Постанова
від 13.05.2010 по справі 2а-4187/10/16/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімфер ополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

13.05.10 Справа №2а-4187/10/16/0170

(10:07)

Окружний адміністративни й суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Александрова О.Ю. , при сек ретарі Габрись П.С., розглянув у відкритому судовому засід анні адміністративну справу

за позовом Прокурора Цент рального району м. Сімферопо ль в інтересах держави в осо бі Відділення Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності в АР Крим

до Приватного підприємст ва" Житлово-Експлуатаційне У правління "Салют"

про стягнення

за участю представників:

представник позивача - Ма лєєв О.П., довіреність № 54 від 01.02.10р.;

представники відповіда ча та прокурора - не з' явил ися;

Обставини справи: Проку рор Центрального району м. Сі мферополь в інтересах держа ви в особі Відділення Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті в АР Крим звернувся до Окру жного адміністративного суд у АР Крим з адміністративним позовом до відповідача про с тягнення заборгованості по страховим внескам на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування у зв'язку із т имчасовою втратою працездат ності за 2009 рік у сумі 878,40 грн.

Позов мотивовано тим, що від повідачем в порушення вимог пункту 2 ч. 2 ст. 27 Закону України від 18.01.2001 року №2240-ІІІ “Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними народженням та похованн ям” (далі - Закон №2240) не здійс нює сплату страхових внесків .

Представник позивача в суд овому засіданні наполягав на задоволенні позовних вимог у повному обсязі та підтверд ив, що заборгованість відпов ідачем по теперішній час не с плачена.

Представники прокурора і в ідповідача в судове засіданн я не з'явились, про дату, час і м ісце судового розгляду справ и повідомлені належним чином , причин неявки суду не повідо мили, клопотань про відкладе ння розгляду справи не надал и.

Суд враховуючи ненадання в ідповідачем доказів неможли вості прийняття участі у суд овому засіданні з поважних п ричин, відсутність клопотанн я відповідача про неможливіс ть розгляду справи без участ і його представника, керуючи сь ст. 128 КАС України, вважає мож ливим розглянути та вирішити справу на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши надані доказ и, заслухавши пояснення пред ставника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Житлово-Експлуатаційне Упр авління "Салют"» 06.03.08р. зареєстр оване у якості юридичної осо би Виконавчим комітетом Сімф еропольської міської Ради АР Крим, ідентифікаційний код 232 03875 (а.с.6,14), є страхувальником і пл атником страхових внесків в розумінні Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування у з в'язку з тимчасовою втратою п рацездатності та витратами, зумовленими народженням та п охованням» від 18.01.01р. №2240-ІІІ (дал і Закон №2240) (а.с. 9).

Статтею 67 Конституції Украї ни передбачено обов' язок ко жного сплачувати податки і з бори в порядку та розміру вст ановленому законом.

Правова основа, економічни й механізм та організаційна структура загальнообов' яз кового державного соціально го страхування громадян від нещасного випадку на виробни цтві та професійного захворю вання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництв і визначені Законом України «Про загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування від нещасного випадку на вир обництві та професійного зах ворювання, які спричинили вт рату працездатності» від 23.09.199 9р., № 1105-XIV (далі Закон).

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 2 цього Зако ну страхувальниками є:

а) роботодавець - для осіб, за значених у частині першій ст атті 6 цього Закону;

б) особи, зазначені у частин ах другій та третій статті 6 ць ого Закону.

Ч. 1 ст. 6 Закону №2240) передбачен о, що загальнообов'язковому д ержавному соціальному страх уванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими народж енням та похованням, підляга ють:

1) особи, які працюють на умов ах трудового договору (контр акту) на підприємствах, в уста новах, організаціях незалежн о від форм власності та госпо дарювання або у фізичних осі б, у тому числі в іноземних дип ломатичних та консульських у становах, інших представницт вах нерезидентів, а також обр ані на виборні посади в орган ах державної влади, органах м ісцевого самоврядування та в інших органах;

2) члени колективних підприє мств, сільськогосподарських та інших виробничих коопера тивів.

Відповідно до ст.23 Закону №224 0 страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю м іж нарахованими для роботода вців і найманих працівників страховими внесками та витра тами, пов' язаними з надання м матеріального забезпеченн я та соціальних послуг застр ахованим особам відповідно д о цього Закону. Перерахуванн я зазначених внесків шляхом безготівкових розрахунків з дійснюється страхувальника ми-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлени й для одержання в установах б анку коштів на оплату праці з а відповідний період.

Пунктом 2 ч. 2 ст. 27 Закону №2240 вс тановлений обов'язок страхув альників нараховувати і спла чувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 4.4 Інструкці ї про порядок надходження, об ліку та витрачання коштів Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності, затвердженої Постан овою правління Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності від 26 червня 2001р. N16, перерахування к оштів на рахунки Фонду страх увальниками-роботодавцями з дійснюється одночасно з одер жанням коштів на оплату прац і в установах банків. У разі ви плати заробітної плати за пе ршу половину або іншу частин у місяця нараховані страхові внески повинні бути перерах овані до Фонду не пізніше дня , встановленого для виплати з аробітної плати за другу пол овину місяця. Не сплачені в це й строк кошти вважаються нед оїмкою.

Ч. 1 ст. 30 Закону №2240 та п. 5.1 Інстр укції №16 передбачено, що страх увальник - роботодавець несе відповідальність за несвоєч асність сплати та неповну сп лату страхових внесків, у том у числі страхових внесків, що сплачують застраховані особ и через рахунки роботодавців , а також за порушення порядку використання страхових кошт ів.

Судом встановлено, що згідн о звіту про нараховані внеск и, перерахування, пов' язані з загальнообов' язковим дер жавним соціальним страхуван ням у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності подан их відповідачем позивачу за 2009 рік заборгованість відпові дача зі сплати страхових вне сків складає 878,40 грн. (рядок 4 таб лиці 5 звіту, зворотній бік а.с . 24).

Судом встановлено, що відпо відач порушуючи вимоги Закон у №2240, не провів відрахування с трахових внесків в установле ні законом строки та в повном у обсязі, внаслідок чого за ни м склалася заборгованість у сумі 878,40 грн. про що свідчать зв іт про нараховані внески, пер ерахування та витрати, пов' язані з загальнообов' язков им державним соціальним стра хуванням у зв' язку з тимчас овою втратою працездатності за 2009 року, довідка розрахунок ціни позову (а.с.5,24).

Згідно частини 2 статті 49 КАС У особи, які беруть участь у сп раві, зобов'язані добросовіс но користуватися належними ї м процесуальними правами та неухильно виконувати процес уальні обов'язки.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни відповідач не надав доказ ів сплати ним заборгованості зі страхових внесків у розмі рі 878,40 грн.

Таким чином, суд вважає, що п озовні вимоги доведені матер іалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі .

У судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини постанови.

Постанова оформлена та під писана 14.05.2010 р.

Керуючись ст. ст. 160-163, 167 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного під приємства «Житлово-Експлуат аційне Управління "Салют"» (м. Сімферополь, вул. Некрасова, 6 ; ЄДРПОУ 23203875; рахунки невідомі) на користь Відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті України в АР Крим (95006, АР Кри м, м. Сімферополь, вул. Р. Люксем бург, 17-а; 10, р/р 37170200900001 ГУ ГКУ в АРК м . Сімферополь, МФО 824026, ЄДРПОУ 223250 42) 878,40грн. заборгованості зі спл ати страхових внесків за 2009р.

У разі неподання заяви про а пеляційне оскарження, постан ова набирає законної сили че рез 10 днів з дня її проголошен ня, а в разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до статті 160 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни - з дня складення в повном у обсязі.

Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то пост анова набирає законної сили через 10 днів з дня отримання о собою копії постанови, у разі неподання нею заяви про апел яційне оскарження.

Якщо після подачі заяви пр о апеляційне оскарження, апе ляційна скарга не подана, пос танова вступає в законну сил у через 20 днів після подання з аяви про апеляційне оскарже ння.

Постанова може бути оскарж ена в порядку і строки передб ачені ст. 186 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя Ал ександров О.Ю.

Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено21.10.2010
Номер документу9560760
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4187/10/16/0170

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Александров О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні