Ухвала
від 16.03.2021 по справі 552/3539/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/3539/20

Провадження № 1-кс/552/443/21

У Х В А Л А

іменем України

16.03.2021 м. Полтава

Слідчий суддяКиївського районногосуду м.Полтави ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 , заучастю слідчого ОСОБА_3 ,розглянувши клопотання старшого слідчогоз особливоважливих справпершого відділурозслідування кримінальнихпроваджень слідчогоуправління ГУДФС уПолтавській областістаршого лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий з особливо важливих справ першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні банківської установи.

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчим управлінням ГУ ДФСу Полтавськійобласті проводитьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 32020170000000024 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, в межах якого встановлено, що протягом 2017-2020 років ОСОБА_4 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , під час здійснення фінансово-господарської діяльності, шляхом приховування об`єкту оподаткування ухилився від сплати податків на суму понад 7500 тис. грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , в період 2017-2019 років, будучи зареєстрованим як фізична особа підприємець, являючись платником єдиного податку ІІ групи, здійснював діяльність, пов`язану із реалізацією алкогольних, слабоалкогольних напоїв та продуктів харчування через мережу магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташовані у м. Полтава, при цьому не відображав указані господарські операції по бухгалтерському та податковому обліках. Крім того, ОСОБА_4 17.12.2019 припинив діяльність, як фізична особа-підприємець, проте продовжував провадити господарську діяльність, пов`язану із реалізацією алкогольних, слабоалкогольних напоїв та продуктів харчування через мережу магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Також зазначала, що в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 у своїй господарській діяльності використовує банківські рахунки та особисті банківські карткові рахунки з метою отримання та зняття готівкових грошових коштів для здійснення господарської діяльності без відображення вказаних операцій по бухгалтерському та податкового обліках. Також, досудовим розслідуванням встановлено, що під час безготівкових розрахунків з використанням мобільних терміналів в мережі « ІНФОРМАЦІЯ_2 », кошти з усіх магазинів мережі перераховуються на рахунки ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_8 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_9 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_10 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_11 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_8 ) та інших фізичних осіб-підприємців.

Крім того, вказувала, що до діяльності магазинів торгівельної мережі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » причетні ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), ОСОБА_12 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_9 ), ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_10 ), ОСОБА_14 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_11 ).

Також зазначала, що під час досудового розслідування проведено тимчасовий доступ та вилучено документи по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків, та інформацію про рух коштів по рахунках ОСОБА_4 , які відкрито в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Проведеним оглядом виписок із рухом коштів по вказаних рахунках встановлено, що на вказані рахунки здійснювались перерахування грошових коштів у значних сумах з рахунків, які належать ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_14 та іншим особам, які також є причетними до діяльності магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Тому, з метою встановлення та підтвердження фактів та обставин, що підлягають доказуванню , просила надати тимчасовий доступ до документів, що стосуються відкриття та користування картковими, депозитними, та іншими рахунками особами, що можуть бути причетними до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення, які під час проведення вказаних операцій ідентифікувалися за допомогою номерів мобільних телефонів, банківських карток та реєстраційних номерів облікових карток платників податків та знаходяться у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_12 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах та заслухавши обґрунтування слідчого, слідчий суддя приходить до таких висновків.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №32020170000000024 від 03.08.2020, за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст. 212 КК України.

Надані до слідчого судді матеріали вказують на те, що є обґрунтовані підстави вважати, що дійсно було вчинене кримінальне правопорушення, відомості про яке внесені до ЄРДР за № 32020170000000024.

Надання тимчасового доступу та вилучення фінансових банківських документів, які знаходяться у володінні АТ КБ" ІНФОРМАЦІЯ_4 " (МФО НОМЕР_12 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть можуть бути доказами під час судового розгляду, адже слідство матиме можливість проведення аналізу фінансово-господарської діяльності СПД, встановлення осіб, які вчинили кримінальні правопорушення та причетних до їх вчинення, проведення судових експертиз, що в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні.

Вказані документи дійсно мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, для збереження наявної на них інформації, а також потребують вилучення.

Не надання тимчасового доступу та можливості вилучення вказаних документів може призвести до неможливості доведення вини слідчим у вчиненні даного кримінального правопорушення винній особі, не повідомлення про підозру (за наявності частини доказів) у повному обсязі чи повідомлення її за наявності отримання лише обвинувальних даних та за відсутності виправдувальних, внаслідок ненадання судом дозволу на проведення заходу забезпечення кримінального провадження.

Тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з наданням можливості вилучити відповідні документи.

Керуючись ст. ст.160,163 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та можливість вилучення документів, що знаходяться у володінні банківської установи АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », МФО НОМЕР_12 , юридична адреса: АДРЕСА_1 :

- інформацію у письмовому вигляді про всі рахунки які відкривались в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » як фізичними особами та фізичними особами-підприємцями ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_12 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_9 ), ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 , № НОМЕР_13 ; ОСОБА_14 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_11 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_10 ), ІНФОРМАЦІЯ_9 ; ОСОБА_8 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_10 ; ОСОБА_9 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_6 ), ІНФОРМАЦІЯ_11 ; ОСОБА_10 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_7 ), ІНФОРМАЦІЯ_12 ; ОСОБА_11 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_8 ), ІНФОРМАЦІЯ_13 , ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_14 , зазначивши у такій інформації окремо до кожної зазначеної вище особи дані про номер рахунку, валюту рахунку, дату відкриття та закриття рахунку;

- інформацію про рух коштів по наступних рахунках фізичних осіб:

1. ОСОБА_5 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , банківські картки № НОМЕР_14 ;

2. ОСОБА_12 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , банківські картки № НОМЕР_15 ;

3. ОСОБА_6 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , банківські картки № НОМЕР_16 , № НОМЕР_13 ;

4. ОСОБА_14 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , банківські картки № НОМЕР_17 ;

5. ОСОБА_13 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , банківські картки № НОМЕР_18 ;

6. ОСОБА_8 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , банківські картки № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 ;

7. ОСОБА_9 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_6 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , банківські картки № НОМЕР_22 ;

8. ОСОБА_10 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_7 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , банківські картки № НОМЕР_23 ;

9. ОСОБА_11 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_8 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , банківські картки № НОМЕР_24 ;

10. ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_14 ,

а також інших банківських рахунків зазначених вище фізичних осіб та оформлених як фізичних осіб-підприємців, що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_12 , АДРЕСА_1 ), містять інформацію про рух грошових коштів, що надходили на рахунки та списувались з них, а саме: виписок про рух грошових коштів по рахунках вищевказаних осіб з розшифровкою контрагента (відправника та отримувача платежів) на паперовому та електронному носії у форматі «xls» (файл Excel) (із зазначенням дати надходження грошових коштів, призначення платежу, з якого рахунку надійшли кошти, назв суб`єктів від яких надійшли кошти, дат списання з рахунків та надходження коштів на рахунки, суми коштів, призначення платежів) за період з 01.01.2017 по дату постановлення ухвали слідчим суддею.

Тимчасовий доступ до вищевказаних документів та можливість їх вилучення надати: заступнику начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_16 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_17 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_18 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_19 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_21 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_22 , начальнику третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_23 , заступнику начальника третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_24 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_25 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_26 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_27 , слідчому з ОВС слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_28 та іншим особам за дорученням слідчого в порядку ст.40 КПК України оперативним співробітникам або на виконання постанови про проведення процесуальних дій на іншій території в порядку ч.6 ст.218 КПК України.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення16.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95530886
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/3539/20

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 19.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні