Постанова
від 06.05.2010 по справі 2а-1254/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14:55год. 06 травня 2010 року м. Чернівці Справа № 2а-1254/10/2470

Чернівецький окружний а дміністративний суд в складі :

головуючого судді Ковтюк В.О.

при секретарі судового зас ідання Павлюку А.Г.

за участю :

представника позивача - Мойсової С.В.

представника відповідача не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Кельменецькому район і до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Нива-Л» пр о стягнення заборгованості п о відшкодуванню витрат на ви плату і доставку пільгових п енсій, суд -

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійног о фонду України у Кельменець кому районі (позивач) звернув ся з адміністративним позово м до товариства з обмеженою в ідповідальністю «Нива-Л» (ві дповідача) про стягнення заб оргованості по відшкодуванн ю витрат на виплату і доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах в сумі 3404,44 грн.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач посилається на т е, що відповідач перебуває на обліку в управлінні Пенсійн ого фонду України у Кельмене цькому районі і є платником с трахових внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування. Відповідно до розрахунків по пільговій пенсії по списку №1 призначен их відповідно до ч. 2 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » в частині пенсій призначен их відповідно до ст.13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення» заборгованість за пер іод з 01.08.09р. по 28.02.10р. становить 3404,44 грн. Дана заборгованість не б ула сплачена відповідачем до бровільно у зв' язку з чим по рушені вимоги Закону України «Про пенсійне забезпечення» .

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і.

Відповідно до ст. 18 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців" відомост і внесені до Єдиного державн ого реєстру вважаються досто вірними і можуть бути викори стані в спорі з третьою особо ю, доки до них не внесено відпо відних змін. Згідно ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повіс тку вручено особі, якщо вона д оставлена за адресою внесено ю до відповідного реєстру. Та ким чином, суд вважає, що відпо відач про час і місце судовог о засідання був повідомлений належним чином. Не з'явлення у судове засідання відповідач а, згідно ст.128 КАС України, не п ерешкоджає вирішенню спору п о суті за наявними в справі ма теріалами.

Письмові заперечення відп овідачем не подавалися.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи, встанов ивши фактичні обставини в сп раві, на яких ґрунтуються поз овні вимоги, дослідивши та оц інивши надані докази в сукуп ності, проаналізувавши закон одавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов в исновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відпо відач включений до Єдиного д ержавного реєстру підприємс тв та організацій України 17 лю того 2000 року (а.с. 7) та 17 лютого 2000 р оку взятий зареєстрований як платних страхових внесків (а .с. 8).

Відповідач є платником збо ру на обов' язкове державне пенсійне забезпечення відпо відно до ч.1 ст.14 Закону №1058-VI та п. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов' язкове державне пе нсійне страхування» від 26.06.97р № 400/97 (далі - Закон №400/97), Закон чи нний в частині, що не суперечи ть Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування».

Як вбачається з матеріалів справи у відповідача працюв ав працівник ОСОБА_2, який має право на пільгову пенсію за Списком № 1, що підтверджує ться копією довідки, з якої вб ачається наявність необхідн их підстав та стажу роботи у п рацівника для призначення пі льгової пенсій відповідно до п. «а» ч.1 ст.13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення».

Дослідженні судом копії до відки із зазначенням професі ї та посади вказаного вище пр ацівника, трудової книжки та протоколу підтверджують пра во на отримання пільгової пе нсій відповідно до п.п. «б»-«з» ч. 1 ст.13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення» (а.с. 14-18).

Заборгованість підтверджу ється:

- розрахунком фактичн их витрат Пенсійного фонду У країни на виплату та доставк у пенсій, призначених відпов ідно до п. «а» ст.13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я» за жовтень 2009 рік (а.с. 11)

- розрахунком фактичн их витрат Пенсійного фонду У країни на виплату та доставк у пенсій, призначених відпов ідно до п.п. «а» ст.13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» за 2010 рік (а.с. 12).

- Розрахунком заборго ваності по ст.13 Списку №1 по під приємству ТОВ «Нива-Л» (а.с. 10).

- довідкою №38 від 24 лютог о 2010 року, про отримання пільго вої пенсії ОСОБА_2 (а.с. 9)

Принципи, засади і механізм и функціонування системи заг альнообов'язкового державно го пенсійного страхування ре гулюються Законом України “П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-ІV, який розроблен ий відповідно до Конституції України та Основ законодавс тва України про обов' язкове державне пенсійне страхуван ня (далі - Закон №1058-ІV).

Порядок відшкодування під приємством витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах, визн ачено Інструкцією про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, яка затверд жена Постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.03р. №21-1 та зареєстрована в Міні стерстві юстиції України від 16.01.04р. №64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до п. 2 Прикінцев их положень Закону №1058-ІV, підпр иємства та організації з кош тів призначених на оплату пр аці, вносять до Пенсійного фо нду плату, що покриває фактич ні витрати на виплату і доста вку пенсій працівникам, зазн аченим у ст. 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення», починаючи з дня набрання чин ності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100-відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Відповідно до п.п. 6.4 п. 6 Інстру кції, розмір сум до відшкодув ання на поточний рік визнача ється відділами доходів орга нів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 розділу XV «Пр икінцеві положення» Закону № 1058-ІV (згідно з додатками 6 та 7), як і надсилаються підприємств ам до 20-го січня поточного рок у та протягом 10 днів з новопри значених (перерахованих) пен сій.

Згідно із пунктом 6.1. Інструк ції, відшкодуванню підлягают ь витрати Пенсійного фонду н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах відповідно до частини 2 р озділу XV «Прикінцеві положен ня» Закону N1058. Суми фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч .2 розділу XV «Прикінцеві полож ення» Закону №1058, сплачуються одночасно із сплатою фактич них витрат на виплату і доста вку пільгових пенсій за перш ий поточний місяць.

Проте відповідач на день ро згляду справи не погасив заб оргованість, яка виникла за п еріод з 01.08.09 по 28.02.10р. та складає 3404 ,44 грн.

Зазначена сума не була спла чена відповідачем самостійн о у терміни передбачені п.п. 6.8 п .6 Інструкції, а тому визначаєт ься як сума страхових внескі в, що своєчасно не сплачені ст рахувальником у визначені за конодавством строки і вважає ться простроченою заборгова ністю зі сплати страхових вн есків (недоїмкою), що дає право органу Пенсійного фонду зве рнутися з позовом про стягне ння даної недоїмки до суду ві дповідно до ч. 3 ст. 106 Закону № 1058-І V.

Згідно п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та ст.71 КАС України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються, а то му вимоги позивача про стягн ення судових витрат на корис ть позивача задоволенню не п ідлягають.

Керуючись ст.ст. 11, 71, 76, 79, 86, 94, 158-163, 167 К одексу адміністративного су дочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «Н ива-Л» (с. Ленківці, Кельменець кий р-н Чернівецька обл., код Є ДРПОУ 30795995) на користь Пенсійно го фонду України в Кельменец ькому районі - 3404 (три тисячі ч отириста чотири) грн. 44 коп.

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строків подання заяви про ап еляційне оскарження та апеля ційної скарги, якщо вони не бу ли подані у встановлені стро ки. У разі подання апеляційно ї скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеля ційного розгляду справи.

Відповідно до частини перш ої статті 185, частини першої-тр етьої, п' ятої статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України, сторони які бе руть участь у справі, мають пр аво оскаржити в апеляційному порядку дану постанову повн істю або частково шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження та апеляційної скар ги до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Чернівецький окружний ад міністративний суд.

Заява про апеляційне оскар ження даної постанови подаєт ься протягом десяти днів з дн я її проголошення. Апеляційн а скарга на постанову суду по дається протягом двадцяти дн ів після подання заяви про ап еляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я її подання.

Постанову в повному обся зі виготовлено 11 травня 2010 р.

Суддя В .О. Ковтюк

Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9557361
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1254/10/2470

Постанова від 06.05.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Ковтюк Віталіна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні