Ухвала
від 02.04.2021 по справі 916/867/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження

"02" квітня 2021 р.м. Одеса Справа № 916/867/21

Суддя Господарського суду Одеської області Демешин О. А., розглянувши матеріали позовної заяви (вх.№ 900/21 від 31.03.2021 року)

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 )

Відповідач 1: ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 )

Відповідач 2: Акціонерне товариство "ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД "СТЮАРТ" (код - 43770676, 01024, м. Київ, вул. Богомольця Академіка, буд. 7/14, прим. 182, кімн. 3)

Відповідач 3: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 )

про визнання права власності та частку в статутному капіталі та витребування її чужого незаконного володіння.

В С Т А Н О В И В:

Позовна заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Судовий захист є одним із найефективніших правових засобів захисту інтересів фізичних та юридичних осіб. Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Поняття "суд, встановлений законом" включає в себе, зокрема, таку складову, як дотримання усіх правил юрисдикції та підсудності.

Критеріями розмежування судової юрисдикції є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Так, згідно п. 3, 6 ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема:

- справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів;

- справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем , та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці;

Позивач - ОСОБА_1 у своїй позовній заяві просить суд визнати за ним право власності на частку в розмірі 50 % Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "СМАРТ ГАДЖЕТ", код ЄДРПОУ: 43045888, що відповідає внеску 100 000 (сто тисяч) гривень та витребувати на його користь з чужого незаконного володіння АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД "СТЮАРТ" та ОСОБА_3 частку в розмірі 50 % Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "СМАРТ ГАДЖЕТ", що відповідає внеску 100 000 (сто тисяч) гривень.

Суд звертає увагу Позивача, що заявлені ним вимоги не стосуються захисту корпоративних прав.

Так, поняття корпоративних прав, визначено частиною 1 статті 167 ГК України.

Згідно ч. 1, 3 ст. 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Таким чином, корпоративні відносини стосуються реалізації корпоративних прав, а корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації.

При цьому, Пленум Вищого Господарського суду України у Постанові від 25 лютого 2016 року N 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин", звернув увагу на наступне: "2.4. Під час вирішення корпоративних спорів господарським судам слід виходити з того,що особа стає носієм корпоративних прав з моменту набуття права власності на акції АТ або вступу до інших юридичних осіб. "

В даному випадку, фізична особа - ОСОБА_1 , який не є підприємцем, звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом про визнання права власності та витребування майна з чужого незаконного володіння. Вказаний спір не відноситься до юрисдикції господарських судів, згідно ст. 20 ГПК України, оскільки позивач стане носієм корпоративних прав лише в разі реєстрації його в якості учасника ТОВ „СТАРТ ГАДЖЕТ" після набрання законної сили судовим рішенням про задоволення позовних вимог про визнання права власності на частку у статутному капіталі вказаного товариства.

Отже, враховуючи заявлені позовні вимоги, станом на момент звернення до суду, ОСОБА_1 - не є носієм корпоративних прав, а між позивачем та відповідачами відсутні корпоративні відносини.

Відповідно до п. 1 ч. 1, ч. 6 ст. 175 ГПК України cуддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Відповідно до частин 2, 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві загальні суди розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом. Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 1 статті 19 ЦПК України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

З огляду на те, що спір у даній справі не є корпоративним, а є спором, про визнання права власності та витребування майна з чужого незаконного володіння, який заявлено фізичною особою, що не є підприємцем - такий спір відноситься до юрисдикції загальних судів.

З огляду на викладене, суд відмовляє у відкритті провадження по справі та повідомляє позивача, що йому слід звернутись з таким позовом до місцевого загального суду.

Керуючись п.п. 1 ч.1 ст.175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження у справі № 916/867/21.

Додаток позивачу: позовна заява з дод. згідно опису.

Ухвала набрала законної сили 02.04.2021р.

та може бути оскаржена в порядку ст.253-259 ГПК України.

Суддя О.А. Демешин

Дата ухвалення рішення02.04.2021
Оприлюднено04.04.2021
Номер документу95982398
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/867/21

Рішення від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 18.02.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 24.01.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 19.11.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 06.10.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні