Ухвала
від 26.03.2021 по справі 201/3042/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/3042/21

Провадження № 1-кс/201/981/2021

УХВАЛА

Іменем України

26 березня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018040040000068 від 18.10.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищевказане клопотання, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 (та всіх Літер), а також в усіх підсобних, неробочих, обслуговуючих, господарських, технічних приміщеннях, складах, гаражах, тощо розташованих на території за адресою: АДРЕСА_1 (та всіх Літер), власником вищезазначеної земельної ділянки, згідно інформаційної довідки №221705181 державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, на праві приватної власності у розмірі 1 частки, є ТОВ «Техноснаб-2019» (код ЄДРПОУ 43428220), з метою відшукання та подальшого вилучення автозаправних станцій, які являють собою колонки автозаправні; ємностей у вигляді металевих цистерн, резервуарів, авто-заправних пістолетів; а також вилучення рідини (у вигляді моторного палива, його компонентів, спиртів та інших нафтопродуктів) та зразків рідини для проведення експертизи; зошити, щоденники, записні книжки, блокноти та книги, що містять друковані та рукописні записи про вчинення злочину; плани локалізації і ліквідації аварій на об`єктах з підвищеною небезпекою; журнали проведення інструктажів з питань безпеки життєдіяльності і пожежної безпеки; документи про проходження спеціального навчання керівників підприємства та обслуговуючого персоналу; документи щодо проведення навчання з питань охорони праці посадових осіб та працівників підприємства (відповідні протоколи перевірки знань); відповідні посвідчення працівників АЗС (АГЗП), які задіяні на роботах з підвищеною небезпекою; журнали видачі нарядів-допусків, журнали перевірки запірної арматури; проектна документація на АЗС (АГЗП); Інструкції щодо наповнення балонів, Інструкції щодо заходів пожежної небезпеки на АЗС (АГЗП), Інструкції з охорони праці для працівників (обслуговуючого персоналу) АГЗП, Інструкції по обслуговуванню резервуарів для зберігання газів, Інструкції з охорони праці щодо наповнення автобалонів, Інструкції по обслуговуванню запірно-регулюючої арматури; графіки періодичного огляду і ремонту технічного газового обладнання; посадові інструкції посадових осіб, керівництва підприємства, яке здійснює відпуск і заправку газом автотранспорту, мобільних телефонів, чорнових записів, грошових коштів, а також інших речей, предметів та документів, які мають особливо важливе значення для даного кримінального провадження.

Проведення обшуку дозволити старшому групи прокурорів у даному кримінальному провадженні ОСОБА_3 та за дорученням процесуального керівника у даному кримінальному проваджені, прокурорам групи процесуальних керівників у вказаному провадженні прокурорам відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури, а також начальнику 5 відділу РКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_4 , старшому слідчому з ОВС 5 відділу РКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС 5 відділу РКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , слідчому з ОВС 5 відділу РКП СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_7 та співробітникам оперативного підрозділу ВКП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області.

Допустити до проведення обшуку спеціалістів ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровської області, ГУ Державної екологічної інспекції України у Дніпропетровської області, ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Прокурор в судовому засіданні вимоги клопотання підтримав і просив його задовольнити.

Відповідно до ст. 107 КПК України здійснювалося повне фіксування кримінального провадження за допомогою технічного засобу.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи приходить до наступного висновку.

Встановлено, що у провадженні третього відділу РКП слідчого управління Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження за №32018040040000068 від 18.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України.

Під час проведення досудового розслідування вказаного вище кримінального провадження працівниками сектору з протидії кримінальним правопорушенням в державному секторі, майновими злочинами та шахрайством відділу кримінальної поліції Дніпровського ВП ГУНП в Дніпропетровській області оперативним шляхом встановлено та отримано інформацію стосовно ряду підприємств у тому числі ТОВ «Авланія» (код ЄДРПОУ 41169076), які здійснюють свою господарську діяльність у порушення вимог Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» №222-VIII, від 02.03.2015, із змінами від 25.01.2021 та Закону України №2628-VIII від 23.11.2018 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», Постанови Кабінету України від 26.10.2011 №1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», Постановою КМУ «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами» від 20.12.1997 № 1442, зі змінами від 04.12.2019 № 1159, Законом України «Про захист прав споживачів», якими запроваджено ліцензування господарської діяльності пов`язаної з виготовленням, зберіганням та реалізацією нафтопродуктів, і інших видів діяльності.

Діяльність окреслених вище підприємств окрім ліцензованої також пов`язана із підвищеною небезпекою під час виготовлення, зберігання, реалізації нафтопродуктів та забрудненням навколишнього середовища.

Так, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що ТОВ «Авланія», (код ЄДРПОУ 41169076) здійснює свою господарську діяльність за юридичною адресою, а саме: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, буд. 29 «а», офіс 503, індекс 49000 та серед інших обраних видів господарської діяльності ТОВ «Авланія», (код ЄДРПОУ 41169076) згідно КВЕД 46.12, 46.71, 52.10 здійснює оптову торгівлю твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (основний), посередництво у торгівлі паливом, рудами, металами та промисловими хімічними речовинами, а також веде складське господарство.

Оперативним співробітником ВКП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, який діяв за дорученням процесуального керівника у даному кримінальному провадженні, проведено огляд місця зберігання пального та паливо-мастильних матеріалів, які розташовано за адресою, а саме: м. Дніпро, вул. Базова, 4 «а», про, що складено відповідний протокол з додатками до нього та в ході проведення огляду з`ясовано, що вхід на територію здійснюється за телефонним дзвінком та за відповідним списком, де здійснюється, як роздрібна так і оптова реалізація палива та паливо-мастильних матеріалів, подібними продуктами, в порушення виду ліцензованої діяльності здійснюється заправка, як цивільного так і вантажного транспорту, без застосування касових апаратів, без дотримання норм та вимог до експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зазначене вказує на порушення системи оподаткування порядку виробництва та обігу підакцизних товарів, забруднення навколишнього середовища та створює загрозу загибелі людей і настання інших тяжких наслідків.

В ході проведення досудового розслідування допитано свідка, який надав покази про те, що в листопаді місяці 2020 року до нього звернулись його знайомі і просили провести дослідження пального, яке вони придбали на нафтобазі, що розташована за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Базова, 4 «а», в об`ємі 1 літр бензину та 1 літр дизельного пального. Отримавши протоколи випробувань, він зрозумів, що надані ним на дослідження зразки палива не відповідають вимогам ДСТУ 7687:2015 «Бензин автомобільний Євро. Технічні умови», і також не відповідають вимогам ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови». Разом з цим вказана вище нафтобаза займається переробкою нафтопродуктів, які у подальшому розповсюджує на інші нафтобази, що розташовані на території Дніпропетровської області, міста Дніпро. На вказаній нафтобазі він знаходився декілька разів, де бачив обладнання, за допомогою якого здійснювалась перегонка пального та заправка автомобілів. Доступ на вказану нафтобазу здійснюється за телефонним дзвінком і відповідним списком.

Окрім того, у ході досудового розслідування також допитано чотирьох свідків, які надали аналогічні покази, вказавши на те, що на території міста Дніпро та Дніпропетровської області знаходяться нафтобази, які здійснюють продаж паливо-мастильних матеріалів а також пального за готівкові грошові кошти без надання фіскальних чеків і за відсутності касових апаратів, доступ на нафтобази закритий, продаж пального здійснюється за списком, де декілька раз бачили, як здійснюється заправка, вантажних та легкових автомобілів. Разом з цим, розповсюдження палива та інших паливо-мастильних матеріалів здійснюється через мережу автозаправних станцій міста Дніпро, а саме: компанія «Starтм».

Відповідно до протоколу огляду «Інтернет ресурсу» https://tax.gov.ua/, «Державна податкова служба України», «Офіційний портал» з додатком до нього, фото-таблиця, з якого вбачається, що ТОВ «Авланія» (код ЄДРПОУ 41169076), отримано ліцензію на проведення «оптової торгівлі пальним, за відсутності місць оптової торгівлі», з присвоєним реєстраційним № 990614201901790 ліцензії, із терміном дії ліцензії з 30.09.2019 до 30.09.2024 та датою видачі/переоформлення 30.09.2019, яка анульована 16.12.2020 року.

Разом з цим, проведеним оглядом з`ясовано, що зазначене вище підприємство отримало ліцензію на проведення діяльності у господарській сфері, а саме: «оптова торгівля пальним, за відсутності місць оптової торгівлі».

При цьому, за наведеного вище також вбачається, що вказане вище підприємство не отримувало ліцензію, яка надає право на роздрібну торгівлю пальним.

Після чого, слідчим складено протокол огляду Інтернет ресурсу http://dozvil.ndiop.kiev.ua/, «Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці Інформаційна система «Реєстр дозволів», з додатком до нього, фото-таблиця, під час проведення вказаного огляду з`ясовано, що у підприємства ТОВ «Авланія» (код ЄДРПОУ 41169076), відсутній дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Таким чином, проводячи огляд сайту «http://dozvil.ndiop.kiev.ua/» з`ясовано, що у ТОВ «Авланія» дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки відсутній.

Отже ТОВ «Авланія» (код ЄДРПОУ 41169076) дозволів, які надають право на виконання робіт підвищеної небезпеки, на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та ліцензії на проведення діяльності у господарській сфері, пов`язаних з «оптова торгівля пальним, за наявності місць оптової торгівлі», «зберігання пального, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки», «зберігання пального», «роздрібну торгівлю пальним», не отримувало, а ліцензія на «оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі» анульовано 16.12.2020 до теперішнього часу.

Згідно п.п. 213.1.1., 213.1.3. ст.213 Податкового кодексу України об`єктами оподаткування в сфері торгівлі підакцизними товарами є операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України.

Відповідно до п.п. 215.1., 215.3.4. ст.215 Податкового кодексу України до підакцизних товарів належить пальне.

Разом з цим, ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зазначає, що оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб`єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії. Роздрібна торгівля пальним може здійснюватися суб`єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

При цьому, ст. 20 Закону України «Про захист прав споживачів» вказує на те, що правила торгівельного, побутового та інших видів обслуговування затверджуються Кабінетом Міністрів України. Зазначені правила не можуть суперечити законодавчим актам.

Відповідно до п.2 «Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1442 від 20.12. 1997, зі змінами від 04.12.2019 № 1159, зазначає те, що роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу автозаправних станцій, що призначені для відпуску споживачам нафтопродуктів.

Згідно п. 3 «Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1442 від 20.12. 1997, зі змінами від 04.12.2019 № 1159, забороняється торгівля нафтопродуктами на автозаправних станціях, автогазозаправних станціях, в автогазозаправних пунктах безпосередньо з автоцистерн.

Отже слідчим суддею встановлено, що ТОВ «Авланія» (код ЄДРПОУ 41169076) здійснює збут паливно-мастильних матеріалів та пального через нафтобази, які розташовано на території міста Дніпро і Дніпропетровської області, які в свою чергу здійснюють збут ПММ на АЗС, які не маючи відповідних, як дозволів так і ліцензій здійснюють роздрібну торгівлю паливно-мастильних матеріалів та палива на території міста Дніпро, а тому існує достатньо підстав вважати, що невстановлені особи у порушення нормативно-правових актів, які регулюють порядок та ліцензування господарської діяльності у сфері оптової та роздрібної торгівлі пальним, фактично здійснюють виготовлення, зберігання та реалізацію паливно-мастильних матеріалів за місцем розташування ємкостей на нафтобазі, а саме: за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Базова, 4 «а», чим порушують запроваджену з метою захисту систему оподаткування порядку виробництва та обігу підакцизних товарів тобто ліцензованої діяльності, яка пов`язана із небезпекою під час виготовлення, зберігання, реалізацією нафтопродуктів, створюють загрозу загибелі людей і настання тяжких наслідків на вибухонебезпечних підприємствах, а також забруднення навколишнього середовища.

Разом з цим, проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлено, що вищезазначена нафтобаза, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Базова, 4 «а» має закритий доступ, а тому, слідчу дію, а саме: проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Базова, 4 «а» - без надання дозволу слідчим суддею на проведення обшуку неможливо.

Таким чином слідчий суддя погоджується з тим, що у органу досудового розслідування є всі достатні підстави вважати про те, що невстановлені особи порушують правила запровадженої з метою захисту систему оподаткування порядку виробництва та обігу підакцизних товарів тобто ліцензованої діяльності, а також безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві та на підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримуватися, оскільки ці порушення створюють загрозу загибелі людей, настання інших тяжких наслідків, і забруднення навколишнього середовища тобто на разі в діях невстановлених осіб вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України.

Власником вищезазначеної земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , згідно інформаційної довідки №221705181 державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що об`єкт нерухомого майна належить на праві приватної власності у розмірі 1 частки ТОВ «Техноснаб-2019» (код ЄДРПОУ 43428220).

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно із ч. 5 ст. 234 КПК слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеної у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

У зв`язку з чим для перевірки отриманої інформації, виявлення та фіксації обставин вчинення злочину, відшукування знаряддя та засобів вчинення кримінального правопорушення, отримання доказів, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення, встановлення кола причетних до його вчинення осіб, а також запобігання злочинній діяльності необхідно проведення обшуку за адресою, зазначеної у клопотанні, а також в усіх офісних, підсобних, неробочих, обслуговуючих, господарських, технічних приміщеннях, складах, гаражах, тощо, розташованих за цією адресою.

В ході проведення обшуку слід відшукати та вилучити обладнання автозаправних станцій, які являють собою колонки автозаправні, а також ємності у вигляді металевих цистерн, резервуарів, авто-заправні пістолети, а також в раз наявності вилучити зразки рідини (у вигляді моторного палива, його компонентів, спиртів та інших нафтопродуктів), для проведення експертизи із залученням спеціалістів ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровської області, ГУ Державної екологічної інспекції України у Дніпропетровської області, ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, зошити, щоденники, записні книжки, блокноти та книги, що містять друковані та рукописні записи про вчинення злочину, план локалізації і ліквідації аварій на об`єктах з підвищеною небезпекою, журнали проведення інструктажів з питань безпеки життєдіяльності і пожежної безпеки, документи про проходження спеціального навчання керівників підприємства та обслуговуючого персоналу, документи щодо проведення навчання з питань охорони праці посадових осіб та працівників підприємства (відповідні протоколи перевірки знань), відповідні посвідчення працівників АГЗП, які задіяні на роботах з підвищеною небезпекою, журнал видачі нарядів-допусків, журнали перевірки запірної арматури, проектна документація на АГЗП, Інструкція щодо наповнення балонів, Інструкція щодо заходів пожежної небезпеки на АГЗП, Інструкція з охорони праці для працівників АГЗП, Інструкція по обслуговуванню резервуарів для зберігання газів, Інструкція з охорони праці щодо наповнення автобалонів, Інструкція по обслуговуванню запірно-регулюючої арматури, графік періодичного огляду і ремонту технічного газового обладнання, посадові інструкції посадових осіб, керівництва підприємства, яке здійснює відпуск і заправку газом автотранспорту, мобільні телефони, в разі наявності грошові кошти, чорнові записи.

На переконання слідчого судді, зазначене майно дозволить підтвердити факти відношення причетних осіб до протиправної господарської діяльності, а також встановити в даному кримінальному провадженні та підтвердити факти зберігання, транспортування з метою збуту та відповідно збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, що можливо встановити в ході проведення слідчо-оперативних заходів, судово-технічних та судово-хімічних експертиз.

На думку слідчого судді, вказане вище майно та незаконно виготовленні підакцизні товари, мають першочергове значення для встановлення обставин вчинення злочину, а також є предметом кримінального правопорушення та відповідно доказом у даному кримінальному провадженні.

У відповідності до ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950р. кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Враховуючи вище викладене, з метою виконання завдань кримінального провадження, забезпечення повного та неупередженого розслідування, встановлення та притягнення до відповідальності осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речових доказів, які мають важливе значення у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною у клопотанні адресою.

Всудовому засіданні прокурор довів факт існування кримінального правопорушення, наявність достатніх підстав вважати, що з метою відшукання та вилучення вищезазначених речей та документів, які самостійно та в сукупності з іншими зібраними по кримінальному провадженні доказами, мають суттєве значення для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення всіх причетних осіб до його вчинення, обшук за встановлених обставин є доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, а тому є необхідність в наданні дозволу на проведення обшуку за зазначеною в клопотанні адресою.

Разом із тим, не підлягає задоволенню клопотання в частині надання дозволу на вилучення всієї рідини (моторного палива, його компонентів, спиртів та інших нафтопродуктів), оскільки прокурор просить вилучити рідину з метою проведення експертизи, однак не обґрунтовує необхідність вилучення всієї рідини. Тому слідчий вважає, що з метою проведення експертизи достатнім буде вилучення лише зразків такої рідини, тобто зразків моторного палива, його компонентів, спиртів, інших нафтопродуктів, у разі їх виявлення.

Водночас слід звернути увагу на висновки Касаційного кримінального суду Верховного Суду, викладені ним в постанові від 17 лютого 2021 року по справі № 263/10353/16-к.

Так, приписи ст. 235 КПК України не зобов`язують слідчого суддю в ухвалі зазначати прокурора чи слідчого, який буде проводити обшук, натомість зазначена ухвала має містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук. Тобто, процесуальний закон зобов`язує слідчого суддю встановити, що клопотання надійшло від уповноваженої особи - прокурора, включеного до групи прокурорів, або слідчого, якому доручено здійснювати розслідування, в порядку статей 37, 39, 216 КПК України. Судовий контроль під час розгляду клопотання про проведення обшуку здійснюється з метою забезпечення права на недоторканність житла чи іншого володіння особи. Водночас, зміст норм цього Кодексу не дає підстав для твердження про те, що до повноважень слідчого судді належать, крім здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (п. 18 ст. 3 КПК України), ще й інші, віднесені до повноважень прокурора та слідчого з організації досудового розслідування.

Із системного тлумачення статей 36, 40, 235, 236 КПК України не вбачається, що до компетенції слідчого судді належить визначення як конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію, так й інших осіб, що будуть брати участь у проведенні обшуку (понятих, працівників оперативного підрозділу, спеціалістів та ін.). Питання про дотримання вимог КПК прокурором або слідчим щодо належного використання повноважень здійснювати обшук, залучення понятих, спеціалістів, працівників оперативного підрозділу, підозрюваного, захисника, інших учасників провадження вирішуються на етапі судового провадження (п. 24 ст. 3 КПК України), а не провадження у слідчого судді, і за умови надання суду протоколу обшуку як доказу винуватості у вчиненні злочину.

Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Виходячи з наведеного, слідчим суддею встановлено, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку подане належним суб`єктом кримінального провадження, відомості про якого містяться у витягу з ЄРДР та в постанові про визначення групи прокурорів, які здійснюватимуть досудове розслідування.

А тому, оскільки слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку конкретним слідчим і прокурорам, то в задоволенні клопотання в цій частині слід відмовити.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити частково.

Надати співробітникам СУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області та прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у цьому кримінальному провадженні, співробітникам оперативного підрозділу ВКП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, які діють за дорученням слідчого (прокурора), із залученням спеціалістів ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровської області, ГУ Державної екологічної інспекції України у Дніпропетровської області, ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, дозвіл на проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Базова, 4-а,а такожв усіхофісних,підсобних,неробочих,обслуговуючих,господарських,технічних приміщеннях,складах,гаражах,тощо розташованихза вказаноюадресою, з метою відшукання та подальшого вилучення обладнання автозаправних станцій, які являють собою колонки автозаправні, а також ємностей у вигляді металевих цистерн, резервуарів, авто-заправних пістолетів, а також вилучення зразків рідини (у вигляді моторного палива, його компонентів, спиртів та інших нафтопродуктів) для проведення експертизи, зошитів, щоденників, записних книжок, блокнотів та книг, що містять друковані та рукописні записи про вчинення злочину, планів локалізації і ліквідації аварій на об`єктах з підвищеною небезпекою, журналів проведення інструктажів з питань безпеки життєдіяльності і пожежної безпеки, документів про проходження спеціального навчання керівників підприємства та обслуговуючого персоналу, документів щодо проведення навчання з питань охорони праці посадових осіб та працівників підприємства (відповідні протоколи перевірки знань), відповідних посвідчень працівників АГЗП, які задіяні на роботах з підвищеною небезпекою, журналів видачі нарядів-допусків, журналів перевірки запірної арматури, проектної документація на АГЗП, Інструкцій щодо наповнення балонів, Інструкцій щодо заходів пожежної небезпеки на АГЗП, Інструкцій з охорони праці для працівників (обслуговуючого персоналу) АГЗП, Інструкцій по обслуговуванню резервуарів для зберігання газів, Інструкцій з охорони праці щодо наповнення автобалонів, Інструкцій по обслуговуванню запірно-регулюючої арматури, Графіків періодичного огляду і ремонту технічного газового обладнання, мобільних телефонів, чорнових записів, грошових коштів, посадових інструкції посадових осіб, керівництва підприємства, яке здійснює відпуск і заправку газом автотранспорту.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення, а саме до 26 квітня 2021 року.

Повний текст ухвали оголошений 29.03.2021 року о 09-30 год.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Зобов`язати слідчого або прокурора у цьому кримінальному провадженні повідомити слідчого суддю Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська про виконання цієї ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95849544
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018040040000068 від 18.10.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України

Судовий реєстр по справі —201/3042/21

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні