Ухвала
від 18.03.2021 по справі 751/1565/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/1565/21

Провадження №1-кс/751/451/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2021 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду містаЧернігова ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судового засідання міста Чернігова клопотання слідчого у провадженні - заступника начальника відділу СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Чернігівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: рішення 2-ї сесії шостого скликання міської ради від 29.07.2011 з додатками, яким КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського м. Чернігова для будівництва групи житлових будинків; проект відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського м. Чернігова для будівництва групи житлових будинків; договори, які були укладені з інвестором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з 2005 по 2021 з додатками, що стосуються будівництва групи житлових будинків по вул. Попудренка та АДРЕСА_1 ; розроблений проект «Внесення змін до Генерального плану міста в частині розміщення багатоквартирної житлової забудови в кварталі вулиць Попудренка та Маяковського в м. Чернігові; експертний висновок ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (№00-0224-12/МД від 17.05.12 р.); рішення міської ради від 27.08.2020 року №55/7-46 «Про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічних документацій із землеустрою юридичним та фізичним особам» п.1.6, Комунальному підприємству « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Чернігівської міської ради, відповідно до якого надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, орієнтованою площею 0,4000 га, в кварталі вул. Маяковського та АДРЕСА_2 для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торговорозважальної та ринкової інфраструктури.

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні СУ ГУНП в Чернігівській області перебуває кримінальне провадження №42020270000000118 від 17.12.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України.

Із матеріалів кримінального провадження вбачається, що до Чернігівської обласної прокуратури 16.12.2020 надійшла ухвала Новозаводського районного суду м. Чернігова від 10.12.2020 про зобов`язання уповноважених осіб Чернігівської обласної прокуратури внести за заявою ОСОБА_5 від 08.12.2020 відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань ОСОБА_5 повідомляє про можливе самовільне будівництво будівлі на самовільно зайнятій земельній ділянці по АДРЕСА_2 .

Відповідно копії відповіді з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Чернігівської міської ради від 27.06.2012 встановлено, що 2 сесією шостого скликання міської ради від 29.07.2011 КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського для будівництва групи житлових будинків. Укладені відповідні договори з інвестором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розроблений проект «Внесення змін до Генерального плану міста в частині розміщення багатоквартирної житлової забудови в кварталі АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1 , котрий отримав позитивний експертний висновок ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (№00-0224-12/МД від 17.05.12).

Згідно з відповіді ІНФОРМАЦІЯ_5 рішенням міської ради від 27.08.2020 року №55/7-46 «Про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою, щодо відведення земельних ділянок, технічних документацій із землеустрою юридичним та фізичним особам» п.1.6, Комунальному підприємству « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Чернігівської міської ради надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, орієнтованою площею 0,4000 га в кварталі вул. Маяковського та АДРЕСА_2 для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово розважальної та ринкової інфраструктури.

Відповідно відповіді з ІНФОРМАЦІЯ_6 , відомості щодо земельної ділянки « ІНФОРМАЦІЯ_7 » біля будинку по АДРЕСА_2 в Державному земельному кадастрі відсутні. Земельна ділянка, розташована між земельними ділянками з кадастровим номером 7410100000:01:032:0717 (комунальна власність ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та кадастровим номером 7410100000:01:032:5039 (приватна власність ЗАТ АТТНЕР).

З метою всебічного, повного і неупереджено дослідження обставин кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів (як на паперових так і електронних носіях), які перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Учасники судового провадження в судове засідання не прибули. Слідчим подана заява про розгляд клопотання без участі, підтримує клопотання.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не прибув, надав заяву про розгляд клопотання без його участі, при цьому зазначив, що частина документів, до яких розглядається клопотання, у ІНФОРМАЦІЯ_9 відсутня, а саме: проект відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського м. Чернігова для будівництва групи житлових будинків; договори, які були укладені з інвестором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з 2005 по 2021 з додатками; розроблений проект «Внесення змін до Генерального плану міста. Вказав, що вказані документи можуть знаходитись в ІНФОРМАЦІЯ_5 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ІНФОРМАЦІЯ_10 , які є окремими юридичними особами. Крім того, зазначив, що інформація щодо експертного висновку ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » відсутня.

У відповідності до положень ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя ухвалив проводити розгляд справи у відсутності учасників справи.

Фіксування судового засідання технічними засобами фіксування кримінального провадження згідно ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, згідно частини 1 статті 92 КПК України, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Згідно з ч. 1 ст.94 КПК України, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Ураховуючи доводи клопотання слідчого, заперечення представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню частково, в частині надання тимчасового доступу до речей і документів та вилучення їх копій, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: рішення 2-ї сесії шостого скликання міської ради від 29.07.2011 з додатками, яким КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського м. Чернігова для будівництва групи житлових будинків та рішення міської ради від 27.08.2020 року №55/7-46 «Про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічних документацій із землеустрою юридичним та фізичним особам», оскільки є достатні підстави вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами їх довести неможливо.

Однак в частині надання тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме: проекту відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського м. Чернігова для будівництва групи житлових будинків; договорів, які були укладені з інвестором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з 2005 по 2021 з додатками, що стосуються будівництва групи житлових будинків по вул. Попудренка та АДРЕСА_1 та розробленого проекту «Внесення змін до Генерального плану міста в частині розміщення багатоквартирної житлової забудови в кварталі вулиць Попудренка та Маяковського в м. Чернігові, експертного висновку ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (№00-0224-12/МД від 17.05.12 р.) - клопотання задоволенню не підлягає, оскільки слідчим не надано доказів про витребування вказаних документів у відповідності до ст.93 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 93, 94, 131, 132, 159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим СУ ГУНП в Чернігівській області: ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ), а саме: рішення 2-ї сесії шостого скликання міської ради від 29.07.2011 з додатками, яким КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки в кварталі вул. Попудренка та Маяковського м. Чернігова для будівництва групи житлових будинків; рішення міської ради від 27.08.2020 №55/7-46 «Про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, технічних документацій із землеустрою юридичним та фізичним особам» п.1.6, комунальному підприємству « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Чернігівської міської ради, відповідно до якої надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, орієнтованою площею 0,4000 га, в кварталі вул. Маяковського та АДРЕСА_2 , для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об`єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури з документам, які стали підставою для винесення такого рішення, з можливістю їх вилучення (здійснення виїмки).

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення18.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95665764
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —751/1565/21

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні