Ухвала
від 18.03.2021 по справі 371/202/21
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.03.2021 Єдиний унікальний № 371/202/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення позовної заяви без руху

18 березня 2021 року м. Миронівка

ЄУН 371/202/21

Провадження № 2/371/444/21

Суддя Миронівського районного суду Київської області Капшук Л.О. , розглянувши позовну заяву заступника керівника Київської обласної прокуратури Грабця Ігоря Несторовича, подану в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Броварського міського нотаріального округу Писаного Віктора Григоровича, Приватного підприємства Коритищанське , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, Регіональний ландшафтний парк Трахтемирів , про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсними договорів, скасування рішення про державну реєстрацію прав та повернення земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

Заступник керівника Київської обласної прокуратури звернувся до Миронівського районного суду з позовом про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою природно-заповідного фонду площею 2 га з кадастровим номером 3222984000:01:004:0012, та заявив вимоги про усунення перешкод у здійсненні Кабінетом Міністрів України права користування та розпорядження земельною ділянкою шляхом:

- визнання недійсним договору купівлі-продажу від 09.11.2017 № 2163, укладеного між ОСОБА_1 і ОСОБА_2 ;

- скасування рішення приватного нотаріуса Броварського міського нотаріального округу Писаного Віктора Григоровича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 38035546 від 09.11.2017, та здійсненої на його підставі у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно реєстрації права власності ОСОБА_2 на земельну ділянку;

- визнання недійсним договору оренди № 332 від 23.11.2017, укладеного між ОСОБА_2 і приватним підприємством Коритищанське ;

- повернення земельної ділянки з незаконного користування приватного підприємства Коритищанське .

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, крім іншого, суддя перевіряє додержання усіх передумов відкриття провадження.

Подана позовна заява не відповідає вимогам статей 175, 177 ЦПК України.

Згідно з пунктом 4 частини 3 статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Матеріально-правова вимога позивача до відповідача повинна мати правовий характер, тобто бути врегульованою нормами матеріального права, а також підпадати під цивільну юрисдикцію.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Статтею 16 ЦК України передбачено способи захисту цивільних прав та інтересів, право на застосування яких виникає у потерпілої особи у разі порушення її цивільного права чи інтересу та застосовуються в залежності від характеру порушення її права чи інтересу.

Заява не містить зазначення конкретного способу захисту, в який прокурор бажає захистити порушене право.

Право власності складається з трьох правомочностей: права володіння, права користування і права розпорядження.

У разі порушення права власності й необхідності звертатися до суду за захистом порушеного права передусім потрібно встановити, яких з указаних правомочностей власник позбавлений, задля вибору належного й ефективного способу захисту права.

Одними з найпоширеніших способів захисту права власності є віндикаційний і негаторний позови, які між собою є взаємовиключними, тобто не можуть бути заявлені одночасно.

Віндикаційний позов - це позов неволодіючого власника про витребування майна від незаконно володіючого невласника.

Негаторний позов - це позов власника, який є фактичним володільцем майна, до будь-якої особи про усунення перешкод, які ця особа створює в користуванні чи розпорядженні відповідним майном.

Позов про визнання правочину недійсним є окремим видом позову, який згадується як негаційний позов.

Прокурор заявив вимоги про усунення перешкод у здійсненні Кабінетом Міністрів України права користування та розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсними договору купівлі-продажу земельної ділянки та договору її оренди, скасування рішення приватного нотаріуса та повернення земельної ділянки.

Прокурором поєднано різні види позовів, що спрямовані на захист права власності.

Прокурору необхідно зміст позовних вимог викласти у спосіб, який відповідає характеру порушення права чи інтересу та ґрунтується на законі.

За правилами частини 5 статті 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до статті 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.27 Національного стандарту України, затвердженого Державним комітетом з питань технічного регулювання та споживчої політики № 55 від 07.04.2003 ДСТУ 4163-2003 , відповідно до якого відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Всупереч зазначеним вимогам, до позовної заяви та до копій позовної заяви, які підлягають врученню учасникам судової справи, додані письмові документи у копіях, вірність яких не засвідчена у встановленому порядку.

Вказані недоліки є перешкодою до відкриття провадження у справі.

Згідно правил частини 1 статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 2 даної статті в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 185, 352, 353 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заявузаступника керівника Київської обласної прокуратури Грабця Ігоря Несторовича, подану в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Броварського міського нотаріального округу Писаного Віктора Григоровича, Приватного підприємства Коритищанське , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, Регіональний ландшафтний парк Трахтемирів , про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсними договорів, скасування рішення про державну реєстрацію прав та повернення земельної ділянки залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки поданої позовної заяви в семиденний строк з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу положення ч. 3 ст. 185 ЦПК України, за якими в разі, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя підпис Л.О.Капшук

Згідно з оригіналом.

Суддя Л.О.Капшук

СудМиронівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.03.2021
Оприлюднено19.03.2021
Номер документу95613366
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —371/202/21

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 15.06.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні