Рішення
від 22.03.2021 по справі 308/7298/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/7298/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 березня 2021 року місто Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в особі:

головуючого судді Деметрадзе Т.Р.

за участю секретаря судового засідання Вільчак В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Ужгороді цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Баранинська сільська рада Ужгородського району Закарпатської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю, де заінтересована особа: Баранинська сільська рада Ужгородського району Закарпатської області.

В обґрунтування вимог заяви вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , з яким він постійно проживав з 2011 року, вели спільне господарство, та який отримав від нього право на реєстрацію у помешканні АДРЕСА_1 .

Вказує, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки 0,15 га в с. Баранинці, прямих родичів після смерті не має, тому він звернувся до нотаріуса за консультацією на що йому було повідомлено, що здійснення державної реєстрації права власності на дане спадкове майно є неможливим у зв`язку з відсутністю у нього підтверджуючих документів про факт постійного проживання разом зі спадкодавцем, для чого необхідне рішення суду.

На підставі наведеного, заявник просить встановити факт її постійного проживання однією сім`єю разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та визнати його спадкоємцем 4-ї черги.

Заявник не скористався правом на участь у судовому засіданні та його представник подав заяву, згідно з якою просив заяву задовольнити та розглянути справу у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи у судове засідання також не з`явився та сільський голова подав заяву про розгляд справи без участі представника Баранинської сільської ради.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази по справі у їх сукупності, виходячи з їх належності та допустимості, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. ст. 293, 315 ЦПК України суд в порядку окремого провадження розглядає цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, в тому числі: встановлення факту проживання однією сім`єю.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Ярок Ужгородського району, що підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 . Також згідно наявної відмітки у паспорті, він був зареєстрований з 16.03.2016 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №162566178 від 08.04.2019, ОСОБА_2 на праві власності належить земельна ділянка за кадастровим номером 2124880300:11:011:0297, площею 0,15 га., у с. Баранинці Ужгородського району.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Баранинської міської ради Ужгородського району Закарпатської області від 11.10.2019 року, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З наданих заявником для дослідження довідки №52 від 12.01.2011 та №784 від 16.06.2020 сільського голови Баранинської сільської ради встановлено, що ОСОБА_2 проживає в АДРЕСА_1 без реєстрації, та ОСОБА_1 зареєстрований за вказаною адресою з 21.11.1994 року.

Враховуючи обставини справи та наявні в матеріалах докази, суд вважає доведеним в ході розгляду справи факт спільного проживання заявника та ОСОБА_2 однією сім`єю, у зв`язку з чим подана заява підлягає до задоволення у цій частині.

Вирішуючи питання про визнання ОСОБА_1 спадкоємцем четвертої черги права спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , суд враховує наступне.

Згідно п.21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. №7 Про судову практику у справах про спадкування при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України до спадкоємців за законом четвертої черги належать особи, які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем не менш як п"ять років до часу відкриття спадщини.

Таким чином, вимога ОСОБА_1 про визнання його спадкоємцем четвертої черги на спадщину не підлягає задоволенню, оскільки рішення про встановлення факту проживання однією сім`єю є підставою для визнання його спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 .

Суд також звертає увагу заявника на ту обставину, що встановлення факту черговості спадкування пов`язується з вирішенням спору, відтак, якщо існує спір про право щодо черговості спадкування між іншими спадкоємцями, то такий підлягає розгляду в порядку позовного провадження.

Таким чином, заява підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 81, 258, 259, 263-265, 268, 293, 315 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити частково.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , мешканця АДРЕСА_1 , рнокпп: НОМЕР_3 , однією сім`єю разом із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , за період з 2011 року до моменту смерті останнього - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В іншій частині вимог заяви відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області.

Суддя Т.Р. Деметрадзе

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення22.03.2021
Оприлюднено30.03.2021
Номер документу95855590
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/7298/20

Рішення від 22.03.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні