Рішення
від 21.08.2007 по справі 8/309-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/309-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД         КИЇВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

01033 м. Київ, вул. Комінтерну,16                                                     т. 230-31-77

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"21" серпня 2007 р.                                                                        Справа №8/309-07

За позовом Заступника прокурора Києво-Святошинського району, м. Київ

в інтересах держави в особі Фонду державного майна України по Київській області, м. Київ   

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю „АВС”, м. Боярка  

про усунення перешкод у користуванні майном,  

                 

Суддя                    Чорна Л.В.

         Представники:

від позивача: Рижова В.В. –довір. №56 від 23.07.2007р. - представник;

від відповідача: не з‘явився;

від прокуратури: Холодницький Н.І. –посв. №111 від 28.08.2006р. –пом. прокурора.

         Суть спору:

Заявлено позов про зобов‘язання відповідача звільнити приміщення за адресою: вул. Маяковського, 49, м. Боярка, Києво-Святошинський район, Київська область.    

Відповідач позов не оспорив, відзив до суду не надійшов, про час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законодавством порядку.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.          

Позов підлягає задоволенню.         

судом встановлено:

Позов заявлено прокурором в порядку ст. 121 Конституції України, ст. 361 Закону України „Про прокуратуру”.

20 жовтня 1993р. регіональне відділенням Фонду державного майна України по Київській області (позивач) та організація орендарів підприємства „Укркомплектмонтаж” об‘єднання орендних підприємств „Укрнафтогазбуд” Державного комітету України по нафті і газу (орендар), уклали договір оренди.

Згідно п. 1.1. договору, з метою підвищення ефективності використання державного майна, досягнення найбільших результатів господарської діяльності позивач передав орендарю майно підприємства „Укркомплектмонтаж” об‘єднання орендних підприємств „Укркомплектмонтаж” Держкомітету України по нафті і газу.

Згідно п. 1.3 договору, після його підписання та прийому майна орендар засновує підприємство, яке іменується орендне підприємство „Укркомплектмонтаж” об‘єднання орендних підприємств „Укркомплектмонтаж” і стає правонаступником майнових прав і обов‘язків підприємства, майно якого передано в оренду.

Строк дії договору з 20.10.1993р. по 20.10.1998р. –п. 7.1. договору.

08 листопада 1998р. між позивачем та орендарем підписано доповнення до договору оренди №205, відповідно до якого строк дії договору продовжено до 20.10.1999р.

12 березня 2001р. за двосторонньою згодою сторін та у відповідності із ст. 27 Закону України „Про оренду державного та комунального майна” договір оренди розірвано.

Між сторонами укладено угоду про повернення орендованого цілісного майнового комплексу „Укркомплектмонтаж” державного департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промислової України в державну власність після припинення договору оренди.  

Рішенням господарського суду Київської області від 21 вересня 2005р. по справі №195/7-05 (суддя Бабенко К.А.) зобов‘язано орендне підприємство „Укркомплектмонтаж” повернути регіональному відділенню Фонду державного майна України по Київській області орендоване майно –цілісний майновий комплекс, та стягнуто 714882,00грн. заборгованості.

На даний час спірне приміщення займає товариство з обмеженою відповідальністю „АВС”.

Відповідно до ст. 5 Закону України „Про оренду державного та комунального майна”, фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), що є державною власністю, крім майна, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та галузевих академій наук являються орендодавцями.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 зазначеного Закону, фізичні та юридичні особи, які бажають укласти договір оренди, направляють заяву, проект договору оренди, а також інші документи згідно з переліком, що визначається Фондом державного майна України (далі - матеріали), відповідному орендодавцеві, зазначеному у статті 5 цього Закону. 

Доказів укладення договору оренди у встановленому законодавством порядку відповідачем до суду не подано.                      

Відповідно до ст. 386 Цивільного кодексу України, держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.

Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Відповідно до ст. 387 Цивільного кодексу України - право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння.

Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Крім того, рішенням господарського суду м. Києва від 26.07.2007р. у справі №3/313 (суддя Сівакова В.В.) відповідачу відмовлено у задоволені позову до регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській області про спонукання до укладення договору оренди державного майна, оскільки відповідачем не подано у встановленому законодавством порядку необхідних документів для укладення договору оренди.    

Відповідно до ч. 2 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Відповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

За таких обставин, вимоги обґрунтовані, матеріалами справи доведені підлягають задоволенню.

Зважаючи на викладене, керуючись ст. ст. 49, 82 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

вирішив:

Зобов‘язати товариство з обмеженою відповідальністю „АВС” (код 30687233, 08150, вул. Маяковського, 49, м. Боярка, Києво-Святошинський район, Київська область) звільнити приміщення за адресою: вул. Маяковського, 49, м. Боярка, Києво-Святошинський район, Київська область.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

 Рішення вступає в законну силу після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання, і може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

Суддя                                                                                Чорна Л.В.

Дата ухвалення рішення21.08.2007
Оприлюднено24.09.2007
Номер документу959063
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні майном,                   &nbsp

Судовий реєстр по справі —8/309-07

Рішення від 01.11.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 23.07.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

Ухвала від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Рішення від 21.08.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Чорна Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні