Ухвала
від 24.03.2021 по справі 642/1700/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

24.03.2021

Справа№642/1700/21

Провадження № 1-кс/642/693/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення огляду

24 березня 2021 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого ВП №2 ХРУП №3 ГУНП України в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Новобаварської окружної прокуратури м.Харкова ОСОБА_4 , про проведення огляду, винесене по кримінальному провадженню за №12021220510000264 від 26.02.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий ВП №2 ХРУП №3 ГУНП України в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, що було погоджене із прокурором, про проведення огляду за місцем знаходження та здійснення діяльності ТОВ «ГОРИЗОНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи 31233910) та ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС» (ідентифікаційний код юридичної особи 41919501), що розташовані за адресою: м.Харків, вул.Велика Панасівська, 106, та належить на підставі права власності ТОВ «ГОРИЗОНТ», включно з територією виробничих потужностей та складських приміщень, земельними ділянками, технічними приміщеннями, пристроями, обладнанням, приміщеннями наявних будівель, нежитлових офісних та виробничих приміщень,

Слідчим відділом ВП № 2 ХРУП № 3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021220510000264 від 26.02.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України, тобто порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та майнову шкоду в особливо великому розмірі.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що 25.02.2021 року приблизно о 17:00 год. за адресою: м. Харків, вул. Велика Панасівська, 106, в нежитлових приміщеннях ТОВ «ГОРИЗОНТ» відбулася пожежа.

Відповідно до звіту про причину виникнення пожежі від 26.02.2021 року встановлено, що вогнем повністю було охоплено нежитлову будівлю, відповідно до технічного паспорту «літ. Б-1» та «літ. А-1» за адресою: м. Харків, вул. Велика Панасівська, 106, яка належить на праві власності ТОВ «ГОРИЗОНТ», код ЄДРПОУ 31233910 та відповідно до договору оренди № 4/01.01.2019 від 31.12.2019 року використовувалося ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС», код ЄДРПОУ 41919501. Осередкова зона пожежі знаходиться в об`ємі нежитлової будівлі за технічним паспортом «літ. Б-1». У ході проведення огляду місця події було виявлено елементи електричних мереж з ознаками аварійних режимів роботи.

Відповідно до звіту було зроблено наступні висновки:

-«осередкова зона» пожежі знаходилась в об`ємі нежитлової будівлі за технічним паспортом «літ. Б-1»;

-Джерело запалювання відноситься до групи «Відкрите полум`я» або «Теплові прояви електричної енергії»;

-На даному етапі за наявних відомостей найбільш ймовірною є дві версії виникнення первинного горіння: дія на горючу систему вогневого джерела запалювання або коротке замикання електромережі.

Для більш точного визначення механізму виникнення та розвитку пожежі необхідно проведення спеціальних досліджень та експертиз.

Допитана у статусі свідка керівник ТОВ «ГОРИЗОНТ» ОСОБА_5 пояснила, що ТОВ «ГОРИЗОН» є власником нерухомого майна за адресою: м. Харків, вул. Велика Панасівська, 106 та одним з видів діяльності є надання в оренду нежитлових приміщень за вказаною адресою. Відповідно до договору оренди № 4/01.01.2019 від 31.12.2019 року нежитлові приміщення «літ. Б-1» та «літ. А-1» за адресою: м. Харків, вул. Велика Панасівська, 106, використовувалося ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС» для складання матеріалів виробництва. 25.02.2021 року приблизно о 17:10 год. їй стало відомо, що в орендованому приміщенні відбулася пожежа. В наслідок якої ТОВ «ГОРИЗОНТ» було завдано збитки в особливо великому розмірі.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України, ТОВ «ГОРИЗОНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи 31233910) зареєстроване за адресою: 61017, Харківська область, місто Харків, вулиця Велика Панасівська, 106.

Відповідно до Реєстраційного посвідчення на об`єкти нерухомого майна КП «Харківське міське бюро технічної інвентаризації», нежитлові приміщення, розташовані в місті Харкові по вул. Велика Панасівська (Котлова), 106 зареєстровані за ТОВ «ГОРИЗОНТ» на праві колективної власності на підставі договору купівлі-продажу від 15.06.2001 року, укладеного на Харківській товарній біржі та зареєстровано в реєстровій книзі за № 3819.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судової пожежно-технічної експертизи, а також проведення додаткового огляду місця пожежі за участі експертів (спеціалістів) Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» в рамках проведення експертного дослідження та фахівців Головного управління ДСНС України у Харківській області. Для проведення експертного дослідження виникла необхідність забезпечення доступу експерта до місця пожежі, а також вивчення ним відповідної документації ТОВ «ГОРИЗОНТ» та ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС», а саме: технічних паспортів споруд, будівельної та технічної документації, планів нежитлових будівель, схем території та електричної проводки, наказів про призначення відповідальних осіб та посадових інструкцій, актів перевірок та документів щодо вводу споруд у експлуатацію, журналів інструктажів та іншої документації стосовно забезпечення та відповідності пожежно-технічним вимогам.

11.03.2021 року слідчими у кримінальному провадженні винесено постанову про призначення судової пожежно-технічної експертиз та на вирішення експертів Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» поставлено наступні запитання: - Де був осередок пожежі (місце виникнення початкового горіння)? - Яка причина виникнення пожежі? - Чи відповідав стан об`єкта вимогам Правил пожежної безпеки? - Чи не є причиною виникнення пожежі аварійний стан електричної мережі (коротке замикання, перевантаження і т.д.)?

У зв`язку з вищевикладеним, у органу досудового слідства виникли достатні підстави вважати, що за місцем знаходження та здійснення діяльності ТОВ «ГОРИЗОНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи 31233910) та ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС» (ідентифікаційний код юридичної особи 41919501), що розташовані за адресою: м.Харків, вул.Велика Панасівська, 106, можуть знаходитись (зберігатись) речі, предмети, майно, записи камер спостереження, а також документи (накази, акти, технічна документація, технічні паспорти, плани, схеми, відомості, журнали, окремі заяви, записи камер відеоспостереження, журнали в`їзду транспортних засобів, договори оренди, додаткові угоди, акти приймання-передачі та інше), в яких може міститись інформація щодо підтвердження або спростування факту умисного підпалу або порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та майнову шкоду в особливо великому розмірі, які можуть бути використаними в якості речових доказів при розслідуванні даного кримінального провадження та мають значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, а несвоєчасні дії, направлені на здобування цієї інформації, можуть призвести до того, що вона буде втрачена, і встановити істину буде неможливо, що залишить злочинні діяння правопорушника (-ів) непокараними.

Тому орган досудового слідства вважає, що єдиною доцільною процесуальною дією, яка може бути ефективною для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, є проведення огляду за місцем знаходження та здійснення діяльності ТОВ «ГОРИЗОНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи 31233910) та ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС» (ідентифікаційний код юридичної особи 41919501), що розташовані за адресою: м.Харків, вул.Велика Панасівська, 106. Крім того, основою доказової бази по даному виду кримінальних правопорушень - злочинів є саме документи та речові докази, які можуть бути виявлені та вилучені саме в ході проведення слідчих (процесуальних) дій, однією з яких є огляд.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав заяву з проханням слухати у його відсутність, та просив клопотання задовольнити у повному обсязі.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Суд, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно ч. 2 ст. 237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

Слідчим доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути достатньою підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, було виконане.

Нежитлові приміщення, розташовані в місті Харкові по вул. Велика Панасівська (Котлова), 106, зареєстровані на праві колективної власності за ТОВ «ГОРИЗОНТ» на підставі договору купівлі-продажу від 15.06.2001 року, укладеного на Харківській товарній біржі та зареєстровано в реєстровій книзі за № 3819. Дані нежитлові приміщення, відповідно до договору оренди № 4/01.01.2019 від 31.12.2019 року використовувалося ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС», код ЄДРПОУ 41919501.

З наданих слідчим до суду матеріалів вбачається, що у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що огляд нежитлових приміщень за адресою АДРЕСА_1 , де сталася пожежа, дасть змогу виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, фіксації слідів злочину, виявлення і вилучення речових доказів, речей, предметів, майна, запис камер спостереження, а також документів (накази, акти, технічна документація, технічні паспорти, плани, схеми, відомості, журнали, окремі заяви, записи камер відеоспостереження, журнали в`їзду транспортних засобів, договори оренди, додаткові угоди, акти приймання-передачі та інше) та іншого роду матеріальних цінностей в яких може міститись інформація щодо підтвердження або спростування факту умисного підпалу або порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та майнову шкоду в особливо великому розмірі, які можуть бути використаними в якості речових доказів при розслідуванні даного кримінального провадження та мають значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

Несвоєчасні дії, направлені на отримання цих доказів, можуть призвести до того, що вони будуть втрачені і встановити істину буде неможливо.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 223, 237, 234, 235 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого ВП №2 ХРУП №3 ГУНП України в Харківській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду за місцем знаходження та здійснення діяльності ТОВ «ГОРИЗОНТ» (ідентифікаційний код юридичної особи 31233910) та ТОВ «ФЕСТ СЕРВІС» (ідентифікаційний код юридичної особи 41919501), що розташовані за адресою: м.Харків, вул.Велика Панасівська, 106, та належить на підставі права власності ТОВ «ГОРИЗОНТ», включно з територією виробничих потужностей та складських приміщень, земельними ділянками, технічними приміщеннями, пристроями, обладнанням, приміщеннями наявних будівель, нежитлових офісних та виробничих приміщень, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення-злочину, фіксації слідів злочину, виявлення і вилучення речових доказів, речей, предметів, майна, запис камер спостереження, а також документів (накази, акти, технічна документація, технічні паспорти, плани, схеми, відомості, журнали, окремі заяви, записи камер відеоспостереження, журнали в`їзду транспортних засобів, договори оренди, додаткові угоди, акти приймання-передачі та інше) та іншого роду матеріальних цінностей в яких може міститись інформація щодо підтвердження або спростування факту умисного підпалу або порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та майнову шкоду в особливо великому розмірі, які можуть бути використаними в якості речових доказів при розслідуванні даного кримінального провадження та мають значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Проведення огляду доручити слідчим СВ ВП №2 ХРУП №3 ГУНП України в Харківській області, з залученням експертів (спеціалістів) Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» в рамках проведення експертного дослідження по кримінальному провадженню, а також прокурорам Новобаварської окружної прокуратури м.Харкова процесуальним керівникам у даному кримінальному провадженні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95788391
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду, винесене по кримінальному провадженню за №12021220510000264 від 26.02.2021, за ознаками складу кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України

Судовий реєстр по справі —642/1700/21

Ухвала від 24.03.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Проценко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні