Ухвала
від 17.02.2021 по справі 569/14230/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/14230/20

1-кс/569/1334/21

УХВАЛА

17 лютого 2021 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовомузасіданніклопотання старшого слідчого з ОВС контрольно-методичного відділу СУ ГУ ДФС у Рівненській області старший летенанта податкової міліції ОСОБА_3 , яке погоджено із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020180000000033 від 26.02.2020 року, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС контрольно-методичного відділу СУ ГУ ДФС у Рівненській області старший летенант податкової міліції ОСОБА_3 , звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджено із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020180000000033 від 26.02.2020 року.

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020180000000033 від 26.02.2020 за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Євроброк-Україна» (код ЄДРПОУ 42662699, м. Луцьк вул. Дубнівська 22Б), ТОВ «Хілдон» (код ЄДРПОУ 43132231, м. Луцьк вул. Шопена 22А), ТОВ «Ресма» (код ЄДРПОУ 41926461, Волинська обл. Луцький р-н с. Струмівка вул. Об`їзна 3), ТОВ «7777-Авто Волинь (код ЄДРПОУ 42087581, м. Чернігів пр-т Перемоги 139), ТОВ «Бетта грант» (код ЄДРПОУ 41618984, м. Чернігів пр-т Перемоги 13) за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Матеріали даного кримінального провадження надійшли з Рівненської обласної прокуратури 29.12.2020 року на підставі постанови про визначення підслідності від 18.12.2020 року.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант» при митному оформленні імпортованих на митну територію України транспортних засобів через Поліську митницю Державної митної служби за період 2019 року з метою мінімізації розміру митних платежів подали до структурних підрозділів Поліської митниці ДМС документи, що містять недостовірні відомості щодо якісних та кількісних характеристик автомобілів.

У ході досудового розслідування: проведено обшуки за адресами знаходження осіб, причетних до імпорту автомобілів на територію України; - отримано матеріали запиту про міжнародну правову допомогу з Республіки Польща, що підтверджують ввезення через Поліську митницю ДМС транспортних засобів з країн Західної Європи (Німеччини, Об`єднаного Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Швейцарії, Бельгії, Польщі, Литви); отримано відомості Поліської митниці ДМС щодо VIN-номерів транспортних засобів, ввезеними через Республіку Польща вказаними СПД; направлено запити до ГУ ДПС у Волинській і Чернігівській областях з метою отримання податкової інформації, у тому числі, про наявність податкових перевірок даних суб`єктів господарської діяльності;

Крім того, з метою підтвердження фактів порушення вимог податкового та іншого законодавства, встановлення суми завданих державі збитків, виникла необхідність у призначенні податкових перевірок ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2019 року по 31.12.2019 року, для проведення якої необхідно залучити працівників податкового органу, які мають спеціальні знання в даній галузі.

Після завершення перевірки необхідно провести судово-економічну експертизу з метою підтвердження або спростування фактів порушення службовими особами даних СПД вимог податкового законодавства.

Також, необхідно отримати відповідь регіонального сервісного центру ГСЦ МВС щодо реєстрації транспортних засобів на території України, осіб, які здійснювали їх реєстрацію, державні номерні знаки, які у подальшому присвоювались імпортованим транспортним засобам.

Крім того, на адреси Головних управлінь ДФС у Волинській і Чернігівській, Миколаївській областях направлено доручення про встановлення місця знаходження і допиту службових осіб ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант».

Відповідно до ст.219 КПК України, строк досудового розслідування вказаного злочину закінчується 26.02.2021.

З урахуванням значної кількості слідчих дій, які необхідно завершити, на даний час неможливо закінчити досудове розслідування злочину у кримінальному провадженні №42020180000000033 від 26.02.2020 в межах строків, визначених п.2 абз.2 ч.1 ст.219 КПК України, оскільки на даний час не встановлено точний розмір мінімізації ПДВ, вчинений ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант»; не встановлено та не допитано посадових осіб вищевказаних суб`єктів господарювання, усіх громадян, які фактично ввозили на митну територію України вказані трансопртні засоби, громадян, які придбавали імпортовані даними транспортні засоби; ще не отримано інформацію про проведення документальних перевірок ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант»; не встановлено та не допитано посадових осіб ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант».

У кримінальному провадженні повідомлення про підозру у вчинені кримінального правопорушення будь-кому з осіб не оголошено.

Для завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні необхідно провести наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

- отримати інформацію ГУ ДПС у Волинській і Чернігівській областях про проведення податкових ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант»,

- встановити і допитати посадових осіб ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант»;

- у ході досудового слідства вирішити питання призначення документальної перевірки ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант» за період з 01.01.2019 року до 31.12.2019 року;

- за результатами документальної перевірки призначити судово-економічну експертизу;

- за результатами проведення судово-економічної експертизи вирішити питання достатності доказів для закінчення кримінального провадження.

Для проведення вказаних слідчих дій, необхідно отримати докази, які можуть бути використані під час судового розгляду, зокрема, отримати матеріали документальної перевірки, експертиз, допитів, інших слідчих та процесуальних дій.

Враховуючи, що ці дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин, через неявку свідків на допити, а також для завершення процесуальних дій, найкоротшим строком, достатнім для потреб досудового розслідування у даному кримінальному провадженні є строк вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У зв`язку вищевикладеним, необхідно продовжити строк досудового розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №42020180000000033 від 26.02.2020 до вісімнадцяти місяців.

В судове засідання слідчий не з"явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримав з підстав, у ньому наведених.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 3ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Судом встановлено, що у провадженні старшого слідчого з ОВС контрольно-методичного відділу СУ ГУ ДФС у Рівненській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020180000000033 від 26.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Відповідно до ст.219 КПК України, строк досудового розслідування вказаного злочину закінчується 26.02.2021.

З урахуванням значної кількості слідчих дій, які необхідно завершити, на даний час неможливо закінчити досудове розслідування злочину у кримінальному провадженні №42020180000000033 від 26.02.2020 в межах строків, визначених п.2 абз.2 ч.1 ст.219 КПК України, оскільки на даний час не встановлено точний розмір мінімізації ПДВ, вчинений ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант»; не встановлено та не допитано посадових осіб вищевказаних суб`єктів господарювання, усіх громадян, які фактично ввозили на митну територію України вказані трансопртні засоби, громадян, які придбавали імпортовані даними транспортні засоби; ще не отримано інформацію про проведення документальних перевірок ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант»; не встановлено та не допитано посадових осіб ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь», ТОВ «Бетта грант».

У кримінальному провадженні повідомлення про підозру у вчинені кримінального правопорушення будь-кому з осіб не оголошено.

Для завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні необхідно провести наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

- отримати інформацію ГУ ДПС у Волинській і Чернігівській областях про проведення податкових ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант»,

- встановити і допитати посадових осіб ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант»;

- у ході досудового слідства вирішити питання призначення документальної перевірки ТОВ «Євроброк-Україна», ТОВ «Хілдон», ТОВ «Ресма», ТОВ «7777-Авто Волинь, ТОВ «Бетта грант» за період з 01.01.2019 року до 31.12.2019 року;

- за результатами документальної перевірки призначити судово-економічну експертизу;

- за результатами проведення судово-економічної експертизи вирішити питання достатності доказів для закінчення кримінального провадження.

Для проведення вказаних слідчих дій, необхідно отримати докази, які можуть бути використані під час судового розгляду, зокрема, отримати матеріали документальної перевірки, експертиз, допитів, інших слідчих та процесуальних дій.

Враховуючи, що ці дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин, через неявку свідків на допити, а також для завершення процесуальних дій, найкоротшим строком, достатнім для потреб досудового розслідування у даному кримінальному провадженні є строк вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У зв`язку вищевикладеним, необхідно продовжити строк досудового розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні №42020180000000033 від 26.02.2020 до вісімнадцяти місяців.

Провести вказані слідчі дії у передбачений законом строк не представилося можливим у зв`язку із складністю провадження, а також тривалістю проведення необхідних слідчих (розшукових) дій та судових експертиз, без яких неможливо завершити досудове розслідування.

Враховуючи конкретні обставини справи, також те, що строк досудового розслідування спливає, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не надається за можливе з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст.219,294,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020180000000033 від 26.02.2020 до вісімнадцяти місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95687795
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020180000000033 від 26.02.2020 року

Судовий реєстр по справі —569/14230/20

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 17.08.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Збитковська Т. І.

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 03.09.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні