Постанова
від 03.09.2007 по справі а10/233-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А10/233-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

  

30.08.07р.

Справа № А10/233-07

За позовом  Закритого акціонерного товариства "Центральний універмаг" , м. Нікополь 

до  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку , м. Київ

Третя особа на стороні Відповідача, яка  не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Відкрите акціонерне товариство "Міжрегіональний Фондовий союз" , м. Київ 

про скасування розпорядження

Головуючий колегії  Кощеєв І.М.

                                                                                                                              Судді                 А.Є. Чередко

                                                                                                              І.Ю. Добродняк

Представники сторін:

  Від позивача: Завертайний І.Б.(дов.№ 11 від 16.04.07р.)- представник                         Величко Н.А.(дов.№ 11 від 16.04.07р.)- представник

Від відповідача: не з"явився

Від третьої особи: не з"явився 

СУТЬ СПОРУ:

   Позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з адміністративним позовом до Відповідача про :

-          скасування розпорядження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №   44-В від 29.01.2007 р.;

-          зобов'язання Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку видати Розпорядження про зупинення обігу акцій закритого акціонерного товариства "Центральний універмаг".

Підстави з якими Позивач пов”язує свої позовні вимоги - на загальних зборах акціонерів ЗАТ „Центральний універмаг” було прийнято рішення про реорганізацію ЗАТ „Центральний універмаг” шляхом перетворення в товариство з обмеженою відповідальністю „Центральний універмаг”. Для здійснення заходів щодо припинення ЗАТ „Центральний універмаг” головою правління 27.12.2006р. на адресу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було направлено пакет документів для прийняття рішення про зупинення обігу акцій ЗАТ „Центральний універмаг”.

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було винесено розпорядження № 44-В від 29.01.2007 р., згідно якого ЗАТ „Центральний універмаг” відмовлено в зупиненні обігу акцій, оскільки документи, надані на зупинення обігу акцій не відповідають вимогам Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій від 30.12.1998 р. № 222 (далі –Порядок).

Позивач вважає відмову Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у зупиненні обігу акцій незаконною та безпідставною, такою, що порушує права та законні інтереси акціонерів ЗАТ „Центральний універмаг”, в зв'язку з чим незаконне розпорядження  Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 44-В від 29.12.2007 р. підлягає скасуванню.

   Відповідач проти задоволення позовних вимог Позивача заперечує, зазначаючи на їх безпідставність, оскільки Комісія діяла в межах повноважень, наданих Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»та Положенням про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженим Указом Президента України від 25.09.2002 р. № 861/2002. На підставі рішення загальних зборів акціонерів Позивача від 22.12.2006 р., Позивачем було надано до Комісії пакет документів на зупинення обігу акцій у зв'язку з припиненням діяльності товариства шляхом перетворення у ТОВ «Центральний універмаг». За результатами опрацювання цих документів, Комісією була виявлена  невідповідність поданих документів вимогам чинного законодавства.

            Відповідач вказує на те, що відповідно до п.п. а) п.8 Розділу І Порядку №398 відмова в зупиненні обігу акцій складається у разі невідповідності поданих документів вимогам чинного законодавства. Згідно з п. 9 Розділу І Порядку № 398 відмова в зупиненні обігу акцій оформлюється у вигляді розпорядження про відмову із зазначенням підстав для відмови і підписується уповноваженою особою реєструвального органу.

         Представнтик третьої особи на виклик суду у судове засідання не з'явився, витребувані судом документи не надав.

          Господарський суд розглядає справу за наявними в ній документами.

          В судовому засіданні 30.08.2007 р. було оголошено вступну та резолютивну частини судової постанови.

          Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін,   господарський суд, -

ВСТАНОВИВ :        

         На підставі рішення загальних зборів акціонерів Закритого акціонерного товариства "Центральний універмаг" від 22.12.2006 р. - 28.12.2006 р. Позивачем було надано до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку пакет документів на зупинення обігу акцій у зв'язку з припиненням діяльності товариства шляхом перетворення у ТОВ «Центральний універмаг».

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку після опрацювання зазначеного пакету документів, було винесено розпорядження № 44-В від 29.01.2007 р., згідно якого ЗАТ „Центральний універмаг” відмовлено в зупиненні обігу акцій, оскільки документи, надані на зупинення обігу акцій не відповідають вимогам Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій від 30.12.1998 р. № 222 ( далі –Порядок ).

Відмовляючи у задоволенні заяви ЗАТ „Центральний універмаг” про зупинення обігу акцій, Комісія виходила з наступного:

1.          В протоколі загальних зборів акціонерів від 22.12.2006 р. № 11 зазначено :

-          що акціонери, які не бажають приймати участь у створенні ТОВ, та не надали відповідну заяву на участь, мають право на продаж своїх акцій Товариству, що не відповідає вимогам п.5 Розділу І Порядку;

-          що обмін акцій на письмові зобов'язання про видачу відповідних часток у статутному фонді ТОВ здійснюється до 22.01.2007р., при цьому строк подачі заяв до правління на викуп акцій встановлюється з 26.12.2006р. по 26.01.2007р., тобто викуп акцій проводиться після терміну, який встановлений для обміну акцій на письмові зобов'язання про видачу відповідної кількості часток в статутному фонді ТОВ;

-          що викуп акцій у акціонерів, які не голосували за прийняття загальними зборами акціонерів Товариства рішення про припинення Товариства шляхом реорганізації в ТОВ, здійснюється на підставі письмових заяв за домовленістю сторін за номінальною вартістю акцій, що не відповідає вимогам п.7 Розділу І Порядку;

-          не засвідчений підписами голови та секретаря зборів.

2.  В довідці про реорганізацію Товариства зазначено, що :

-          акціонери, які не бажають приймати участь у створенні ТОВ, та не надали відповідну заяву на участь, мають право на продаж своїх акцій Товариству, що не відповідає вимогам п.5 Розділу І Порядку;

-          що обмін акцій на письмові зобов'язання про видачу відповідних часток у статутному фонді ТОВ здійснюється до 22.01.2007р., при цьому строк подачі заяв до правління на викуп акцій встановлюється з 26.12.2006р. по 26.01.2007р., тобто викуп акцій проводиться після терміну, який встановлений для обміну акцій на письмові зобов'язання про видачу відповідної кількості часток в статутному фонді ТОВ;

-          що викуп акцій у акціонерів, які не голосували за прийняття загальними зборами акціонерів Товариства рішення про припинення Товариства шляхом реорганізації в ТОВ, здійснюється на підставі письмових заяв за домовленістю сторін за номінальною вартістю акцій, що не відповідає вимогам п.7 Розділу І Порядку.

3.  Довідка про депозитарія не містить відомостей щодо наявності державної частки у статутному фонді емітента на дату прийняття рішення про реорганізацію, що не відповідає вимогам п.п. в) п.1.1. Розділу ІІІ Порядку;

4. В довідці про депозитарія зазначено, що ЗАТ „Центральний універмаг” було оформлено та депоновано у депозитарії глобальний сертифікат акцій привілейованих №49/04/1/98 від 15.05.1998 р., при цьому в довідці про реорганізацію зазначено, що товариство не випускало привілейованих акцій.

        Компетенція адміністративних судів, згідно із п. 1 ч. 1 ст. 17 КАС України  поширюється на спори юридичних  осіб  із  суб'єктом  владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

       Акт державного чи іншого органу - це юридична форма рішень цих органів, тобто офіційний письмовий документ, який породжує певні правові наслідки, спрямований на регулювання тих чи інших суспільних відносин і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.

       Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації - позивача у справі. Якщо за результатами розгляду справи факту такого порушення не встановлено, у господарського суду немає правових підстав для задоволення позову                  ( роз'яснення Вищого арбітражного суду України N 02-5/35 від 26.01.2000 р. «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з визнанням недійсними актів державних чи інших органів»).

        Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку діє в межах повноважень, наданих Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та Положенням про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженим Указом Президента України від 25.09.2002 р. № 861/2002.

        Відповідно до ст. 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Комісія здійснює державне регулювання та контроль за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних на території України.

        Зупинення обігу акцій здійснюється уповноваженими особами Комісії відповідно до Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій, затвердженого рішенням Комісії 30.12.1998 р. № 222 (у новій редакції рішення Комісії від 14.07.2005 р. № 398) ( далі - Порядок № 398 ).

        Відповідно до п. 9. Порядку № 398, відмова в зупиненні обігу акцій, відновленні обігу акцій, скасуванні реєстрації випусків акцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій оформлюється у вигляді розпорядження про відмову із зазначенням підстав для відмови і підписується уповноваженою особою реєструвального органу

       П. 9. Порядку № 398 передбачає, що відмова в зупиненні обігу акцій, відновленні обігу акцій, скасуванні реєстрації випусків акцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій складається у разі:

а) невідповідності поданих документів вимогам чинного законодавства;

б) порушення встановленого законодавством порядку припинення діяльності акціонерного товариства;

в) виявлення на дату подання документів порушення порядку скликання та/або проведення загальних зборів акціонерів, на яких прийнято рішення про припинення діяльності акціонерного товариства.

Інші причини не можуть бути підставами для відмови у зупиненні обігу акцій, відновленні обігу акцій, скасуванні реєстрації випусків акцій та анулюванні свідоцтв про реєстрацію випуску акцій.

       Враховуючи, що подані Позивачем документи не відповідали вимогам чинного законодавства, Відповідач прийняв розпорядження № 44-В від 29.01.2007 р.

       Таким чином, суд вважає, що оспорюваний акт відповідає вимогам чинного законодавства та визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт, що свідчить про безпідставність позовних вимог та є підставою для відмови Позивачеві в задоволенні позовних вимог.

       Згідно зазначеного, керуючись ст. ст.  49, 87, 94, 98, 158, 159, 160, 161, 162, 163 КАС України, господарський суд, -   

ПОСТАНОВИВ :

       В задоволенні адміністративного позову Позивача –відмовити.

  

Постанова набирає законної сили відповідно до ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у порядку та строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий колегії

І.М. Кощеєв

  Судді                                                                                                             А.Є. Чередко

                                                                                                              І.Ю. Добродняк

                Дата підписання постанови, оформленої у відповідності до ст.163 КАС України –03.09.2007 р.

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення03.09.2007
Оприлюднено24.09.2007
Номер документу955033
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а10/233-07

Постанова від 25.07.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 11.06.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 07.05.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Постанова від 03.09.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Ухвала від 07.08.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Ухвала від 25.06.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні