Ухвала
від 25.03.2021 по справі 554/2691/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 25.03.2021 Справа № 554/2691/21

Провадження № 1кс/554/5595/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

25 березня 2021 року слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Харківської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №42021220750000017 від 02.02.2021за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, -

в с т а н о в и в:

25 березня 2021 року до суду надійшло зазначене клопотання прокурора Харківської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об`єднаних сил ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яке перебуває у власності ТОВ «Фронтера» (ЄДРПОУ: 38128459), з метою виявлення та вилучення грошових коштів, що отримані у вигляді неправомірної вигоди, чорнових записів щодо фактів отримання неправомірної вигоди, наказів щодо призначення на посаду, просування по службі, посадових обов`язків інспекторів відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , наказів, а також інших документів пов`язаних з охороною державного кордону прикордонним нарядом ВПС «Дергачі».

Клопотання обґрунтоване тим, що громадянин України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , звернувся із заявою про вчинення злочину до правоохоронних органів, відповідно якої від останнього вимагають неправомірну вигоду співробітники ДПС України.

Згідно показань наданих ОСОБА_7 , він є фізичною особою підприємцем та займається перевезенням товарів, як по Україні, так і міжнародним, здебільшого до Російської Федерації. При перевезенні товарів до РФ, зазвичай, використовується пункт пропуску «Готівка», що знаходиться на території Харківської області.

На теперішній час, в силу карантинних обмежень, пов`язаних з протидією розповсюдження COVID-19 на території Харківської області, пропуск вантажного транспорту можливий лише через пункт пропуску «Готівка». В результаті чого перед пунктом пропуску збирається черга з вантажного транспорту протяжністю 2-3 км. Водії вимушені чекати своєї черги на виїзд до Російської Федерації по 2-3 доби.

10.12.2020, коли ОСОБА_7 стояв в черзі на виїзд з України у міжнародному пункті пропуску «Гоптівка», разом з іншими вантажівками, до нього підійшов військовослужбовець Державної прикордонної служби України. Під час розмови, ОСОБА_8 повідомив, що являється приватним підприємцем та займається перевезенням вантажів, а також висловив своє невдоволення з приводу великої черги, і тривалості очікування проходження митного контролю, оскільки дане очікування призводить до суттєвих збитків і невчасної поставки товарів.

Після зазначеного, співробітник прикордонної служби повідомив, що він може посприяти позачерговому проїзду через пункт пропуску, однак ОСОБА_7 необхідно сплатити йому грошові кошти, в залежності від розміру авто, а саме: 500 гривень за легковий автомобіль, 1500 гривень з автомобіля середньої вантажопідйомності та 2500-3000 гривень за автомобіль з максимальним навантаженням 25 тон.

Згодом, простоявши 3 доби в черзі, 13.12.2020 року, під`їхавши до шлагбауму, який знаходиться перед заїздом до пункту пропуску «Гоптівка», до автомобілю ОСОБА_7 підійшов інший військовослужбовець Державної прикордонної служби України, з метою виписати талон для виїзду до пункту пропуску. В ході бесіди вказаний військовослужбовець повідомив, що наступного разу, ОСОБА_7 зможе без черги під`їхати до шлагбауму і потрапити на територію пункту пропуску, однак він повинен буде надати йому грошові кошти у розмірі 500 гривень за легковий автомобіль, 1500 гривень з автомобіля середньої вантажопідйомності та 2500-3000 гривень за автомобіль з максимальним навантаженням 25 тон. Також вказаний військовослужбовець зазначив, що під час чергування його зміни (а він чергує кожні 3 доби), ОСОБА_7 зможе проїхати без черги і надати грошові кошти будь-якому військовослужбовцю, який буде нести службу на шлагбаумі.

Згідно відповіді з ІНФОРМАЦІЯ_5 , військовослужбовці відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , налагодили механізм отримання неправомірної вигоди за надання права позачергового перетину пункту пропуску «Гоптівка» на ділянці своєї службової відповідальності для водіїв транспортних засобів комерційного призначення, які займаються перевезеннями вантажів з України до РФ.

Також, встановлено адресу за місцем служби ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а саме відділ прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщеннях якого вони проводять зустрічі для розподілу отриманої неправомірної вигоди, а також можуть зберігатись речі та документи, що мають значення для кримінального провадження.

Речами та документами, що зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення є грошові кошти, що отримані у вигляді неправомірної вигоди, чорнові записи щодо фактів отримання неправомірної вигоди, накази щодо призначення на посаду, просування по службі, посадові обов`язки інспекторів відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 ОСОБА_6 , наказів, а також інших документів пов`язаних з охороною державного кордону прикордонним нарядом ВПС «Дергачі», тощо.

Зазначені предмети, речі та документи самостійно і в сукупності з іншими фактичними даними мають значення для встановлення всіх обставин вищезазначеного кримінального правопорушення, а також можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні.

В ході досудового розслідування встановлено, що вказані вище речі та документи знаходяться в приміщенні відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вище викладене, з метою виявлення та вилучення речей та документів, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та мають значення речових доказів у кримінальному провадженні в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим прокурор звернувсь до суду з даним клопотанням.

У судовому засідання прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав з наведених у ньому підстав, прохав його задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, який підтримує клопотання з наведених у ньому підстав, дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні ТУ ДБР,розташованого ум.Полтаві перебувають матеріали кримінального провадження №42021220750000017 від 02.02.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (а.с. 6).

З копії заяви про вчинення кримінального правопорушення від 28.01.2021 року вбачається, що ОСОБА_7 повідомив про те, що він є приватним підприємцем та займається перевезенням товарів , як по Україні так і міжнародним, здебільшого до Російської Федерації. На теперішній час на міжнародному пункті пропуску «Гоптівка» військовослужбовці Державної прикордонної служби України вимагають грошові кошти за позачерговий перетин кордону (а.с.9-10).

З копії протоколу допиту свідка ОСОБА_7 від 11.02.2021 року вбачається, що останній повідомив про те, що він є фізичною особою підприємцем та займається перевезенням товарів, як по Україні, так і міжнародним, здебільшого до Російської Федерації. При перевезенні товарів до РФ, зазвичай, використовується пункт пропуску «Готівка», що знаходиться на території Харківської області. На теперішній час, в силу карантинних обмежень, пов`язаних з протидією розповсюдження COVID-19 на території Харківської області, пропуск вантажного транспорту можливий лише через пункт пропуску «Готівка». В результаті чого перед пунктом пропуску збирається черга з вантажного транспорту протяжністю 2-3 км. Водії вимушені чекати своєї черги на виїзд до Російської Федерації по 2-3 доби. 10.12.2020, коли він стояв в черзі на виїзд з України у міжнародному пункті пропуску «Гоптівка», разом з іншими вантажівками, до нього підійшов військовослужбовець Державної прикордонної служби України. Під час розмови, ОСОБА_7 повідомив, що являється приватним підприємцем та займається перевезенням вантажів, а також висловив своє невдоволення з приводу великої черги, і тривалості очікування проходження митного контролю, оскільки дане очікування призводить до суттєвих збитків і невчасної поставки товарів. Після зазначеного, співробітник прикордонної служби повідомив, що він може посприяти позачерговому проїзду через пункт пропуску, однак ОСОБА_7 необхідно сплатити йому грошові кошти, в залежності від розміру авто, а саме: 500 гривень за легковий автомобіль, 1500 гривень з автомобіля середньої вантажопідйомності та 2500-3000 гривень за автомобіль з максимальним навантаженням 25 тон. Згодом, простоявши 3 доби в черзі, 13.12.2020 року, під`їхавши до шлагбауму, який знаходиться перед заїздом до пункту пропуску «Гоптівка», до автомобілю ОСОБА_7 підійшов інший військовослужбовець Державної прикордонної служби України, з метою виписати талон для виїзду до пункту пропуску. В ході бесіди вказаний військовослужбовець повідомив, що наступного разу, ОСОБА_7 зможе без черги під`їхати до шлагбауму і потрапити на територію пункту пропуску, однак він повинен буде надати йому грошові кошти у розмірі 500 гривень за легковий автомобіль, 1500 гривень з автомобіля середньої вантажопідйомності та 2500-3000 гривень за автомобіль з максимальним навантаженням 25 тон. Також вказаний військовослужбовець зазначив, що під час чергування його зміни (а він чергує кожні 3 доби), ОСОБА_7 зможе проїхати без черги і надати грошові кошти будь-якому військовослужбовцю, який буде нести службу на шлагбаумі (а.с.13-17).

З копії протоколу допиту свідка ОСОБА_7 від 23.03.2021 року вбачається, що останній повідомив про те, що 05.03.2021 року він зустрівся із співробітником УСБУ та останній передав йому в присутності понятих грошові кошти в розмірі 1500 грн. та 3000 рублів. Потім ОСОБА_7 на власному автомобілі «Газель» попрямував до пункту пропуску «Гоптівка», оскільки йому необхідно було перевести товари до РФ . На пункті пропуску він підійшов до військовослужбовців Державної прикордонної служби, які несли варту, згідно надписів на бейджиках ними виявились ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . В ході розмови військовослужбовці повідомили, що на пункті пропуску утворилась велика черга, однак вони можуть посприяти швидшому перетину кордону. ОСОБА_5 на аркуші паперу написав 2, 5 та пояснив, що ОСОБА_7 необхідно сплатити 2,5 тисячі гривень, на що він зазначив, що має лише 1500 грн., а решту може сплатити рублями. Віддавши гроші ОСОБА_7 , пояснили яким чином йому необхідно рухатись, щоб позачергово перетнути кордон. Після в`їзду в пункт пропуску ОСОБА_7 пройшов митний кордон та відповідно до вказівок ОСОБА_6 позачергово виїхав до РФ (а.с.18-22).

З копії протоколу огляду від 05.03.2021 року вбачається, що ОСОБА_7 співробітниками УСБУ в Харківській області було вручено грошові кошти в розмірі 1500 грн. та 3000 рублів для документування протиправної діяльності військовослужбовців ВІПС « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (а.с.25-30).

З копії повідомлення начальника УГВ БКОЗ вбачається, що військовослужбовці відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , громадянин України, уродженець Харківської обл., м. Вовчанськ, мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ата ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , громадянин України, уродженець Киргизької Республіки, мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , налагодили механізм отримання неправомірної вигоди за надання права позачергового перетину пункту пропуску «Гоптівка» на ділянці своєї службової відповідальності для водіїв транспортних засобів комерційного призначення, які займаються перевезеннями вантажів з України до РФ. Також, встановлено адресу за місцем служби ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а саме відділ прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщеннях якого вони проводять зустрічі для розподілу отриманої неправомірної вигоди, а також можуть зберігатись речі та документи, що мають значення для кримінального провадження (а.с.23-24).

З копії ухвали судді Дергачівського районного суду Харківської області від 21.12.2020 року справа № 619/5362/20, провадження № 2-а/619/60/20 вбачається, що Відділ прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , розташований за адресою за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна приміщення за адресою АДРЕСА_1 належить ТОВ «Фронтера» (ЄДРПОУ: 38128459) (а.с. 32-33).

Згідно ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Даючи оцінкудоказам усправі,суд вважає,що у відділі прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ,можуть знаходитись грошові кошти, що отримані у вигляді неправомірної вигоди, чорнові записи щодо фактів отримання неправомірної вигоди, накази щодо призначення на посаду, просування по службі, посадові обов`язки інспекторів відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , накази, а також інші документи пов`язані з охороною державного кордону прикордонним нарядом ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування та вилучення предметів, які мають значення для даного кримінального провадження, що можливе лише шляхом проведення обшуку відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , як доказів вчинення кримінального правопорушення, а також, які містять на собі сліди вчинення злочину та є предметом злочину, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання .

Керуючись ст.ст.233-235.КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурораХарківської спеціалізованоїпрокуратури увійськовій таоборонній сферіоб`єднаних сил ОСОБА_4 задовольнити .

Надати дозвіл на проведення обшуку відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яке перебуває у власності ТОВ «Фронтера» (ЄДРПОУ: 38128459), з метою виявлення та вилучення грошових коштів, що отримані у вигляді неправомірної вигоди, чорнових записів щодо фактів отримання неправомірної вигоди, наказів щодо призначення на посаду, просування по службі, посадових обов`язківінспекторів відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , наказів, а також інших документів пов`язаних з охороною державного кордону прикордонним нарядом ВПС «Дергачі».

Строк дії ухвали становить 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення25.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95772467
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/2691/21

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні