Постанова
від 22.04.2010 по справі 2а-600/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" квітня 2010 р. Справа № 2a-60 0/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Лучко О.О.,

при секретарі Кру глій О.М.,

за участю сторін:

представника позивача: Г уменюка Б.С.,

представника відповідача: не з"явився,

розглянувши у відк ритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністрат ивну справу

за позовом: Держав ної податкової інспекції у Н адвірнянському районі, вул. В изволення, 2,м. Надвірна,Надвір нянський район, Івано-Франкі вська область,78400

до відповідача: Орендного підприємства "Яві р", с. Пнів,Надвірнянський рай он, Івано-Франківська област ь,78431

про стягнення заборг ованості за рахунок активів боржника в сумі 1020,00 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

23 лютого 2010 року ДПІ в Надві рнянському районі звернулас я з адміністративним позовом до орендного підприємства "Я вір" про стягнення податково го боргу за рахунок активів п латника податків в сумі 1020грн . Позовні вимоги мотивувала т им, що за відповідачем рахуєт ься податкова заборгованіст ь перед бюджетом, яка виникла у зв' язку з несплатою штраф них санкцій за порушення тер мінів подачі декларацій по п одатку на прибуток.

Представник позивача у суд ове засідання з”явився, позо в підтримав повністю з мотив ів, викладених в позовній зая ві.

Представник відповід ача у судове засідання не з”я вився з невідомих суду причи н, поштове повідомлення про в ручення йому повістки поверн улось на адресу суду з відміт кою, що за даною адресою дане п ідприємство не числиться. Од нак, згідно свідоцтва про дер жавну реєстрацію відповідач зареєстрований саме за тією адресою, куди направлялися п овістки. За таких обставин су д вважає, що відповідач ухиля ється від отримання повістки про виклик до суду, а тому нас тупне повідомлення про розгл яд справи здійснювалось чере з друкований засіб масової і нформації. Суд вважає, що відп овідач належним чином повідо млений про дату судового роз гляду і не вбачає підстав для відкладення розгляду справи . Відповідач наданим правом н а подання заперечення проти позову не скористався. Заяв ч и клопотань про відкладення розгляду справи чи про причи ни неявки суду не подав.

Розглянувши позовну заяв у, заслухавши пояснення пред ставника позивача, оцінивши та дослідивши подані докази, суд прийшов до висновку про о бґрунтованість позовних вим ог, а тому позов підлягає задо воленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ор ендне підприємство "Явір" від повідно до свідоцтва про дер жавну реєстрацію є юридичною особою, зареєстроване у ДПІ в Надвірнянському районі як п латник податків та відповідн о до Закону України “Про сист ему оподаткування” зобов”яз ане подавати, зокрема, податк ові декларації по податку на прибуток.

Проведеними 12.02.09р. та 20.08.09р. нев иїзними документальними пер евірками своєчасності подан ня податкової звітності ДПІ в Надвірнянському районі вст ановлено неподання орендним підприємством "Явір" деклара цій з податку на прибуток за 4 податкові періоди - 1 півріччя 2008р., 9 місяців 2008р., 11 місяців 2008р., 200 8рік, які підтверджуються акт ом перевірки №71/15-13652187 від 12.02.2009р., та за два податкові періоди - 1 кв артал 2009 р., 1 півріччя 2009 р., які пі дтверджуються актом перевір ки №696/15-13652187 від 20.08.2009р.

За наслідками даних актів в инесені податкові повідомл ення-рішення №0000271500/0 від 12.02.2009р. на суму 680 грн. та №0000341501/0 від 25.08.2009р. на суму 340 грн. Дані суми податков ого зобовязання відповідаче м не сплачені, в порядку апеля ційного оскарження та до суд у не оскаржені.

Згідно із ч.1 ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.9 Закон у України “Про систему опода ткування”платники податків зобов' язані подавати до де ржавних податкових органів в ідповідно до законів деклара ції, пов' язані з обчислення м і сплатою податків.

Крім того, платники податкі в і зборів (обов' язкових пла тежів) зобов' язані сплачува ти належні суми податків і зб орів (обов' язкових платежів ) у встановлені законом термі ни (п.3 ч.1 ст.9 Закону України “Пр о систему оподаткування”).

Відповідно до п.11.1. ст.11 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” для ці лей цього Закону використову ються такі податкові періоди : календарні квартал, піврічч я, три квартали, рік.

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами” N 2181-II I від 21.12.2000 року податковий борг (недоїмка) - це податкове зобо в'язання (з урахуванням штраф них санкцій за їх наявності), с амостійно узгоджене платник ом податків або узгоджене в а дміністративному чи судовом у порядку, але не сплачене у вс тановлений строк, а також пен я, нарахована на суму такого п одаткового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) - це плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми п одаткового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з п латника податків у зв'язку з п орушенням ним правил оподатк ування, визначених відповідн ими законами (п.1.5 ст.1 даного За кону).

Згідно із п.17.1.1 ст.17 Закону Укр аїни “Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами" пл атник податків, що не подає по даткову декларацію у строки, визначені законодавством, с плачує штраф у розмірі 10 неопо даткованих мінімумів доході в громадян за кожне таке непо дання або її затримку.

Сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених цією с таттею, прирівнюється до спл ати (стягнення) податку та оск арження їх сум (п.17.3 ст.17 даного З акону).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.11 Закон у України “Про державну пода ткову службу в Україні” орга ни державної податкової служ би у випадках, в межах компете нції та у порядку, встановлен их законами України, мають пр аво здійснювати документаль ні невиїзні перевірки (на під ставі поданих податкових дек ларацій, звітів та інших доку ментів, пов'язаних з нарахува нням і сплатою податків та зб орів (обов'язкових платежів) н езалежно від способу їх пода чі), а також планові та позапла нові виїзні перевірки своєча сності, достовірності, повно ти нарахування і сплати пода тків та зборів (обов'язкових п латежів), додержання валютно го законодавства юридичними особами, їх філіями, відділен нями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають ста тусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємни цької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідн о із законами України поклад ено обов'язок утримувати та/а бо сплачувати податки і збор и (обов'язкові платежі), крім Н аціонального банку України т а його установ (далі - платники податків).

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем було по рушено строки подання деклар ації по податку на прибуток. З а вказані порушення до оренд ного підприємства "Явір" заст осовані штрафні санкції на з агальну суму 1020грн., які залиш ились несплаченими. На викон ання ст.6 Закону України “Про п орядок погашення зобов' яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами” року відповід ачу надсилалась перша податк ова вимога №1/61 від 03.03.2009 року та д руга податкова вимога №2/99 від 06.04.2009 року, які відповідачем за лишено без виконання.

Факт отримання відповідач ем податкових вимог підтверд жується повідомленням відпо відача шляхом розміщення под аткових повідомлень-рішень н а дошці оголошень у відповід ності до Порядку направлення органами державної податков ої служби України податкових повідомлень платникам подат ків та рішень про застосуван ня штрафних (фінансових) санк цій, затвердженого Наказом Д ПА України N 253 від 21.06.2001р.

У відповідності до вимог п. 4.9. даного Порядку якщо податк овий орган або пошта не може в ручити платнику податків под аткове повідомлення у зв'язк у з незнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти по даткове повідомлення, незнах одженням фактичного місця ро зташування (місцезнаходженн я) платника податків, то праці вник структурного підрозділ у, у якому складено таке подат кове повідомлення, на підста ві інформації від структурно го підрозділу, до функцій яко го входить реєстрація вхідно ї та вихідної кореспонденції , або відповідальна особа, виз начена керівником податково го органу для виконання таки х функцій, у день надходження до податкового органу такої інформації оформляє відпові дний акт, у якому вказує причи ну, яка призвела до неможливо сті вручення податкового пов ідомлення. Зазначений акт до лучається до справи платника податків. У той самий день стр уктурний підрозділ, до функц ій якого входить реєстрація вхідної та вихідної кореспон денції, або відповідальна ос оба, визначена керівником по даткового органу для виконан ня таких функцій, розміщує по даткове повідомлення на дошц і податкових оголошень (пові домлень), установленій на віл ьному для огляду місці біля в ходу до приміщення податково го органу.

Положенням п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закон у України “Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и” встановлено, що податкове зобов' язання платника пода тків, нараховане контролюючи м органом, вважається узгодж еним в день отримання платни ком податків податкового пов ідомлення, за винятком випад ків його апеляційного узгодж ення і відповідно до п.п.5.3.2 п.5.2 с т.5 Закону повинно бути сплаче но платником податків на про тязі 10-ти календарних днів, на ступних за днем узгодження. У згоджена сума податкового зо бов' язання, не сплачена пла тником податків у строки, виз начені цією статтею, визнаєт ься сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до п.п. 3.1.1 ст.3 вказ аного Закону, активи платник ів податків можуть бути прим усово стягнені в рахунок пог ашення його податкових зобов ' язань виключно за рішенням суду.

Податковий борг підтвердж ується податковими повідомл еннями-рішеннями та іншими м атеріалами справи.

Доказів сплати податковог о боргу відповідачем суду не надано. Загальна сума податк ового боргу становить 1020 грн. З а таких обставин, суд вважає, щ о позовні вимоги підлягають задоволенню.

Стосовно судових витрат, то відповідно до ч.4 ст.94 КАС Ук раїни у справах, в яких позива чем є суб' єкт владних повно важень, а відповідачем - фіз ична чи юридична особа, судов і витрати, здійсненні позива чем, з відповідача не стягуют ься.

На підставі ст. 124 Конститу ції України, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 86, 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути за рахунок акти вів орендного підприємства " Явір" (код ЄДРПОУ 13652187, с.Пнів, Над вірнянський район, Івано-Фра нківська область,78431) в дохід бю джету податковий борг в розм ірі 1020 грн.(одна тисяча двадцят ь гривень).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку. Відповідно до ст. 186 Коде ксу адміністративного судоч инства України про апеляційн е оскарження постанови подає ться заява протягом 10 днів з д ня складення постанови в пов ному обсязі. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження. Якщо постанову було прого лошено у відсутності особи, я ка бере участь у справі, то стр ок подання заяви про апеляці йне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пос танови. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна ск арга подаються до Львівськог о апеляційного адміністрати вного суду через Івано-Франк івський окружний адміністра тивний суд.

Відповідно до ст.254 Ко дексу адміністративного суд очинства України постанова с уду набирає законної сили пі сля закінчення 10-денного стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у 20-денний с трок, постанова набирає зако нної сили після закінчення ц ього строку. У разі подання ап еляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінче ння апеляційного розгляду сп рави.

Суддя: Лучко О.О .

Постанова складена в повн ому обсязі 27.04.10 року.

Дата ухвалення рішення22.04.2010
Оприлюднено22.10.2010
Номер документу9561562
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-600/10/0970

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 23.02.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні