Постанова
від 11.09.2007 по справі 6/194-б-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/194-Б-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" вересня 2007 р.                                                             Справа № 6/194-Б-07

Господарський суд  Херсонської області  у складі судді   Пригуза П.Д., при секретарі Андреєвець А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу    

за заявою:  Державної податкової інспекції у Скадовському районі, вул. Гагаріна, 62,

м. Скадовськ Херсонської області, ЄДРПОУ 34323120,  

до:  Товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія тютюн", вул. Ворошилова, 216,

м. Скадовськ Херсонської області, ЄДРПОУ 32368264,

про визнання банкрутом  

за участю представників:

від кредитора - Авраменко Т.Ф., довіреність в справі;

від боржника - розпорядник майна Бурдо О.В.;

 

в с т а н о в и в:

Справа про банкрутство порушена ухвалою суду від 22.08.2007р., якою уведено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Бурдо О.В., уведено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Розпорядник майна надав висновок про фінансовий стан боржника, який характеризується ознаками критичної неплатоспроможності, вартості майна якого не достатньо для задоволення вимог кредиторів. Частково задовольнити вимоги кредиторів можливо лише у ліквідаційній процедурі. Документів про фінансово-господарську діяльність боржника та його майнові активи ліквідатор не встановив, оскільки керівні органи боржника відсутні за місцезнаходженням боржника. За даними аналізу фінансового стану боржника його учасниками (засновниками) не внесено повністю їх частки до статутного фонду.  

Ініціюючим кредитором надано докази припинення боржником підприємницької діяльності і довідку про відсутність в ЄДР інформації про юридичну особу-боржника та заявлено клопотання про визнання боржника банкрутом, введення ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника Бурдо О.В.

Суд встановив, що боржник є юридичною особою, здійснював  підприємницьку діяльність, зареєстрований в ЄДРПОУ за № 32368264, державну реєстрацію боржника здійснено Скадовською райдержадміністрацією 04.04.2003р. та відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", є суб'єктом банкрутства.

          Представник кредитора вимоги підтримав, вважає, що боржник не погасив узгоджені вимоги в сумі 487556,30 грн. та припинив підприємницьку діяльність.

Податковий борг виник в результаті донарахування за результатами акті перевірки від 15.12.2005р., та вручених боржникові податкових повідомлень-рішень.

Починаючи з 20.07.2006р. боржник не звітує перед ДПІ, якою прийнято рішення про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу, вжито заходи щодо встановлення активів боржника, встановлено відсутність активів та припинення боржником господарської діяльності.

Вимоги кредитора підтверджені наданими матеріалами є узгоджені та безспірні у розумінні Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, далі Закон про банкрутство.

Суд визнає безспірні вимоги  кредитора в сумі 487556,30 грн.

Таким чином, за правилами ст.52 Закону підстави для подання кредитором заяви про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника настають як у разі наявності будь-якої з ознак, передбачених цією статтею, так і у їх сукупності не залежно від суми заборгованості та строку несплати боргу.

          Зазначене підтверджується судовою практикою при розгляді справ про банкрутство, порушених за ст.52 Закону, а саме, постановами Верховного Суду України, зокрема, від 10.02.2004р. у справі № 02-2-24/12673, та Вищого господарського суду  України.  

          Суд зазначає, що відсутність у ЄДР відомостей про юридичну особу боржника є однією із ознак припинення підприємницької діяльності, яка у сукупності із іншими ознаками (ненадання звітності, відсутність керівних органів, несплата податків та ін.) відтворює об'єктивну картину існування юридичної особи - боржника. Наведені факти свідчать про те, що об'єктивно юридична особа боржника є свідомо покинутою її власником (засновником), а сама покинута юридична особа у такому разі підпадає під визначення її як "відсутнього боржника".

Вказані фактичні обставини є ознаками банкрутства, а наявність несплаченої заборгованості перед бюджетом - є підставою для визнання боржника банкрутом відповідно до вимог ст.52 Закону про банкрутство.

Боржник не спростував факту припинення ним як юридичною особою-боржником підприємницької діяльності як ознаки банкрутства.

Відповідно до ст.1 Закону банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом  вимоги  кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Суд враховує, що підприємництво - це систематична діяльність, яка ставить за мету отримання прибутку, за рахунок якого боржник сплачує боргові зобов'язання та отримує можливість провадити господарську «майнову»діяльність. Припинення діяльності і відсутність прибутку - це мінімально достатні ознаки нездатності підприємства здійснювати підприємницьку діяльність, ознаки банкрутства даного суб'єкта господарювання.

Оцінивши фактичні обставини справи та  матеріали справи у відповідності до ст.43 ГПК України суд визнає, що ліквідація має бути здійснена  через застосування положень ст.52 Закону.

За клопотанням ініціюючого кредитора суд призначає ліквідатором банкрута Бурдо Олександра Володимировича.

При порушенні провадження у справі судом введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. В  силу  мораторію  припиняється  дія будь-яких заходів, спрямованих на  забезпечення  виконання  грошових  зобов'язань  та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), а тому суд звільняє активи боржника від податкової застави.

Суд зазначає, що відповідно до ч.2 ст.65 Закону України «Про виконавче провадження»у випадку ліквідації боржника - юридичної особи внаслідок   визнання   боржника   банкрутом,  виконавчий  документ передається  ліквідатору для  вирішення  питання  про подальший порядок виконання рішення у встановленому   законодавством   порядку.  

Керуючись підпунктом "з" підпункту  8.7.1  пункту 8.7 статті 8 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», ст.12, 22-24, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності  боржника або визнання його банкрутом”,   ст.86 ГПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

1. Визнати грошові вимоги Державної податкової інспекції у Скадовському районі в сумі 487556,30 грн.

2. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Таврія тютюн", ЄДРПОУ 32368264, вул. Ворошилова, 216, м. Скадовськ Херсонської області.

3. Відкрити  ліквідаційну  процедуру.

4. Призначити арбітражного керуючого Бурдо Олександра Володимировича - ліквідатором банкрута

5. Звільнити  з податкової застави активи  платника  податків - банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Таврія тютюн", ЄДРПОУ 32368264, вул. Ворошилова, 216, м. Скадовськ Херсонської області.

6. Ліквідатору забезпечити виконання дій передбачених ст.ст.22-32, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, прийняти від ДВС виконавчі документи, про наявність яких  зазначити у звіті та включити до реєстру вимог кредиторів.

У місячний строк повідомити усіх відомих кредиторів про визнання боржника банкрутом.

Звіт та ліквідаційний баланс по готовності подати до суду.

7. Призначити наступне засідання для розгляду і затвердження звіту та ліквідаційного балансу банкрута на 24.01.2008 року на 10:00 год. в приміщенні господарського суду Херсонської області м. Херсон, вул. Горького, 18, каб.214.

8. Постанову надіслати: кредитору; боржнику; ліквідатору Бурдо О.В.; ВДВС Скадовського РУЮ; державному реєстратору.

          Суддя                                                                                                            П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення11.09.2007
Оприлюднено24.09.2007
Номер документу959368
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/194-б-07

Постанова від 11.09.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні