Ухвала
від 01.04.2021 по справі 910/12046/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

01.04.2021Справа № 910/12046/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., за участі секретаря судового засідання Лаврова В.О., розглянувши матеріали справи

За заявою Державного підприємства Гарантований покупець

про відстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 02.03.2021 у справі №910/12046/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Оенжі Солар

до Державного підприємства Гарантований покупець

про стягнення 748497,08 грн

за участі представника:

від позивача - Нестерова І.В. (уповноважений представник);

від відповідача - Прокопів Н.М. (уповноважений представник).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 02.03.2021 у справі №910/12046/20 позов Товариства з обмеженою відповідальністю Оенжі Солар задоволено стягнуто з Державного підприємства Гарантований покупець заборгованість у розмірі 748497,08 грн, а також витрати зі сплати судового збору в розмірі 11227,46 грн.

10.03.2021 до Господарського суду міста Києва від Державного підприємства Гарантований покупець надійшла заява відстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 02.03.2021 у справі №910/12046/20.

В обґрунтування своєї заяви заявник посилається на наступні обставини:

- неможливістю забезпечення виконання зобов`язань з оплати електричної енергії за зеленим тарифом у інший спосіб ніж шляхом додержання механізму встановленого Законом та Порядком;

- фінансування діяльності гарантованого покупця здійснюється лише в межах кошторису затвердженого Регулятором (ст. 65 Закону);

- неналежним виконанням НЕК Укренерго обов`язку щодо забезпечення надходження грошових коштів Гарантованому покупцю для оплати останнім електричної енергії виробникам за зеленим тарифом в повному обсязі, як наслідок наявність заборгованості перед Гарантованим покупцем на суму 23550 млн. грн, (з ПДВ);

- необхідність забезпечення Гарантованим покупцем оплати електричної енергії перед виробникам за зеленим тарифом (850 суб`єктів господарювання станом на 04.03.2021) у обсягах, що пов`язані з невиконанням НЕК Укренерго спеціальних обов`язків з забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії;

- часткове виконання Відповідачем зобов`язань з оплати спірного періоду;

- встановлений в п.4 Розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії від 21.07.2020 №810-ІХ строк погашення заборгованості державного підприємства Гарантований покупець перед суб`єктами господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, що утворилася станом на 1 серпня 2020 року, та фактично буде відбуватися протягом 2021-2022 років;

- визначене в ст. 8 та пункті 11-1 розділу XVII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про альтернативні джерела енергії додаткові джерела фінансування ПрАГ НЕК Укренерго та ДП Гарантованого покупця для виконання зазначених спеціальних обов`язків згідно з Законом та Порядком;

- відсутність вини у невиконанні спірних зобов`язань та складний фінансовий стан ДП Гарантований покупець , невиконання іншим учасником спірних правовідносин наведених спеціальних обов`язків, ускладнять виконання рішення.

Тому, відстрочення виконання рішення на строк що не перевищує 1 (один) рік буде кореспондувати встановленому в п.4 Розділу II Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії від 21.07.2020 №810-ІХ порядку погашення заборгованості та додаткові джерела фінансування сфери сприятиме нормальному функціонуванню підприємства стягувача та боржника, а також реальній можливості виконання рішення суду.

За наведених обставин заявник просить суд відстрочити виконання рішення у даній справі на один рік з моменту ухвалення рішення.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.03.2021 вказану заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання.

Представник заявника (відповідача) в судовому засідання підтримав подану заяву та просив її задовольнити.

Представник позивача заперечив проти задоволення зазначеної заяви, вказуючи на те, що рішення господарського суду ще не набрало законної сили, не підлягає виконання, у зв`язку з чим подання вказаної заяви є передчасним.

Розглянувши заяву Державного підприємства Гарантований покупець про відстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 02.03.2021 у справі №910/12046/20 суд вважає, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Статтею 13 Закону України Про судоустрій і статус суддів передбачено, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов`язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

За приписами ч.1 ст.18 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Частиною 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і неупередженим судом.

Разом з тим, відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Згідно з ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

З урахуванням викладеного, суд зазначає, що рішення Господарського суду міста Києва у справі №910/12046/20 було прийнято 02.03.2021, а повний текст складено 12.03.2021, у зв`язку з чим на час розгляду заяви про відстрочення його виконання, рішення не набрало законної сили.

Відповідно до ч. 1,4 ст. 327 Господарського процесуального кодексу України виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції. Протягом п`яти днів після набрання судовим рішенням законної сили виконавчий документ, зазначений в частині третій цієї статті, вноситься до Єдиного державного реєстру виконавчих документів, а його копія (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого документа у Єдиному державному реєстрі виконавчих документів, надсилається стягувачу на його офіційну електронну адресу, або, у разі її відсутності, рекомендованим чи цінним листом.

Суд зазначає, що оскільки відповідне рішення станом на 30.03.2021 не набрало законної сили у встановленому законом порядку, наказ на його виконання не видавався.

Статтею 239 ГПК України передбачено, що суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочення або розстрочити виконання, про що зазначає в рішенні.

Частиною 6 ст. 238 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі необхідності у резолютивній частині також вказується про надання відстрочки або розстрочки виконання рішення.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.331 Господарського процесуального кодексу України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Отже, нормами ГПК України передбачено можливість вирішення судом питання про відстрочення виконання рішення суду або на стадії розгляду справи під час ухвалення рішення з наступним зазначенням про надання відстрочення у тексті рішення суду, або на стадії виконання рішення суду, яке набрало законної сили і підлягає виконанню, в тому числі в примусовому порядку відповідно до розділу V ГПК України, який регулює процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у господарських спорах.

Заявник, звертаючись із заявою про відстрочення виконання рішення, просить суд фактично змінити строк виконання рішення, яке ще не набрало законної сили та не підлягає виконанню у визначений законом спосіб, на виконання якого судом не видавався наказ.

Враховуючи викладене, зокрема те, що при ухваленні рішення судом не вирішувалось питання про надання відстрочення його виконання, та ненабрання на час розгляду заяви рішенням законної сили, суд вважає, що вирішення питання відстрочення виконання рішення у даному випадку можливо лише після набрання відповідним рішенням законної сили, тобто з 02.04.2021, за відсутності апеляційної скарги, поданої сторонами на вказане рішення, або після апеляційного розгляду справи, за умови, що рішення не буде скасоване.

Таким чином, відсутні підстави для задоволення заяви про відстрочення виконання рішення суду, яке не набуло законної сили у встановленому законом порядку.

Разом з тим, суд зазначає, що заявник не позбавлений права звернутись до суду із відповідною заявою після набрання рішенням у справі №910/12046/20 законної сили.

Відповідно до ч.7 ст.331 Господарського процесуального кодексу України про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. У необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю, приватному виконавцю.

Враховуючи викладене та керуючись ч.2 ст.232, 233, 234, 331, Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Державного підприємства Гарантований покупець про відстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 02.03.2021 у справі №910/12046/20 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в передбаченому законом порядку.

Дата підписання: 01.04.2021.

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення01.04.2021
Оприлюднено05.04.2021
Номер документу95982364
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/12046/20

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Постанова від 08.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Постанова від 08.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 18.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 18.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 21.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 15.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні