Вирок
від 17.03.2021 по справі 753/22301/20
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/22301/20

провадження № 1-кп/753/927/21

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" березня 2021 р.Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

провівши в залі суду в м. Києві підготовче судове засідання кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 32020100000000589 з обвинувальним актом за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою базовою освітою, розлученого, працюючого комірником ТОВ «Валабі», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого в силу вимог ст. 89 КК України,

у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ст. ст. 27 ч. 5, 205-1 ч. 2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно ст. 56 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу.

Ст. 57 Господарського кодексу України передбачено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом. У засновницькому договорі засновники зобов`язуються утворити суб`єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого майна, порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю суб`єкта господарювання та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб`єкта господарювання, які передбачені законом, а також порядок його реорганізації та ліквідації відповідно до закону. Статут суб`єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб`єкта господарювання, а також інші відомості, пов`язані з особливостями організаційної форми суб`єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Відповідно до ст. 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Ст. 88 Господарського кодексу України встановлено, що учасники господарського товариства зобов`язані вносити вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та коштами (засобами), що передбачені установчими документами, відповідно до цього Кодексу та закону про господарські товариства.

Ст. 89 Господарського кодексу України передбачено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства.

Згідно ст. 81 Цивільного Кодексу України юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу.

Ст. 87 Цивільного кодексу України встановлено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом. Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Згідно ст. 89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи.

Ст. 4 Закону України «Про господарські товариства» №1576-XII від 19.09.1991 визначено, що товариства з обмеженою відповідальністю створюються і діють на підставі установчого договору і статуту, їх установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

Так, відповідно до частини 4 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» № 755-IV чинного станом на момент вчинення кримінального правопорушення визначено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою;

3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу громадського формування, на якому відповідно до установчого документа було скликано засідання вищого органу управління, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

5) відомості про керівні органи громадського формування (ім`я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів;

7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

9) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта - у разі внесення змін, пов`язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа;

10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи.

ОСОБА_5 у першій декаді червня 2018 року, перебуваючи на території продуктового магазину «Фуршет» за адресою: м. Київ, вул. Мілютенка, 14-Б, отримав від невстановленої особи пропозицію внести у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Футбольний клуб «Жемчужина-» (нова назва ТОВ «Дімдом», код ЄДРПОУ 40127847), завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, діючи у порушення вимог вищенаведених нормативних актів, ОСОБА_5 з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою і до початку кримінального правопорушення домовився про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_5 , перебуваючи поблизу будинку №2\30 по вул. Княжий Затон у м. Києві, діючи за попередньою змовою з вказаною особою, надав їй копії власного паспорту громадянина України № НОМЕР_1 , виданого 14.01.1997 Ватутінським РУ ГУ МВС України в м. Києві, та реєстраційного номеру облікової картки платника податків № НОМЕР_2 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-».

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з вказаною невстановленою особою спільного протиправного умислу ОСОБА_5 разом з останньою того ж дня прослідував до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , який не був обізнаний про їх протиправні наміри, за адресою: АДРЕСА_2 , де невстановлена особа надала ОСОБА_5 на підпис проект попередньо виготовленої за невстановлених обставин довіреності від 05.06.2018.

Даною довіреністю зі строком дії 1 місяць ОСОБА_5 уповноважував ОСОБА_7 (паспорт серії НОМЕР_3 , виданий 03.04.2011 Київським РВ ОМУ ГУ МВС України в Одеській області), який не був обізнаний про протиправні наміри ОСОБА_5 та невстановленої особи, представляти інтереси ОСОБА_5 перед державними, кооперативними та іншими підприємствами, установами, організаціями, юридичними та фізичними особами незалежно від форм власності і підпорядкування з питань реєстрації створення юридичної особи, реєстрації переходу юридичної особи на діяльність на підставі власного установчого документа або модельного статуту, реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також уповноважив включити до складу учасників товариства ОСОБА_5 із внеском до статутного капіталу у розмірі 5 000 грн., що становить 100%, змінити місцезнаходження товариства, види його діяльності, найменування, призначити директором товариства ОСОБА_5 .

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-», достовірно розуміючи, що надана йому на підпис довіреність надасть невстановленій особі можливість виготовити реєстраційні документи ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-», які міститимуть завідомо неправдиві відомості, та подати їх для державної реєстрації, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільних з невстановленою особою протиправних намірів, перебуваючи 05.06.2018 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_6 за вказаною адресою, діючи з корисливих мотивів, засвідчив її своїм підписом, а приватний нотаріус ОСОБА_6 її посвідчив та зареєстрував у журналі реєстрації нотаріальних дій за №2174. Після цього невстановлена особа передала ОСОБА_5 раніше обумовлену грошову винагороду у розмірі 500 грн.

Надалі невстановлена особа, використовуючи отримані від ОСОБА_5 копії його паспорту та ідентифікаційного коду платника податків, у невстановленому місці у невстановлений час забезпечила виготовлення:

-протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-» №1/06/18 від 07.06.2018, який містив завідомо неправдиві відомості про перереєстрацію товариства та включення до складу його учасників ОСОБА_5 із внеском до статутного капіталу у розмірі 5 000 грн., що становить 100%; зміну місцезнаходження на адресу: м. Київ, вул. Бориспільська, 9; зміну видів діяльності товариства, зокрема: 15.20 виробництво взуття; 46.42 оптова торгівля одягом і взуттям та інші види діяльності; зміну найменування товариства на ТОВ «Дімдом»; призначення на посаду його директора ОСОБА_5 ;

-заяву від 07.06.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яка містила завідомо неправдиві відомості про зміну найменування товариства на ТОВ «Дімдом», його місцезнаходження на адресу: м. Київ, вул. Бориспільська, 9, органи управління, зокрема загальні збори учасників як вищий орган, виконавчий орган в особі директора, зміну складу засновників (учасників) юридичної особи, формування ОСОБА_5 статутного капіталу за рахунок його вкладу у розмірі 5 000 грн., що становить 100%, призначення ОСОБА_5 на посаду директора товариства.

У подальшому невстановлена особа на підставі отриманої від ОСОБА_5 вищезгаданої довіреності забезпечила підписання ОСОБА_8 , який не був обізнаний про їх протиправні наміри, від імені ОСОБА_5 протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-» №1/06/18 від 07.06.2018 та заяви від 07.06.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-».

Завершуючи реалізацію спільного з ОСОБА_5 протиправного умислу щодо внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисного подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, невстановлена особа 07.06.2018 забезпечила подання протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-» №1/06/18 від 07.06.2018 та заяви від 07.06.2018 про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-» до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, вул. Олександра Кошиця, 11 для проведення відповідних реєстраційних дій.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, сприяв останній у здійсненні державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 07.06.2018 зроблено відповідний запис.

Незважаючи на те, що ТОВ «Футбольний клуб «-Жемчужина-» зареєстроване у державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_5 взяв участь у його перереєстрації не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії у розмірі 500 грн.

Таким чином, ОСОБА_9 вчинив пособництво у внесенні завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, а також пособництво в умисному їх поданні для проведення такої реєстрації, вчинених за попередньою змовою групою осіб і тому його дії кваліфікуються за ст. ст. 27 ч. 5, 205-1 ч. 2 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 , в присутності захисника адвоката ОСОБА_4 , було укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої сторони: визначили істотні для кримінального провадження обставини, констатовано факт беззастережного визнання обвинуваченим ОСОБА_5 своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого 27 ч. 5, 205-1 ч. 2 КК України, та обов`язок співпрацювати з правоохоронними органами у встановленні та притягненні щдо кримінальної відповідальності усіх осіб, прчетних до вчинення кримінального правопорушення, узгоджено, що при затвердженні угоди ОСОБА_5 буде призначено покарання у виді 3 років обмеження волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю, зі звільненням відбування покарання з випробуванням, з покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, наслідки невиконання угоди.

Розглядаючи питання про затвердження угоди, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з положеннями ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, цілком розуміє положення п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, наслідки її невиконання, вид покарання, який буде застосований в разі затвердження угоди.

Крім того, як обвинувачений, так і прокурор суду повідомили, що укладання угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, що також підтвердив захисник обвинуваченого.

Прокурор, захисник та обвинувачений в судовому засіданні вважали наявними всі підстави для затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором та обвинуваченим.

Таким чином, перевіривши дану угоду про визнання винуватості судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України; інтересам суспільства; не порушують права, свободи чи інтереси сторін; наявні фактичні підстави для визнання винуватості. Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням фактичних обставин справи, характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про його особу, щирого каяття останнього та активного сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

При цьому суд, з огляду на обставини справи, дані щодо особи ОСОБА_5 та врахувавши думку сторони обвинувачення, вважає за необхідне встановити тривалість іспитового строку в мінімальних межах.

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим.

Керуючись ст. 475 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 , в присутності адвоката ОСОБА_4 .

Визнати ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України, та призначити йому покарання у виді 3 років обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнити від призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік.

Покласти на ОСОБА_5 обов`язки відповідно до ст. 76 КК України:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Вирок суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення через Дарницький районний суд м. Києва з урахуванням положень ч. 4 ст. 394 КПК України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя

Дата ухвалення рішення17.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95656159
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —753/22301/20

Вирок від 17.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Коляденко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні