Ухвала
від 30.03.2021 по справі 200/10006/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про закриття провадження у справі

30 березня 2021 р. Справа №200/10006/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аканова О.О., розглянувши в порядку загального позовного провадження (в письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Комарської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області (місцезнаходження: 85520, Донецька область, Великоновосілківський район, с.Комар, вул.Єгорова, 19, код ЄДРПОУ 04342424) про

визнання протиправними дій щодо відмови у прийнятті лікарняних АБ №053150 від 23 березня 2020, АБ №23308 від 20 березня 2020, АБ №121277 від 10 червня 2020, АБ №006619 від 08 квітня 2020 та призначенні матеріального забезпечення по тимчасовій працездатності;

зобов`язання призначити матеріальне забезпечення по тимчасовій непрацездатності по листкам непрацездатності АБ №053150 від 23 березня 2020, АБ №23308 від 20 березня 2020, АБ №121277 від 10 червня 2020, АБ №006619 від 08 квітня 2020 року,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з вищевказаним позовом.

Сторони до суду не з`явились, про час, місце, дату розгляду справи повідомлені належним чином.

Ухвалою суд від 02 листопада 2020 року суд прийняв до розгляду позовну заяву та відкрити провадження в адміністративній справі; розгляд справи вирішив проводити за правилами спрощеного позовного провадження (у письмовому провадженні без повідомлення сторін).

Ухвалою суду 26 листопада 2020 року розгляд справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 22 грудня 2020 року о 10:00 год.

Ухвалою суду від 22 грудня 2020 року продовжено підготовче засіданні на тридцять днів; відкладено підготовче засідання по справі на 21 січня 2021 року о 09:45 год.

Ухвалою суду від 21 січня 2021 року відкладено підготовче судове засідання по адміністративній справі №200/10006/20-а на 02 лютого 2021 року о 10:15 год.

Ухвалою суду від 02 лютого 2021 року замінено неналежного відповідача - Шевченківську сільську раду Великоновосілківського району Донецької області (місцезнаходження: 85522, Донецька область, Великоновосілківський район, селище Шевченко, вул.Шевченко, буд.3, код ЄДРПОУ 04340980) на належного - Комарську сільську раду Великоновосілківського району Донецької області (місцезнаходження: 85520, Донецька область, Великоновосілківський район, с.Комар, вул.Єгорова, 19, код ЄДРПОУ 04342424); розгляд справи почато спочатку; призначено підготовче засідання на 02 березня 2021 року о 10:30 год.

Ухвалою суду від 02 березня 2021 року закрито підготовче провадження; призначено судовий розгляд по суті на 10:30 год. 30 березня 2021 року.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що позивач працює директором Воскресенського сільського будинку культури, проходила лікування в м.Донецьку. Для отримання належних страхових виплат по лікарняному звернулась до Шевченкіської сільської ради. Листом Шевченкіської сільської ради позивачу відмовлено в прийнятті лікарняних позивача, в зв`язку з тим, що вони видані медичним закладом, який знаходиться на тимчасово окупованій території, з посиланням на постанову Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 №595, Закону України №1105, Інструкцію про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров`я України від 13.11.2001 №455.

Не погодившись із діями відповідача, позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду із даним позовом.

Суд зазначає, що згідно з частиною 1 статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 КАС України суб`єктом владних повноважень є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Публічно-правовим вважається, зокрема, спір, у якому сторони правовідносин виступають одна щодо іншої не як рівноправні і в якому одна зі сторін виконує публічно-владні управлінські функції та може вказувати або забороняти іншому учаснику правовідносин певну поведінку, давати дозвіл на передбачену законом діяльність тощо.

Необхідною ознакою суб`єкта владних повноважень є здійснення ним публічно-владних управлінських функцій. Ці функції суб`єкт повинен виконувати саме в тих правовідносинах, у яких виник спір.

Відповідно до пункту 17 частини 1 статті 4 КАС України публічна служба - діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в державних органах, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування;

Відповідно до статті 81 Цивільного кодексу України юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

В трудовій книжці позивача міститься запис від 15.11.2001 про прийняття позивача директором Воскресенського сільського будинку культури (нак.№69о/с від 13.11.2001).

Як вбачається з наказу від 31 грудня 2020 №5 відділу сім`ї, молоді, спорту, культури і туризму Комарської міської ради призначено на посаду директора Воскресенського сільського будинку культури ОСОБА_1 з 04.01.2021 за 0,25 ставки.

На виконання вимог ухвали суду Комарською сільською радою Великоновосілківського району Донецької області надано статут Воскресенського сільського будинку культури відповідно до п.1.1 п.1 загальних положень Воскресенський сільський будинок культури є комунальною власністю територіальної громади села Воскресенка, діяльність якого спрямована на створення, розповсюдження та популяризацію культурних надбань.

Також на виконання вимог ухвали суду Комарською сільською радою Великоновосілківського району Донецької області надано посадову інструкцію директора статут Воскресенського сільського будинку культури Головко Світлани Анатоліївни. відповідно до п.1.4. 1.5 п.1 загальних положень директор сільського будинку культури призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням сільського голови і підпорядковується безпосередньо начальнику відділу сім`ї, молоді. спорту, культури і туризму Комарської міської ради.

Аналіз вищезазначених норм закону свідчить про те, що до юрисдикції адміністративних судів віднесено розгляд тільки тих справ, де предметом спору є порушення прав, свобод чи інтересів конкретної особи з боку суб`єкта владних повноважень саме у сфері публічно-правових відносин. При цьому владні повноваження повинні здійснюватися відповідним суб`єктом в сфері публічно-правових відносин і стосуватися конкретної особи. Спори з приводу владних управлінських рішень, дій чи бездіяльності, що вчинені у межах приватних правовідносин, до адміністративної юрисдикції не відносяться.

Під час визначення предметної юрисдикції справ слід виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин. У свою чергу, приватноправові відносини відрізняються наявністю майнового чи немайнового, особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він, головним чином, обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу конкретного суб`єкта, що підлягає захисту у спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо позивач намагається захистити своє порушене суб`єктивне право шляхом оскарження управлінських дій суб`єктів владних повноважень.

Не є публічно-правовим спір за участю суб`єкта владних повноважень публічного права, з одного боку, та суб`єкта приватного права - фізичної особи, коли управлінські дії суб`єкта владних повноважень спрямовані на створення, зміну або припинення її цивільних прав, до яких належить також право власності на майно, у тому числі - грошові кошти. Сама по собі участь у спорі суб`єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір з публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач оскаржує дії Шевченківської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, правонаступником якої є Комарська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області щодо відмови у прийнятті лікарняних та призначенні матеріального забезпечення по тимчасовій працездатності.

Отже, суд доходить до висновку що перебування позивача на посаді директора Воскресенського сільського будинку культури не є проходження ним публічної служби в розумінні пункту 17 частини 1 статті 4 КАС України, про що свідчать статутні документи щодо його повноважень, а тому зазначений спір не є публічно-правовим спором.

Згідно з ч. 1 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Таким чином, заявлені позовні вимоги мають вирішуватись в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 238 КАС України суд закриває провадження у справі якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Згідно з ч. 1 ст. 239 КАС України якщо провадження у справі закривається з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої статті 238 цього Кодексу, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд таких справ.

За приписами з ч. 1 ст. 23 Цивільного процесуального кодексу України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року (далі - Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 12 жовтня 1978 року у справі « Zand v. Austria» вказав, що словосполучення «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду» , але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття «суд, встановлений законом» у частині першій статті 6 Конвенції передбачає «усю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів » . З огляду на це не вважається «судом, встановленим законом» орган, котрий, не маючи юрисдикції, судить осіб на підставі практики, яка не передбачена законом.

На підставі суд вважає за необхідне закрити провадження у даній справі та роз`яснити позивачу, що даний спір підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства місцевим загальним судом.

Керуючись ст.ст. 238, 239, 241-243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Комарської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області (місцезнаходження: 85520, Донецька область, Великоновосілківський район, с.Комар, вул.Єгорова, 19, код ЄДРПОУ 04342424) про визнання протиправними дій щодо відмови у прийнятті лікарняних АБ №053150 від 23 березня 2020, АБ №23308 від 20 березня 2020, АБ №121277 від 10 червня 2020, АБ №006619 від 08 квітня 2020 та призначенні матеріального забезпечення по тимчасовій працездатності; зобов`язання призначити матеріальне забезпечення по тимчасовій непрацездатності по листкам непрацездатності АБ №053150 від 23 березня 2020, АБ №23308 від 20 березня 2020, АБ №121277 від 10 червня 2020, АБ №006619 від 08 квітня 2020 року - закрити.

Роз`яснити позивачу, що даний спір підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства місцевим загальним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо розгляду справи було здійснено в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Ухвала суду набирає законної сили у строк та в порядку передбаченому статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.О. Аканов

Дата ухвалення рішення30.03.2021
Оприлюднено01.04.2021
Номер документу95869939
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій щодо відмови у прийнятті лікарняних АБ №053150 від 23 березня 2020, АБ №23308 від 20 березня 2020, АБ №121277 від 10 червня 2020, АБ №006619 від 08 квітня 2020 та призначенні матеріального забезпечення по тимчасовій працездатності; зобов`язання призначити матеріальне забезпечення по тимчасовій непрацездатності по листкам непрацездатності АБ №053150 від 23 березня 2020, АБ №23308 від 20 березня 2020, АБ №121277 від 10 червня 2020, АБ №006619 від 08 квітня 2020 року

Судовий реєстр по справі —200/10006/20-а

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 02.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 02.02.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 21.01.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 22.12.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 26.11.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аканов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні