Ухвала
від 26.02.2021 по справі 917/278/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26.02.2021 р. Справа № 917/278/21

Суддя Погрібна С.В., розглянувши заяву Фермерського господарства "Дорошенко" про забезпечення позову по справі (вих. № 19 від 22.02.2021 р., вх. № 2191 від 25.02.2021р.)

за позовною заявою Фермерського господарства "Дорошенко", с. Ковтуни, Хорольський район, Полтавська область, 37832

до відповідача Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області, вул. Незалежності, 37, м. Хорол, Полтавська область, 37800

про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

25.02.2021 р. до Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява від Фермерського господарства "Дорошенко" до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області, в якій просить суд визнати укладеною додаткову угоду до договору оренди землі від 22.12.2010 р., укладений між Фермерським господарством "Дорошенко" та Хорольською районною державною адміністрацією, який зареєстрований у Хорольському районному відділі Полтавської регіональної філії Центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.12.2010 року № 041056300822, площею 39,9954 га. (кадастровий номер 5324887700:00:007:0016), яка знаходиться на території Штомпелівської сільської ради Хорольського району Полтавської області на тих самих умовах, які були передбачені договором оренди землі від 22.12.2010 р..

Ухвалою суду від 26.02.2021 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

25.02.2021 р. Фермерське господарство "Дорошенко" звернулось до Господарського суду із заявою № 19 від 22.02.2021 р. (вх. № 2191) про забезпечення позову до відповідача Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі, в якій просить заборонити відповідачеві - Хорольській міській раді Лубенського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 22528612 вчиняти дії щодо поділу земельної ділянки комунальної власності площею 39,9954 га, кадастровий № 5324887700:00:007:0016, виносити рішення про надання дозволу на виготовлення проектів відведення земельної ділянки, проектів поділу земельної ділянки, їх затвердження та передання у власність чи користування або в оренду земельної ділянки до вступу в законну силу рішення суду.

Заява про забезпечення позову розглядається судом з врахуванням положення частини 1 статті 140 ГПК України, не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

В обґрунтування заяви Фермерське господарство "Дорошенко" зазначає, що 22.12.2010 р. між Хорольською районною державною адміністрацією та Фермерським господарством "Дорошенко" було укладено договір оренди земельної ділянки площею 39,9954 га, кадастровий номер 5324887700:00:007:0016, цільове призначення: 01.02 для ведення фермерського господарства. Даний договір зареєстровано у Хорольському РВ Полтавської РФ Центру ДЗК про що Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.12.2010 року за № 041056300822.

Відповідно до п. 8 Договору оренди договір укладено на десять років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

20.10.2020 року на виконання вищевказаних умов договору оренди ФГ Дорошенко звернулося до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області з клопотанням про поновлення договору оренди. Однак жодної відповіді на подане клопотання ним отримано не було.

14.12.2020 року Головним управління Держгеокадастру у Полтавській області видано наказ № 42-ОТГ Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність , відповідно до п. 1 якого передано Хорольській міській раді Лубенського району Полтавської області у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 5144,9777 га, які розташовані за межами населених пунктів згідно акту приймання передачі. Відповідно до п. 420 додатку до акту від 14.12.2020 року та наказу від 14.12.2020 №42-ОТГ, земельна ділянка площею 39,9954 га, кадастровий номер 5324887700:00:007:0016 передано у комунальну власність Хорольській міській раді Лубенського району Полтавської області.

Хорольська міська рада Лубенського району Полтавської області є правонаступником Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області в частині прав та обов`язків орендодавця щодо вищевказаної земельної ділянки.

Заявник зазначає, що він звертався до Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області з відповідним клопотанням про поновлення договору оренди земельної ділянки площею 39,9954 га, кадастровий номер 5324887700:00:007:0016. Позиція Хорольської міської ради зводиться до того, вона не може поновити даний договір оренди землі у зв`язку з тим, що договір оренди землі закінчився.

Враховуючи вищевикладене, а також відсутність в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відповідних речових прав ФГ "Дорошенко" на спірну земельну ділянку, заявник вважає, що Хорольська міська рада зможе без будь-яких перешкод та обмежень здійснити поділ даної земельної ділянки, надати дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства, прийняти рішення про продаж права оренди даної земельної ділянки на земельних торгах.

Вважаючи, що така поведінка відповідача може істотно ускладнити або унеможливити виконання рішення суду та ефективний захист і поновлення порушених інтересів позивача як добросовісного орендаря земельної ділянки, заявник звернувся до суду з даною заявою.

При розгляді вказаної заяви судом враховано наступне.

Відповідно до статті 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду. Забезпечення позову є засобом, спрямованим на запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи, що полягає у вжитті заходів, за допомогою яких у подальшому гарантується виконання судових актів. Забезпечення позову застосовується як гарантія задоволення законних вимог позивача.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, господарський суд має оцінити обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості та адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку з вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, які не є учасниками цього судового процесу.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є, підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, для забезпечення яких він вживається.

Заходи до забезпечення позову повинні бути співрозмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду та уникнення будь-яких труднощів при виконанні у випадку задоволення позову.

При цьому, в силу положень частини 1 статті 74 ГПК України обов`язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення конкретного позову та на які така сторона посилається.

Обов`язок із доказування необхідно розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Предметом позову є визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі, укладеного між Фермерським господарством "Дорошенко" та Хорольською районною державною адміністрацією, який зареєстрований у Хорольському районному відділі Полтавської регіональної філії Центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 22.12.2010 року № 041056300822, площею 39,9954 га. (кадастровий номер 5324887700:00:007:0016), яка знаходиться на території Штомпелівської сільської ради Хорольського району Полтавської області на тих самих умовах, які були передбачені договором оренди землі від 22.12.2010 р.

Згідно із статтями 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 33 ЗУ "Про оренду землі" визначено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Так, дійсно у випадку передачі спірної земельної ділянки у користування третім особам, позивач буде змушений захищати своє порушене право (у разі задоволення позовних вимог), шляхом подання інших позовів.

Однак, до даної заяви заявником не надано будь-яких належних та допустимих доказів, які б свідчили про вчинення Хорольською міською радою Лубенського району Полтавської області, станом на даний час, дій щодо передачі спірної земельної ділянки, а також не надано доказів в підтвердження наявності обставин, які б утруднили виконання судового рішення.

Заява про забезпечення позову ґрунтується лише на припущеннях неможливості невиконання рішення суду чи передачі спірних земельної ділянки у користування іншим особам.

Враховуючи вищевикладене, виходячи з вимог процесуального закону, який регулює підстави забезпечення позову та заходи забезпечення позову, зокрема, з вимог статей 136, 137 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні поданої заяви про забезпечення позову з огляду на відсутність доказів та обґрунтованих мотивів, які б могли свідчити, що невжиття заходів до забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він має намір звернутись.

Керуючись статями 136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя -

УХВАЛИВ:

Відмовити Фермерському господарству "Дорошенко" в задоволенні заяви про забезпечення позову (вих. № 19 від 22.02.2021 р., вх. № 2191 від 25.02.2021 р.) .

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана 26.02.2021 р.

Суддя С.В.Погрібна

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.02.2021
Оприлюднено29.03.2021
Номер документу95780069
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/278/21

Рішення від 10.06.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 23.03.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

Ухвала від 26.02.2021

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні