Ухвала
від 11.03.2021 по справі 645/412/21
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 645/412/21

УХВАЛА

про прийняття до провадження суду справи, яка надіслана з іншого суду,

залишення позовної заяви без руху

11 березня 2021 року м.Арциз

Суддя Арцизького районного суду Одеської області Гусєва Н.Д.,

розглянувши позовну заяву ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ НАРС КАРС до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, -

встановив:

Цивільна справа за позовом ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ НАРС КАРС до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди,знаходилася у провадженні Фрунзенського районного суду м.Харкова.

Згідно ухвали Фрунзенського районного суду м.Харковавід 27 січня 2021 року цивільна справа була передана на розгляд Арцизького районного суду Одеської області, так як відповідач по справі зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , яка передана судді Гусєвій Н.Д. згідно з Реєстром судових справ та матеріалів, переданих на розгляд головуючому судді, - 11 березня 2021 року.

Згідно з ч. 2 ст. 32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України , повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи, що вищезазначена цивільна справа раніше перебувала у провадженні іншого суду, вважаю за необхідне прийняти її до свого провадження, але ознайомившись з позовною заявою позивача, а також документами, доданими до неї, приходжу до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом.

За змістом ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

На підставі ч. 2 ст. 80 ЦК України юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно з ч. 4 ст. 91 ЦК України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають також юридичні особи.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 58 ЦПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи).

Згідно з ч. 2 ст. 175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником.

Відповідно до ч. 7 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Суддею встановлено, що до позовної заяви не додано документів (статуту юридичної особи, довідки ЄДРПОУ, свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, тощо), на підтвердження цивільної процесуальної правоздатності позивача, як юридичної особи, а також представника позивача, уповноваженого діяти від її імені.

Відповідно до вимог ст. 52, ст. 53 ЦПК України треті особи поділяються на два види: треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору та треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача.

Позивач в позовній заяві не обґрунтовує не залучення до участі у справі ОСОБА_2 в якості третьої особи, який керував транспортним засобом марки Suzuki Vitara , державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , та за участю якого відбулася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, оскільки рішення суду може вплинути на права і обов`язки ОСОБА_2 у разі задоволення позовних вимог позивача. Отже, позивачу необхідно залучити в якості третьої особи ОСОБА_2 та зазначити на боці кого та чи заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Відповідно до п. п. 2, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: реєстраційний номер облікової картки платника податків (якщо такі відомості позивачу відомі); відомі адреси електронної пошти; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, однак позивачем в порушення зазначених норм права не зазначено: реєстраційний номер облікової картки платника податків (якщо такі відомості позивачу відомі); адресу електронної пошти відповідача, якщо такі відомі; доказів: неправомірності дій відповідача (передачі відповідачем керування транспортного засобу особі, яка не є стороною договору); дорожньо-транспортної пригоди за участю ОСОБА_2 , який керував вищевказаним автомобілем; звернення до відповідача з вимогою про відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди; звернення до відповідної страхової компанії про відшкодування збитків, спричинених внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, а також обґрунтування звернення до суду з зазначеною позовною заявою саме до відповідача, а не до відповідної страхової компанії, або до особи, яка керувала вказаним транспортним засобом, та за участю якого відбулася дорожньо-транспортна пригода.

Відповідно до з ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розміру.

В силу п/п 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до суду юридичною особою позовної заяви майнового характеру встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається з позовної заяви, ціна позову становить 520830,35 грн., та позов поданий ТОВ НАРС КАРС , яке є юридичною особою, отже, сума судового збору відповідно до п/п 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , яка підлягає сплаті позивачем при зверненні до суду, складає 7812,46 грн. (1,5 відсотки від ціни позову).

Враховуючи викладене, позивачу необхідно надати суду докази сплати судового збору в повному обсязі або зазначити підстави звільнення його від сплати судового збору у зв`язку з його не сплатою.

Вказані недоліки позовної заяви унеможливлюють вирішення питання про відкриття провадження по справі та подальший розгляд справи і ухвалення законного та обґрунтованого рішення.

Вважаю за необхідне звернути увагу на роз`яснення Пленуму Верховного Суду України, які викладені у п. 7 постанови від 12 червня 2009 року № 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , відповідно до яких позовна заява подається до суду в письмовій формі і за змістом повинна відповідати вимогам статті 175 ЦПК, у зв`язку з цим суди мають звертати особливу увагу, зокрема, на те, що у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги , а й бути викладені обставини , якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази , що підтверджують кожну обставину.

Згідно з вимогами ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, вважаю, що позовна заява ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ НАРС КАРС до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, вказаних вище протягом десяти днів з дня отримання позивачем копії наявної ухвали.

Крім того, вважаю за необхідне попередити позивача, що в разі не усунення порушень закону, допущених при подачі позовної заяви до встановленого судом строку, позовна заява буде вважатися не поданою та повернута позивачу.

Спосіб усунення недоліків позовної заяви полягає в поданні позовної заяви у вигляді окремого документу з виправленими недоліками, зазначеними в наявній ухвалі суду з наданням її копії та копії всіх документів, що додаються до неї.

Керуючись ст. ст. 32, 185 ЦПК України, суддя, -

постановив:

Прийняти до свого провадження цивільну справу за позовною заявою ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ НАРС КАРС до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди.

Позовну заяву ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ НАРС КАРС до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити недоліки позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання копії наявної ухвали.

Роз`яснити, що інакше позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http:/court.gov.ua/fair/sud1502/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.03.2021
Оприлюднено16.03.2021
Номер документу95517791
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —645/412/21

Рішення від 06.10.2022

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 27.01.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні