Ухвала
від 26.03.2021 по справі 359/3327/20
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/3327/20

Провадження № 2/359/513/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2021 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Яковлєвої Л.В.,

при секретарі Русан А.М.,

розглянувши y відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Борисполі Київської області цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Універсалагро-трейд до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Вороньків Агро про визнання недійсним договору оренди та скасування записів та за зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідаль-ністю Універсалагротрейд про визнання договору оренди таким, що припинив свою дію,-

встановив :

29 квітня 2020 року від ТОВ Універсалагротрейд , через захисника Гуриненка О.М., до суду надійшов позов, яким позивач просить : скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за індексним № 47417556 від 19 червня 2019 року, що вчинено реєстратором Антоновою Л.В. КП Бориспільської районної ради Бориспільського районного БТІ; визнати недійсним договір оренди землі № 19/06/19-1 від 20 червня 2019 року між ОСОБА_1 та ТОВ Вороньків Агро ; скасувати запис про інше речове право № 32185409 від 26 червня 2019 року в розділі № 1365340132208 державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також стягнути понесені судові витрати .

Ухвалою суду від 30 квітня 2020 року у справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове. Сторонам роз`яснено права, обов`язки та встановлено строки для вчинення процесуальних дій.

27 травня 2020 року ОСОБА_1 подала до суду зустрічний позовом до ТОВ Універсал-агротрейд , яким просила визнати договір оренди земельної ділянки від 07 жовтня 2010 року, укладеного між ТОВ Універсалагротрейд та ОСОБА_2 щодо оренди земельної ділянки з кадастровим номером 3220886200:06:001:0016 таким, що припинив свою дію у зв`язку з закінченням строку, на який його було укладено.

Ухвалою суду від 28 серпня 2020 року первісний позов ТОВ Універсалагротрейд об`єднано в одне провадження з зустрічним позовом ОСОБА_1

26 березня 2021 року до канцелярії суду від ОСОБА_1 надійшла заява про відмову від позову.

Представник ТОВ Універсалагротрейд належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання до суду не з`явився, проте подав заяву, якою розгляд справи просив здійснити у його відсутність.

Належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання представник ТОВ Вороньків Агро в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомили, заяв чи клопотань на адресу суду не направив.

Суд, дослідивши матеріали справи та наявні в ній докази, прийшов наступного висновку.

Відповідно ч. 1-3 ст.206 Цивільного процесуального кодексу України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 255 ЦПК України встановлено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

З поданої ОСОБА_1 заяви вбачається, що вона, як позивачем за зустрічним позовом, прийняла рішення про відмову від заявлених позовних вимог до ТОВ Універсалагро-трейд про визнання договору оренди таким, що припинив свою дію.

Підстав для відмови у прийнятті заяви щодо закриття провадження у справі за зустрычним позовом суд не вбачає, оскільки дана відмова не порушує права сторін, це є правом ОСОБА_1 , яким вона скористалось на власний розсуд.

Відповідно положень ч.2 ст. 133 ЦПК України порядок повернення судового збору встановлюється законом.

При цьому, положеннями ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; повернення заяви або скарги; відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Так, у відповідності до ч. 5 ст. 7 Закону України Про судовий збір , повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Разом з тим, як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п. 26 своєї постанові № 10 від 14 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах , перерахування суми судового збору здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України від 05 квітня 2011 року Про платіжні системи та переказ коштів в Україні і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України.

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір.

При цьому, платіжне доручення повинно бути підписано уповноваженою посадовою особою банку і скріплено печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення та відміткою про зарахування суми судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає наведеним вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 до позовної заяви додано оригінал документу - квитанції № 36 від 27 травня 2020 року , що підтверджує сплату судового збору в розмірі 840 грн. 80 коп. за подання позову до ТОВ Уныверсалагротрейд , що є належним доказом сплати судового збору у встановлених чинним законодавством розмірах.

Враховуючи вищевикладене, сплачений судовий збір слід повернути ОСОБА_1 ..

Враховуючи викладене та керуючись ст. 7 Закону України Про судовий збір , ст. 133, 206, 255, 258 - 261, 353, 354 ЦПК України, суд -

ухвалив :

Прийняти відмову ОСОБА_1 від зустрічного позову до Товариства з обмеженою відповідальністю Універсалагротрейд про визнання договору оренди таким, що припинив свою дію .

Закрити провадження у цивільній справі в частині зустрічного позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Універсалагротрейд про визнання договору оренди таким, що припинив свою дію .

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Київській області повернути ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 виданий 10 лютого 2009 року Бориспільським МВ ГУ МВС України в Київській області, реєстраційний номер облікової карти платника податків - НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання : АДРЕСА_1 ) сплачений судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 (вісімдесят) копійок, відповідно квитанції № 36 від 27 травня 2020 року (сплачений на рахунок: код ЄДРПОУ 38007070, банк отримувача Казначейство України, код банку отримувача (МФО):899998, рахунок отримувача: UA 028999980313161206000010004).

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Бориспільський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Л.В. Яковлєва

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.03.2021
Оприлюднено30.03.2021
Номер документу95866999
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —359/3327/20

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні