Ухвала
від 29.03.2021 по справі 539/1193/21
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1193/21

Провадження № 1-кс/539/312/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2021 року м. Лубни

Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого Лубенського РВП ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Лубни клопотання слідчого Лубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_4 , в межах кримінального провадження №112019170240000260, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України, відносно підозрюваного:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт. Решетилівка, Полтавської області, українець, громадянин України, освіта вища, голова Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», одружений, має на утриманні двох неповнолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України, мотивуючи тим, що 18.12.2018 року ОСОБА_5 , являючись керівником громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», шахрайським шляхом привласнив грошові кошти в сумі 42182 грн, які виділялися відділом ЖКГ та капітального будівництва Лубенської міської ради на стерилізацію і вакцинацію безпритульних тварин. ( ЄО 1588).

Крім того, 13.12.2018 року ОСОБА_5 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном, шляхом обману, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що послуги згідно договору № 79-18 від 22.10.2018 року фактично не виконувалися, за допомогою комп`ютерної техніки склав завідомо неправдивий офіційний документ - Акт надання послуг №1 від 13.12.2018 року про надання Послуг на суму 42182,00 грн, який посвідчив своїм підписом та печаткою, після чого надав його уповноваженій службовій особі начальнику відділу житлово комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_8 , з метою подальшої подачі даного документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації бюджетного зобов`язання відділу житлово комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та оплати коштів за надані послуги.

Досудовим розслідуванням установлено, що рішенням 5 сесії 7 скликання Лубенської міської ради Полтавської області від 19.02.2016 прийнято та затверджено програму поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Лубни на 2016-2018 роки (далі по тексту Програма). Організацію виконання рішення покладено на начальника відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Лубенської міської ради ОСОБА_8 .

Метою Програми є координація дій органів всіх гілок місцевої влади суб`єктів та активізації населення для створення умов, що сприятимуть наведенню порядку щодо питань утримання і поводження з домашніми тваринами та іншими тваринами, обмеження їх шкідливого впливу на благоустрій міста та здоров`я людини. Програма направлена на зменшення кількості безпритульних тварин в м. Лубни на основі гуманного та відповідального ставлення до них, визначення прав та обов`язків фізичних осіб та юридичних осіб, які опікуються безпритульними тваринами.

Програмою визначено шляхи і способи розв`язування проблеми, тобто, виловлені бродячі тварини протягом 10 днів з дня їх вилову утримуються на карантинному майданчику у спеціалізованому притулку комунальним підприємством, що здійснює вилов тварин. Безпритульні тварини, що знаходяться у тимчасовому притулку, підлягають обов`язковій стерилізації, вакцинації від інфекційних захворювань, обстеженню на паразитичні хвороби (у т.ч. дирофіляріоз).

Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю, або частково створених діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого погодження».

Одночасно з цим, ОСОБА_5 являється засновником та головою Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» (код ЄДРПОУ 42326970), що зареєстрована за адресою: Полтавська область, Лубенський район, с. Засулля, вул. Лугова, 57, тобто, перебуває на посаді, пов`язаній з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій та, згідно з положеннями ч.3 ст.18 КК України, є службовою особою, яка у своїй діяльності зобов`язана керуватися Статутом організації та чинним законодавством.

Так, 22.10.2018 між відділом житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі начальника відділу ОСОБА_8 (Замовник) з однієї сторони та Громадською організацію «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» в особі ОСОБА_5 (Виконавець) з іншої сторони укладено договір №79-18 про надання послуг Замовнику з вилову безпритульних бродячих тварин з метою регуляції їх чисельності на території м. Лубни (відлов і стерилізації безпритульних тварин, придбання ветеринарних та медичних препаратів, утримання тварин, лікування, харчування та інше) на загальну суму 44000 грн. без ПДВ.

Водночас, згідно п.п. 4.1 розрахунки за цим Договором, при наявному фінансуванні, здійснюються у безготівковій формі протягом 10 календарних днів після підписання актів виконаних робіт шляхом перерахування Замовником грошових коштів у національній грошовій одиниці на банківський рахунок виконавця на підставі рахунків-фактур та актів виконаних робіт.

Окрім того, відповідно до п.п. 6.1.1 виконавець зобов`язаний надати послуги Замовнику відповідної якості та придатні для мети, з якою послуги такого роду звичайно використовуються.

Пунктом 10.1 договору передбачено, що останній набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2018.

Таким чином, у період часу протягом 22.10.2018 - 13.12.2018 (точної дати досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, виділених на виконання Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Лубни на 2016-2018 роки, шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі.

З метою реалізації вищевказаного злочинного умислу ОСОБА_5 , вчинив кримінальне правопорушення, що полягає у службовому підробленні, тобто складанні завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі за наступних обставин.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 первинний документ це документ, який містить відомості про господарську операцію. Частиною 1 статті 9 цього ж Закону передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Частиною 2 ст.9 Закону передбачено, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності, згідно частини 3 статті 8 Закону № 996-XIV, несе керівник установи чи підприємства.

Таким чином, 13.12.2018 ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на привласнення чужого майна шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що послуги згідно договору №79-18 від 22.10.2018 фактично не виконувалися, використовуючи комп`ютерну техніку виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ - акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 про надання послуг щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «ЗАТВЕРДЖУЮ Директор ГО «Право на життя» ОСОБА_5 » та «Виконавець ___», а також відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав вказаний документ начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_8 з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Одночасно з цим, 13.12.2018 року ОСОБА_5 за допомогою комп`ютерної техніки виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 про надання Послуг на суму 42182 грн., а саме, придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «Директор ___» та відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав його начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_8 , з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Таким чином, вищевказані документи договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактура №1 від 13.12.2018, відповідно до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов`язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів органами Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №309 від 02.03.2012 року, стали підставою для реєстрації органом казначейського обслуговування бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та подальшого перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя».

В подальшому, 18.12.2018 завідуючим сектору обліку і фінансів відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_9 на підставі резолюції начальника відділу ОСОБА_8 , які не були обізнані про злочинні наміри ОСОБА_5 , подано до Управління державної казначейської служби України у Лубенському районі платіжне доручення від 17.12.2018 на суму 42182 грн., договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 для реєстрації бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради, як розпорядника бюджетних коштів, у результаті чого на банківський рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» за № НОМЕР_1 безпідставно та незаконно перераховано бюджетні кошти на вищевказану суму, якими ОСОБА_5 , в подальшому, розпорядився на власний розсуд, завдавши збитків місцевому бюджету на вищевказану суму.

Враховуючи вище викладене, ОСОБА_5 підозрюється в тому, що перебуваючи на посаді голови Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», являючись службовою особою та здійснюючи організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, шляхом службового підроблення офіційних документів, склав неправдивий офіційний документ - акт наданих послуг №1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018, щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були.

Таким чином, своїми умисними діями які виразилися у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Окрім того, засновник та голова Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» (код ЄДРПОУ 42326970) ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді, пов`язаній з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій та, згідно вимог ч.3 ст.18 КК України, являючись службовою особою, яка у своїй діяльності зобов`язана керуватися Статутом організації та чинним законодавством, вчинив умисний злочин проти власності за наступних обставин.

Так, 22.10.2018 між відділом житлово-комунального господарства та капітального будівництва виконавчого комітету Лубенської міської ради в особі начальника відділу ОСОБА_8 (Замовник) з однієї сторони та Громадською організацію «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» в особі ОСОБА_5 (Виконавець) з іншої сторони укладено договір №79-18 про закупівлю послуг з вилову безпритульних бродячих тварин з метою регуляції їх чисельності на території м. Лубни (відлов і стерилізації безпритульних тварин, придбання ветеринарних та медичних препаратів, утримання тварин, лікування, харчування та інше) на загальну суму 44000 грн. без ПДВ.

Водночас, згідно п.п. 4.1 розрахунки за цим Договором, при наявному фінансуванні, здійснюються у безготівковій формі протягом 10 календарних днів після підписання актів виконаних робіт шляхом перерахування Замовником грошових коштів у національній грошовій одиниці на банківський рахунок виконавця на підставі рахунків-фактур та актів виконаних робіт.

Окрім того, відповідно до п.п. 6.1.1 виконавець зобов`язаний надати послуги Замовнику відповідної якості та придатні для мети, з якою послуги такого роду звичайно використовуються.

Пунктом 10.1 договору передбачено, що останній набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2018.

Таким чином, у період часу протягом 22.10.2018 - 13.12.2018 (точної дати досудовим слідством не встановлено) у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, виділених на виконання Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Лубни на 2016-2018 роки, шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, на представництва іноземних суб`єктів господарської діяльності, зобов`язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність, а також на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Окрім того, п.п.1, 5 ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблених даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Здійснені господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Пунктом 1.2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», передбачено, що господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах провадяться на підставі первинних документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності, згідно частини 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», несе керівник установи чи підприємства.

Таким чином, 13.12.2018 ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на привласнення чужого майна шляхом складання завідомо неправдивих офіційних документів та їх видачі, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, достовірно знаючи, що послуги згідно договору №79-18 від 22.10.2018 фактично не виконувалися, використовуючи комп`ютерну техніку виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ - акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 про надання послуг щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «ЗАТВЕРДЖУЮ Директор ГО «Право на життя» ОСОБА_5 » та «Виконавець ___», а також відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав вказаний документ начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_8 з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Одночасно з цим, 13.12.2018 року ОСОБА_5 за допомогою комп`ютерної техніки виготовив офіційний первинний бухгалтерський документ рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 про надання Послуг на суму 42182 грн., які фактично виконані не були, посвідчив його своїм підписом в графі «Директор ____» та відтиском печатки Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» код ЄДРПОУ 42326970, після чого видав його начальнику відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_8 , з метою надання документу до органів казначейського обслуговування для реєстрації фінансового зобов`язання відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації.

Таким чином, вищевказані документи договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактура №1 від 13.12.2018, відповідно до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов`язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів органами Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №309 від 02.03.2012 року, стали підставою для реєстрації органом казначейського обслуговування бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради та подальшого перерахування бюджетних коштів на рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя».

В подальшому, 18.12.2018 завідуючим сектору обліку і фінансів відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради ОСОБА_9 на підставі резолюції начальника відділу ОСОБА_8 , які не були обізнані про злочинні наміри ОСОБА_5 , подано до Управління державної казначейської служби України у Лубенському районі платіжне доручення № 705 від 17.12.2018 на суму 42182 грн., договір № 79-18 від 22.10.2018, акт наданих послуг № 1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018 для реєстрації бюджетних зобов`язань відділу житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради, як розпорядника бюджетних коштів, у результаті чого на банківський рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» за № НОМЕР_1 безпідставно та незаконно перераховано бюджетні кошти на вищевказану суму, якими ОСОБА_5 розпорядився на власний розсуд, завдавши збитків місцевому бюджету.

Враховуючи вище викладене, ОСОБА_5 підозрюється в тому, що перебуваючи на посаді голови Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», являючись службовою особою та здійснюючи організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на привласнення бюджетних коштів, шляхом службового підроблення офіційних документів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, в особистих інтересах, з корисливих мотивів, склав та видав неправдиві офіційні документи - акт наданих послуг №1 від 13.12.2018 та рахунок-фактуру №1 від 13.12.2018, щодо придбання кормів для тимчасового притулку на суму 6750,00 грн., стерилізації та кліпсування лікування на суму 21400,00 грн., придбання ліків на суму 1732,00 грн., а також вакцинації на суму 12300,00 грн., а всього на загальну суму 42182,00 грн., які фактично виконані не були, в результаті чого, відділом житлово-комунального господарства та капітального будівництва Лубенської міської ради на розрахунковий рахунок Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя» за № 26006300439581 перераховано бюджетні кошти на загальну суму 42182,00 грн., які ОСОБА_5 привласнив та розпорядився ними на власний розсуд, завдавши збитків місцевому бюджету на вищевказану суму.

Таким чином, своїми умисними діями які виразилися у привласненні чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

З огляду на вищевикладене, своїми сукупними умисними діями ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.366, ч.2 ст. 191 КК України.

Враховуючи вище викладене, 02.09.2019 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за вказаним фактам злочинної діяльності повідомлено про підозру за ч. 1 ст.366, ч.2 ст. 191 КК України та 03.09.2019 постановою слідчого оголошено у державний розшук.

ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, санкція якого передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років.

Постановою слідчого від 24.03.2021 року ОСОБА_5 оголошений в міжнародний розшук, так як останній, з метою ухилення від кримінальної відповідальності, переховується від органів слідства та суду і до цього часу місце перебування його невідоме.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що 19.08.2019 ОСОБА_5 перетнув державний кордон України в напрямку країни Польща.

Підозрюваний ОСОБА_5 переховується від органів досудового розслідування, оскільки з показань його батька, матері та дружини встановлено, що останньому відомо, що його розшукує поліція, у зв`язку з чим ОСОБА_5 покинув території України.

У зв`язку з вище викладеним, з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_5 та запобігання продовженню ним злочинної діяльності, а також для запобігання можливого ухилення ним від досудового слідства та суду, а також для подальшої екстрадиції, йому необхідно обрати запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Метою застосування запобіжного заходу до підозрюваного ОСОБА_5 у вигляді тримання під вартою, відповідно до ст. 177 КПК України є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

Переховуватися від органів досудового розслідування та суду. Так, підозрюваний ОСОБА_5 хоча і є керівником Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», але матеріальних доходів від цього немає, офіційно більше ніде не працює, джерело його доходів не відоме, одружений але з сім`єю не проживає, наразі його сімейний стан на стадії розлучення, має слабкі соціальні зв`язки. Окрім цього, підозрюваний ОСОБА_5 переховується від органів досудового розслідування у зв`язку з чим, останнього оголошено у розшук. Таким чином, знаходячись на волі, без обрання підозрюваному ОСОБА_5 запобіжного заходу у виді тримання під вартою чи в разі обрання йому більш м`якого запобіжного заходу, через усвідомлення можливої втрати свободи на тривалий строк, останній зможе ухилитися від слідства та суду, змінити місце свого проживання і залишити не тільки місце свого проживання, а й взагалі території України, не повідомивши про це слідчого чи прокурора, що унеможливить своєчасне виконання процесуальних завдань та призначення йому покарання за скоєне кримінальне правопорушення. Підозрюваний ОСОБА_5 , без обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, матиме можливість ухилитися та залишити місце свого проживання, що призведе до неможливості проведення слідчої дії і прийняття законного та обґрунтованого рішення по справі.

Незаконно впливати на свідків та потерпілих у кримінальному провадженні. Так, знаходячись на волі, підозрюваний ОСОБА_5 матиме можливість шляхом вмовлянь або погроз вплинути на покази свідків та потерпілих у кримінальному провадженні, що може призвести до їх подальшої зміни або відмови свідчити у кримінальному провадженні.

Перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Так, до цього часу у кримінальному провадженні залишаються не проведені численні слідчі дії, участь у проведенні яких підозрюваного ОСОБА_5 є необхідною за для досягнення повноти, всебічності, об`єктивності та неупередженості досудового розслідування. Але, перебуваючи на волі, підозрюваний ОСОБА_5 без обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою матиме можливість перешкоджати проведенню вказаних слідчих дій, що призведе до втрати доказів у кримінальному провадженні та прийняття законного рішення по справі.

Вчинити інше кримінальне правопорушення. Підозрюваний ОСОБА_5 , хоча і є керівником Громадської організації «Центр захисту тварин Лубни «Право на життя», але матеріальних доходів від цього немає, офіційно більше ніде не працює, джерело його доходів не відоме, одружений, але з сім`єю не проживає, наразі його сімейний стан на стадії розлучення, має слабкі соціальні зв`язки, а тому перебуваючи на волі, без обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи в разі обрання більш м`якого запобіжного заходу, він матиме можливість вчиняти інші злочини, з метою отримання незаконного джерела прибутку на проживання.

Підставою застосування підозрюваному ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення та наявність ризиків, які дають підстави вважати, що підозрюваний матиме можливість переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливання на свідків та потерпілих у кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином чи вчинити інше кримінальне правопорушення.

З метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_5 , а також для запобігання можливого ухилення ним від кримінальної відповідальності, слідчий просив обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

В судовому засіданні слідчий просили задовольнити клопотання і застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Прокурор просив вирішити клопотання на розсуд суду.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, вивчивши матеріали, надані в його обґрунтування, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч.1 ст.183КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Встановлено, що ОСОБА_5 обгрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.191, ч.1 ст.366 КК України, які відповідно до ст.12 КК України відносяться до категорії нетяжкого злочину та кримінального проступку, в наслідок чого 02.09.2019 року йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України, в рамках проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню № 12019170240000260 від 23.02.2019 року.

Відповідно до ст.176 ч.2 КПК України тимчасовим запобіжним заходом є затримання особи, яке застосовується з підстав та в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до ст.176 ч.4 КПК України запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора, а під час судового провадження - судом за клопотанням прокурора.

Згідно ч.2 ст. 187 КПК України якщо слідчий, прокурор подав разом із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою клопотання про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, слідчий суддя, суд приймає рішення згідно зі статтею 189 цього Кодексу.

Згідно ч.1ст.193 КПК України, розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених частиною шостою цієї статті.

Слідчим до суду подано клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного ОСОБА_5 , однак, останній за місцем свого проживання постійно відсутній, його місце перебування не встановлено і він оголошений у державний розшук, а розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не можливий за його відсутності.

03.09.2019 року постановою слідчого Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 оголошений у державний розшук.

24.03.2021 року постановою слідчого Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області підозрюваного ОСОБА_5 оголошено у міжнародний розшук.

Слідчий суддя встановив, що постанова слідчого Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області про оголошення у міжнародний розшук підозрюваного ОСОБА_5 від 24.03.2021 року містить інформацію про те, що за системою «Аркан» ОСОБА_5 , 19.08.2019 року о 21 год 05 хв перетнув державний кордон України в пункті пропуску Грушів у напрямку країни Польща та станом на 18.03.2021 року до території України не повертався.

Міждержавний розшук осіб здійснюється на підставі багатосторонніх або двосторонніх угод (наприклад, «Договір держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав про міждержавний розшук» від 10.12.20101 тощо).

Вирішуючи питання про застосування відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, слідчий суддя враховує, що частиною 6 ст. 193 КПК України встановлений особливий порядок обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо осіб, оголошених у міжнародний розшук: слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук.

При цьому слідчий суддя враховує, що обов`язковою умовою здійснення міжнародного розшуку з метою екстрадиції є чинне процесуальне рішення про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зазначена вимога міститься у ч. 2 ст. 58 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, згідно з якою до запиту про видачу особи для здійснення кримінального переслідування в обов`язковому порядку повинна долучатися завірена копія постанови про взяття під варту.

Аналогічні вимоги передбачені Європейською конвенцією про видачу правопорушників 1957 року.

Згідно з позицією, яка викладена в листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України» № 511-550/0/4-13 від 04.04.2013, слідчий суддя наділений правом розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених ст.177 КПК, буде доведено, що такого підозрюваного, обвинуваченого оголошено у міжнародний розшук (ч. 6 ст. 193 КПК). Обов`язок доведення факту перебування підозрюваного, обвинуваченого у міжнародному розшуку покладається на слідчого, прокурора, який подав клопотання про застосування запобіжного заходу, та підтверджується відповідними відомостями (довідка, витяг із бази даних Інтерполу тощо).

Слідчий у судовому засіданні наполягав на тому, що 24.03.2021 року ОСОБА_5 оголошено в міжнародний розшук.

Разом із тим, належних даних, які б свідчили про перебування ОСОБА_5 у міжнародному розшуку матеріали клопотання не містять.

У матеріалах клопотання відсутні відомості Інтерполу щодо здійснення міжнародного розшуку ОСОБА_5 , як і немає відомостей про направлення копії постанови про оголошення міжнародного розшуку підозрюваного до компетентних органів для виконання та її прийняття останніми.

Слідчий суддя звертає увагу, що постанова про оголошення міжнародного розшуку ОСОБА_5 винесена слідчим 24.03.2021 року та наступного дня підготовлено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке 25.03.2021 року подано до суду.

Отже, є очевидним, що на час звернення слідчого до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_5 , органом досудового розслідування не вжито фактичних заходів щодо здійснення міжнародного розшуку підозрюваного.

На переконання слідчого судді, само по собі винесення слідчим постанови про міжнародний розшук підозрюваного не свідчить про фактичне перебування підозрюваного у міжнародному розшуку та необхідність застосування відносно нього за його відсутності запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Враховуючи наведене, слідчий суддя вважає, що в задоволенні клопотання слідчого про обрання відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 193, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання слідчого про застосування відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів.

Повний текст ухвали буде виготовлено та проголошено 30.03.2021 року.

Слідчий суддя

Лубенського міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95867229
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —539/1193/21

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні