Ухвала
від 09.03.2021 по справі 766/3374/21
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/3374/21

н/п 1-кс/766/2438/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 березня 2021 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши скаргу представника скаржника ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_4 на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

в с т а н о в и л а :

03 березня 2021 року представник скаржника ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді із скаргою на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, просив зобов`язати уповноважених осіб Головного управління національної поліції в Херсонській області Херсонське районне управління поліції (73000, м. Херсон, вул. Маяковського, 10) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості на підставі заяви-повідомлення ОСОБА_3 від 23.02.2021р. про кримінальне правопорушення за ч.1 ст.185, ст.126-1КК України, зареєстрованої в журналі ЄО за №4671.

Обґрунтування скарги:

23.02.2021р. ОСОБА_3 звернулась до Херсонського районного управління поліції з заявою повідомленням про кримінальне правопорушення за ч.1 ст.185, ст.126-1КК України.

Обґрунтовуючи заяву, ОСОБА_3 зазначала про наступне:

Громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народжений: Херсонська область, Нововоронцовський район, село Михайлівка, який працює на ТОВ «ДАНОН ДШПРО» за адресою 73000,м.Херсон, вул. Бериславське шосе, 37 вчинив крадіжку та домашнє насильство по відношенню до ОСОБА_3 .

За період з 29.10.2020 - 17.11.2020 рр. поки гр. ОСОБА_3 поїхала здавати сесію у Бериславському медичному коледжі, гр. ОСОБА_5 викрав з помешкання особисті речі ОСОБА_3 : мікрохвильову піч, фен, праску, випрямляч волосся, золоте кільце.

Вказані речі є особистими речами заявниці та набуті до шлюбу за її власні кошти. Всі речі ОСОБА_5 здав в ломбард «Скарбниця» за адресою: 73008, м.Херсон, вул. І. Кулика, буд 135.

Після повернення додому ОСОБА_3 виявила пропажу та сказала, щоб чоловік повернув вищевказане її майно. Проте на її прохання він почав лише нецензурно лаятися, неодноразово принижуючи, залякуючи та погрожуючи. ОСОБА_3 боїться за свою безпеку, тому що нездатна захистити себе від чоловіка. Завданий збиток крадіжкою є для неї значним.

ОСОБА_3 вважала, що в діях ОСОБА_5 наявний склад злочину, передбачений частиною 1 ст.185 та ст.126-1 Кримінального Кодексу України.

Заява-повідомлення ОСОБА_3 подана про вчинення кримінального правопорушення за складом злочину передбаченим, за ч.1 ст.185, ст.126-1КК України. При цьому ОСОБА_3 зазначає, що ніяких заходів, щодо встановлення будь-яких обставин вказаних у заяві, уповноваженими працівниками Херсонського відділу поліції ГУНП в Херсонській області не проводилося.

Доводи сторін:

Представник скаржника надав заяву про розгляд скарги у його відсутність. Зазначив, що скаргу підтримує у повному обсязі.

Слідчий в судове засідання не з`явився, що відповідно до ч.3 ст.306КПК України не перешкоджає розгляду скарги.

Мотивація суду:

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, положення частини 1 ст.214 КПК України зобов`язують слідчого, прокурора внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідувати заяву або повідомлення, які містять ознаки кримінального правопорушення.

Згідно приписів пункту 4 частини 5 ст.214КПК України при внесенні відомостей до ЄРДР має бути зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлено з іншого джерела.

Викладені скаржником обставини свідчать про те, що могло мати місце кримінальне правопорушення. Оскільки зі змісту скарги вбачається, що у скаржниці були викраденні її особисті речі, внаслідок чого виникла сварка між подружжям, в ході якої могло бути вчинено домашнє насильство.

Відповідно до частини першої ст.303КПК України на досудовому провадженні серед інших можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора :- бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстр досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 1 ст.307КПК України за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора під час досудового розслідування слідчим суддею постановляється ухвала про скасування рішення слідчого чи прокурора; скасування повідомлення про підозру, зобов`язання припинити певну дію, зобов`язання вчинити певну дію, відмовити у задоволенні скарги.

Заява про вчинене кримінальне правопорушення була подана до Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області, а тому внести відомості до ЄРДР мають уповноважені особи вказаного правоохоронного органу.

Керуючись ст.ст.214, п.1 ч.1 ст.303, ч.1 ст.307 КПК України, слідчий суддя,

постановила:

Скаргу на невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Херсонського районного управління поліції ГУНП в Херсонській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою від 23.02.2021р. ОСОБА_3 , яка зареєстрована в журналі єдиного обліку № 4671.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення09.03.2021
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу95733650
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —766/3374/21

Ухвала від 09.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні