Постанова
від 25.03.2021 по справі 902/982/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2021 року Справа № 902/982/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Розізнана І.В., суддя Мельник О.В. , суддя Філіпова Т.Л.

розглянувши в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи апеляційну скаргу Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20 (суддя Тісецький С.С.)

за позовом Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" (вул.Шовковична, 10, оф. 28, м. Київ, 01021; ідентифікаційний код 43080257)

до Приватного підприємства "Телерадіокомпанія "Тодор" (вул. Будівельників, 17, м.Ладижин (пн), Вінницька область, 24321; ідентифікаційний код 20095379) про укладення договору

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20 зупинено провадження у справі №902/982/20 за позовом Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" до Приватного підприємства "Телерадіокомпанія "Тодор" про укладання договору до набрання законної сили судовим рішенням у справі №640/22936/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Місто ТВ Сервіс" до Комісії з акредитації організацій колективного управління при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України і Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії, яка знаходиться на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Не погоджуючись з прийнятою судом першої інстанції судовою ухвалою, Громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" звернулася до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20, в якій просить скасувати оскаржувану ухвалу та направити справу до Господарського суду Вінницької області для продовження розгляду.

Автоматизованою системою документообігу суду визначено колегію суддів для розгляду справи у складі: головуючий суддя Розізнана І.В., суддя Грязнов В.В., суддя Мельник О.В.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.11.2020 апеляційну скаргу Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20 - залишено без руху. Запропоновано Громадській спілці "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та подати суду належні докази направлення копії апеляційної скарги (з описом вкладення у лист) відповідачу у справі (відповідні докази подаються до суду в оригіналі).

22.02.2021 на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду від Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" надійшла заява на виконання вимог ухвали суду від 15.02.2021 до якої долучено належні докази направлення копії апеляційної скарги з описом вкладення у лист відповідачу у справі.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 24.02.2021 у справі №902/982/20 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20 та запропоновано відповідачу - у строк до 16.03.2021 надіслати до Північно-західного апеляційного господарського суду письмовий відзив на апеляційну скаргу, в порядку передбаченому ст.263 ГПК України та докази надсилання копії відзиву та доданих до нього документів позивачу; роз`яснено учасникам справи, що розгляд апеляційної скарги відбудеться в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Матеріалами справи підтверджується, що ухвалу суду про відкриття провадження у справі було отримано сторонами у справі, доказами чого слугують рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень.

Відповідач своїм процесуальним правом на подачу відзиву з приводу поданої апеляційної скарги не скористався.

Відповідно до ст. ст. 269, 270 ГПК України апеляційна інстанція переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Відповідно до ч.1 ст.271 ГПК України апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм процесуального права судом першої інстанції, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду дійшла наступного висновку.

Під час дослідження матеріалів справи апеляційним судом встановлено наступне.

В обґрунтування своєї ухвали суд зазначив, що предметом спору у справі №640/22936/20 є наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №14 від 10.09.2019 р., яким акредитовано громадську спілку "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" як організацію колективного управління у сфері обов`язкового колективного управління - кабельна ретрансляція об`єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім прав організації мовлення щодо їхніх власних програм (передач) мовлення, строком на три роки. Таким чином, вищевказаний наказ наділяє громадську спілку "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав", як акредитовану організацію колективного управління, правом виступати позивачем у справі №902/982/20 та бути стороною запропонованого до укладення договору №07-02/09/20.

Господарський суд Вінницької області зазначив, що через обмеженість своєї юрисдикції, останній позбавлений можливості самостійно у даній справі встановлювати обставини, які розглядаються іншим судом у справі №640/22936/20, а тому вважає, що існує об`єктивна неможливість розгляду спору по суті до набрання законної сили судовим рішенням по справі №640/22936/20, оскільки результати вирішення справи будуть мати істотне значення для вирішення справи №902/982/20 по суті.

Не погоджуючись із постановленою ухвалою, громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" звернулась до Північно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд ухвалу господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20 скасувати та направити справу №902/982/20 для продовження розгляду до господарського суду Вінницької області. Судові витрати покласти на відповідача.

Мотивуючи апеляційну скаргу скаржник вказує, що приймаючи спірну ухвалу місцевий господарський суд не врахував, що наявні у справі докази, в тому числі чинний Наказ №14 від 10.09.2019 р. про акредитацію позивача, дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду, а тому, на його думку, суд не міг посилатись на об`єктивну неможливість розгляду справи.

Вважає, що наявність адміністративної справи про оскарження наказу про акредитацію позивача не тягне за собою його нечинність, а тому суд має можливість надати йому оцінку. Сама лише взаємопов`язаність двох справ не свідчить про неможливість розгляду та прийняття рішення у справі.

Також скаржник вважає, що зупинивши провадження у справі, місцевий господарський суд допустив необґрунтоване затягування строків розгляду справи, що негативно позначиться на інтересах авторів та інших правовласників, які протягом зазначеного часу будуть позбавлені можливості одержувати від позивача винагороду за використання їхніх об`єктів авторських прав відповідачем.

Переглянувши справу за наявними у ній доказами, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду дійшла наступного висновку.

Судом встановлено, що у жовтні 2020 громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" звернулася до Господарського суду Вінницької області з позовом до Приватного підприємства "Тодор" про укладення договору в якому, зокрема, просить вважати укладеним Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" і Приватним підприємством "Тодор" договір №07-02/09/20 про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних права, крім прав організацій мовлення на програми організації мовлення, на умовах наведених в проекті договору.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач зазначає, що він є єдиною в Україні акредитованою організацією у сфері обов`язкового колективного управління у сфері "кабельна ретрансляція об`єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім прав організацій мовлення щодо їхніх власних програм (передач) мовлення", що підтверджується наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №14 від 10.09.2019 року.

Водночас, зі слів позивача, відповідач як суб`єкт господарювання, що відповідно до ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення НР № 00687-п здійснює на території України кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення.

В ході розгляду справи, відповідач звернувся до суду першої інстанції із клопотанням про зупинення провадження по справі №902/982/20 до набрання законної сили остаточного рішення у справі №640/22936/20 (т.1., а.с.82).

Водночас, в клопотанні про пов`язаність адміністративної справи №640/22936/20 із справою №902/982/20 (т.1, а.с. 95-100) відповідач зазначає, що у справі у справі №640/22936/20 розглядається питання щодо скасування наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №14 від 10.09.2019 р., у зв`язку із чим може відбутись втрата Громадською спілкою "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" статусу акредитованої організації у сфері обов`язкового колективного управління авторськими та суміжними правами. А отже, позивач не зможе бути стороною договору, укладення якого є предметом спору у справі №902/982/20 та звертатись із відповідним позовом до суду.

Аналізуючи встановлені обставини справи та надаючи їм оцінку в процесі апеляційного перегляду, колегія суддів враховує наступне.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 ГПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Згідно ч. 4 ч. 1 ст. 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 5 частини першої статті 227 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

Таким чином, для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарський суд у кожному конкретному випадку зобов`язаний з`ясовувати: 1) як пов`язана справа, яка розглядається господарським судом, зі справою, що розглядається іншим судом; 2) чим обумовлюється неможливість розгляду справи.

Метою зупинення провадження у справі до розгляду іншої справи є виявлення обставин, підстав, фактів тощо, які не можуть бути з`ясовані та встановлені у цьому процесі, проте які мають значення для справи, провадження у якій зупинено.

Зупинення провадження у справі, на відміну від відкладення розгляду справи, здійснюється без зазначення строку, до усунення обставин (до вирішення іншої справи; до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі), які зумовили зупинення провадження, тому провадження у справі слід зупиняти лише за наявності беззаперечних підстав для цього.

При цьому пов`язаною є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення (ч.ч. 4-6 ст. 75 ГПК України).

Під неможливістю розгляду справи слід розуміти неможливість для господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, - у зв`язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов`язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Тож, об`єктивна неможливість розгляду справи полягає у взаємозв`язку підстав позову, що розглядається, з юридичними фактами, які будуть встановлені судовим рішенням в іншій справі.

Отже, для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарський суд у кожному випадку повинен з`ясовувати, яким чином пов`язана справа, яка розглядається іншим судом, а також, чим саме обумовлюється неможливість розгляду цієї справи. Саме по собі твердження про неможливість розгляду даної справи до розгляду іншої справи не може бути підставою для застосування пункту 5 частини першої статті 227 ГПК України.

Судом встановлено, що громадська спілка "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" (вул. Шовковична, 10, офіс 28, м. Київ, Україна, 01021, код ЄДРПОУ 43080257) є акредитованою організацією колективного управління у сфері обов`язкового колективного управління-кабельна ретрансляція об`єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім прав організацій мовлення щодо їхніх власних програм (передач) мовлення, що підтверджуються наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України від 10.09.2020 №14 "Про акредитацію організації колективного управління" (далі - наказ №14 10.09.2020 ) (т.1, а.с.18).

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 21.10.2020 відкрито провадження у справі №640/22936/20 за позовом ТОВ "МІСТО ТВ СЕРВІС" до Комісії з акредитації організацій колективного управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України про визнання протиправним та скасування рішення Комісії з акредитації організацій колективного управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 30.07.2019 про акредитацію організації колективного управління Громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" у сфері обов`язкового колективного управління "кабельна ретрансляція об`єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім прав організацій мовлення щодо їхніх власних програм (передач) мовлення" та визнання протиправним та скасувати наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 10.09.2019 №14 "Про акредитацію організації колективного управління" (т.1, а.с.104-106).

Апеляційним господарським судом встановлено, що наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України №14 від 10.09.2020 на час слухання господарської справи є чинним, а тому, суд вважає, що оскарження цього наказу не є достатньою підставою для зупинення провадження у даній справі.

Водночас, оцінюючи зміст позовних вимог в адміністративній справі №640/22936/20 та у даній справі, колегією суддів встановлено, що сама по собі лише взаємопов`язаність зазначених вище справ не свідчить про неможливість розгляду справи №902/982/20 до набрання законної сили рішення у справі №640/22936/20.

Статтею 234 ГПК України передбачено, що ухвала повинна містити мотиви, з яких суд дійшов висновків, і закону, яким керувався суд, постановляючи ухвалу.

Проте місцевий господарський суд в оскаржуваній ухвалі не навів аргументованих та переконливих мотивів, на підставі яких він дійшов висновку про неможливість встановити та оцінити певні конкретні обставини (факти), що мають суттєве значення для вирішення цього спору на підставі наявних в матеріалах справи доказів та встановив об`єктивну неможливість розгляду справи №902/982/20 по суті.

Судом встановлено, що наразі наявні матеріали справи, з огляду на чинність наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України №14 від 10.09.2019 дозволяють суду першої інстанції встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом спору у даній справі. Водночас, можливість скасування в майбутньому вищевказаного наказу може слугувати підставою для перегляду рішення за нововиявленими обставинами.

Відповідно до положень п.1 ч.2 ст.320 ГПК України підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є, зокрема, істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Колегія суддів зважує на те, що у разі зупинення провадження у справі за відсутності достатніх підстав, передбачених пунктом 5 частини 1 статті 227 Господарського процесуального кодексу України, будуть порушені розумні строки тривалості судового провадження, що в свою чергу може бути порушенням права на справедливий та публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, і як наслідок - права на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі.

Необґрунтоване зупинення провадження у справі призводить до затягування строків її розгляду і перебування в стані невизначеності учасників процесу, що свідчить про порушення положень частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, що покладає на національні суди обов`язок здійснити швидкий та ефективний розгляд справ упродовж розумного строку (правова позиція, викладена в постанові Верховного Суду від 05.03.2019 у справі №910/5425/18).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінку сторін, предмет спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч.1 ст. 6 Конвенції (рішення ЄСПЛ від 27.04.2000 у справі "Фрідлендер проти Франції", рішення ЄСПЛ від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України"). Роль національних судів полягає у швидкому та ефективному розгляді справ (рішення ЄСПЛ від 30.11.2006 у справі "Красношапка проти України").

Крім того, апеляційним господарським судом встановлено, що відповідно до п.5.5. Договору №07-02/09/20 про надання дозволу на кабельну ретрансляцію об`єктів авторського права і суміжних прав, крім прав організацій мовлення на програми організацій мовлення передбачено, що цей Договір вважається автоматично припиненим у разі втрати Спілкою статусу акредитованої організації у сфері "кабельна ретрансляція об`єктів авторського права і (або) суміжних прав, крім прав організації мовлення щодо їхніх власних програм (передач) мовлення" з моменту втрати Спілкою такого статусу без необхідності укладення сторонами будь-яких додаткових правочинів до цього договору.

Колегія суддів також враховує позицію Європейського суду з прав людини (в аспекті оцінки аргументів учасників справи в апеляційному провадженні), сформовану, зокрема у справах "Салов проти України" (заява № 65518/01; від 6 вересня 2005 року; пункт 89), "Проніна проти України" (заява № 63566/00; 18 липня 2006 року; пункт 23) та "Серявін та інші проти України" (заява № 4909/04; від 10 лютого 2010 року; пункт 58): принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, передбачає, що у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються; хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент; міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" (Ruiz Torija v. Spain) серія A. 303-A; 09 грудня 1994 року, пункт 29).

На підставі вищевикладеного судом апеляційної інстанції встановлено, що місцевий господарський суд дійшов помилкового висновку про об`єктивну неможливості розгляду цієї справи до набрання законної сили судовим рішенням у справі №640/22936/20, що розглядається в порядку адміністративного судочинства в Окружному адміністративному суді міста Києва та дійшов передчасного висновку про наявність підстав для зупинення провадження у справі, що призвело до порушення норм процесуального права та як наслідок винесення незаконної ухвали, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі.

Згідно ч.3 ст.271 ГПК України, у випадках скасування судом апеляційної інстанції ухвал про відмову у відкритті провадження у справі або заяви про відкриття справи про банкрутство, про повернення позовної заяви або заяви про відкриття справи про банкрутство, зупинення провадження у справі, закриття провадження у справі, про залишення позову без розгляду або залишення заяви у провадженні справи про банкрутство без розгляду справа (заява) передається на розгляд суду першої інстанції.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 280 ГПК України підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є, зокрема, порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

У відповідності до п.6 ч.1 ст. 275 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право, зокрема, скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Враховуючи вищевикладене, керуючись положеннями статтей 275, 280 ГПК України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 у справі №902/982/20 скасуванню, з передачею справи на розгляд суду першої інстанції.

Оскільки, суд апеляційної інстанції не приймає остаточного рішення у справі №902/982/20 та справа передається для подальшого розгляду до суду першої інстанції, розподіл судових витрат відповідно до ст. 129 ГПК України не здійснюється.

Керуючись ст.ст. 269, 270, 271, 273, 275, 280, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Північно-західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу громадської спілки "Коаліція аудіовізуальних і музичних прав" на ухвалу господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 р. у справі №902/982/20 - задоволити.

2. Ухвалу господарського суду Вінницької області від 12.01.2021 р. у справі №902/982/20 - скасувати.

3. Справу №902/982/20 передати на розгляд господарському суду Вінницької області.

4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і не може бути оскаржена в касаційному порядку в силу п.2 ч.1 ст.287 ГПК України.

Повний текст постанови складений "25" березня 2021 р.

Головуючий суддя Розізнана І.В.

Суддя Мельник О.В.

Суддя Філіпова Т.Л.

Дата ухвалення рішення25.03.2021
Оприлюднено29.03.2021
Номер документу95806695
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/982/20

Судовий наказ від 27.10.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 28.09.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Судовий наказ від 28.07.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Рішення від 05.07.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 16.06.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 01.06.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 12.04.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Постанова від 25.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні