Рішення
від 09.03.2021 по справі 127/25338/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/25338/20

Провадження № 2/127/4293/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.03.2021 Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Сичука М.М.,

за участю секретаря судового засідання Коровай А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом Комунального некомерційного підприємства Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Служба у справах дітей Вінницької міської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки ВОР звернулося до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Служба у справах дітей Вінницької міської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Позов мотивований тим, що відповідачі по справ ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дитина ОСОБА_3 важко хворіє, є дитиною з інвалідністю самостійно не пересувається та не харчується. Дівчинка має такі медичні діагнози: мікроцефалія, спастичний тетрапарез, епісиндром, глибока розумова відсталість. Внаслідок даних захворювань дитина потребує систематичного лікування та догляду з боку дорослих.

Батько ОСОБА_2 покинув сім`ю у 2011 році, з того часу не підтримує родинних відносин з дитиною. Не спілкується з нею, не цікавиться її життям та здоров`ям, не надає матеріального утримання дитині. За весь період перебування дитини у закладі жодного разу не відвідав.

Матір дитини ОСОБА_1 у січні 2012 році влаштувала дочку на тимчасове утримання до закладу, у якому перебуває по даний час.

Протягом 8 років перебування дитини на повному державному забезпеченні у закладі мати лише 1 раз відвідала дочку, фактично не цікавилась її життям, розвитком та станом здоров`я.

У зв`язку з вищенаведеним КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки ВОР звернулося до суду та просило згідно уточнених позовних вимог позбавити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути з ОСОБА_1 аліменти на користь та на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі ј всіх видів її доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позовної заяви до дня повноліття дочки шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини відкритий у банківській установі; стягнути з ОСОБА_2 аліменти на користь та на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі ј всіх видів його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позовної заяви до дня повноліття дочки шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини відкритий у банківській установі.

Представник КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки ВОР в судовому засіданні позов підтримала.

Відповідач ОСОБА_1 згідно заяви не заперечує проти задоволення позову.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, однак повідомлявся належним чином за останнім відомим місцем проживання та оголошенням та сайті судової влади.

Представник Служби у справах дітей Вінницької міської ради позов підтримала.

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, вважає що позов обґрунтований та підлягає задоволенню.

Між сторонами виникли правовідносини, які ґрунтуються на вимогах ст. 19, 150-155, 164 - 166, 171, 180-183, 191 СК України, ст. 12 Закону України Про охорону дитинства .

Судом установлено, що батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 від 13.06.2007 року.

Відповідно до акту складеного 10.10.2020 року комісією КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки ВОР у складі голови - заступника директора з медичної частини Стрельнікової Н.В., лікаря Наруцької О.В., юрисконсульта Покойової І.В. , психолога Дацюк Ю.С. , в тому, що згідно рішення Вінницької міської ради № 153 від 26.01.2012 року та заяви матері в будинку дитини з 07.02.2012 року і до цього на повному державному утриманні знаходиться дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько дитини ОСОБА_2 . Мати ОСОБА_1 відвідала дитину 1 раз - 30.06.2016 року.

Відповідно до довідки КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки ВОР від 10.11.2020 року № 1-9/17Б дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з 07.02.2012 року по даний час виховується та утримується на повному державному забезпеченні в закладі. Тимчасово опікуном дитини є директор закладу ОСОБА_7 .

З довідки Управління соціального захисту населення (Правобережне) від 13.11.2020 року № 3902 ОСОБА_3 перебуває на обліку в управлінні соціального захисту населення (Правобережне) та отримує державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю з 16.03.2013 року по 08.06.2025 року. Особова справа № 603080.

Згідно висновку виконавчого комітету Вінницької міської ради від 09.06.2020 року № 0100-011-26576 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , ОСОБА_2 щодо дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи те, що батьки тривалий час злісно ухилялись від виконання батьківських обов`язків по вихованню та утриманню малолітньої дитини, фактично покинули дочку у дитячому закладі, орган опіки та піклування Вінницької міської ради вважає за доцільним позбавленням ОСОБА_1 , ОСОБА_2 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, виховувати дитину, готувати її до самостійного життя.

Статтею 11, 12 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини; на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини; батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до п. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно положень ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , факт ухилення батька (матері) від виховання та утримання дітей може бути підтверджений письмовими доказами (актами, листами тощо), а також показаннями свідків. Відповідно до п. 16 зазначеної постанови, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що має місце ухилення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, свідоме нехтування ними, а саме: особи не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її підготовку до самостійного життя, не спілкуються з дитиною; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; проживають окремо, зловживають алкогольними напоями, виявляють байдужість до власної дитини та щодо своїх батьківських прав та дійшов висновку про необхідність позбавлення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При цьому, суд зазначає, що згідно вимог ст.169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав, а також звертає увагу, що відповідно до вимог ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей до досягнення ними повноліття.

Частиною 3 статті 181 Сімейного кодексу України визначено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до частини 1 статті 183 цього ж Кодексу частка заробітку (доходу) батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Визначаючись щодо розміру аліментів, суд враховує, що дитина, перебуває в КНП Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки ВОР , знаходиться на повному державному утриманні, а також те, що відповідачі здорові, працездатні особи та мають можливість надавати матеріальну допомогу, а дитина потребує такої допомоги. За наведеного суд, зважаючи на реальні і розумні потреби в матеріальному утриманні дитини, обов`язок батьків по її утриманню, інші обставини, що мають значення в їх сукупності, вважає справедливим та можливим визначити розмір аліментів на дитину, що підлягають стягненню з кожного із відповідачів, у частці від всіх доходів відповідачів, про яку клопоче позивач. Суд приймає до уваги, що доказів неможливості надавати матеріальну допомогу дитині відповідачі суду не надали. При цьому аліменти підлягають стягненню на особистий рахунок дитини, відкритий у банківській установі..

Аліменти підлягають стягненню в контексті ст. 191 СК України з дня пред`явлення позову, тобто у даній справі з 17.11.2020 року.

У відповідності до ст. 430 ЦПК України рішення в частині стягнення з відповідачів на користь позивача суми платежу (аліментів) підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідачів підлягає стягнення по 1681,60 грн. судового збору на користь держави, так як позивач був звільнений від його сплати.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 19, 150, 151-155, 164 - 166, 180-183, 191 СК України, ст. 11, 12 Закону України Про охорону дитинства , ст. 13, 77-79, 81, 89, 141, 259, 263-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Комунального некомерційного підприємства Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Служба у справах дітей Вінницької міської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , аліменти на користь та на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ј всіх видів її доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17.11.2020 року до дня повноліття дочки шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини, відкритий у банківській установі.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 , аліменти на користь та на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі ј всіх видів його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17.11.2020 року до дня повноліття дочки шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини, відкритий у банківській установі.

Рішення суду в частині стягнення аліментів допустити до негайного виконання.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 1 681 (оду тисячу шістсот вісімдесят одну) гривню 60 копійок судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 1 681 (оду тисячу шістсот вісімдесят одну) гривню 60 копійок судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Вінницького апеляційного суду через Вінницький міський суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач Комунальне некомерційне підприємство Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки Вінницької обласної ради , місцезнаходження: вул. Мечнікова, 34, м. Вінниця, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 03091836.

Відповідач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Служба у справах дітей Вінницької міської ради, місцезнаходження: вул. Соборна, 50, м. Вінниця.

Суддя

Дата ухвалення рішення09.03.2021
Оприлюднено14.03.2021
Номер документу95476885
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —127/25338/20

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Рішення від 09.03.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Рішення від 09.03.2021

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні