Ухвала
від 18.03.2021 по справі 756/3510/21
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

18.03.2021 Справа № 756/3510/21

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 756/3510/21

1-кс/756/638/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.03.2021 слідчий суддя Оболонського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання старшого слідчого п`ятого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018100050000042 від 23.04.2018,

в с т а н о в и в:

10.03.2021 у провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого п`ятого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні - прокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018100050000042 від 23.04.2018.

Клопотання обґрунтовано тим, що п`ятим СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018100050000042 від 23.04.2018 за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Чистая Планета ТМ» (код ЄДРПОУ 38441014), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 23.03.2021, однак закінчити його до вказаної дати неможливо, оскільки у кримінальному провадженні №32018100050000042 необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій для прийняття законного рішення у даному провадженні, що потребує додаткового часу, а тому сторона обвинувачення просить продовжити строк досудового розслідування на 12 місяців.

В судове засідання слідчий не з`явився, про дату, час і місце розгляду клопотання повідомлений належним чином. При цьому, слідчий ОСОБА_5 подав до суду заяву про розгляд вказаного клопотання за його відсутності, вимоги підтримує в повному обсязі, просить клопотання задовольнити.

Вивчивши клопотання, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Частиною 4 ст. 219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Частиною 2 ст. 219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України в разі, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у ч. 2 ст. 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 ч. 4 ст. 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст. 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Судовим розглядомвстановлено,що змоменту внесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань вкримінальному провадженніпроведено наступніслідчі (розшукові)та процесуальнідії: допитано у якості свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 щодо непричетності до ведення господарської діяльності на ТОВ «ІнтерПрім», ТОВ «Інтербілд Комьюніті», ТОВ«Кепітал Агроінтернешнл»; допитано в якасті свідків службових осіб ТОВ «Чистая Планета ТМ» ОСОБА_9 та ОСОБА_10 на предмет проведення фінансово-господарських взаємовідносин з вказаними СГ з ознаками «фіктивності»; проведено обшук за адресою розташування офісного приміщення ТОВ «Чистая Планета ТМ», в ході якого виявлено та вилучено первинні та бухгалтерські документи по проведеним взаєморозрахункам з вказаними СГ з ознаками «фіктивності».

22.10.2019 ухвалою слідчого судді Оболонського районного суду міста Києва строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено на 18 місяців до 23.03.2021 включно.

23.03.2021 закінчується строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, однак закінчити досудове розслідування до спливу вказаного строку неможливо, у зв`язку із тим, що з метою забезпечення повного, всебічного та неупередженого розслідування та подальшого судового розгляду у кримінальному провадженні необхідно виконати значний обсяг слідчих та процесуальних дій, проведення та завершення яких потребує додаткового часу.

При розгляді даного клопотання слідчий суддя приймає до уваги ч. 4 ст. 295-1 КПК України, якою законодавець передбачив, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30.01.2003 вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Слідчим суддею встановлено, що кримінальне провадження триває, досудове розслідування не завершено, хоча і виконано значний обсяг роботи, але для закінчення досудового розслідування кримінального провадження №32018100050000042 потрібно виконати ще ряд необхідних процесуальних та слідчих (розшукових) дій, зокрема, допитати службових осіб підприємств з ознаками «фіктивності» та підприємств реального сектору економіки, здійснити аналіз банківських документів (руху коштів) щодо фінансово-господарської діяльності підприємств з ознаками «фіктивності», витребувати документи, що підтверджують реальність здійснення фінансово-господарських операцій підприємств реального сектору економіки з підприємствами з ознаками «фіктивності» передбаченими у фабулі кримінального провадження.

Разом з тим, слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування кримінального провадження №32018100050000042, спрямовані на забезпечення повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, слідчий суддя виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні та доданих матеріалах, що свідчить про наявну об`єктивну необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити, а строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на 12 місяців, що у світлі встановлених обставин, являється достатнім для отримання необхідних доказів у кримінальному провадженні задля завершення досудового розслідування та прийняття законного рішення.

Керуючись статтями 28, 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання старшого слідчого п`ятого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018100050000042 від 23.04.2018 на дванадцять місяців, тобто до 23.03.2022.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95689624
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №32018100050000042 від 23.04.2018

Судовий реєстр по справі —756/3510/21

Ухвала від 18.03.2021

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Касьян А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні