Рішення
від 18.03.2021 по справі 471/1107/20
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/1107/20

Провадження №2/471/102/21

Номер рядка звіту 61

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2021 р.

Братський районний суд Миколаївської області

в складі:

головуючого судді - Скарницької І.Б.,

за участю секретаря - Романчук О.О.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Братське цивільну справу № 471/1107/20 за позовною заявою ОСОБА_3 до Братської селищної ради Братського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Братської селищної ради Братського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно.

В своєму позові позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Кам`януватка Братського району Миколаївської області помер ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилася спадщина у виді земельної ділянки площею 8,78 гектар, розташованої в межах території Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4821455100:02:000:0014, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 635484, виданого 22.06.2011 року Братською райдержадміністрацією Братського району Миколаївської області. Заповіт померлий не залишав, адже помер не очікувано. Позивачка вважала та вважає до тепер, що фактично прийняла спадщину, адже на момент смерті вона проживала та була зареєстрована разом з померлим ОСОБА_4 , так, як вони одружені з 10 червня 1996 року та не розлучалися вели спільне господарство, ОСОБА_3 здійснювала поховання останнього, і продовжула доглядати за господарством, оскільки є єдиним спадкоємцем померлого. На даний час вона не може отримати Свідоцтво про право на спадщини, і переоформити на своє ім`я право власності на земельну ділянку, так як в шестимісячний строк з дня відкриття спадщини не звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Не звернулася до нотаріуса у встановлені законодавством строки за прийняттям спадщини з поважної причини, оскільки на час відкриття та прийняття спадщини мала скрутне матеріальне становище та перебувала у важкому психологічному стані, так як дуже важко сприйняла смерть чоловіка. А також у позивачки відсутні оригінали документів, адже при відсутності оригіналу правовстановлюючого документу на спадкове майно на земельну ділянку оформити спадщину у нотаріуса є неможливим, в зв`язку з чим, звертається до суду з даною заявою для захисту своїх майнових прав.

В судове засідання позивач з`явився, представник позивача, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Також під час судового засідання, до участі у справі у якості відповідача було залучено ОСОБА_2 , яка проти позову також не заперечувала.

Від представника Братської селищної ради Братського району Миколаївської області до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, розгляд позовних вимог залишено на розсуд суду.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Кам`януватка Братського району Миколаївської області помер ОСОБА_4 (а.с. 5).

Після його смерті відкрилася спадщина у виді земельної ділянки площею 8,78 гектар, розташованої в межах території Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4821455100:02:000:0014, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 635484, виданого 22.06.2011 року Братською райдержадміністрацією Братського району Миколаївської області (а.с. 10-14).

Після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа не заводилася (а.с. 23-25).

Згідно з довідкою Братської селищної рада Братського району Миколаївської області від 03.08.2017 року № 410, відповідно до РТГ та адресно-довідкової картотеки селищної ради відсутня будь-яка інформація стосовно реєстрації осіб, які проживали за адресою померлого ОСОБА_4 .

Під час судового засідання свідки ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , пояснили суду, що позивачка є дружиною померлого ОСОБА_4 , від шлюбу мають двох дітей, та постійно проживали разом.

Згідно з вимогами Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд може встановлювати факти, що породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або виникнення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків ( спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи зі застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено та доведено позивачем факт проживання однією сім`єю з ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 1996 року і до часу відкриття спадщини, даний факт підтвердився у судовому засіданні показаннями свідків, іншими письмовими матеріалами справи, які є послідовними і логічними та узгоджуються між собою.

Згідно з ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини (ст. 1222 ЦК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ч. 1 ст. 1261 ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч. 3 ст. 1268 ЦК України).

Відповідно до ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно п. 4.20 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину нотаріусом проводиться на підставі документів, оформлених відповідно до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державна реєстрація прав проводиться на підставі оригіналів правовстановлюючих документів.

Частиною 1 ст. 131 ЗК України, також передбачена можливість набуття права власності на земельну ділянку на підставі успадкування.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п.п. 10, 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , згідно статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до п.1 ч. 2 вказаної статті, способом захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах не заборонених законом.

Враховуючи вказане, суд вважає можливим встановити факт та визнати за ОСОБА_3 право приватної власності на земельну ділянку площею 8,78 гектар, розташованої в межах території Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4821455100:02:000:0014, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 635484, виданого 22.06.2011 року Братською райдержадміністрацією Братського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.ст. 259, 264, 265 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_3 до Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити частково.

Встановити факт того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_7 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_3 право приватної власності на земельну ділянку площею 8,78 гектар, розташованої в межах території Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4821455100:02:000:0014, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 635484, виданого 22.06.2011 року Братською райдержадміністрацією Братського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати залишити за позивачем.

Позивач - ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідачі - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Братська селищна рада Братського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04375926, місцезнаходження: вул. Миру, 104, смт. Братське Братського району Миколаївської області.

Рішення суду може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Братський районний суд Миколаївської області протягом 30 (тридцяти) днів з дня проголошення рішення, а в разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 22.03.2021 року.

СуддяІ.Б. Скарницька

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.03.2021
Оприлюднено23.03.2021
Номер документу95695579
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/1107/20

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Рішення від 18.03.2021

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Рішення від 18.03.2021

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні