Постанова
від 13.05.2010 по справі 2а-1948/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-1948/10/2370

13.05.2010 р. м . Черкаси

15 год. 55 хв.

Черкаський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Ков аленка В.І.,

при секретарі - Попові й Ю.Є.,

за участю представників:

від позивача - Охват В .П., за довіреністю,

від відповідача - не з' явився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Придніпровському райо ні м. Черкаси до приватного п ідприємства «Будівельно - т оргівельна компанія «Адо - Ін тер»про стягнення 1070 грн. 22 коп .,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсій ного фонду України в Придніп ровському районі м. Черкаси звернулося до суду з адмініс тративним позовом до приватн ого підприємства «Будівельн о - торгівельна компанія «Ад о - Інтер»про стягнення 1070 грн. 22 коп.

Представник позивача в судовому засіданні позов п ідтримала повністю та поясни ла, що страхові внески до Пенс ійного фонду є цільовим зага льнообов'язковим платежем, я кий справляється на всій тер иторії України в порядку, вст ановленому Законом України № 1058 «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я».

Згідно ст. 15 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування » платниками страхових внес ків є страхувальники - робото давці: підприємства, установ и і організації, створені від повідно до законодавства Укр аїни, незалежно від форми вла сності, виду діяльності та го сподарювання.

Приватне підприємство «Бу дівельно - торгівельна комп анія «Адо - Інтер»є страхувал ьником відповідно до ст. 14 Зак ону України № 1058 та згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 цього Закону повинно нар аховувати, обчислювати і спл ачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду. Даного зобов' язання відпов ідач вчасно не виконував.

На підставі вищесказ аного, представник позивача просить задовольнити позов т а стягнути з відповідача заб оргованість по страхових вне сках на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння за січень - лютий 2010 року у сумі 1070 грн. 22 коп.

Представник відповідача в судове засідання не з' яви вся, заперечень проти позову не надав, хоча належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду спр ави.

Заслухавши пояснення та до води представника позивача, вивчивши та оцінивши письмов і докази в їх сукупності, судо м встановлено, що страхові вн ески до Пенсійного фонду є ці льовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в п орядку, встановленому Законо м України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»№ 1058 від 09.07.2003 року.

Згідно ст. 15 Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» ( далі по тексту - Закон України № 1058) платниками страхових вне сків є - страхувальники - робот одавці: підприємства, устано ви і організації, створені ві дповідно до законодавства Ук раїни, незалежно від форми вл асності, виду діяльності та г осподарювання.

Дослідженням матеріалів с прави судом встановлено, що п риватне підприємство «Будів ельно - торгівельна компані я «Адо - Інтер»є страхувальни ком відповідно до ст. 14 Закону України № 1058 та згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 цього Закону повинно нарахо вувати, обчислювати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески до Пенсійного фонду.

Даного зобов' язання відп овідач за січень - лютий 2010 ро ку не виконав.

Дана заборгованість підтв ерджується розрахунками су ми страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування за січен ь 2010 року в якому нараховано ст рахові внески на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування в сумі 599 грн. 10 коп ., строк сплати яких настав 20.02.101 0 року, за лютий 2010 року нарахов ано страхові внески на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування в сумі 475 г рн. 20 коп., строк сплати по яких настав з 20.03.2010 року.

Крім того, судом встановлен о, що відповідач частково спл атив борг у сумі 4 грн. 08 коп.

У відповідності з п. 4 ст. 20 Зак ону України № 1058 сплата страхо вих внесків здійснюється вик лючно в грошовій формі шляхо м внесення відповідних сум с трахових внесків до солідарн ої системи на банківські рах унки виконавчих органів Пенс ійного фонду. Пунктом 6 ст. 20 Зак ону України № 1058 встановлено, щ о страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду. Базовим звітним пері одом є календарний місяць.

Суд зазначає, що згідно п. 12 с т. 20 Закону України № 1058 страхов і внески підлягають сплаті н езалежно від фінансового ста ну платника страхових внескі в.

В судовому засіданні с удом встановлено, що згідно р озрахунку страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за січе нь - лютий 2010 року, відповідач має борг по сплаті страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування до Пенсійного фонду У країни в Придніпровському ра йоні м. Черкаси за січень - л ютий 2010 року у сумі 1070 грн. 22 коп.

Таким чином, борг відповід ача до управління Пенсійного фонду України в Придніпровс ькому районі м. Черкаси по стр ахових внесках на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування за січень - лю тий 2010 року становить 1070 грн. 22 к оп.

Суд зазначає, що ненадходже ння від відповідача вказаної заборгованості на рахунок П енсійного фонду негативно вп ливає на своєчасність виплат и пенсій та може призвести до зниження ефективності функц іонування та розвитку в краї ні загальнообов'язкового дер жавного пенсійного страхува ння, яке спрямовується на вип лату пенсій.

У відповідності до ст. 23 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»спори, що виникают ь із правовідносин даного За кону вирішуються у судовому порядку.

Частиною 1 статті 67 Конститу ції України закріплено обов' язок кожного сплачувати пода тки і збори в порядку і розмір ах, встановлених Законом.

Підпунктом 7 пункту 5 Положе ння про Пенсійний фонд Украї ни, затвердженого Указом Пре зидента України № 21/2001 від 01.03.2001 ро ку, встановлено, що Пенсійний фонд має право стягувати з пл атників страхових внесків не сплачені суми страхових внес ків.

Відповідно до статті 3 Закон у України «Про збір на обов'яз кове державне пенсійне страх ування»№ 400/97-ВР від 26.06.1997 року (над алі за текстом - «Закон № 400/97-В Р»), збір на обов'язкове держав не пенсійне страхування плат ники збору сплачують до Пенс ійного фонду України в поряд ку визначеному законодавств ом України.

Крім цього, положеннями пун ктів 2 та 3 статті 20 Закону № 1058-IV п ередбачено, що обчислення ст рахових внесків територіаль ними органами Пенсійного фон ду у випадках, передбачених ц им Законом, здійснюється на п ідставі складених актів пере вірки правильності нарахува ння та сплати страхових внес ків, звітності, що подається с трахувальником, бухгалтерсь ких та інших документів, що пі дтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відпові дно до цього Закону нарахову ються страхові внески.

Відповідно до статей 18 та 20 З акону України № 1058-ІV та Інструк ції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни затвердженої Постановою п равління Пенсійного фонду Ук раїни № 21- 1 від 19.12.2003 р. та зареєс тровані в Міністерстві юстиц ії України 16.01.2004 року за № 64/8663 - с трахові внески є цільовим за гальнообов' язковим платеж ем, який справляється на всій території України в порядку , встановленому Законом Укра їни № 1058-ІV.

Невиконання даного обов' язку платником страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння призводить до неповного формування бюджету Пенсійно го фонду України та до поруше ння статті 46 Конституції Укра їни, яка гарантує права грома дян на забезпечення зокрема у разі втрати працездатності , втрати годувальника та в ста рості.

Крім цього, дослідженням ма теріалів справи, судом встан овлено, що відповідач вимогу про сплату боргу по страхови х внесках № Ю-16 від 01.03.2010 року отр имав, що підтверджується від міткою про вручення на пошто вому повідомленні від 08.04.2010 рок у, та вимогу про сплату боргу п о страхових внесках № Ю-16 від 01. 04.2010 року, що підтверджується в ідміткою про вручення на пош товому повідомленні від 14.04.2010 р оку.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку про обґ рунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підляг ають задоволенню у повному о бсязі.

На підставі вищесказаного та керуючись ст.ст.11, 14, 70, 71, 159 - 163 Ко дексу адміністративного суд очинства України суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з приватного підп риємства «Будівельно - торг івельна компанія «Адо - Інтер », що знаходиться за адресою: 1 8008, м. Черкаси, вул. Смілянська, 14 5, ідентифікацій код 21363899 на кор исть управління Пенсійного ф онду України в Придніпровськ ому районі м. Черкаси, що знахо диться за адресою: 18016, м. Черкас и, вул. Героїв Сталінграда, 10, і дентифікаційний код 21366934 борг по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування у сумі 1070 (одна тисяча сімдесят) грн. 22 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 ц ього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постан ову було проголошено у відсу тності особи, яка бере участь у справі, то строк подання зая ви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отриманн я нею копії постанови.

Апеляційна скарга подаєть ся протягом 20 днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження, з подачею копій відп овідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя В.І. Коваленко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу9563966
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1948/10/2370

Постанова від 13.05.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні