Рішення
від 10.03.2021 по справі 446/1542/19
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/1542/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.03.2021 року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області в складі: головуючого - судді Костюк У. І.

з участю секретаря Коваль В.А.

з участю позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

представника третьої особи Квасніцького О.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження в судовому засіданні в залі суду в місті Кам`янка -Бузька цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Кам"янка-Бузької райспоживспілки, ОСОБА_3 , третіх осіб приватного нотаріуса Кам"янка-Бузького нотаріального округу Робак Лариси Андріївни, Кам"янка-Бузької міської ради про визнання договору купівлі-продажу недійсним,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Кам"янка-Бузької райспоживспілки, ОСОБА_3 , третіх осіб приватного нотаріуса Кам"янка-Бузького нотаріального округу Робак Лариси Андріївни, Кам`янка-Бузької міської ради, в якій просить суд визнати недійсним договір купівлі продажу, що укладений між ОСОБА_4 та Кам`янка-Бузькою райспоживспілкою, що посвідчений 16.08.2016 приватним нотаріусом Кам`янка-Бузького нотаріального округу Робак Л.А.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, під час розгляду цивільної справи №446/2047/16-ц було встановлено, що на підставі договору купівлі-продажу, що посвідчений 16.08.2016 приватним нотаріусом Кам`янка-Бузького нотаріального округу Робак Л.А. відповідач ОСОБА_3 придбав Кам`янка-Бузької райспоживспілки об`єкти нерухомого майна, асфальтобетонне покриття, огорожу з керамічної цегли на бетонному цоколі, огорожа з залізобетонних плит та рухоме майно: кутник 5,5х5,5х4 мм, довжиною 1560 м.п., труба діаметром 76х3 мм, довжиною 36,0 м.п., шифер звичайний 90 листів, огорожа металева сітка, двоє металевих воріт, відкритті бетонні лотки, два навіси. Вважає, що даний договір є недійсним та підлягає скасуванню з наступних підстав. Вищезазначене майно асфальтобетонне покриття, огорожу з керамічної цегли на бетонному цоколі, огорожі з залізобетонних плит згідно рішення Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області по справі №446/2047/16-ц визнано нерухомим майном, так як таке нерозривно пов`язане із землею. Під час укладення оскаржуваного договору у Кам`янка-Бузької райспоживспілки правовстановлюючих документів на таке майно не було. Таке майно на балансі Кам`янка-Бузької райспоживспілки не перебувало, придбавалось підприємцями, за їх особисті кошти, що здійснювали підприємницьку діяльність на ринку. Крім того, таке рухоме майно не перебувало в стані відокремленого заскладованого майна, а є складовою частиною змонтованих підприємцями споруд- навісів Вважає, що Кам`янка-Бузька райспоживспілка не мала права відчужувати таке майно, оскільки у неї відсутні правовстановлюючі документи на таке рухоме майно. Зазначає, що з підстав незаконності та недійсності договору в частині нерухомого та рухомого майна, вважає, що такий не створив жодних наслідків для сторін договору.

Обґрунтовуючи своє порушене право позивач посилається на те, що він є членом об`єднаної територіальної громади Кам`янка-Бузької міської ради, яка є правонаступником відповідних прав та обов`язків селищних рад, вправі розраховувати на розпорядження об`єктами, що знаходяться на землях об`єднаної територіальної громади, що і є підставою визнання недійсним договору купівлі-продажу в частині нерухомого та рухомого майна. Оскаржуваний договір, по якому передано майно безпосередньо стосується об`єднаної територіальної громади, оскільки мова йде мова про розпорядження нерухомим та рухомим майном на земельній ділянці, яка належить об`єднаній територіальній громаді. Таким чином, в тому числі були порушені його законні права та інтереси як члена територіальної громади.

Ухвалою суду від 11.02.2020 відкрито провадження у даній справі та призначено справу до підготовчого засідання.

01.06.2020 представником відповідача головою Кам`янка-Бузької РСС Кекош М.М. поданий відзив на позовну заяву, в якому просить відмовити у задоволенні позову. Обґрунтовує свій відзив тим, що він як колишній власник майна Кам`янка-Бузька РСС та сторона договору, не вбачає підстав для розірвання договору купівлі продажу від 18.06.2016, оскільки всі істотні умови договору виконані. Вважають, що ОСОБА_1 є неналежним позивачем, оскільки-це особа , якій не належить право вимоги з пред`явленого в суді позову. Крім того, ОСОБА_1 пропустив строк звернення до суду, оскільки він дізнався про існування договору купівлі-продажу з 24.10.2016, та ні після звернення до суду з 16.11.2016, ні під час розгляду справи №446/2047/16-ц не звертався з позовною вимогою про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Щодо визнання договору купівлі - продажу недійсним зазначають, що недійсність договору означає, що він не відповідає вимогам законодавства, однак ОСОБА_1 не наводить жодних норм матеріального права, які були порушені при укладені договору.

Ухвалою суду від 28.09.2020 закрито підготовче провадження по справі та призначено до судового розгляду.

Позивачем через канцелярію суду 09.06.2020 було подано відповідь на відзив, в якому зазначає, що посилання стосовно пропуску ним термінів звернення до суду з позовом є недоречним, оскільки згідно ст.257 ЦПК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Стосовно відсутності у нього як позивача посилань на норм матеріального права, які дають йому підстави ставити вимогу про визнання недійсним договору-купівлі продажу є сама позовна заява немайнового характеру та ч.2 ст.16, ч.3 ст.215 ЦК України.

У судовому засіданні позивач підтримав свої позовні вимоги з мотивів, які наведені у позовній заяві та пояснив, що до моменту укладення договору, під час укладення договору та після його укладення, не було наданого жодного документа, який підтверджує правовий режим власності на майно райспоживспілки перелічене у договорі. Зазначає, що вказане майно у договорі є у власності територіальної громади згідно Конституції України та відповідно до ст.142 Конституції України належить громаді, тому даний договір слід визнати недійсним. Крім того, вказане майно стоїть на балансі райспоживспілки, але факт перебування на балансі не є доказом перебування у власності майна.

Представник відповідача ОСОБА_5 в судовому засіданні проти позову заперечив, вважає позов безпідставним, жодне право позивача не порушене, просив відмовити у позові посилаючись на відзив на позов.

Представник третьої особи Квасніцький О.В. в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні позову, вважає, що права і інтереси позивача не порушені, не надав доказів того, що порушуються його права безпосередньо. Щодо оскарження договору нотаріус відповідно та сторони договору належним чином виконали умови щодо належності речі передачі речі, а саме вчинили нотаріально посвідчений договір майна, що є на ринку, яке є нерухомим майном згідно висновку експерта. Дані речі є нерухомим майном відповідно до норм, які діяли на той час, оскільки були побудовані давніше.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти позову заперечив повністю.

Третя особа приватний нотаріус Кам`янка-Бузького нотаріального округу Робак Л.А., у судове засідання не з`явилася, причин неявки не повідомила.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 в ході розгляду справи суду пояснив, що допомагає дружині, яка займається підприємницькою діяльністю з 2004-2006 на території ринку. Хто є власником об`єктів зазначених договорі купівлі-продажу не знає. Чи є зазначені об`єкти в договорі купівлі-продажу сказати не може, знає, що підприємці зібралися і закупили сітку, також є огорожа з бетонних плит та огорожа з цегли.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_7 в ході розгляду справи суду пояснив, що він здійснює підприємницьку діяльністю з 2005 по теперішній час. Вважає, що предметом договору було майно, до якого і входило і його майно, зокрема труба, кутник, шифер і дерев`яні крокви, однак документів, які підтверджують право власності на нього не має.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив наступні обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Судом встановлено, 16 серпня 2016 року між Кам`янка-Бузькою районною спілкою споживчих товариств (продавець) та ОСОБА_4 (покупець) було укладено договір купівлі-продажу, який посвідчений приватним нотаріусом Кам`янка-Бузького МНО Робак Л.А. та зареєстрований в реєстрі за №1506, що підтверджується копією цього договору купівлі-продажу

Відповідно до п. 1 цього договору, продавець продав, а покупець купив споруди та інвентар на продовольчому ринку в АДРЕСА_1 , а саме: асфальт, кутник 5,5х5,5х4 мм, довжиною 160м.п., труба діаметром 76х3 мм, довжиною 36,0 м.п., шифер звичайний - 90 листів, огорожа лицева сторона цегляна, огорожа - бетонні плити розміром 2,2х4х10 мм, огорожа металева сітка, двоє металевих воріт, відкриті бетонні лотки, два навіси.

Відповідно до п. 2 цього договору, з врахуванням внесених виправлень нотаріусом, таке майно розташоване на земельній ділянці, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , площею 1000 кв.м., наданій продавцю в оренду, згідно договору оренди укладеного з Кам`янка-Бузькою міською радою 22.03.2007р., кадастровий №4622110100:01:009:0004.

Рішенням Кам`янка-Бузького районного суду встановлено, а саме згідно висновку судового експерта Мельника О.П. від 29.09.2017р. №11-17 стверджується, що:

1. Об`єкти зазначені у договорі купівлі-продажу від 16.08.2016р. р.№1506, укладеному між Кам`янка-Бузькою районною спілкою споживчих товариств та ОСОБА_4 , а саме: асфальт; кутник 5,5х5,5х6 мм., довжиною 160 м.п.; труба діаметром 76х3 мм., довжиною 36,0 м.п.; шифер звичайний - 90 листів; огорожа лицева сторона цегляна; огорожа - бетонні плити розміром 2,2х4х10 мм.; двоє металевих воріт; два навіси знаходяться на земельній ділянці загальною площею 0,1000 га., кадастровий номер 4622110100:01:009:0004, яка розташована у АДРЕСА_1 . На час проведення огляду на досліджуваній земельній ділянці відсутні такі споруди як: огорожа з металевої сітки та відкриті бетонні лотки.

2. Частина об`єктів, зазначених у договорі купівлі-продажу від 16.08.2016р. №1506 є нерухомим майном, а саме спорудами:

- асфальтобетонне покриття, функціональне призначення забезпечення комфортної та безпечної експлуатації земельної ділянки (ринку);

- огорожа з керамічної цегли на бетонному цоколі, огорожа з залізобетонних плит. Функціональне призначення огорожі відмежування однієї земельної ділянки від іншої (від вулиці, проїзду тощо).

3. Не є нерухомим майном наступні об`єкти зазначені у договорі купівлі-продажу від 16.08.2016р. №1506, а саме наступні споруди та будівельні матеріали: кутник 5,5х5,5х6 мм., довжиною 160 м.п.; труба діаметром 76х3 мм., довжиною 36,0 м.п.; шифер звичайний - 90 листів; двоє металевих воріт; відкриті бетонні лотки; два навіси.

Вирішуючи даний спір суд виходить із того, що такий виник внаслідок недійсності договору.

Дослідивши підстави такого позову, суд дійшов до висновку, що такі позовні вимоги не можуть бути задоволені виходячи із наступного.

Позивач стверджує, що право власності на споруди не було зареєстровано за Кам`янка-Бузькою райспоживспілкою, у встановленому порядку, тому продавець такого майна не мав на нього відповідних документів, а тому не мав права на його відчуження.

Досліджуючи питання щодо державної реєстрації таких споруд, суд відзначає таке.

Рішенням Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області від 12.06.2018 у справі №446/2047/16-ц встановлено, що такі споруди та інвентар як асфальт, кутник, огорожа, бетонні лотки тощо були на балансі Кам`янка-Бузької райспоживспілки на момент укладення договору купівлі-продажу та такий ринок був облаштований вже станом на 2001 рік.

Станом на 2001 рік порядок державної реєстрації права власності на нерухоме майно був врегульований Наказом Держжитлокомунгоспу №56 від 13.12.1995р. "Про затвердження Правил державної реєстрації об`єктів нерухомого майна, що знаходяться у власності юридичних та фізичних осіб".

І відповідно до п. 1.5. цих Правил, до об`єктів нерухомого майна, що підлягали державній реєстрації, відносилися лише: а) жилі будинки (домоволодіння) розташовані на земельній ділянці, під окремим порядковим номером по вулиці, площі, провулку; б) нежилі будинки, дачі, садові будинки, гаражі, будівлі виробничого, господарського, соціально-побутового та іншого призначення, розташовані на окремих земельних ділянках; в) вбудовані в жилі будинки нежилі приміщення (як частини цього будинку); г) квартири багатоквартирних будинків.

Відтак, споруди, які є нерухомим майном, а саме асфальтобетонне покриття, огорожа з керамічної цегли на бетонному цоколі, огорожа з залізобетонних плит, хоч і є нерухомим майном, так як нерозривно пов`язані із землею, проте такі не входили до переліку того нерухомого майна, яке підлягало обов`язковій державній реєстрації відповідно до чинного на той час законодавства.

За таких обставин, доводи позивача про відсутність у Кам`янка-Бузької райспоживспілки правовстановлюючих документів на нерухоме майно, що розташоване по АДРЕСА_1 не приймаються судом до уваги.

Натомість суд вважає, що Кам`янка-Бузька райспоживспілка як юридична особа, на балансі якої перебувало таке майно, правомірно продала його гр. ОСОБА_3 .

В даній цивільній справі судом досліджувались ті ж самі обставини, що і в справі за позовом ОСОБА_1 про визнання недійсним рішенням міської ради за №446/2047/16-ц. Зокрема, предметом дослідження був договір купівлі-продажу від 16.08.2016, а саме належність об`єктів договору Кам`янка-Бузькій райспоживспілки на момент укладення договору купівлі-продажу.

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше встановлено законом.

Крім того, вирішуючи даний спір суд вважає за необхідне відзначити наступне.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Тлумачення вказаних норм дозволяє зробити висновок, що для застосування того чи іншого способу захисту необхідно встановити, які ж права або інтереси позивача порушені, невизнані або оспорені відповідачем і за захистом яких прав чи інтересів позивач звернувся до суду, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Позов може бути задоволений лише у випадку встановлення факту порушення, не визнання або оспорення відповідачем (відповідачами) прав, свобод чи інтересів позивача. Якщо такого факту не встановлено, позов не підлягає задоволенню.

У пункті 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18.12.2009р. "Про судове рішення у цивільній справі" зазначено, що оскільки правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів та осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси (частини перша та друга статті 3 ЦПК), то суд повинен встановити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, а якщо були, то вказати, чи є залучений у справі відповідач відповідальним за це.

Звертаючись до суду із даним позовом та в подальшому в судовому засіданні, позивач неодноразово на запитання суду відповідав, що оскаржуваним договором купівлі-продажу порушеного його права.

Обґрунтовуючи підстави позову, ОСОБА_1 вказав, що він є мешканцем села Прибужани Кам`янка-Бузького району Львівської області та членом об`єднаної територіальної громади з центром в місті Кам`янка-Бузька. Оскаржуваний договір, по якому передано майно безпосередньо стосується об`єднаної територіальної громади, оскільки йде мова про розпорядження нерухомим та рухомим майном на земельній ділянці, яка належить об`єднаній територіальній громаді. Вказує, що він має право звернутися до суду для оскарження зазначеного договору в частині нерухомого та рухомого майна, яке розміщене на території Кам`янка-Бузької міської ради, оскільки безпідставна передача нерухомого та нерухомого майна порушує його особисті права та інтереси як рівноправного члена територіальної громади.

У частині першій статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Твердження позивача про порушення його прав та законних інтересів як члена об`єднаної територіальної громади є необґрунтованими, оскільки не містять конкретних доводів та фактів про те, які саме права або інтереси позивача порушені, невизнані або оспорені відповідачем, за захистом яких він звернувся до суду.

За таких обставин, суд вважає, що відсутнє порушене будь-яке право чи законний інтерес позивача внаслідок укладення договору купівлі продажу від 16.08.2016 між Кам`янка-Бузькою райспоживспілкою та ОСОБА_3 . А оскільки суд здійснює захист реально порушених, невизнаних чи оспорюваних прав та інтересів, то у задоволенні даного позову необхідно відмовити.

Одночасно, суд вважає за необхідне вирішити питання судових витрат відповідно до ст. 141 ЦПК України. Сплачений позивачем судовий збір у сумі 768,40 грн. необхідно покласти на позивача.

Керуючись ст.ст . 2, 81, 89, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,-

ухвалив :

у задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до Кам`янка-Бузької райспоживспілки, ОСОБА_3 , третіх осіб приватного нотаріуса Кам`янка-Бузького нотаріального округу Робак Лариси Андріївни, Кам`янка-Бузької міської ради про визнання договору купівлі-продажу недійсним - відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_1

Відповідач: Кам`янка-Бузька райспоживспілка, 80400, вул. Незалежності, 44 м.Кам`янка-Бузька, Код ЄДРПОУ-01758673.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Треті особи: Приватний нотаріус Кам`янка-Бузького нотаріального округу Робак Лариса Андріївна,80400, вул.Шевченка,1 м.Кам`янка-Бузька.

Третя особа : Кам"янка-Бузька міська рада, 80400, вул. Шевченка, 2 м.Кам`янка-Бузька, код ЄДРПОУ 04056196.

Повний текст рішення виготовлено 19.03.2021.

Суддя Костюк У.І.

СудКам'янка-Бузький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.03.2021
Оприлюднено23.03.2021
Номер документу95694867
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —446/1542/19

Постанова від 21.10.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Постанова від 21.10.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Рішення від 10.03.2021

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Рішення від 10.03.2021

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні