Ухвала
від 15.03.2021 по справі 357/10308/19
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/10308/19

1-кс/357/555/21

У Х В А Л А

15 березня 2021 року м. Біла Церква

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Білої Церкви, Київської області клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування по об`єднаному кримінальному провадженню № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України,

сторони кримінального провадження та інші учасники судового провадження:

старший слідчий СВ Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області: ОСОБА_3 ,

У С Т А Н О В И В:

12.03.2021 старший слідчий слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з клопотанням, яке погоджене прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування по об`єднаному кримінальному провадженню № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України до шести місяців, тобто по 20.09.2021 (включно), внаслідок особливої складності провадження.

Вказане клопотання слідчий обґрунтовує тим, що слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування у об`єднаному кримінальному провадженню № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що в наслідок порушення Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відбулась державна реєстрація права власності нежитлових будівель та споруд (нежитлова будівля А, загальною площею 324.1 кв.м.; нежитлова будівля Б, загальною площею 154.9 кв.м.; нежитлова будівля В, площею 16 кв.м.; ганок, а; ганок а1; рамна з ганком, а2; ворота №1), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , на земельній ділянці з кадастровим номером: 3210300000:04:032:0073 на користь фізичної особи ОСОБА_5 , який в подальшому шахрайським шляхом відчужив вищевказані нежитлові будівлі та споруди ТОВ «Вівіт-Інвест плюс», які в свою чергу уклали 29.01.2019 договір купівлі-продажу вищевказаних нежитлових будівель та споруд з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 по 1/2 частики за кожним.

16.03.2020 слідчим суддею Білоцерківського міськрайонного суду Київської області у даному кримінальному провадженні продовжено строк досудового розслідування до 6 місяців, тобто до 20.09.2020.

11.09.2020 слідчим суддею Білоцерківського міськрайонного суду Київської області у даному кримінальному провадженні продовжено строк досудового розслідування до 6 місяців, тобто до 20.03.2021.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що встановлений строк досудового розслідування закінчується 20.03.2021, а завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку неможливо, у зв`язку з неможливістю вчинення всіх процесуальних дій в кримінальному провадженні, тобто внаслідок особливої складності провадження.

Так, в ході досудового розслідування було виконано наступі слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

25.03.2019 в якості свідка допитано ОСОБА_7 , який повідомив інформацію щодо фактичних обставин придбання права власності на частину приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

25.03.2019 в якості свідка допитано ОСОБА_6 , який повідомив інформацію щодо фактичних обставин придбання права власності на частину приміщення за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім цього до матеріалів кримінального провадження у спосіб встановлений законом долучено копію договору купівлі продажу нежитлових будівель.

Під час досудового розслідування слідчим отриманий від Білоцерківського РВ УДМС України в Київській області копія паспорта на ім`я ОСОБА_5 , який на підставі вказаного паспорту громадянина України отримав у приватну власність нежитлові приміщення, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , яке є предметом злочину.

Разом з цим з Державного реєстратора Ржищівської міської ради Київської області отримана інформації, щодо встановлення правових підстав, яка слугувала здійсненню 12.06.2018 державної реєстрації права власності на вказані вище нежитлові приміщення, а також встановлення особи, яка подала вказані документи та сплатила нотаріальні послуги за вказані реєстраційні послуги.

23.09.2019 проведено огляд вказаного нерухомого майна та встановлена наявність всіх приміщень зазначених у витягу з реєстру нерухомого майна.

23.09.2019 до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області подано клопотання про арешт майна та отримано ухвалу слідчого судді про його задоволення, а саме: на нежитлові будівлі та споруди (нежитлова будівля А, загальною площею 324.1 кв.м.; нежитлова будівля Б, загальною площею 154.9 кв.м.; нежитлова будівля В, площею 16 кв.м.; ганок, а; ганок а1; рамна з ганком, а2; ворота, №1), розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Відносно ОСОБА_5 застосовані слідчим заходи щодо отримання серіалів, які характеризують особу ОСОБА_5 .

На підставі ухвали Білоцерківського міськрайонного суду Київської області у відділі реєстрації Білоцерківської міської ради здійснено тимчасовий доступ та вилучено документи, що стали підставою реєстрації права власності на зазначений об`єкт нерухомого майна.

До Пшениченської сільської ради направлено ухвалу Білоцерківського міськрайонного суду Київської області про тимчасовий доступ до документів, що стали підставою реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна, та отримано вмотивовану відповідь з додатками.

На підставі ухвали Білоцерківського міськрайонного суду Київської області у департаменті Державної реєстрації та нотаріату Мінюсту здійснено тимчасовий доступ та вилучено документи.

Оперативним підрозділам ГУНП в Київській області надані доручення в порядку ст. 40 КПК України, щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_5 .

Надано доручення щодо допиту представників ТОВ «Віват-Інвест плюс» (ЄДРПОУ: 42165067), яке до теперішнього часу не виконано в повному обсязі.

Направлено постанову про проведення процесуальних дій на іншій території, а саме до Бродівського ВП Золочівського ВП ГУНП у Львівській області, щодо встановлення фактичного місця проживання ОСОБА_8 .

Внаслідок виконання вказаної постанови ОСОБА_8 вручено повістку про виклик останнього до правоохоронних органів для допиту. Під час якого ОСОБА_8 відповідно до ст. 63 Конституції України відмовився давати покази.

12.03.2020 до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області подані два клопотання про тимчасовий доступ до документів.

На підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайсуду проведено тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в оператора телекомунікацій ПрАТ «КИЇВСТАР».

На підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайсуду проведено тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Державного підприємства «Національні інформаційні системи», та здійснено виїмку всіх наявних документів щодо вчинення 25.05.2018 реєстраційних дій колишнім державним реєстратором Комунального підприємства «Пшеничне» ОСОБА_8 .

На підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області проведено тимчасовий доступ до документів інформації про зв`язок кінцевого обладнання по абонентському номеру ОСОБА_5 , за період з 01.01.2018 по 27.10.2020.

За результатами отриманої інформації, до УОТЗ ГУНП в Київській області в порядку ст. 71 КПК України надано доручення на опрацювання інформації, отриманої від операторів телекомунікації.

На підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області проведено тимчасовий доступ до документів та вилучено реєстраційну справу ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС», в частині участі у складі засновників ОСОБА_9 та внесення до статутного фонду частки учасника у формі нерухомого майна нежитлового приміщення аптеки та подальшого відступлення частки у статутному фонді.

Допитаний в якості свідка засновник ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС» ОСОБА_10 , який повідомив про обставини внесення до статутного фонду ОСОБА_9 нежитлового приміщення аптеки, подальшого виходу із складу учасників товариства, відступлення частки та розрахунок на вказану частку.

Відібрано експериментальні зразки підпису ОСОБА_10 .

Допитаний в якості свідка засновник ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС» ОСОБА_11 , який повідомив про обставини внесення до статутного фонду ОСОБА_9 нежитлового приміщення аптеки, подальшого виходу із складу учасників товариства, відступлення частки та розрахунок на вказану частку.

Відібрано експериментальні зразки підпису ОСОБА_11 .

Допитано в якості свідка ОСОБА_12 , який повідомив обставини придбання у ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС» приміщення аптеки.

Проведено пред`явлення особи для впізнання із свідком ОСОБА_10 , в ході якого він впізнав особу ОСОБА_9 .

Проведено пред`явлення особи для впізнання із свідком ОСОБА_11 , в ході якого він впізнав особу ОСОБА_9 .

Проведено пред`явлення особи для впізнання із свідком ОСОБА_12 , в ході якого він впізнав особу ОСОБА_9 .

Допитано в якості свідка ФОП ОСОБА_13 , який повідомив обставини складання технічного паспорту на будівлю аптеки на замовлення ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС».

Допитано в якості свідка спеціаліста КП КОР «Південне БТІ» ОСОБА_14 , яка повідомила обставини складання технічного паспорту на будівлю аптеки на замовлення ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС».

Долучено до провадження інвентаризаційну справу об`єкта нерухомості приміщення аптеки.

Відібрано експериментальні зразки підпису ОСОБА_5 .

Відповідно до висновку експерта Київського НДЕКЦ МВС України від 16.02.2021, підписи в документах ТОВ «ВІВАТ-ІНВЕСТ ПЛЮС», щодо внесення до статутного фонду ОСОБА_9 нежитлового приміщення аптеки, подальшого виходу із складу учасників товариства, відступлення частки та розрахунок на вказану частку, виконані ОСОБА_9 .

Однак, на даний час у провадженні не проведено всіх необхідних слідчих дій, необхідних для встановлення особи, яка вчинила вищевказане кримінальне правопорушення та доведення її вини у вчиненому.

Враховуючи, що жодній особі не було повідомлено про підозру у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, виникає необхідність у проведені слідчих дій.

Таким чином, на даний час у слідчого, для закінчення досудового розслідування та прийняття законного і обґрунтованого рішення у об`єднаному кримінальному провадженню № 12019110030000811 від 20.03.2019, виникла необхідність у проведенні ряду слідчих та процесуальних дій, а саме: повторного допиту ОСОБА_8 , зареєстрованого в м. Ірпінь Київської області, однак останнє місце фактичного проживання ОСОБА_8 є м. Львів, з метою з`ясування обставин вчинення ним реєстраційних дій щодо нерухомого майна, яке є предметом злочину у даному провадженні; встановити та допитати в якості свідка ОСОБА_5 щодо обставин виготовлення технічної документації на нежитлові приміщення розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , його відношення та спільної діяльності з ТОВ «ДА ВІНЧІ ГРУПП», реєстрації права власності та подальшого продажу свідкам ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , провести інші слідчі дії для встановлення істини у справі; додатково допитати в якості представника потерпілого - представника Київської обласної ради ОСОБА_15 ; допитати в якості свідків інших осіб, яким відомі обставин вчинення злочину та причетності до нього певних осіб; зібрати додаткові документи, необхідні для проведення судової будівельно-оціночної експертизи; провести судову будівельно-оціночну експертизу. Крім того, за наслідками проведених судових експертиз та отриманих свідчень і доказів вчинення злочину у даному кримінальному провадженні необхідно підготувати повідомлення про підозру у вчиненні злочину винній особі (особам), після чого провести її (їх) допит та інші слідчі (розшукові) дії спрямованні на встановленні істини у даному кримінальному провадженні та забезпечення закінчення досудового розслідування в порядку передбаченому КПК України. Виконати інші необхідні слідчі дії, спрямовані на завершення досудового розслідування, отже враховуючи особливу складність провадження, у слідчого з об`єктивних причин виникла потреба у продовженні строку досудового розслідування до шести місяців.

Слідчий в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив їх задовольнити, оскільки внаслідок особливої складності провадження, для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України, необхідно виконати ряд слідчих дій.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Відповідно до ст. 12 КК України кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України відноситься до кримінальних проступків, а кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 365-2 КК України відноситься до нетяжких злочинів.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Також слідчим суддею встановлено, що на даний час жодній особі у зазначеному кримінальному провадженні не повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1 ст. 295-1 КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, зокрема, у випадках, передбачених ст. 294 КПК України, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно частини 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру подане з додержанням вимог, передбачених ч. 2 ст. 295-1 КПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців внаслідок виняткової складності провадження.

З матеріалів клопотання вбачається, що проводиться досудове розслідування у об`єднаному кримінальному провадженню № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України.

Крім того, у клопотанні зазначено обсяг вже проведених слідчих дій та обсяг процесуальних дій, які необхідно завершити.

Отже в судовому засіданні слідчим доведено обґрунтованість заявленого клопотання та встановлено, що додатковий строк необхідний внаслідок особливої складності провадження, оскільки під час досудового розслідування виникла необхідність у повторному допиті свідка ОСОБА_8 , допиті свідка ОСОБА_5 , додаткового допиту представника потерпілого - представника Київської обласної ради ОСОБА_15 ; допиті в якості свідків інших осіб, яким відомі обставин вчинення злочину та причетності до нього певних осіб; провести судову будівельно-оціночну експертизу, а також проведення ряду інших слідчих та процесуальних дії, спрямованих на встановлення фактичних обставин провадження та перевірку їх доказами, що надасть можливість встановити осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення та можливості повідомлення про підозру певних осіб.

При цьому, слідчий суддя вважає, що продовження строку досудового розслідування до шести місяців тобто по 20.09.2021, буде достатнім для отримання доказів по кримінальному провадженню.

Отже, враховуючи зазначені норми закону, а також те, що строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні спливає 20.03.2021, проте закінчити досудове розслідування у вказаний строк за об`єктивних причин не можливо, що обумовлено особливою складністю правопорушення, приймаючи до уваги доведення слідчим обставин, що обумовлюють необхідність продовження строку досудового розслідування, виходячи із завдань кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, а строк досудового розслідування продовженню до шести місяців. При цьому слідчим суддею також враховано складність справи та визначення у клопотанні найкоротшого строку, достатнього для потреб досудового розслідування.

На підставі викладеного, керуючись статтями 219, 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування до шести місяців по об`єднаному кримінальному провадженню № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України - задовольнити.

Строк досудового розслідування у об`єднаному кримінальному провадженні № 12019110030000811 від 20.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 1 ст. 365-2 КК України продовжити внаслідок особливої складності провадження до шести місяців, тобто по 20.09.2021 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95644363
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —357/10308/19

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 18.01.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні