Ухвала
від 25.03.2021 по справі 673/101/21
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Деражнянський районний суд Хмельницької області

вул.Миру,43 м.Деражня, Деражнянський р-н, Хмельницька обл., Україна ін.32200

Справа № 673/101/21

Провадження № 1-кп/673/59/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2021 р.м. Деражня

Деражнянський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

з участю:

прокурора ОСОБА_2 ,

захисника ОСОБА_3 ,

особи відносно якої вирішується клопотання ОСОБА_4 ,

його законного представника- ОСОБА_5 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про застосування заходів медичного характеру у кримінальному провадженні №12020245130000023 від 25.09.2020 року відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, неодруженого, утриманців не має, із ІІ групою інвалідності, раніше не судимого ,

якому інкриміновано вчинення суспільно небезпечного діяння, яке має ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч.1ст. 309 КК України-

встановив:

ОСОБА_4 всупереч вимогамст.2 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори»згідно якої діяльність з обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до таблиці І Переліку на території України забороняється, в стані неосудності, не усвідомлюючи свої дії та не маючи змоги керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, у вересні 2020 року перебуваючи на території ферми колишнього СТОВ «Промінь» с. Галузинці Деражнянської ОТГ Хмельницької області виявив один дикоростучий кущ рослини конопель та зірвавши стебло із листям переніс його до будинку по АДРЕСА_2 , де без відповідного дозволу, незаконно зберігав у означеному житловому будинку з поміщенням у скляну банку.

В подальшому, до 24 вересня 2020 року 14год. 50 хв. ОСОБА_4 в приміщенні житлового будинку, що знаходиться за адресою АДРЕСА_2 , незаконно зберігав без мети збуту особливо небезпечний наркотичний засіб-канабіс, загальна маса якого становить 8,91 г, обіг якого заборонено.

Дії ОСОБА_4 містять ознаки суспільно-небезпечного діяння передбаченого ч.1ст.309 КК України, тобто незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

ОСОБА_4 в судовому засіданні вину визнав і повідомив всі обставини суспільно-небезпечного діяння. Зокрема вказав, як восени 2020 року на території колишньої ферми с. Галузинці Деражнянського району виявив дикоростучий кущ конопель, який зірвав та переніс до будинку, який належав його бабі та знаходиться по АДРЕСА_2 . В подальшому, будучи обізнаним про те, що зірвана ним рослина являється коноплями, зберігав її у скляній банці на полиці кімнати житлового будинку та мав намір використовувати її в подальшому під час риболовлі. Надав згоду на призначення примусових заходів медичного характеру.

Також вина ОСОБА_4 доведена дослідженими у суді доказами.

Так, допитані в суді свідки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтвердили свою участь в якості понятих під час огляду домогосподарства, яке належало бабі ОСОБА_4 , що по АДРЕСА_2 . В ході вказаної слідчої дії в житловому будинку було виявлено та вилучено скляну банку з-під томатної пасти із зеленою речовиною рослинного походження, якою як пояснив ОСОБА_4 являється коноплі.

Згідно протоколу огляду місця події від 24 вересня 2020 року та фото таблиці до нього у ОСОБА_4 під час огляду домогосподарства по АДРЕСА_2 виявлено та вилучено скляну банку об`ємом 450гр із речовиною рослинного походження зовні схожу на рослини конопель.

Згідно висновку експерта №8.6-1156:20 від 08 жовтня 2020 року надана на експертизу речовина рослинного походження є особливо небезпечним наркотичним засобом канабісом, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 8,91г.

Отже, ОСОБА_4 вчинив суспільно-небезпечне діяння, а саме умисні дії, що виразились у незаконному придбанні та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту, тобто у його діях є ознаки діяння передбаченого ч. 1ст.309 КК України.

Водночас, згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 23 від 20 січня 2021 року доведено, що ОСОБА_4 страждає психічним захворюванням у виді параноїдної шизофренії, страждав такою і на момент вчинення інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Під час вчинення зазначеного кримінального правопорушення не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на період інкримінованого йому кримінального правопорушення, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і на теперішній час, а тому суд вважає його неосудним. За цим же висновком експертизи встановлено, що хворий ОСОБА_4 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом.

Згідно ч.2ст.19КК України, не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно-небезпечного діяння перебувала в стані неосудності, тобто, не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Згідно вимог ст.ст.93,94 КК Українитаст.503 КПК Українидо особи застосовуються примусові заходи медичного характеру, якщо суспільно-небезпечне діяння вчинено в стані неосудності.

Прокурор в суді підтримав клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру щодо ОСОБА_4

ОСОБА_4 та його захисник ОСОБА_3 , законний представник ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечували проти застосовування примусового заходу медичного характеру.

Заслухавши учасників судового провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 хворіє параноїдною шизофренією, вчинив кримінальне правопорушення в хворобливому стані. Під час вчинення зазначеного кримінального правопорушення не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на період інкримінованого йому кримінального правпорушення, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і на теперішній час, тобто на момент вчинення інкримінованих дій був неосудним.

В його діях є ознаки діяння передбаченого ч.1ст.309 КК України. ОСОБА_4 в силу психічного стану є небезпечний для себе і інших осіб, а тому щодо нього слід застосувати примусові заходи медичного характеру.

Суд, при визначенні виду міри медичного характеру, враховує характер захворювання, рекомендації експертів про тип лікувального закладу та тяжкість вчиненого суспільно-небезпечного діяння, з урахуванням ступеня небезпеки хворого для себе та інших осіб. ОСОБА_4 згідно висновку судово-психіатричної експертизи потребує примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації його до психіатричної лікарні зі звичайним наглядом.

Долю речових доказів у справі слід вирішити в порядкуст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст.370-372, ст.376ст.ст.503-516 КПК України, суд,-

постановив:

Клопотання прокурора задоволити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації його до психіатричної лікарні із звичайним наглядом.

Речові докази: скляну банку об`ємом 450г та особливо небезпечний наркотичний засіб канабіс, маса якого в перерахунку на висушену речовину становить 8,91 г, упаковану в пакет №2412489, що передані на зберігання в кімнату речових доказів Деражнянського ВП Летичівського ВП ГУНП в Хмельницькій області - знищити.

Копію ухвали направити на виконання до медичної установи та негайно вручити прокурору, захиснику, законному представнику та ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена через суд, який її ухвалив, до Хмельницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення ухвали.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95796966
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —673/101/21

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 02.03.2021

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 01.03.2021

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні