Ухвала
від 23.03.2021 по справі 757/14484/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/14484/21-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 березня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора третього відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання прокурора третього відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що слідчими Третього слідчого відділу Територіального управління Державного бюро Прокурорами Офісу Генерального прокурора забезпечується процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Встановлено, що у період листопада 2018 січня 2019 років службові особи НАК «Нафтогаз України» з метою незаконного збагачення, діючи за попередньою змовою групою осіб, до складу якої входять представники цієї компанії, ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» та інших пов`язаних юридичних осіб, розробили злочинну схему заволодіння майном НАК «Нафтогаз України» шляхом реалізації газу підконтрольним суб`єктам господарювання за заниженими цінами з подальшими купівлею-продажем вирученого газу за ринковими цінами, внаслідок чого отримали надприбутки, спричинивши НАК «Нафтогаз України» тяжкі наслідки.

Так, станом на вересень 2018 року на офіційному веб-сайті НАК «Нафтогаз України» розміщено повідомлення про те, що у зв`язку зі зміною схеми продажу газу з 01.10.2018 постачання і продаж газу промисловим та комерційним підприємствам реалізовуватиметься через новостворену дочірню компанію ТОВ «ГК Нафтогаз Трейдинг».

Досудовим розслідуванням встановлено, що в жовтні 2018 року НАК «Нафтогаз України» уклав з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» рамковий договір купівлі продажу природного газу, згідно з яким дочірня компанія «Нафтогаз Трейдинг» отримуватиме імпортований газ від НАК «Нафтогаз України», а газ внутрішнього видобутку від AT «Укргазвидобування». У свою чергу, ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» продаватиме газ компаніям «Нафтогаз Тепло», «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» та комерційним клієнтам.

Таким чином, нова схема продажу газу із залученням ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» створила можливість заволодіння майном НАК «Нафтогаз України» шляхом зловживання службовим становищем.

Однією з таких приватних компаній стало ТОВ «Еру Трейдінг», кінцевим бенефіціарним власником якої до 09.02.2019 був ОСОБА_4 , який фактично з 26.11.2018 працював у НАК «Нафтогаз України» на посаді директора дивізіону «Інтегрований газовий бізнес», мав статус члена правління і тимчасово здійснював повноваження голови правління AT «Укргазвидобування».

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 за попередньою змовою з вищим керівництвом НАК «Нафтогаз України» упродовж листопада 2018 січня 2019 року організував продаж природнього газу в кількості 147 000 тис. куб. м. по ланцюгу постачання від НАК «Нафтогаз України» (код ЄДРПОУ 20077720) до ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (код ЄДРПОУ 42399676) та до ТОВ «Еру Трейдінг» (код ЄДРПОУ 40371329) за заниженою ціною близько 8400 грн. за 1 тис. куб.м.

Вказаний об`єм природнього газу упродовж листопада 2018 січня 2019 ТОВ «Еру Трейдінг» (код ЄДРПОУ 40371329) реалізувало АТ «Укртрансгаз» (код ЄДРПОУ 30019801) за ринковою ціною з націнкою близько 40 дол. США за 1 тис. куб. м.

Внаслідок злочинних дій ОСОБА_4 та вищого керівництва НАК «Нафтогаз України» останній завдано збитків на суму близько 153 174 168,00 грн.

Під час досудового розслідування проведено ряд слідчих та процесуальних дій, зокрема:

-частково отримано тимчасовий доступ до банківських рахунків ТОВ «Еру Трейдінг»;

-частково отримано тимчасовий доступ до банківських рахунків ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг»;

-допитано в якості свідка ОСОБА_5 ;

-отримано інформацію з ДПС України щодо взаємовідносин по ланцюгу постачання від НАК «Нафтогаз України», ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», ТОВ «Еру Трейдінг» та АТ «Укртрансгаз»;

-отримано тимчасовий доступ до копій документів НАК «Нафтогаз України» щодо взаємовідносин з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг»;

-отримано тимчасовий доступ до копій документів ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» щодо взаємовідносин з ТОВ «Еру Трейдінг»;

-отримано тимчасовий доступ до копій документів ТОВ «Еру Трейдінг» з АТ «Укртрансгаз»;

-отримано тимчасовий доступ до копій документів АТ «Укртрансгаз» щодо проведення процедури закупівлі природного газу та взаємовідносин з ТОВ «Еру Трейдінг»;

-отримано тимчасовий доступ до копій документів Державної аудиторської служби України, а саме до висновку за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності НАК «Нафтогаз України» за період з 01.10.2018 по 31.12.2019 з додатками та зауваженнями;

-допитано в якості свідка заступника директора ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» ОСОБА_6 ;

-допитано в якості свідка директора ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» ОСОБА_7 ;

-отримано інформацію з Державної служби статистики щодо ринкової ціни природного газу;

-отримано з Міністерства енергетики України інформацію щодо ринкової ціни природного газу;

-отримано інформацію з Української енергетичної біржі інформацію щодо ринкової ціни природного газу;

-призначено та отримано висновок експертного економічного дослідження щодо суми завданих збитків;

-оглянуто офіційну інтернет сторінку НАК «Нафтогаз України» щодо прейскуранту цін на природній газ.

Однак на даний час за результатами проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні не отримано достатніх доказів для вручення в цьому провадженні особам обґрунтованих підозр у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 30.03.2021.

Обставинами, що перешкоджали здійснити необхідні процесуальні дії раніше у встановлений термін, є великий обсяг часу, необхідний для здійснення значної кількості необхідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій з метою встановлення всіх обставин вказаних кримінальних правопорушень та притягнення винних до відповідальності, особлива складність кримінального провадження у зв`язку з тяжкістю злочинами, що розслідуються в рамках даного кримінального провадження, велика кількість осіб, які причетні до вчинення злочинів.

Строк досудового розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а для виконання вищевказаних слідчих та процесуальних дій потрібен строк не менше 12 місяців, тобто до 30.03.2022 року.

Результати вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій мають суттєве значення для досудового розслідування та подальшого судового розгляду, оскільки з них буде отримано відомості, які будуть використані як доказ факту та обставин, що підлягають встановленню під час кримінального провадження.

На даний час за результатами проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні не зібрано достатньо відомостей для прийняття рішення в порядку ст.ст. 276, 284 КПК України.

Враховуючи, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає 30.03.2021 року, а необхідні слідчі (розшукові) та процесуальні дії не проведені.

Так, відповідно до ч. 1ст.219КПКУкраїни строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

У судовому засіданні слідчий просив задовольнити клопотання, з викладених у ньому підстав.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до наступного.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії органу досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження, певне зволікання сторони обвинувачення при здійсненні досудового та разом з тим все ж виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах, та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та наявна об`єктивна необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28.10.1994 р., у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990 р.).

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги пункт 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України», в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити, а строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на дванадцять місяців.

Керуючись ст.ст. 2, 22, 28, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити на дванадцять місяців, тобто до 30 березня 2022 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95908907
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019000000000932 від 30.09.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —757/14484/21-к

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні