Ухвала
від 10.03.2021 по справі 359/563/21
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/563/21

Провадження № 1-кп/359/320/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 березня 2021 року м.Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5 , представника потерпілого ВКФ «Віта-Авто» - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні з технічною аудіо та відео фіксацією в залі суду кримінальне провадження №12019110100000750, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.05.2019, що надійшло до суду з обвинувальним актом, по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Луцьк Волинської області, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України,

розглянувши клопотанняобвинуваченого ОСОБА_4 , захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5 та колективу товариства з обмеженою відповідальністю «Б.С.П.» про передачу ОСОБА_4 на поруки колективу,

в с т а н о в и в:

Як вбачаєтьсяз обвинувальногоакту ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення - злочин, передбачений ч.1 ст.191 КК України, за наступних обставин.

У відповідність до витягу з наказу виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто» (ідентифікаційний код - 30473709) від 24.05.2011 № 37-к, який погоджено директором підприємства ОСОБА_7 , ОСОБА_4 прийнятого на роботу на посаду водія до вказаного підприємства.

Згідно п. 1 договору про повну матеріальну відповідальність працівника від 24.05.2011 укладеного між виробничо-економічною фірмою «Віта-Авто», в особі директора ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , останній зобов`язаний: дбайливо відноситися до переданих йому на зберігання або для інших цілей матеріальних цінностей фірми, вживання заходів для попередження шкоди; своєчасно повідомляти адміністрацію про всі обставини, що загрожують забезпеченню збереження ввірених йому матеріальних цінностей; вести облік і пред`являти в установленому порядку матеріальні звіти, а також приймати участь в інвентаризації ввірених йому матеріальних цінностей; нести відповідальність за збереження, цілісність, справність, робочий стан та безперервне функціонування системи GPS.

Відповідно до п. 3 вказаного договору, ОСОБА_4 у випадку незабезпечення з його вини зберігання ввірених йому матеріальних цінностей, несе повну матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду.

27.12.2018 між ТОВ «ВОГ КАРД» та виробничо-комерційною фірмою «Віта-Авто» укладено договір №СОЗ поставки товарів партіями з використанням смарт-карт, відповідно до якого ТОВ «ВОГ КАРД» через АЗС зобов`язане передати у власність нафтопродукти в асортименті, скраплений газ, а також сукупні товари, поставки яких здійснюється з використанням смарт-карт, а виробничо-комерційна фірма «Віта-Авто» в свою чергу вносить грошові кошти на смарт-карти.

Згідно витягу з наказу 1062-К директора виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто» ОСОБА_7 від 01.12.2017 за водієм ОСОБА_4 , закріплено транспортний засіб «Scania G 420 LA», реєстраційний державний номер « НОМЕР_1 » та видано смарт-карту НОМЕР_2 для заправки вказаного транспортного засобу.

При цьому, ОСОБА_4 , будучи матеріально-відповідальною особою та маючи доступ до товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів, які розміщені на смарт-картці для оплати нафтопродуктів на автозаправних станціях, вирішив з метою незаконного особистого збагачення за рахунок чужого майна, розтратити дизельне паливо виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто», розрахувавшись грошовими коштами, які знаходились на смарт-картці № 276336644.

Продовжуючи реалізацію злочинного умислу направленого на розтрату чужого майна, переслідуючи корисливий мотив та маючи на меті незаконне особисте збагачення за рахунок майна виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто», 30.03.2019 приблизно о 12 год. 50 хв., знаходячись на автозаправній станції «Найс» (WOG) за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, траса Київ-Харків, 34 км. + 700 м, розрахувавшись смарт-карткою № 276336644, вчинив розтрату майна, яке належить виробничо-комерційній фірмі «ВІТА-АВТО» та було йому ввірене, а саме дизельного палива у кількості 300 літрів на суму 8241 грн. 00 коп., яким в подальшому розпорядився на власний розсуд, спричинивши при цьому підприємству матеріальний збиток на вказану суму.

Таким чином ОСОБА_4 обвинувачується в розтраті чужого майна, яке йому було ввірено, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 cт.191 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_4 у судовому засіданні вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав у повному обсязі, та щиро розкаявся у скоєному, повністю відшкодував завдані збитки. Повністю підтвердив обставини, вчиненого ним злочину, відповідно до викладеного в обвинувальному акті. Із своїм захисником просив закрити кримінальне провадження та передати його на поруки трудовому колективу товариства. При цьому зазначив, що наслідки закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав йому зрозумілі, просив суд закрити кримінальне провадження та звільнити його від кримінальної відповідальності з вказаних підстав.

Представник потерпілого ВКФ «Віта-Авто» - ОСОБА_6 в судовому засіданні проти передачі ОСОБА_4 на поруки колективу не заперечував. Також просив залишити без розгляду заявлений цивільний позов, оскільки обвинувачений завдані збитки відшкодував.

Прокурор в судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечував та вважав за можливе передати обвинуваченого ОСОБА_4 на поруки колективу.

Суд, заслухавши доводи учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали справи та подане клопотання про передачу ОСОБА_4 на поруки колективу, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 статті 285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Положення частини 1 статті 47 КК України передбачають, що особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Згідно абзацу 4 п. 5 Постанови Пленуму Верховного суду України № 12 від 23.12.2005 за наявності обставин передбачених ст.47 КК України, а також належно оформленого клопотання суд вправі звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки трудового колективу. З клопотання трудового колективу ТОВ «Б.С.П.», та матеріалів долучених до нього, вбачається, що ТОВ «Б.С.П.» клопоче перед судом про передачу ОСОБА_4 на поруки.

Згідно з обвинувальним актом ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.191 КК України, який відповідно до ст.12 КК України є нетяжким злочином.

Обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиро покаявся та запевнив суд у не повторенні подібного.

Судом враховано дані про особу обвинуваченого, який вперше притягується до кримінальної відповідальності та позитивно характеризується, має постійне місце проживання та постійне місце роботи, завдані потерпілій стороні збитки відшкодував у повному обсязі.

Отже, матеріали даного кримінального провадження містять достатньо даних, які у своїй сукупності вказують на дійсне щире каяття.

У зв`язкуз цим,суд вважаєза можливезадовольнити клопотанняобвинуваченого ОСОБА_4 , його захисника - адвоката ОСОБА_5 та колективу ТОВ «Б.С.П.» про передачу ОСОБА_4 на поруки колективу ТОВ «Б.С.П.».

Цивільний позов виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто» слід залишити без розгляду з огляду на повне відшкодування обвинуваченим завданих збитків, а також враховуючи подану з цього приводу представником потерпілого заяву.

Речові докази та судові витрати по справі відсутні.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_4 не обирався.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 47, ч.1 ст.191 КК України, ст.ст. 284, 286, 314, 350, 369-372, 376 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисникаобвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 пророзгляд клопотанняколективу товаристваз обмеженоювідповідальністю «Б.С.П.»про передачуїм ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на поруки - задовольнити.

Клопотання колективутовариства зобмеженою відповідальністю«Б.С.П.»про передачуїм ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на поруки задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності обвинуваченого у вчинені кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України, на підставі ст.47 КК України, з передачею його на поруки колективу товариства з обмеженою відповідальністю «Б.С.П.», за умови, якщо він протягом року з дня передачі його на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

Роз`яснити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що у разі порушення ним умов передачі на поруки, відповідно до ч.2 ст. 47 КК України, він буде притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України.

Повідомити колектив товариства з обмеженою відповідальністю «Б.С.П.» про передачу їм ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на поруки та направити копію ухвали.

Роз`яснити колективу товариства з обмеженою відповідальністю «Б.С.П.», що відповідно до ч.1 ст.289 КПК України, якщо протягом року з дня передачі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на поруки колективу, він не виправдає довіру колективу, ухилятиметься від заходів виховного характеру та порушуватиме громадський порядок, загальні збори колективу можуть прийняти рішення про відмову від поручительства за взяту ним на поруки особу. Відповідне рішення направляється до суду, який прийняв рішення про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження №12019110100000750, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03 травня 2019 року по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчинені кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.1 ст.191 КК України закрити.

Заяву представника потерпілої сторони виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто» ОСОБА_6 задовольнити. Цивільний позов виробничо-комерційної фірми «Віта-Авто» - залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її проголошення через Бориспільський міськрайонний суд Київської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Повний текст ухвали проголошено 12 березня 2021 року о 15 год. 00 хв.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95496690
СудочинствоКримінальне
Сутьпередачу ОСОБА_4 на поруки колективу

Судовий реєстр по справі —359/563/21

Ухвала від 10.03.2021

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Левченко А. В.

Ухвала від 10.03.2021

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Левченко А. В.

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Левченко А. В.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Левченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні