ення постанови суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня її проголош ення а в разі складення поста нови у повному обсязі відпов ідно до статті 160 цього Кодекс у - з дня складення в повному о бсязі. Якщо постанову було пр оголошено у відсутності особ и, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апел яційне оскарження обчислюєт ься з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарг а на постанову суду першої ін станції подається протягом д вадцяти днів після подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя Брильовський Р.М.

Повний текст постанови виготовлено 05.05.2010 р.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2010
Оприлюднено22.10.2010
Номер документу9547647
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2646/10/1370

Постанова від 27.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 13.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні