Рішення
від 28.04.2010 по справі 10/48
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

28.04.10                                                                                           Справа№ 10/48

За позовом    Товариство  з обмеженою відповідальністю «Ріел-майно» м. Львів           

До відповідача     Львівська міська рада

Про  спонукання  до виконання  певних дій

                              Суддя   Довга О.І.

                                                                                                                      Секретар  Яремчук  С.М.

Представники:  

Від  позивача:           Максимів Р.Й. -  представник за дорученням № 13 від 04.03.2010 року

Від відповідача :   не з‘явився

Представникам сторін  роз’яснено їх права  та обов’язки передбачені  ст. 22 ГПК України та право відводу  судді ( ст. 20 ГПК України) . Заяв та клопотань про відвід судді  не подано ( не заявлено).

          Сторони подали  письмове клопотання  про відмову від  технічного  запису судового  процесу.

Суть спору:

На розгляді господарського суду Львівської області знаходиться справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ріел-Майно», м. Львів до Львівської міської ради, м. Львів про спонукання до включення до порядку денного та розгляду на черговій сесії питання про затвердження ТзОВ «Ріел-Майно»проекту відведення та надання товариству в оренду земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові.

Розгляд справи відкладався з підстав, зазначених в попередніх ухвалах суду.

Також, в судовому засіданні 22.04.2010 року оголошувалася перерва до 23.04.2010 року з метою вирішення питання щодо клопотання представника відповідача про припинення провадження у справі з мотивів непідвідомчості справи господарському суду.

23.04.2010 року згадуване вище клопотання відповідача було залишено без задоволення, а в судовому засіданні, за клопотанням відповідача, оголошена перерва до 28.04.2010 року з метою надання відповідачу можливості підготувати письмові заперечення на позовну заяву.

В судовому засіданні 28.04.2010 року представник позивача підтримав позовні вимоги та просив суд зобов'язати відповідача включити до порядку денного та розглянути на черговій сесії питання про затвердження ТзОВ «Ріел-Майно»проекту відведення та надання товариству в оренду земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові.

Представник відповідача в судове засідання 28.04.2010 року не з'явився, письмових заперечень на позовну заяву не надав. Зареєстроване канцелярією господарського суду клопотання представника відповідача вх. №.8197 від 27.04.2010 року про відкладення розгляду справи судом відхилено, так як відповідач був належно повідомлений про час та місце розгляду спору. Відповідно до ст. 77 ГПК України, господарський суд  відкладає   справу в межах строків встановлених ст. 69 ГПК України, коли розгляд справи за обставин зазначених у цій статті є неможливим. Відкладення розгляду справи є правом суду, а не його обов'язком. Враховуючи наведене та виходячи з поданих стонами доказів, в суду відсутні підстави для відкладення розгляду даної справи.

В ході розгляду справи судом встановлено:

Рішенням господарського суду Львівської області від 30.10.2008 року у справі 10/200. залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 20.01.2009 року», задоволено позовні вимоги ТзОВ «Ріел-Майно»визнано недійсною та скасовано ухвалу Львівської міської ради від 27.12.2007р. №1490 «Про погодження фізичній особі-підприємцю ОСОБА_3 місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-228 у м. Львові».

Ухвалою Вищого господарського суду України від 15.09.2009 року у справі №10/200 прийнято відмову Фізичної особи-пІдприємця ОСОБА_3 від касаційної скарги на рішення господарського суду Львівської області від 30.10.2008 року у справі №10/200 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 20.01.2009 року у цій справі і касаційне провадження за відповідною скаргою припинено.

Відповідно до статті 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Частиною 2 статті 35 ГПК України передбачено, що факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішую господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Рішеннями господарських судів в межах справи № 10/200 встановлено, що ухвалою Львівської міської ради від 29.05.2003р. №491 «Про погодження ТзОВ «Ріел-Майно»місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові», позивачу погоджено місце розташування та надано дозвіл на виготовлення проекту відведення земельної ділянки площею 0,96 га в оренду терміном на десять років для будівництва та обслуговування офісно-складських приміщень та влаштування автостоянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові.

Відповідно до ч.7 ст. 123 ЗК України, погоджений проект відведення земельної ділянки після одержання позитивного висновку державної землевпорядної експертизи у випадках, передбачених законом, подається разом з клопотанням про надання земельної ділянки до відповідної державної адміністрації, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, які розглядають його в місячний строк і в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки в користування.

У зв'язку із цим та на виконання вказаної ухвали Львівської міської ради від 29.05.2003р. №491 позивач виготовив та в 2006 році звернувся до Львівської міської ради з проектом відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові для його затвердження та прийняття рішення про надання земельної ділянки в користування.

Також господарськими судами в межах справи № 10/200 встановлено те, що питання про погодження позивачу місця розташування та падання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові було включене до порядку денного 18-ої сесії Львівської міської ради 4-го скликання віл 16.03.2006 року та по суті розглянуте не було, а його розгляд був перенесений на невизначений строк і в подальшому до порядку денного жодного із наступних пленарних засідань Львівської міської ради відповідне питання не включалося та всупереч положенням ст. 123 ЗК України по суті не розглядалося.

Натомість, ухвалою Львівської міської ради від 27.12.2007р. № 1490 «Про погодження фізичній особі-підприємцю ОСОБА_3 місця розташування земельної ділянки  та  надання дозволу на виготовлення  проекту землеустрою щодо відведення   земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-228 у м. Львові», фізичній особІ-підприємцю ОСОБА_3 погоджено місце розташування земельної ділянки та надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1.0216 га на вул. Городоцькій, 226-228 в оренду терміном на 10 років для будівництва та обслуговування будівель і споруд для гуртової торгівлі будівельними матеріалами.

Відповідною ухвалою Львівської міської ради відмінено п.п. 2,3 Ухвали №491 від 29.05.2003р. «Про погодження ТзОВ «Ріел-Майно»місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові»,

Вищезазначена обставина унеможливила подальше вирішення питання про затвердження для ТзОВ «Ріел-Майно»проекту відведення та надання товариству в оренду цієї ділянки.

Суд погоджується із твердження позивача, що в контексті судових рішень у справі №10/200 та юридично-правових наслідків припинення Вищим господарським судом України касаційного провадження за скаргою на відповідні рішення господарських судів, перестала існувати і підстава, яка унеможливлювала розгляд відповідачем питання про затвердження ТзОВ «Ріел-Майно»проекту відведення та надання в оренду товариству земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові, обов'язок щодо розгляду якого покладений на відповідача положеннями ч.7 ст. 123 ЗК України.

Будучи учасником судового процесу у справі № 10/200 за позовом ТзОВ «Ріел-Майно»та володіючи інформацією щодо скасування за судовим рішенням, яке набрало законної сили ухвали Львівської міської ради від 27.12.2007р. № 1490 котра унеможливлювала розгляд по суті питання про затвердження ТзОВ «Ріел-Майно»проекту відведення та надання в оренду товариству земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові, а також володіючи усіма необхідними документами для розгляду відповідного питання по суті, відповідач даного питання до порядку денного не включав та по суті не розглядав.

Пунктом 34 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»визначено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин.

Відповідно до п. "в" ч.1 ст.12 ЗК України, до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, правий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких не може бути примушений робити, що не передбачено законом.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння будівництву»абзац третій підпункту 17 пункту 2 розділу 1 цього Закону, яким визначено, що передача в оренду земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціона) у разі прийняття відповідним органом рішення про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки до 01.01.2008 року, діє протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом (до 14.10.2009 року).

Матеріалами справи підтверджується та обставина, що прийняття відповідачем скасованого у судовому порядку незаконного рішення (ухвали Львівської міської ради від 27.12.2007р. №1490 «Про погодження фізичній особі-підприємцю ОСОБА_3 місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою  щодо  відведення  земельної ділянки   на  вул.  Городоцькій,   226-228  у  м. Львові»), а також порушення відповідачем приписів статті 19 Конституції України через невиконання ним положень ч.7 ст. 123 Земельного кодексу України, призвели до не вирішення питання про передачу позивачу в оренду без проведення земельних торгів (аукціонів) земельної ділянки із земель комунальної власності на підставі рішення відповідача № 491 від 29.05.2003р. про погодження позивачу місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на розробку проекту підведення протягом річного строку з дня набрання чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння будівництву». Обставина  відсутності вини позивача у не вирішенні відповідного питання у строк, передбачений ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння будівництву»не позбавляє позивача права на вирішення без проведення земельних торгів (аукціонів) питання про затвердження проекту відведення та надання земельної ділянки в оренду за рішенням Львівської міської ради від 29.05.2003 року №491 «Про погодження ТзОВ «Ріел-Майно»місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові».

Відповідно до ч.3 Перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння будівництву», прийняті і не виконані до набрання чинності цим Законом рішення відповідних органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки зберігають чинність протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (тобто до 14.10.2010 року).

На час розгляду справи місцевим господарським судом питання про затвердження ТзОВ «Ріел-Майно»проекту відведення та надання товариству в оренду земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові на підставі рішення Львівської міської ради №49! від 29.05.2003р. до порядку денного пленарного засідання сесії Львівської міської ради не включено; подальше порушення відповідачем приписів ст. 137 ЗК України, в контексті положень ч.3 Перехідних положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння будівництву», матиме своїм наслідком втрату рішенням Львівської міської ради №491 від 29.05.2003р. «Про погодження ТзОВ «Ріел-Майно»місця розташування та надання дозволу на виготовлення проекту відведення земельної ділянки на вул. Городоцькій, 226-а у м. Львові»чинності.

Сукупність вищенаведених обставин підтверджено документально, не спростовано відповідачем, що дає суду підстави визнати позовні вимоги обгрунтованими і такими, то підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.19 Конституції України, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 12, 123, 124 Земельного кодексу України, ст.ст.1, 12, 22, 33, 35, 38, 44, 69, 75. 82-85, Господарського процесуального кодексу України, суд, -  

                                                         В И Р І Ш И В  :  

1.    Позов задоволити повністю.

2.   Зобов'язати Львівську міську раду (79000, м. Львів, площа Ринок,1) включити до порядку денного та розглянути на черговій сесії питання про затвердження ТзОВ «Ріел-Майно»(79005, м. Львів, вул. Князя Романа,18/7, код ЄДРПОУ 31658863  )  проекту відведення та надання товариству в оренду земельної ділянки на вул. Городоцькій. 226-а у м. Львові.

3.   Стягнути   з   Львівської   міської   ради  (79000, м. Львів, площа Ринок,1)  на   користь   Товариства   з   обмеженою відповідальністю «Ріел-Майно»(79005, м. Львів, вул.. Князя Романа,18/7, код ЄДРПОУ 31658863) 85,00 гри. витрат по сплаті державного мита та 236,00 грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Згідно частини 3 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Львівського апеляційного господарського суду через господарський суд Львівської області.

    

Суддя                                                                                                     

Дата ухвалення рішення28.04.2010
Оприлюднено18.10.2010
Номер документу9576176
СудочинствоГосподарське
Суть спонукання  до виконання  певних дій

Судовий реєстр по справі —10/48

Ухвала від 06.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Ухвала від 05.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 06.07.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юрченко Я.О.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 11.02.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Судовий наказ від 29.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 06.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Черленяк М.І.

Ухвала від 15.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Бровченко І.О.

Ухвала від 02.10.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Мурашко І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні