Рішення
від 23.03.2021 по справі 408/2433/20-ц
БІЛОВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №408/2433/20-ц

Провадження № 2/408/778/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 березня 2021 року Біловодський районний суд Луганської області,

в складі: головуючого- судді: Булгакової Г.В.

при секретарі: Ришковій Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Біловодська, Луганської області,

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , до Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району, третя особа - приватний нотаріус Станично-Луганського нотаріального округу Луганської області Лінькової Олени Петрівни про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , звернулася до Біловодського районного суду Луганської області з позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на Ѕ незавершеного будівництвом житлового будинку, готовністю 73%, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , посилаючись на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається з 1/2 незавершеного будівництвом житлового будинку, готовністю 73%, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яка належала йому на підставі договору дарування. Вказує, що за роки спільного проживання, після отримання в дар незакінченого будівництвом житлового будинку подружжя добудувало його, але не ввели в експлуатацію та не провели державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

03 серпня 2020 року позивач звернулася до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого чоловіка, але у зв`язку із не введенням в експлуатацію будинку, нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва.

Зазначає, що позивачу необхідно визнати право власності в порядку спадкування за законом саме на недобудований будинок, оскільки після цього, у позивача буде можливість отримати декларацію про готовність об`єкту до експлуатації в Державній архітектурно - будівельній інспекції та провести державну реєстрацію права власності на будинок.

А тому позивач вимушена звернення до суду з наявним позовом, в якому просить суд визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на 1/2 незавершеного будівництвом житлового будинку, готовністю 73%, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач та її представник у судове засідання не з`явилися, просили суд розглянути справу за їх відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності, заперечень не має.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, направила до суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивач ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 , виданого 17 травня 1986 року Станично-Луганським в/ЗАГС Ворошиловградської області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого Станично-Луганським районним відділом державної реєстрації актів цивільною стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області 04 липня 2018 року .

Згідно договору дарування незакінченого будівництвом житлового будинку від 31 липня 1998 року, посвідченого приватним нотаріусом Станично-Луганського районного нотаріального округу Луганської області Гриценко Ю.В. за реєстровим № 992, померлий ОСОБА_3 володів часткою незакінченого будівництвом житлового будинку,технічною готовністю 73 відсотки, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , власником іншої частки вказаного незакінченого будівництвом житлового будинку за цим договором дарування є позивач ОСОБА_1 ..

За типовим договором про надання у безстрокове користування земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку на праві особистої власності від 16 травня 1990 року, посвідченим державним нотаріусом Станично-Луганської державної нотаріальної контори 28 червня 1990 року за реєстровим №2108, з відміткою приватного нотаріуса Станично-Луганського районного нотаріального округу Луганської області Гриценко Ю.В., про посвідчення договору дарування від 31.07.1998 року за реєстровим № 992, земельну ділянку, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , надано ОСОБА_3 у безстрокове користування для будівництва та обслуговування житлового будинку.

22 грудня 1999 року рішенням виконкому Станично -Луганської селищної ради від № 345 вказану земельну ділянку, було передано у приватну власність ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

Відповідно до технічного паспорту та інформаційної довідки на об`єкт нерухомого майна, житловий будинок, розташованій на цій земельній ділянці, побудовано без дозвільних документів та він потребує вводу в експлуатацію.

Згідно довідки, виданої Станично-Луганською селищною радою Станично-Луганського району Луганської області 10 січня 2019 року № 66, померлий ОСОБА_3 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті та на протязі 6 місяців після його смерті, за цією адресою також були зареєстровані його дружина ОСОБА_1 та донька ОСОБА_4

03 серпня 2020 року позивач ОСОБА_1 зверталася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на Ѕ частку недобудованого житлового будинку, після смерті ОСОБА_3 , але у зв`язку із не наданням документа, який підтверджує право власності померлого на вищезазначене нерухоме майно,їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, що підтверджується постановою приватного нотаріуса Станично-Луганського районного нотаріального округу Луганської області Лінькової О.П.

Дійсно з матеріалів спадкової справи слідує, щоспадкоємцем майна ОСОБА_3 є його дружина ОСОБА_1 , у тому числі з урахуванням спадщини від якої відмовилася донька померлого ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , на користь його дружини, позивача у справі ОСОБА_1 .

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що після смерті ОСОБА_3 з заявою про прийняття спадщини звернулася саме позивач ОСОБА_1 , а донька спадкоємця ОСОБА_4 звернулася з заявою про відмову від прийняття спадщини, позивач прийняла спадщину, але у неї відсутні умови для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про спадщину на вказану частку недобудованого житлового будинку .

Відповідно до ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку, визначеному Законом.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом - ст.1217 ЦК України.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Пунктом 23 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначає у постановах від 25 грудня 2013 року по справі 6-35295св13 та 28 травня 2014 року по справі 6-10784св14 в судовому порядку право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України) та є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, в тому числі й у випадку визначення судом за позовом спадкоємця додаткового строку для прийняття спадщини.

Отже, оскільки позивач ОСОБА_1 вважається такою, що прийняла спадщину, але не має можливості отримати в нотаріальній конторі свідоцтва про спадщину на вищевказану частку недобудованого житлового будинку , інший спадкоємець відмовився від прийняття спадщини, суд вважає, що є підстави для визнання за позивачем права власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на 1/2 частку незавершеного будівництвом житлового будинку, готовністю 73%, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 258-265ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , до Станично-Луганської селищної ради Станично-Луганського району, адреса 93601, Луганська область, Станично-Луганський район, смт. Станиця Луганська, вул. Центральна, буд. 52, ЄДРПОУ 04335766, третя особа - приватний нотаріус Станично-Луганського нотаріального округу Луганської області Лінькової Олени Петрівни, адреса 93601, Луганська область, Станично-Луганський район, смт. Станиця Луганська, вул. Центральна, 72, про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , право власності в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 на 1/2 частку незавершеного будівництвом житлового будинку, готовністю 73%, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду безпосередньо або через Біловодський районний суд Луганської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Г. В. Булгакова

Дата ухвалення рішення23.03.2021
Оприлюднено24.03.2021
Номер документу95730436
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —408/2433/20-ц

Рішення від 23.03.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 03.09.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні