Ухвала
від 29.03.2021 по справі 810/2599/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

29 березня 2021 року № 810/2599/18

Суддя Київського окружного адміністративного суду Терлецька О.О., розглянувши в місті Києві у порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи за позовом ТОВ "БЕВЕРІДЖ ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" до Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області Державної фіскальної служби України про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось ТОВ "БЕВЕРІДЖ ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" з позовом до Головне управління ДПС у Київській області, Державної фіскальної служби України, в якому просить суд:

- визнати протиправними дії (бездіяльність) Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області, щодо відмови у реєстрації податкової накладної № 38 від 19.03.2018р. на суму ПДВ у розмірі 1 449 372,10 гривень;

- зобов`язати зареєструвати податкову накладну № 38 від 19.03.2018р. на суму ПДВ у розмірі 1 449 372,10 гривень в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 25.09.2018 позов задоволено у повному обсязі.

16.01.2021 року до суду звернулась Державна фіскальна служба України із заявою, в якій просить суд:

- замінити відповідача у справі - Державну фіскальну службу України (код ЄДРПОУ 39292197) в порядку процесуального правонаступництва на належного відповідача - Державну податкову службу України (код ЄДРПОУ 43005393);

- замінити боржника у виконавчому листі, виданому Київським окружним адміністративним судом щодо стягнення судового збору за рахунок бюджетних асигнувань у розмірі 502,51 грн, з Державної фіскальної служби України на правонаступника - Державну податкову службу України.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 16 березня 2021 року призначено судове засідання для вирішення поданої заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Протокольною ухвалою суду від 24.03.2021 вирішено подальший розгляд вказаної заяви здійснювати в порядку письмового провадження.

Судом встановлено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1200 Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України (із змінами) (далі - Постанова № 1200) утворено Державну податкову службу України (далі - ДПС) та Державну митну службу України (далі - Держмитслужба), реорганізувавши ДФС шляхом поділу.

Абзацом 4 пункту 2 Постанови № 1200 встановлено, що ДПС та Держмитслужба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої ДФС у відповідних сферах діяльності.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ДПС зареєстрована 17.05.2019.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 вересня 2019 року № 846 Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України (далі - Постанова № 846) було розподілено сервісну та правоохоронну функції ДПС та передбачено виключення у ДПС функцій з реалізації державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227 Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України затверджено, крім іншого. Положення про ДПС, відповідно до якого ДПС є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до пп. 14.1.60 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України Єдиний реєстр податкових накладних - реєстр відомостей щодо податкових накладних та розрахунків коригування, який ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронному вигляді згідно з наданими платниками податку на додану вартість електронними документами.

Згідно із Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 682-р Питання Державної податкової служби ДПС розпочала виконання функцій і повноважень ДФС з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Таким чином, повноваження ДФС в частині ведення Єдиного реєстру податкових накладних передані ДПС.

Статтею 52 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) встановлено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно з ч. 1 ст. 373 КАС України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

У разі, зокрема, заміни сторони виконавчого провадження суд вносить відповідну ухвалу до Єдиного державного реєстру виконавчих документів не пізніше двох днів з дня її постановлення у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті (ч. 7 ст. 373 КАС України).

У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником (ч. 1 ст. 379 КАС України).

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 КАС України).

Крім того суд звертає увагу на постанову Касаційного адміністративного суду в справі № 805/4361/17-а від 30.12.2020 який надав правові висновки щодо публічного правонаступництва та зазначив наступне Отже , правонаступництво в сфері управлінської діяльності органів державної влади (публічне правонаступництво) передбачає повне або часткове передання ( набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або в наслідок припинення первісного суб`єкта , або в наслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Отже, враховуючи викладене, вбачається необхідність заміни відповідача - ДФС в порядку процесуального правонаступництва на ДПС.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

Заяву Державної фіскальної служби України про заміну сторони в порядку процесуального правонаступництва, - задовольнити.

Замінити відповідача у справі - Державну фіскальну службу України (код ЄДРПОУ 39292197) в порядку процесуального правонаступництва на належного відповідача - Державну податкову службу України (код ЄДРПОУ 43005393).

Замінити боржника у виконавчому листі, виданому Київським окружним адміністративним судом щодо стягнення судового збору за рахунок бюджетних асигнувань у розмірі 502,51 грн, з Державної фіскальної служби України на правонаступника - Державну податкову службу України.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Терлецька О.О.

Дата ухвалення рішення29.03.2021
Оприлюднено31.03.2021
Номер документу95843535
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —810/2599/18

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 16.03.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 16.09.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 19.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 05.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 01.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 27.05.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 18.02.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Терлецька О.О.

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

Ухвала від 30.11.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Коротких Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні